Skocz do zawartości
IGNORED

Małpa i ja i Pink Floyd :)

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Siedzę ci ja sobie beztrosko i obijam się jak to przy niedzieli.

Leci Bajm "The Very Best Of". Utwór "Małpa i ja".

W drugiej minucie i trzydziestej sekundzie słychać strzały... nie... słychać Pink Floyd! :)

Żona weszła w trakcie gitarowej solówki i pyta co to za kawałek Floydów. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Solówka od 2.30... czy Wam się również kojarzy z brzmieniem Floydów? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/102104-ma%C5%82pa-i-ja-i-pink-floyd/

Muzycznie zgrabny utwór - w klimatach lat 80-tych. Szkoda że zepsuły ją pretensjonalny tekst i wokal ...

Nie wyobrażam sobie jakoś że ktoś nuci pod nosem "moja małpa wie ..."

Uważam, że zespół (nieangielskojęzyczny ) który gra koncert w jednej z najbardziej prestiżowych sal koncertowych na świecie (Carnegie Hall ) zrobił karierę.

Przez przypadek się tam nie dostali - jaki inny polski zespół tam grał ?

Perfect, Lady Pank czy może Video bądź Feel - zaznaczam, nie słucham, znam SAMĄ nazwę z przekazu mediów głównego nurtu .

Ja w sumie nigdy nie zacząłem, byłem na nich "skazany" prze tatę, grali w domu ciągle na przemian z jethro tull, deep purple i Dżemem.

Teraz jest tak, że nie mam nic z budki na półce, nie słyszałem ich od lat, grubych lat, a jak usłyszę "Młode lwy" bądź wspomniane przez Was "Za ostatni grosz" i "Ona przyszła prosto z chmur" to sobie pod nosem śpiew i nawet słowa pamiętam.

Wpadło kiedyś w uchu i już wyjść nie chce.

hmm ciekawe co powiedzą moje dzieci za 30 lat.

Informacja dla wszystkich co nie wiedzą...

Uważam, że zespół (nieangielskojęzyczny ) który gra koncert w jednej z najbardziej prestiżowych sal koncertowych na świecie (Carnegie Hall ) zrobił karierę.

Żle uważasz! Jak sobie zapłacisz za wynajęcie Carnegie Hall, albo znajdziesz kogoś kto za Ciebie to zrobi, to i Ty tam zagrasz... Taka jest rzeczywistość i nie ma w tym żadnej tajemnicy... Wszystko to kwestia ceny! Budka Suflera znana na świecie i słynna czy też sławna...??? Jak najbardziej wśród Polonii, to się zgadza!

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Żle uważasz! Jak sobie zapłacisz za wynajęcie Carnegie Hall, albo znajdziesz kogoś kto za Ciebie to zrobi, to i Ty tam zagrasz... Taka jest rzeczywistość i nie ma w tym żadnej tajemnicy... Wszystko to kwestia ceny! Budka Suflera znana na świecie i słynna czy też sławna...??? Jak najbardziej wśród Polonii, to się zgadza!

Właśnie MarkN ubiegł mnie we wpisie, bo to samo chciałem napisać... :)

Niemniej sam słucham niektórych rzeczy Budki Suflera i uważam ich za jeden z lepszych polskich zespołów.

Jeszcze należy zwrócić uwagę na to jak zagrali.Legenda tego miejsca ich sparaliżowała.Męczyli się jak uczniaki.Budka była dobra kiedyś.Po płycie "Nic nie boli tak jak życie" stoczyli się na dno.Nagrali dwie pierwsze płyty na bardzo wysokim poziomie i takich chcę ich pamiętać.

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze należy zwrócić uwagę na to jak zagrali.Legenda tego miejsca ich sparaliżowała.Męczyli się jak uczniaki.Budka była dobra kiedyś.Po płycie "Nic nie boli tak jak życie" stoczyli się na dno.Nagrali dwie pierwsze płyty na bardzo wysokim poziomie i takich chcę ich pamiętać.

:)

Tak czy siak, koncert ten jak najbardziej polecam znajomym, którzy nie mają ochoty na dyskografię Budki - zdecydowanie lepiej wybrać tę płytę, niż bawić się w jakieś "The Best of..." - zestaw utworów na niej jest naprawdę przedni :)

Czuję się wywołany do tablicy takim postem, i te wykrzyknik, spokojnie p. Marku.

Już odp.

Że znasz się na jazzie, o czym chyba każdy na tym forum wie, nie podlega wątpliwości, ale, że znasz ramy umów tego już nie wiedziałem.

Zgadzam się z Tobą, grali przede wszystkim dla Polonii, ale zapomniałeś dodać przy tych Swoich wyliczeniach, że jeszcze musiał się ktoś znaleźć, kto maił ochotę to obejrzeć, zapłacić za to.

Ktoś kto wyłożysz na ten koncert pieniądze, zrobił to przecież tylko po to aby na tym zarobić, i pewnie mu wyszło. Więc gdyby wszystko zależało od tych pieniędzy, jak mówisz, to typuje że Doda jak i Feel już by tam dawno zagrali, przecież to wszystko polskie złote płyty, a Polonii tam ponad 10 mln.

Liczba widzów nie ma nic do wartości artystycznej wykonawcy, bo gdyby tak to mierzyć to najlepszym zespołem w Polsce pod względem artystycznym byłby Bajm, który w zeszłym roku na koncertach zarobił podobno najwięcej.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

>Dominic2509

Na jazzie się nia znam, chociaż próbuję go poznać i ugryżć z każdej możliwej strony... a tak poza tym to nie wiem o co Ci chodzi i nie mam pojęcia co chcesz mi udowodnić. Wystarczy wejść na stronę Carnegie Hall, która jest dostępna dla wszystkich użytkowników netu, otworzyć sekcję information, następnie hall rentals, poczytać, powęszyć, zadzwonić do nich, zapytać ile kosztuje wynajęcie i sprawa załatwiona... bo widzę, że masz problem. Ja go nie mam, tylko napisałem, że wynajęcie sali w Carnegie Hall to kwestia kasy przede wszystkim, i raczej nie prestiżu, no i napisałem jeszcze, że Budka Suflera to w ogóle nieznany zespół w świetle osiągnięć swiatowego rocka. To wszystko i nie traktuj tematu aż tak poważnie, sugeruję trochę dystansu i jak najbardziej luzu. Pozdrawiam i bez urazy, a jak waszmość pan się gniewa, to ofkors, tradycyjnie mówię sorry i okazuję skruchę. No co Ty Dominik, ile Ty masz lat...??? Osiemnaście...???

PS. Wykrzyknik to zwykły znak interpunkcyjny, który powinien być traktowany i stosowany jak najbardziej z innymi znakami interpunkcji.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Przez przypadek się tam nie dostali - jaki inny polski zespół tam grał ?

Perfect, Lady Pank czy może Video bądź Feel - zaznaczam, nie słucham, znam SAMĄ nazwę z przekazu mediów głównego nurtu .

Zgadzam się z Tobą, grali przede wszystkim dla Polonii, ale zapomniałeś dodać przy tych Swoich wyliczeniach, że jeszcze musiał się ktoś znaleźć, kto maił ochotę to obejrzeć, zapłacić za to.

Ktoś kto wyłożysz na ten koncert pieniądze, zrobił to przecież tylko po to aby na tym zarobić, i pewnie mu wyszło. Więc gdyby wszystko zależało od tych pieniędzy, jak mówisz, to typuje że Doda jak i Feel już by tam dawno zagrali, przecież to wszystko polskie złote płyty, a Polonii tam ponad 10 mln.

1. Wciąż nie świadczy to o tym, że zrobili jakąkolwiek karierę poza Polską - tam słuchała ich przede wszystkim Polonia.

2. Na tej samej zasadzie koncertowali tam, w USA, i "święcili triumfy" m.in. właśnie Perfect, Lady Pank.

3. Polonia w USA ogólnie nie jest jakimś młodym pokoleniem, nową imigracją, bo ona w ostatnich latach zalewała raczej Europę, a co z tego wynika - odzywa się sentyment.

I dlatego właśnie Doda czy Feel nie byliby w stanie zapełnić widownią Carnegie Hall, bo nawet tamtejsza Polonia o nich nie słyszała.

4. Osiągnięcie statusu np. "Złotej płyty" nie jest żadnym wyznacznikiem klasy zespołu, czy też zapisaniem się go w annałach muzyki. Jest wyłącznie potwierdzeniem popularności na lokalnym rynku.

Nie nie nie Panowie, zostałem źle zrozumiany, albo ja się źle wyraziłem.

Łoo jejku, gdzie tu zacząć,

Nie gniewam się, nie mam problemu.

Chciałem tylko powiedzieć, że z polskich nieangielskojęzyczny zespołów zaszli wysoko, czy najwyżej...

Ze słowa "kariera" zrobiła się dyskusja jak ho ho.

Powołanie się na status Złotej płyty to był już żart, ale widzę, że też nie został zrozumiany. Wyjaśniając uważam, że dziś to wyróżnienie jak "pracownik miesiąca" a nie uznanie itp (15 tyś sprzedanych płyt). Ciekawostka przy okazji.

Kolega jest muzykiem, wydał ze swoim zespołem już 3 płyty w małych wytwórniach ( jazz w szerokim znaczeniu tego słowa ) - ktoś tam coś usłyszał, pojechali do Łodzi na spotkanie z dużą wytwórnią, nazwy podać nie mogę, i aktualnie jest tak, że w kontrakcie masz klauzulę, że muzyk samemu za własne pieniądze musisz WYKUPIĆ 15 tyś. sztuk swojej płyt, aby w celach promocji zdobyć status złotej płyty. Paranoja !

Reasumując, wszystko gra, wpływy Floydów słychać często, nie tylko u nas, a ja wracam do swojej 1szej płyty Monka "Monk" na czarnym złocie Columbia CS 9091 którą dziś dostałem od listonosza.

Miłego.

Dominik

Gość

(Konto usunięte)

Chciałem tylko powiedzieć, że z polskich nieangielskojęzyczny zespołów zaszli wysoko, czy najwyżej...

Hehe, veto! ;)

Najwyżej, w mojej ocenie, zaszli np. Kayah, Hey, Anna Maria Jopek, Myslovitz (wybór przez Gorana Bregovica, Pata Metheny'ego, zagranie jako support na europejskiej trasie Simple Minds, jako pierwsi polscy wykonawcy w ramach MTV Unplugged) plus dla przykładu jazzmani, którzy naprawdę znani są w świecie, a nie tylko wśród Polonii :)

Zespoły to tylko:

SBB - grali na Roskilde w latach 70-tcy, pisał o nich dobrze np "Melody Maker", dosyć spora popularność w RFN, Skandynawii czy też KDL-ach

Vader - kontrakt z earache records, występy w usa i japonii, płyty w zagranicznych sklepach w normalnej sprzedaży

Behemoth - pierwszy polski zespół notowany na liście "Bilboard-u", normalna dystrybucja płyt na całym świecie, koncerty tu i tam

Kapela ze Wsi Warszawa - nagrody światowe w kategorii etno i folk, artykuły w "Wire" koncerty na świecie (nie tylko dla polonii, a raczej w ogóle nie dla nich)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Żle uważasz! Jak sobie zapłacisz za wynajęcie Carnegie Hall, albo znajdziesz kogoś kto za Ciebie to zrobi, to i Ty tam zagrasz...

To prawda.

Carnegie Hall (pod tym adresem) jest kilka sal koncertowych. Wiem o jeszcze dwóch mniejszych.

W kompleksie występowało kilkudziesięciu Polaków!

Nawet jeden duży skład ze Szczecina.

No nie mogę się z Wami do końca zgodzić, uczepiliście się tego wynajmu, i krążycie wokół tego.

Jest to oczywiste, że każda sala, stadion itp. są wynajmowane, i ktoś za nie płaci - sprawa, aby byli chętnie na to show aby inwestycją się zwróciła.

Zakładam, że z Horowitz'em było podobnie, też ktoś zapłacił za wynajęci hali.

Tak Grzegorz, jest kilka sal koncertowych, w sumie trzy, i kilkudziesięciu jest mocno naciągane, bo ledwie 3 składy czynią różnicę z kilkanaścioro na kilkudziesięciu.

Jarex, faktycznie, zapomniałem o Behemoth "Evangelion"rewelacyjna płyta.

Czy to już koniec w tym temacie, bo może lepiej założyć osobny wątek np.

Najlepszy polski towar eksportowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.