Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt nowy bez ryzyka, czy loteria z używanym?

graveozz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu noszę się z wymianą miniwieży JVC na coś co choć przybliży i pokaże mi dobrą drogę do prawdziwego słuchania muzyki. Niestety nie dysponuję gotówką, która umożliwiłaby zakup czegoś co od razu zmieni świat dźwięku wokół mnie, robiąc przysłowiowe "trzęsienie ziemi".

Temat pewnie poruszany był już niejednokrotnie i być może powinien trafić do innego działu, ale zapytam tu: chodzi za mną wzmacniacz i cd z rodziny Denon PMA 520AE, które można dostać nowe prosto ze sklepowego magazynu w cenie około 700-800 zł za sztukę (to również nie mała cena, ale być może warta wydania), domyślam się również i znajdzie się wielu którzy będą mnie przekonywać, że za te pieniądze przy odrobinie szczęścia mogę kupić coś używanego i prawdopodobnie dużo lepszego.

Pozostaje jedno małe ale - zakupy na aukcjach wiążą się z ryzykiem, sam już naciąłem się przy dość dużym zakupie i trochę się tego boję (tak to jest, kilkadziesiąt udanych aukcji, a zepsuć nastawienie może jedna nieudana), taki sklepowy towar to i większa pewność i gwarancja.

Tylko czy przy takich pieniądzach ów sprzęt wart jest swojej ceny?

Czy dla kogoś kto wchodzi w świat hifi, zakup Denona PMA 520AE to dobry start? Do miniwieży mam podłączone Tannoy M1 i one byłyby podłączone do wspomnianego Denona.

Mialem kiedys v4 z Denona ampli do kina 1912 i gralo ladnie.Mysle ze wzmak 520 bedzie krecil M1 duzo lepiej niz amplituner.Moim zdaniem na poczatek fajne zestawienie.Niestety 520 nie slyszalem i nie moge zagwarantowac na 100%.Warto sprawdzic w domu

Pozdr.

Witaj,

w przypadku zakupu zestawu fabrycznie nowego, jako początkujący wybór zestawu Denon PMA-520AE/DCD-520AE powinien w pełni Cię usatysfakcjonować, chociaż jako alternatywę zaproponowałbym Ci jeszcze moim zdaniem wyraźnie lepszy (szczególnie dobrze zagra to z Tannoy M1 które są moim zdaniem świetnymi kolumnami, sam je kiedyś używałem) zestaw Cambidge Audio Topaz AM5 / CD5. Z upustem klubowym wyjdzie podobna cena, a sprzęt moim zdaniem o dobrą klasę lepszy.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

...jako alternatywę zaproponowałbym Ci jeszcze moim zdaniem wyraźnie lepszy (szczególnie dobrze zagra to z Tannoy M1 które są moim zdaniem świetnymi kolumnami, sam je kiedyś używałem) zestaw Cambidge Audio Topaz AM5 / CD5...

Po specyfikacji widzę, że znacznie mniejszą moc ma w porównaniu do Denona wspomniany wzmacniacz, nie wiem, czy to ma jakieś konkretne znaczenie dla mnie, ale obecnie przy ok 10m kw. pokoju, raczej nie, ale w dalszej perspektywie przeprowadzka i sporo większy salon.

Jak już się zdecyduję na jakiś zakup, na pewno odezwę się i podpytam o ewentualne upusty :)

Poczekam jeszcze na jakieś opinie, może ktoś słyszał ten konkretny sprzęt. Póki co nie odezwały się głosy polecające wejście w coś używanego.. czyżbym miał rację kupując nowy sprzęt.

"czyżbym miał rację kupując nowy sprzęt"

Nie - po prostu na tym forum temat przewijał się tyle razy, że nikomu już się nie chce powtarzać po raz setny i snuć porównań typu co lepsze - nowe seicento z salonu czy używane audi :)

Zakup najtańszego modelu czegokolwiek typu Denon, Marantz czy wspomniana Kambodża jest dramatycznie zły dla kogoś, kto pisze o sobie że "wchodzi w świat hifi" i ma to być dla niego "start", co sugeruje (chyba, że się mylę), że chciałby stopniowo zmieniać sprzęt na lepszy. Poleci ci to oczywiście "branża", bo z tego żyje :) ale, jak za kilka miesięcy usłyszysz u kogoś zestaw za połowę tej sumy i grający dwa razy lepiej to w innym świetle zobaczysz swój nowy nabytek, który będziesz mógł odsprzedać za kilkadziesiąt procent tego za zapłaciłeś.

Za 3 tysiące, które chcesz wydac na nowy wzmacniacz+cd możesz złożyć coś, co zagra o kilka poziomów lepiej, ale potrzeba do tego nieco wysiłku, poczytania i przede wszystkim posłuchania. Im więcej włożysz wysiłku, tym mniejsze ryzyko przy zakupie.

Oto głos, którego ci brakowało w wątku :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niskie serie Denona czyli 5xx i 7xx AE charakteryzują się suchym i beznamiętnym dźwiękiem. Jest on pozbawiony detali, sceny, gładkości i wszystkiego tego co daje przyjemność ze słuchania. Za 300 PLN masz Denona PMA 560 (używanego). Zerknij na budowę wewnętrzną. 560 to nie był najniższy model. 70 wattowy toroid, ogromna sprawność i całkiem znośny dźwięk. Mimo tego że do naprawdę dobrego wzmacniacza jest mu daleko. Kiedyś pisałem o suchości serii x60. Powiedzmy że w porównaniu do 520 AE jest to zjawisko marginalne które można zniwelować odpowiednią konfiguracja. Ale PMA 560 to tylko mały przykład. Możesz porozmawiać z kolegami z forum, umówić się na odsłuchy a w końcu skorzystać z działu ogłoszeń na forum. Na pewno nie sugeruj się sugestiami branży. Bodaj Q21 szukał kiedyś konkurencji dla Sansui wśród nowych pieców za 3 tyś. Chyba mu się zera pomyliły;-) Po prostu branża zna zwykle to co sprzedaje a czasem i tak nie do końca.

Oto głos, którego ci brakowało w wątku :)

Usłyszeć coś co gra lepiej kupione za połowę ceny nowego sprzętu, to mogłoby zaboleć.

Włożenie pracy ok, tylko odsłuch używanego sprzętu często jest niemożliwy, a to co jest na zdjęciu i w opisie nie zawsze odzwierciedla rzeczywisty stan i tego boję się najbardziej.

Niskie serie Denona czyli 5xx i 7xx AE charakteryzują się suchym i beznamiętnym dźwiękiem. Jest on pozbawiony detali, sceny, gładkości i wszystkiego tego co daje przyjemność ze słuchania. Za 300 PLN masz Denona PMA 560 (używanego). Zerknij na budowę wewnętrzną. 560 to nie był najniższy model. 70 wattowy toroid, ogromna sprawność i całkiem znośny dźwięk. Mimo tego że do naprawdę dobrego wzmacniacza jest mu daleko. Kiedyś pisałem o suchości serii x60. Powiedzmy że w porównaniu do 520 AE jest to zjawisko marginalne które można zniwelować odpowiednią konfiguracja. Ale PMA 560 to tylko mały przykład. Możesz porozmawiać z kolegami z forum, umówić się na odsłuchy a w końcu skorzystać z działu ogłoszeń na forum. Na pewno nie sugeruj się sugestiami branży. Bodaj Q21 szukał kiedyś konkurencji dla Sansui wśród nowych pieców za 3 tyś. Chyba mu się zera pomyliły;-) Po prostu branża zna zwykle to co sprzedaje a czasem i tak nie do końca.

100 % poopieram, często branżowcy,piszą co muszą ,a na 100% procent u nich w domu stoją stare sprawdzone klamoty. Ale o tym cicho sza.

Dziękuję discomaniac71 za zdanie:

",,,Jest on pozbawiony detali, sceny, gładkości i wszystkiego tego co daje przyjemność ze słuchania,,,"

chciałbym uniknąć właśnie takiej pułapki.

Dział ogłoszeń na tym konkretnym forum prawdopodobnie gwarantuje zakup sprzętu dobrze utrzymanego..

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ten toroid ma zdecydowanie więcej niż 70 watt;-) 70 watt to jest moc PMA 560 przy 8 ohmach. Trafo ma 220 watt poboru z sieci.

A propos tego co pisałem wyżej o propozycji Q21... Forumowicz TDK szukał kiedyś wzmacniacza który byłby konkurencją dla topowego Sansui AU-G 99x. Miał 3 tyś do wydania. Propozycja Q21 brzmiała: NAD C 356. Tyle, że to niestety nie ta klasa.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o sprzęty nowe trza szukać tzw okazji cenowych, firm niszowych, małych manufaktur, ale także produktów chińskich jak Yaqin, Mingda itp, a nie że Denon, czy inny koncern, który ma tak wyrzeźbioną kategoryzację sprzętu, że za małe pieniądze nic się sensownegonie wyjmie, a za duże można wyjąć u innego 3 x lepiej.

Używane Yamahy, Denony, Sony, Kenwoody- czemu nie. Ważne by się trochę znać żeby w g. nie wdepnąć.

W cenie 700 złotych można kupić np Rotela RA-930AX do tego CD Denona DCD - 1015 i gra muzyka - a gra dwa poziomy wyżej niż nowy zestaw Denona z serii 520, serio:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

do Tannoya kup Marantza i nie patrz tylko na moc, bo już PM5004 nagłośni 20 m2 (z tym, że kolumny zmienisz sobie wtedy na podłogowe).

Nagłośnić nagłośni ale jak? Tak, że te pieniądze można zdecydowanie lepiej wydać.

PS Chociaż przy tych 35 wattach na kanał może mieć kłopoty.

Na tym forum jest jakas nieodgadniona tendencja krytykowanie nowego sprzętu. Ale nie wszyscy mają takie zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po to wymyślono okres gwarancyjny by zachęcić do zakupu nowego sprzętu - doświadczeni użytkownicy wiedzą że zarówno nowy jak i używany się psuje, a nawet ostatnio jakość nowego w większości przypadków niestety zupełnie nie zachwyca...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość partick

(Konto usunięte)

Nagłośnić nagłośni ale jak? Tak, że te pieniądze można zdecydowanie lepiej wydać.

PS Chociaż przy tych 35 wattach na kanał może mieć kłopoty.

jak już podajesz parametry techniczne, to rób to uczciwie.

http://www.marantz.co.uk/DocumentMaster/UK/dfu_PM5004N.pdf

Jako posiadacz modelu Denon PMA 510 (poprzednik 520) podzielę się moimi doświadczeniami. Wzmacniacz ten kupiłem jako nowy i grał z B&W Solid Ovale i czasami z Radmorami LS1. Sprzęt znajdował się w pokoju ~ 14m2 mocno umeblowanym i byłem z tego połączenia bardzo zadowolony. Po pewnym czasie sprzęt przeniosłem do innego pokoju o pow. ~ 23m2 i skończyło się przyjemne granie - płaski i nudny dźwięk. Chcąc coś zmienić kupiłem używane kolumny Dali 450 i z rzeczonym wzmacniaczem jakoś to grało,pojawił się potężny bas ale brakowało przestrzeni i szczegółowości. Żeby to zmienić myślałem o używanym Denonie 1500 ale nic w rozsądnej cenie nie mogłem znaleźć. Byłem nawet umówiony z kolegą z forum, który posiada taki wzmacniacz aby mi go na parę godzin wypożyczył do odsłuchu ale w międzyczasie kupiłem 4-letniego Nada 355 w stanie sklepowym od pierwszego właściciela za rozsądne pieniądze. Teraz na tyle mi to przyjemnie gra, że zacząłem nawet słuchać muzyki poważnej :).

Podsumowując: omawiany Denon nie jest zły ale sprawdza się tylko w niewielkich pomieszczeniach i z małymi kolumnami, sprzęt używany jak najbardziej ale musi być z pewnego źródła a nie od handlarzy zaopatrujących się w sprzęt na śmietnikach zachodniej Europy.

PS. Jak by co to mój Denon jest na sprzedaż ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

jak już podajesz parametry techniczne, to rób to uczciwie.

http://www.marantz.co.uk/DocumentMaster/UK/dfu_PM5004N.pdf

Dane podałem za jakąś stroną w sieci. 35 czy 40 watt - jakie to ma znaczenie? Przy tej jakości wykonania i dźwięku taniego Marantza nie widzę tego w 20m2. W ogóle tego nie widzę.

Sam sobie chcesz zgotować tanie brzmienie. Lepiej zostań przy swojej wieży. Tani Denon i tanie Tannoye dadzą Ci tani dźwięk. Albo dozbieraj prawdziwe pieniądze (7000 zł) i kup sobie coś nowego - albo kup sobie używany sprzęt.

To tak jak z samochodami - większość kupuje używane - a jak ktoś się bardzo boi - to kupuje nowy ...

Sprzęt nowy bez ryzyka

Od dawna nie ma już czegoś takiego .

Nie ma ryzyka, nie ma przyjemności :-)

Na tym forum jest jakas nieodgadniona tendencja krytykowanie nowego sprzętu. Ale nie wszyscy mają takie zdanie.

A ja widzę, że ostatnio kolega coś zbyt mocno, ten niby dobry, nowy sprzęt zachwala .......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Odpowiem Ci wyłącznie na pytanie tytułowe. Kup nowy sprzęt ! No , chyba że masz "nadspane" w swoim życiu :) A i nerwy masz - jak postronki. Anim nie jest "branża" (gdzieżbym się zresztą ośmielił przy konkurencji darkulowej) , anim nie handlarz wystawionym na ulicę śmieciem. Ot - Twój kolega z Forum ! :) PS - mam Denona DCD 655 - stan sklepowy , kupiony na "jarmarku". Wygląda faktycznie - niebotycznie , ma tylko jedną wadę : gra , gdy mu się zachce. A, ponieważ nie chciało mu się zbyt często - od kilku lat leży sobie w pudle. Pamiętaj ! - widziałem sprzedawcę i tenże sprzęt !:) Jedyna pociecha , to fakt , że dałem za niego dwadzieścia euro. Pozdrawiam - Jacek

Gość partick

(Konto usunięte)

Dane podałem za jakąś stroną w sieci. 35 czy 40 watt - jakie to ma znaczenie? Przy tej jakości wykonania i dźwięku taniego Marantza nie widzę tego w 20m2. W ogóle tego nie widzę.

mierzono już ten wzmacniacz w testach i okazało się, że ma 2x50W na 8 Ohm.

kluczem są kolumny z prawdziwym 89dB i 8 Ohm.

a to akurat Tannoy Mercury zapewnia.

a co TY sobie, jak zwykle zresztą, wyczytałeś w niemieckich katalogach, to mnie akurat średnio interesuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://audio.com.pl/testy/denon-dcd-520ae-+-pma-520ae:3

Po pierwsze to tylko recenzja a te bywają różne. Po drugie 520 był porównywany do konkurentów cenowych a w tej klasie dobrego dźwięku nigdy nie było i nie ma. Kolega chce dobrze wydać swoje pieniądze dlaczego więc miałby je wtapiać w nowy sprzęt? Priorytetem jest brzmienie a nie to czy sprzęt ma być nowy czy stary.

mierzono już ten wzmacniacz w testach i okazało się, że ma 2x50W na 8 Ohm.

kluczem są kolumny z prawdziwym 89dB i 8 Ohm.

a to akurat Tannoy Mercury zapewnia.

Są sprzęty co mają w pomiarach 200 watt 8 ohm a nie da się ich słuchać. W w/w Marantzu oraz w Denonie 520 AE po prostu słychać taniość czyli jazgot. Jak w każdej taniej budżetówce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a co TY sobie, jak zwykle zresztą, wyczytałeś w niemieckich katalogach, to mnie akurat średnio interesuje.

Pudło. 520 słyszałem w salonie a 5004 ma mój sąsiad. Dźwięk z obu jest tragiczny. Pozbawiony jakiejkolwiek przyjemności z odsłuchu.

Stare to są dobre skrzypce i wino. Stare jest tanie, a nowe drogie, i głównie o to w tej przepychance chodzi.

Wypadałoby sprecyzować z punktu widzenia założyciela wątku. Ma niewielką kwotę do wydania więc szkoda żeby moczył kasę na nowy sprzęt. Gdyby budżet był zdecydowanie większy byłaby zupełnie inna rozmowa i można byłoby się pokusić o nowe klocki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.