Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięk z tunera

norbitek

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem do mojego sprzętu tuner Kenwood KT-6040. Dzwięk ma jakość mp3, bardzo płaski właściwie na każdej stacji. Co może być tego powodem?

1. Czy to jest ta słynna jakość FM naszych stacji?

2. Czy to że podłączyłem go na razie na kawałku druta? W skali do 5 na tunerze moc sygnału to 2. Czy z anteną zewnętrzną jakość dźwięku, barwa, dynamika się poprawi?

3. Czy to może być inna przyczyna np. wiekowy tuner?

Ja pamiętam dźwięk stacji radiowych z wieży Diory z początku lat 90. Wtedy mi się podobał. Nie wiem czego mam się spodziewać dziś. Dźwięk wielu moich mp3 puszczonych z taniego blu-ray-a na sprzęcie jest bardziej strawny niż dźwięk z tunera.

Mam tuner Saba za 50 zł na pokrętło i jakość Trójki zwaliła mnie z nóg - rewelacja do kwadratu , jednykna i dwójka tez dobrze nadają, radio katowice i Łodź ok , reszta to tragedia, szczególnie rmf ,zet itp chłam - kompresja , dupresja ,super stereo , dziura w mózgu

KT-6040 to nie jest żadne cudo jak na Kenwooda ale akurat dynamika w nim jest bardzo dobra. Jego czułość to też czołówka wśród tunerów, ale mimo wszystko podłącz go pod instalację antenową lub użyj dłuższego druta. Jeśli nic się nie zmieni to chyba coś nie tak z tym egzemplarzem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Sądzę że przede wszystkim trzeba mieć dobrej jakości sygnał podawany do tunera. A więc porządną antenę zewnętrzną i takąż instalację antenową. A potem dopiero szukać przyczyn gdzie indziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.