Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik plazmowy - od czego zacząć zdobywanie wiedzy

Tomiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, studiuję pierwszy rok Inżynierii Akustycznej na AGH, na razie jednak nie przerabiamy zbyt wiele rzeczy które z dźwiękiem mają coś wspólnego.

Bardzo spodobał mi się pomysł głośnika plazmowego na który przypadkiem natrafiłem w internecie. Zafascynował mnie nie tylko głośnik, ale ogólnie sam proces w jaki prąd powoduje granie muzyki bez żadnej membrany. Czyli dźwięki powodowane błyskawicami:D Tak wiem, profesjonalnie pewnie jakoś inaczej się to nazywa, trafiłem na wikipedii na określenia promieniowanie koronowe, jonizacyjne, polaryzacyjne...

Przejdę do rzeczy, jakie książki / źródła byście polecili jeśli chciałbym poszerzyć swoją wiedzę w zakresie wydawanych przez wyładowania i napięcie prądowe dźwięków? Nie wiem, czy tzw. Tesla Coil też jest rodzajem głośnika plazmowego, ale dodam, że coś takiego też mnie interesuje.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Teorię znajdziesz w książce "Przetworniki elektroakustyczne" prof. Dobruckiego

Jakbyś chciał zbudować w praktyce głośnik plazmowy to w EdW ukazał się projekt takiego ustroju.

Dzięki za radę, książkę dziś wypożyczyłem. Lecz czy mógłbyś powiedzieć, czego w niej szukać konkretnie? Może jakieś rozdziały, bo przepatrzyłem spis treści i nie orientuje się niestety nadal, co stamtąd może mi pomóc.

Pomysł ciekawy przerabiany wielokrotnie ale totalnie bezsensowny

Na YT jest kupa filmików z takich głośników, gdzie łatwo ocenić sens takiego ustrojstwa....

Swego czasu nawet jedna firma robiła taki głośnik seryjnie chyba MAGNAT ale szybko się wycofała .

Ot dzisiejsi "studenci" aby sobie nie umieć znaleźć w książce materiału tylko trzeba podać najlepiej numery stron ???

Wszyscy "studiują" ..... no uczelnie też nie są bez winy ....

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jesteś jak wrzód na dupie, wiesz? Nie twoja sprawa, czy pomysł jest bezsensowny, czy nie, autor tematu sam sobie to sprawdzi. Latanie na Księżyc też jest kompletnie bezsensowne, bo g***o tam jest, tylko kupa kamieni, a jednak się tam pchali. Chce się chłopak uczyć, to niech się uczy. Ty oczywiście wiesz wszystko i w dodatku lepiej od Pana Boga, wiec uczenie się jest bezsensowne. Żenująca postawa. Masz naprawdę jakiś problem, jeszcze nie widziałem ani jednego pozytywnego wpisu twojego autorstwa. Wieczne przypieprzanie się i krytyka. Zapisz się na jakąś terapię. Na pewno znajdziesz jakiegoś psychologa w swojej okolicy.

Jak ci się nie podoba na audiostereo, to się stąd wynieś. Wszyscy się ucieszą.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - trolling

Na YT jest kupa filmików z takich głośników, gdzie łatwo ocenić sens takiego ustrojstwa....

Hahaha :)

“Kejseren er i garderoben!”

• 1 miesiąc później...

Natrafiłem teraz na taki problem, znalazłem jeden polski film na którym jest ładnie wytłumaczona konstrukcja i jak jązrobić. Niestety jest tam użyty trafopowielacz.

Jestem w posiadaniu trzech monitorów starych kineskopowych CRT, ale jeszcze działają... niektóre.

Dowiedziałem się, że jest to trochę niebezpieczny zabieg - majstrowanie przy trafo, bo jest tam próżnia i jak się chce to odmontować to może nieźle buchnąć.

Czy jest mozliwość zastąpienia trafopowielacza w tym głośniku czymś innym? Do czego jest on potrzebny? Dostarczanie napięcia do cewek?

Opublikowano · Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - trolling

Użytkownik Audio ST wyraził swoją opinię na temat głośnika plazmowego.

Father PiO,jesteś lekarzem,że polecasz psychologa?Doszukałeś się i zdiagnozowałeś oznaki choroby u kolegi AudioST?

Zawsze jest za i przeciw,a wyrażanie opinii odmiennych jest w pełni dozwolone,nawet przydatne!

Pamiętasz własną i jako jedyną negację mojej propozycji w temacie''Głośnik dookólny''?...AudioST ma też do tego prawo...

'' Ty oczywiście wiesz wszystko i w dodatku lepiej od Pana Boga''-czyżby autoprojekcja?

Jestem w posiadaniu trzech monitorów starych kineskopowych CRT, ale jeszcze działają... niektóre.

Dowiedziałem się, że jest to trochę niebezpieczny zabieg - majstrowanie przy trafo, bo jest tam próżnia i jak się chce to odmontować to może nieźle buchnąć.

Dlaczego buchnąć? Ładunek zgromadzony na kineskopie zanika po pewnym czasie sam, ostrożne zdjęcie kopułki wysokiego napięcia nawet na przed chwilą używanym kineskopie nie grozi niczym jeśli:

1. Jakość izolacji jest właściwa i brak przebicia

2. Próżnia jest , ale wewnątrz kineskopu. Dla Ciebie niema to znaczenia

3. Nie dotykasz przedmiotów metalowych wewnątrz i stosujesz zasadę pracy z "jedną reką w kieszeni"

Jeśli chcesz wykonać sobie generator wysokiego napięcia pewnie podobny do tych znanych z lamp plazmowych, stosuj starsze transformatory wysokiego napięcia. Nowsze zintegrowane są z diodami , co stanowi problem przy próbie zapalenia łuku na wolnym powietrzu. Poszukaj naszych trafopowielaczy z serii TVL produkcji Biazet. Jest tego zawsze troszkę na alledrogo i ceny w granicach 25zł, być może taniej. Można też poszukać starszego telewizora i z niego wymontować

Jest jeszcze jedna sprawa, przy grzebaniu w wysokim napięciu. Jest nim ozon to gaz trujący , były przypadki zatruć przy kserokopiarkach, a tu będzie tego więcej

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - czyszczenie
Ukryte przez cir, 11 Maja 2013 - czyszczenie

Użytkownik Audio ST wyraził swoją opinię na temat głośnika plazmowego.

Nie trzeba być lekarzem, żeby mieć wiedzę z psychologii. Twój szanowny kolega, którego tak gorliwie bronisz (sekta?) nie wyraził żadnej opinii. Choć dla ciebie faktycznie mogła być opinia, bo jesteś na tym samym etapie rozwoju (a raczej niedorozwoju), co on. Tylko ty i on, ze znanych mi forumowiczów, wyrażacie opinie o Ferrari Enzo po przejażdżce maluchem, co jest naprawdę żenujące i denerwujące.

Jesteś na tym samym poziomie, co audiost, co pokazywałeś mi już sporą ilość razy. Siedź sobie w swojej piaskownicy razem ze swoim szanownym kolegą. Życzę sobie i wszystkim pozostałym forumowiczom z całego serca, żeby wreszcie administracja i/lub moderacja zdała sobie sprawę, że jesteście najzwyklejszymi szkodnikami i usunęła was trwale z forum.

Po pierwsze nic tam nie buchnie tylko jak co to kineskop może implodować ponieważ w kineskopie jest próżnia - a próżnia imploduje nie bucha.

Po drugie wysokie napięcie jest .... i jest ono niebezpiecznie, aby grzebać trzeba mieć o tym pojęcie....

Ciekawe ile osób na tym forum sobie zdaje ze wpisując tu różne dyrdymały które później mogą skutkować ofiarami wśród domorosłych elektryków tudzież elektroników a zarazem jeśli by ktoś ... poszedł dalej to odpowiedzialnością karną..... Tak wiec ostrożnie z tym wysokim napięciem nie znasz się nie grzeb !!!

Zresztą jak wół pisze że grzebanie tylko dla upoważnionego personelu.

Jeśli już chcesz grzebać zrób sobie uprawnienia SEP do x kV i wtedy grzeb jak cię rąbnie HV będziesz mógł mieć pretensje only do siebie.

Nowsze zintegrowane są z diodami , co stanowi problem przy próbie zapalenia łuku na wolnym powietrzu.

Da się to jakoś rozpoznać? Zawsze można popytać ludzi sprzedających, ale może się też zdarzyć że któryś wciśnie kit albo sam nie będzie wiedział co mówi i w rezultacie kupie zły.

Tak wiec ostrożnie z tym wysokim napięciem nie znasz się nie grzeb !!!

W sumie zgoda. W tym wypadku ładunek na kineskopie zabić nie zabije, ale kontakt z nim zapamiętasz do końca życia. Pamiętam swój przypadek przy wymianie "bańki" zapomniałem o rozładowaniu i trzepnęło mnie jak miałem ją już w rękach, mimo to nie puściłem -dopiero by się porobiło

Da się to jakoś rozpoznać?

Da się, trafopowielacze mające elementy regulacyjne nie bardzo się nadają. Druga sprawa na naszych TVL... łatwiej nawiniesz uzwojenie pierwotne , jest więcej miejsca. Cewkę z oryginalnym uzwojeniem pierwotnym można zdjąć bez problemu

Czyli szukać trafo TVL bez elementów regulacyjnych. I jeszcze takie pytanie, czy są jakieś parametry którymi się kierować przy wyborze trafo, jak porównać który jakościowo będzie lepszy od drugiego? Duże znaczenie ma to dla sygnału który w końcowym etapie będziemy wydobywać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wystarczył by taki za dyszke, czy może lepiej dopłacić?Łatwo jest zepsuć TRAFO? To będzie moja pierwsza konstrukcja tego typu, więc nie chciałbym ładować kasy jeśli mogę coś spieprzyć łatw. Natomiast jeśli różnica 15zł może wpłynąć na końcowy efekt dobrze to myślę, że warto dołożyć trochę, jeśli takie trafo jest wytrzymałe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To raczej pewniak. Te z linków podanych przez Ciebie nie nadają się z jednego prostego powowodu - nie ma miejsca na uzwojenie pierwotne , które prawdopodobnie musisz nawinąć. Tego TVL62 musisz rozebrać i wywalić cewkę z uzwojeniem pierwotnym. Po rozebraniu nie zapomnij o przekładkach między połówkami rdzenia. Prawdopodobnie one tam są i powinna wrócić na swoje miejsce.

Przemyśl jeszcze raz czy podołasz zadaniu. Po linkach tego jakoś nie widzę. To nie jest bezpieczne ustrojstwo. Mowię całkowicie poważnie i bez złośliwości

Ukryta Zawartość

Najwyżej zaniose do specjalisty do sprawdzenia. Brat studiuje robotyke na 3cim roku, to myślę, że też coś pomoże ewentualnie. Co konkretnie jest niebezpieczne, będę pracował na niepodpiętym urządzeniu, a przed podpięciem dam komuś obeznanemu do sprawdzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.