Skocz do zawartości
IGNORED

Franco Serblin nie żyje

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Smutna informacja.To był WIELKI konstruktor i wizjoner.Okazuje się,że w tym wieku też można zestroić świetnie grające głosniki Accordo i Ktema.Wielka strata.

Legenda odeszla!juz nigdy nie bedzie takich udanych sonicznie i pieknych kolumn jak jego,wielka szkoda.

Arrivederci, Franco! Riposa in pace.

Jak nie na tym - to na tamtym świecie... jeszcze zamówię u Ciebie kolumny.

Zakrywam moje Concertino czarnymi pokrowcami. :(

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jako konstruktor zapisał się złotymi zgłoskami w świecie audiofilskiego high-endu.

Dla mnie należał do grona konstruktorów dla których tworzenie głośników wynikało z pasji, a dopiero na dalszym planie stanowiło źródło zarobkowania, podobnie jak to miało miejsce w przypadku Ś.P. Jima Thiela.

W przypadku Serblina trudno przecenić jak wielu ludziom na świecie przysporzył frajdy i przyjemności ze słuchania muzyki poprzez głośniki Sonus Fabera, a ostatnio Ktemę i Accordo.

Nowej konstrukcji już nie stworzy. Katalog jego dzieł jest zamknięty. Mnie jako audiofilowi pozostaje mieć nadzieję, że dorobek konstruktorski nie zostanie zaprzepaszczony i obecne konstrukcje będą w dalszym ciągu oferowane w sprzedaży.

Dla mnie osobiście postać Serblina jest szczególnie bliska, ponieważ od 2009 roku użytkuję kolumny skonstruowane właśnie przez niego.

Dziękuję za to co zrobił i życzę każdemu takiej drogi życiowej i pasji.

Odszedł prawdziwy Artysta HIFI...

Może warto aby każdy posiadacz Sonusów odegrał na swoich kolumnach Requiem dla Serblina?

Smutna wiadomość...kto teraz będzie tworzył tak piękne wizualnie i muzykalne monitory?

Ciekawe co dalej z marką Franco Serblin...

Ten Pan uważa się za kontynuatora...marzenia Serblina...czy Serblin marzył o Sonus Faber made in China?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od 1994 r. nieprzerwanie mam jego konstrukcje ( wiec blisko 20 lat).

Mam nadzieję że Panu Bogu zaprojektuje najlepsze monitory na świecie.

Dla świata audio to niepowetowana strata.

Maestro ! Wielkie dzięki za wszystko !

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2013 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 2 Kwietnia 2013 - nie na temat

Postawilem sobie cel w moim zyciu ze kupie Guarneri Memento i kiedy bedzie okazja cenowa to sobie kupie najpiekniejsze kolumny na swiecie dla mnie jakie wykonal ten majestro!!!ciekawe czy weszedl do produkcji jego ostatni model i ile bedzie kosztowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w Polsce widze ponad 200000zl

ale Memento

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postawilem sobie cel w moim zyciu ze kupie Guarneri Memento

Kolego, może otwórz osobny wątek, bo tu jakoś niezręcznie o tym dyskutować.

Ten wątek ma raczej charakter informacyjno-wspomnieniowy.

Postawilem sobie cel w moim zyciu ze kupie Guarneri Memento i kiedy bedzie okazja cenowa to sobie kupie najpiekniejsze kolumny na swiecie dla mnie jakie wykonal ten majestro!!!ciekawe czy weszedl do produkcji jego ostatni model i ile bedzie kosztowal?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w Polsce widze ponad 200000zl

ale Memento

Ukryta Zawartość

Ostatnio pisałeś że kupisz sobie studyjne TADy, wcześniej Kinoshity i jeszcze JBL-e były.

Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przekazywałem tą smutną wiadomość już wczoraj:

Ukryta Zawartość

Franco Serblin miał dość poważny wylew już kilka miesięcy temu.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piękno i muzykalność to największe zalety Franco Serbina. Brzydoty z dobrym dźwiękiem nie toleruje i tolerować nie będę choćby lepiej zagrały. Odszedł wielki konstruktor który zgłębiał tajemnice dźwięku najlepszych instrumentów muzycznych stworzonych do tej pory. Podziwiam i tęsknię jestem wierny jego geniuszowi od początku. Tylko co dalej

• Redaktorzy

Mam co prawda tylko Toy Tower, ale czytalem troche o Serblinie i jego osiagnieciach. Szkoda czlowieka. Ale chyba zostanie wielka legenda w swiecie HiFi.

[*]

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ostatnio pisałeś że kupisz sobie studyjne TADy, wcześniej Kinoshity i jeszcze JBL-e były.

Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz.

Musisz czytac dokladnie!Guarneri Memento pisalem dokladnie mialy byc tylko do sypialni!Tady byly brane pod uwage do Carego 300B,JBL zawsze mnie fascynowaly ,ale koledzy odradzili do mojego wzm.

Umarł, jak każdy. Co w rym dziwnego? M imama umarła,Wy umrzecie, ja umrę. Jakby to było coś niezwykłego i nie spotykanego na codzień to można by płakać.A, tak. Proza życia. W zasadzie to płaczecie na sobą, że On wam nowych kolumieniek nie zrobi.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)

Moderatorów uprzejmie proszę o niezwłoczne usunięcie wpisów nr 11, 12, 13, 17 i 18. Jak zauważył Milimetr wątek ten nie jest miejscem na tego rodzaju "wymiany poglądów".

Smutne wieści szybko się rozchodzą. Dowiedziałem się o tym wczoraj, zrobiło mi się tak dziwnie smutno. Chociaż spokałem Go tylko raz i zamieniłem jedno zdanie chyba z 8 lat temu, to mam wrażenie, jakby odszedł znajomy mi człowiek. Sciska w dołku, qrcze. :-(

P.s. miałem jego 3 kolumny, żałuję jakoś dziwnie, ze nie zostawiłem żadnej pary. Hmmm....

Oczywiście bardzo to przykra wiadomość. Myślę , iż był to człowiek szczęśliwy. Żył tworząc co kocha , realizował swoją pasję ,z pewnością przyniosło mu to wiele radości.

Niewątpliwie pozostawił po sobie pokaźną spuściznę , z której korzysta dziś ogromne grono zadowolonych użytkowników.

Kolego, może otwórz osobny wątek, bo tu jakoś niezręcznie o tym dyskutować.

Ten wątek ma raczej charakter informacyjno-wspomnieniowy.

Mogles dodac ze to nekrolog i nikt by nie pisal!!!

Nie mogę pozbierać się od rana po usłyszeniu dramatycznej informacji o śmierci Franco Serblina.

Z jego konstrukcjami mam styczność od 20 lat i jak dla mnie Sonus Faber to jedna z najciekawszych firm produkujących kolumny.

Genialne kolumny. Firma Legenda i taką zapewne pozostanie dzięki Franco Serblinowi.

Smutna wiadomość. [*]

Niemniej łączność Serblina z współczesną ofertą firmy Sonus Faber jest/była raczej luźna zważywszy fakt, że bodajże od 2005 r. nie był już z nią związany.

Moje spotkanie z prawdziwym brzmieniem miało miejsce pod koniec lat 80tych właśnie z monitorami Sonus Faber .

I przez lata był to to dla mnie kierunek poszukiwań dobrego brzmienia połączonego z przepięknymi skrzynkami .

Szkoda że Sonus Faber wszedł w inne ręce i zaczyna robić pieniądze schodząc do pewnego poziomu do którego nie powinien a uważam że robi to bazując na legendzie marki .

Franco zdążył jednak zrobić coś na końcu swojej drogi pod nową nazwą firmy.

Coś co stanęło na pewnej klasie , poziomie i z czym będzie można go zawsze kojarzyć .

[*]

Pytanie,co dalej z produktami sygnowanymi nazwą Franco Serblin?

Bo że już jest "po Sonusie" to wiemy od lat...

Czy ktokolwiek odważy się przejąć a może nawet rozwijać i kontynuować spuściznę po Mistrzu?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.