Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony unitra i niestabilne obroty co wymienić?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gramofon bernard-G8010 i za cholere nie mogę ustawić żeby te światełko nie poruszyło się,te kreseczki raz na jakiś czas wędrują sobie,to znaczy pokrywają się przez ok 10s potem jedna albo dwie sobie powędruje i tak w kułko,wydaje mi się ze przez to są niestabilne obroty,czy znacie jakieś patenty w elektronice aby temu zapobieć? od strony mechanicznej gramofon w pełni sprawny,czyściutkie łożyska nie mają luzu ramie też,nasmarowany wałęk od podstawy tależa,też nie ma luzu,pasek ok

Obroty gramofonu mogą być zależne od napięcia w sieci 230V, jeśli napięcie "faluje" to mogą falować również obroty.

Spróbuj podłączyć woltomierz do gniazdka (na zakresie np. 700VAC) i zobaczyć, czy zmiana obrotów pokrywa się ze zmianą napięcia w gniazdku.

Mam gramofon bernard-G8010 i za cholere nie mogę ustawić żeby te światełko nie poruszyło się,te kreseczki raz na jakiś czas wędrują sobie,to znaczy pokrywają się przez ok 10s potem jedna albo dwie sobie powędruje i tak w kułko,wydaje mi się ze przez to są niestabilne obroty,czy znacie jakieś patenty w elektronice aby temu zapobieć? od strony mechanicznej gramofon w pełni sprawny,czyściutkie łożyska nie mają luzu ramie też,nasmarowany wałęk od podstawy tależa,też nie ma luzu,pasek ok

Dosłownie dwie krople oleju silnikowego na oś silniczka napędzającego talerz i po problemie.

Mam gramofon bernard-G8010 i za cholere nie mogę ustawić żeby te światełko nie poruszyło się,te kreseczki raz na jakiś czas wędrują sobie,to znaczy pokrywają się przez ok 10s potem jedna albo dwie sobie powędruje i tak w kułko

I tak już pozostanie :(

<br /> falują w excela<br />
- o przepraszam - u mnie w ogóle nie falują - kontrola kwarcowa - direct drive - dobra konstrukcja z epoki :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

tak w kułko

tależa

1) spróbuj popracować trochę nad ortografią

2) być może silnik zakończył swoją służbę i czas pomyśleć o nowym; można jeszcze kupić orginalne Silmy

jesli chodzi o dzwięk to nie ma ja znacznych zmian na słuch bardziej te światełko nie chce stać w miejscu,aczkolwiek dość długo trzyma się,ale od czasu do czasu przełazi jakaś kreska,z tego co widziałem na you tubie to gość puszczał adapter Adama,tak ceniony,tam to dopiero kreski były rozjechane:) ale dzwięk z płyty był bardzo ładny i równy,może to olać? i nie przejmować się

Nie można tego olewać bo tak być nie powinno.Można jedynie pogodzić się z tym,że te typy tak mają dopóki nie kupisz lepszego gramofonu i zapomnisz o całym problemie.

jesli chodzi o dzwięk to nie ma ja znacznych zmian na słuch bardziej te światełko nie chce stać w miejscu,aczkolwiek dość długo trzyma się,ale od czasu do czasu przełazi jakaś kreska,z tego co widziałem na you tubie to gość puszczał adapter Adama,tak ceniony,tam to dopiero kreski były rozjechane:) ale dzwięk z płyty był bardzo ładny i równy,może to olać? i nie przejmować się

Posiadałem kiedyś ten gramofon i opisywana przez Ciebie ''wada'' także występowała, a więc ten ''typ tak ma'', ale ową nierównomierność da się przeboleć.

Posiadałem kiedyś ten gramofon i opisywana przez Ciebie ''wada'' także występowała, a więc ten ''typ tak ma'', ale ową nierównomierność da się przeboleć.

Witam.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcami.

Problemem w tym gramiaku jest prymitywny zasilacz!

Wystarczy go poprawić i obroty są zdecydowanie stabilniejsze.

Ja wywaliłem trafor z gramiaka i włożyłem do obudowy wtyczkowej, odwijając chyba ze 30 zwojów wtórnego uzwojenia, bo trafo stare na 220V, a u mnie w gniazdku 240.

W miejscu trafa płytka z mostkiem prostowniczym i kondensatorem 4700u/25V.

Wywaliłem stabilizator na diodzie zenera i wstawiłem stabi na 7810.

Kondensatory elektrolityczne wymienione wszystkie.

Wymyty stary smar z łożyska ślizgowego talerza i wymiana na nowy smar.

I nawet bez wymiany silnika, tylko zalałem go nowym olejem i chodzi bardzo stabilnie!

To jest dość dość prosta konstrukcja, ale dużo można poprawić!

To tyle na temat moich poczynań w kierunku stabilizacji obrotów!

Pozdrawiam świątecznie :).

Gdzie dokładnie w modelu G8010 wymienić tą diodę zenera na stabilizator? i jak to zrobić? wsadziłem już mostek diodowy zamiast tej pojedyńczej diody,teraz jeszcze ten stabilizator,może coś to poprawi

a adamy za 500zł z allegro też pływają jak ryby:) i jest dobrze:) ja będe próbował trochę poprawić obroty

jakiego smaru użyłeś do nasmarowania wałka talerza? u mnie jest troszkę oliwy jakiejś bo jak dotknołem to było lepkie

Instrukcja podawała, żeby tam stosować smar CIATIM. Kiedyś go stosowało wojsko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale teraz przeszedł do kategorii smarów muzealnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś tuningowałem szwagrowi jakiegoś unitrzaka. Nie ma co ukrywać, gramofony Unitry z tamtych czasów są odzwierciedleniem minionej epoki - okrojone ile się da. O tyle, ile mechanika i z "zewnątrz" wygląda nawet od, o tyle cała elektronika jest zrobiona na miarę tego, co było osiagalne w tamtych czasach, a pod pręgierzem sowietów raczej nie mogło byc malinowo.

<br />jakiego smaru użyłeś do nasmarowania wałka talerza? u mnie jest troszkę oliwy jakiejś bo jak dotknołem to było lepkie <br />

CIATIM dawany był na kulkę podtalerzyka a oś "karuzeli" smarowana była w/g instrukcji olejem LUX6.

czytam sobie różne opinie na temat tych gramofonów G8010 i podobnych i widzę że ludzie mają i nie nażekają,coś tam pozmieniają i te obroty grają tak że na ucho nie da się usłyszeć zmian,bardzo proszę o rozrysowanie nawet w paincie jak zamontować ten stabilizator zamiast diody bo nie wiem pod jakie elementy go podczepić,mam jakąś dziwną płytkę ma więcej częśći jak gs463itp

powymieniał bym elektronikę a ew na końcu silnik i pasek,może ustabilizują się do minimum

dodam jeszcze ważną uwage u mnie w gramofonie znacznik potencjomeru zewnetrznego gramofonu musi być ustawiony prawie na maxa aby obroty były zgrane

Moze wymaga regulacji (wymiany ) wewnętrzn .potencjometr montażowy .

nie wiem jak to sprawdzić,ale narazie spróbuje go naregulować tak aby obroty były mniej więcej z podziałką na 0 w zewnetrznym potencjometrze,bardzo mi się podoba tan gramofon,bo jest cienki i malutki,nie chiał bym go zmieniać na inny inne to takie grzmoty wielkie,ale jeśli obroty będą dalej pływać bede zmuszony:(

czy nadpalona neonówka ma jakieś znaczenie? u mnie jest cała okopcona i czarna świeci tylko troszkę,dwa takie małe pseczki tylko widać i według nich ustawiam

Ale dałeś trochę oleju na tą oś silnika czy nie ? Ja miałem też problem z Foniką GS 440 podobny do Twojego. Zmieniające się obroty i konieczność podkręcania potencjometrem w prawo, by uzyskać właściwe. Być może silnik jest zużyty, bo te z "Silmy" były kiepskie. Zanim więc wymienisz całą elektronikę włącznie z transformatorem, to może spróbuj naoliwić tą oś silnika. Właśnie testuję swoją Fonikę i jakoś obroty trzymają idealnie, więc może i Tobie to pomoże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.