Skocz do zawartości
IGNORED

Maudio HTS 800 i Onkyo 616 - wymienić kolumny?

Andreea

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem: kilka lat temu kupiłem zestw Onkyo z kolumnami Maudio HTS 800. Ostatnio zmieniłem amplituner na Onkyo 616. Zastanawiam się nad wymianą kolumn. Czy Waszym zdaniem - przyjmując budżet na zestaw 5.0 ok. 3 tys. - warto zmieniać? Czy np. Jamo 608 lub Tannoy Mercury V4 w sposób znaczący poprawią dźwięk? Przede wszystkim chodzi o dźwięk stereo, KD nie ma dla mnie aż takiego znaczenia (to zazwyczaj dobrze słychać i teraz). Słucham różnych odmian jazzu, chilli, trochę lekkiego rocka, unikam ciężkich brzmień. Powinno brzmieć dobrze także wtedy, gdy gra cicho. Pokój ma ok. 25 m.kw. ale nie jest wytłumiony - panele, połowa jednej ściany to okno a na drugiej jest otwarta wnęka.

Czytałem wiele nie najlepszych opinii o Maudio - ale czy wydanie obecnie tych ok. 3 tys. to będzie różnica drastyczna czy subtelna?:) Chcę spytać praktyków, może są wśród Was tacy, co w swoim pomieszczeniu słuchali i Maudio i Jamo czy Tannoya - a może jakichś innych? Sam nie jestem w stanie zrobić porządnego odsłuchu choćby dlatego, że moim Maudio już w handlu nie ma.

I jeszcze jedno: pewien sprzedawca powiedział mi, że lepiej kupić zestaw 5.0 niż np. z istniejącego zestawu wymienić tylko fronty, bo wzmacniać może mieć problem głośnikami różnych producentów. Prawda to? Bo może lepiej przeznaczyć cały budżet tylko na dwa fronty - lepsze wtedy?

Podziękuj temu sprzedawcy i więcej z nim nie rozmawiaj. To, jaka metka jest na kolumnie, nie ma żadnego znaczenia. Ważne są parametry/charakterystyka kolumn. Jak słuchasz w stereo, to wymień tylko fronty. Jeśli jesteś w stanie przeznaczyć do3tyś, to zwróć uwagę na Indiana Line Tesi(2500zł) lub Indiana Line Musa(3700). Tesi jest w tym budżecie naprawdę świetną kolumną i daje sporo przyjemności z odsłuchu – lekko wyeksponowana średnica, szegółowa, ale łagodna góra. Musa ma więcej basu i lekko wycofaną górę. Do tego naturalną, piękną okleinę z drzewa różanego. Dobrze się zgrywa z amplitunerami w tym przedziale cenowym, które raczej nie są mistrzami wydajności i grają bardziej górą. Alternatywa, to Definitive Technology BP6(3595zł), tu jest więcej dołu i góry. Fajną opcją jest Cabasse Tobago MT31– świetna góra, w tej cenie chyba najlepsza, ładna średnica i solidny, przyjemny bas z basreflexem w podstawę, co ułatwia ustawienie(3699zł). W przypadku każdej z tych kolumn różnica będzie sporo na plus vs Maudio.

Kto słucha, nie błądzi...

• 3 tygodnie później...

Mam ten sam problem co Ty ( Onkyo + M audio) i jestem na etapie zmiany frontów tylko , że chciałem się zmieścić do 2000zł . Byłem posłuchać różnych opcji i bardzo ładnie z Onkyo gra Dali Zensor . Miałem okazję posłuchać Zensor 7 . Przyznam , że naprawdę dobre wrażenie zrobiły na mnie te kolumny , Indiana line Tesi 560 też ładnie zagrała z Onkyo. Obie opcje podobały mi się ale niestety przekraczają mój budżet( Tesi ok 2500 zł a Dali Zensor 7 ok 3000zł) . Czy te kolumny Heco , często wymieniane są warte uwagi wg Was? Czy są w stanie dorównać Indianie Tesi 560 i Dali Zensor 7 ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.