Skocz do zawartości
IGNORED

Nie ma polskich kabli głośnikowych

Alirrlan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozglądałem się za kablami głośnikowymi, takimi zwykłymi na metry. Żeby poczuć odrobinę luksusu i jakości , pomyślałem o kablach okrągłych. Gdzieś w granicach 6pln-8pln można już coś znaleźć . I tu się rozczarowałem, bo nie widzę polskich producentów na rynku. załamka. Technologia musi być na prawdę kosmicznie zaawansowana ... a może źle szukam?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

technologia jak technologia, tylko ludzie porobili się wygodni i wolą zamówić u chińczyka i dokleić własne logo niż coś wyprodukować

Hotline Blue Spiral - znakomity kabel, polski i w dodatku z Krakowa;-)

To także polski producent:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ten kabel jest Polski? A kto go produkuje?

;)

"Strategia produkcyjna Melodiki - zarówno Polska jak i cały świat.

Melodika narodziła się z chęci rozwiązania problemów zarysowanych powyżej. Aby było to możliwe poszukiwaliśmy najlepszych rozwiązań w konkurencyjnych cenach na całym świecie, które dodatkowo udało nam się w wielu aspektach poprawić. Odwiedziliśmy wiele fabryk, w których powstają produkty renomowanych producentów akcesoriów audio-video. W efekcie czego nawiązaliśmy współpracę tylko z tymi, którzy byli zdolni sprostać naszym projektom i wymaganiom jakościowym w stosunku do produktu końcowego.

Strategia produkcyjna Melodiki zakłada dywersyfikacje w postaci produkcji zarówno w polskich jak i światowych fabrykach np. u wyselekcjonwanych azjatyckich poddostawców innych znanych marek. Produkcja w polskich fabrykach odbywa się zawsze wtedy, gdy jest ona konkurencyjna jakościowo i cenowo w stosunku do innych światowych rozwiązań znanych producentów."

( http://www.melodika.pl/menu.php?k=historia )

elnowa to zły przykład. chodzi o takie okrągłe jak:

Adam Hall PRO KLS225, Alphard Da Vinci 2x2,5, KLOTZ LY225, kabel CAE. chyba jedno to Francja reszta Niemcy .. widzę, że to i tak bez sensu szukać polskiego, bo w tej cenie to muszą być Chiny. Osłabia mnie dominacja niemieckich brandów i to nie tylko na rynku kabli.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To nie jest kraj mlekiem i miodem płynący więc jakoś nie szokuje mnie brak taniego druta. Tak jak nie szokuje mnie, że w ziemi tutaj nie da się znaleźć diamentów, ani złota, że polscy piłkarze nie potrafią grać w piłkę, że to co odkładam na swoją emeryturę zostanie przejedzone, a ja może dostanę z tego co dzieci moje zarobią.

np. u wyselekcjonwanych azjatyckich poddostawców

Resztę pieprzenia mogli sobie darować.

a ja może dostanę z tego co dzieci moje zarobią.

Twoje dzieci będą na emigracji albo bezrobociu. To też cię już powinno przestać szokować. Przyzwyczajaj się do tej perspektywy, będzie mniej bolało.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Arku- moje dzieciaczki mogą wygiąć kapcia- fakt, ale jak nie- przejmą po rodzicach firmę. A może będą mądrzejsze od starych i przeniosą siedzibę gdzieś w przyjaźniejsze rejony? Stary miał za małe jaja. Czyli i przejmą interesy i wygną :)

W każdym razie Polacy mają coraz większe wymagania względem zarobków. Patrzą ile się zarabia w UK czy w Deutschland i OK, ale z czasem nasza robocizna będzie coraz wyższa i trudno nam będzie rywalizować cenami z Chinami . Czyli musimy stawiać na jakość. Czyli z każdym rokiem znalezienie rzeczy taniej polskiej produkcji będzie trudniejsze i nie powinno dziwić.

Alphard Da Vinci głośnikowe przy odpowiedniej aplikacji są całkiem niezłe

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

polska firma robiąca (zamawiająca) kable w Polsce z krakowskiego "Kabla" w 100% made in poland. Silicony nie są takie drogie a całkiem przyjemne w graniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

polska firma robiąca (zamawiająca) kable w Polsce z krakowskiego "Kabla" w 100% made in poland. Silicony nie są takie drogie a całkiem przyjemne w graniu.

Ukryta Zawartość

Ale wygląd strony to mają też "Hi-End" no chyba że mam za słaby kabel do internetu

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

http://www.hotlinecable.com/index_pl.html

Ale wygląd strony to mają też "Hi-End" no chyba że mam za słaby kabel do internetu

I jako jedni z nielicznych posiadają "konkretne" opisy: w tym wysokie takie a takie, w tamtym bas taki a taki...

Nieważna konfiguracja, nieważna akustyka, nieważne nic poza kabelkiem -

"Potrzebujesz wysokich tonów? Mówisz i masz!" ;)

• Redaktorzy

Telefonika to polska firma. Jest tego od groma w Castoramie na metry w dziale elektrycznym, sporo typów się nada na kabel głośnikowy. Ja polecam YdYp 2x 1,5mm^2,

Czy masz na myśli typowy kabel elektryczny oświetleniowy, po 2 końcówki splecione ze sobą: jedna para na +, druga na - ??

Ukryta Zawartość

Albo ten od Telefoniki. Doziemny, czarny, będzie pasował (biały niekoniecznie pasuje do Audio) i potężne basy :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Czy masz na myśli typowy kabel elektryczny oświetleniowy, po 2 końcówki splecione ze sobą: jedna para na +, druga na - ??

Nie, mam na myśli najzwyklejszy drut podtynkowy dwużyłowy. Po co chcesz coś splatać? Żeby było grube i sztywne? 1,5mm kw. to wystarczający przekrój. Jedna żyła na + druga na -. Jak się kolor nie podoba, to można założyć oplot poliestrowy w wybranym kolorze.
  • Redaktorzy

OK. Mam takie kable. Zostały mi po remoncie mieszkania. Dzisiaj potestuję tak jak piszesz: po 1,5mmkw na każdy + i -. Jestem ciekaw efektu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kable z serii Purple Rain marki Melodika są robione w Polsce - azjatyckie fabryki aktualnie dostarczają tylko wybrane przejściówki video oraz gniazda w ramach oferty Melodiki.

Kable noszą oznaczenia made in Poland w całkowitej zgodzie z prawem.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Sprzedaż pokazuje, że bronią się w swojej cenie - zresztą nie boimy się wypożyczać produktów na testy.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.