Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw wybrać ?

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zwracam się do Was z pomocą związaną z wyborem elektroniki do ATC SCM7. Mój stan posiadania: nagrywarka DVD Panasonic DMR-EH 63; odtwarzacz multimedialny Asus O!Play mini; amplituner Denon 1801. Muzyki słucham głównie w postaci plików. Pomieszczenie 3x5m. Głośniki ustawione na dłuższej ścianie. Słucham głównie rocka, trochę pop, muzyka elektroniczna i filmowa. Preferuję brzmienie bardzo dokładne z jak największą ilością szczegółów, z dokładnym rozmieszczeniem instrumentów na scenie oraz jak najwierniejsze brzmienie instrumentów oraz wokali. Mam kilka pomysłów i nie wiem na który się zdecydować. Planuje zakupić wzmacniacz, odtwarzacz CD, DAC, odtwarzacz strumieniowy. Moje propozycje to: 1. Wszystko w jednym ( np. Naim UNITILITE ) 2. Wszystko osobno ( 4 osobne elementy ). 3. Droższy wzmacniacz i odtwarzacz CD ( w jednym z nich jest wbudowany dac i wejście USB do odtwarzania plików w najwyższej jakości. ) 4.Wzmacniacz + DAC + odtwarzacz ( cd lub strumieniowy z wejściem usb ) . Jeżeli chodzi o odtwarzacz CD to zakup jego nie jest obowiązkowy. Na całość mogę przeznaczyć ok. 8-10 tys. Na jaki element opłaca się wydać najwięcej a jaki potraktować ulgowo. Która z powyższych propozycji pozwoli na osiągnięcie najlepszych efektów. W przypadku propozycji używanego sprzętu proszę o podanie modeli które zasługują na szczególną uwagę. Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/102374-jaki-zestaw-wybra%C4%87/

Zdecydowanie warto skupić się na dobrym wzmocnieniu do Twoich kolumn ( tym bardziej , że zacne to przetworniki ).

W drugiej kolejności DAC do którego podepniesz co zechcesz ( czy będzie to komputer - jeśli wejście USB będzie przyzwoite , czy CD czy odtwarzacz strumieniowy - tutaj nie musisz wydawać dużej kwoty, ważne aby pasował funkcjonalnie do Twoich wymagań ).

Moim zdaniem to słuszna droga.

Wzmacniacz polecam z drugiej ręki - powiedzmy w okolicach 4-5 tys.

Resztę na DAC i okablowanie - póki co posiadany odtwarzacz multimedialny w zupełności wystarczy ( jeśli dobrze widzę odtwarza flac ).

Ten odtwarzacz czyta flac. Jeżeli chodzi o wzmacniacz za 4-5 tys. to jakich modeli szukać. Znalazłem coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

myślę że do Twojego systemu biorąc pod uwagę preferencje brzmieniowe i wymagania zdecydowanie poleciłbym system Naim UnitiLite. Masz pełną funkcjonalność, rewelacyjną obsługę (polecam sterowanie za pomocą tabletu), charakterystykę brzmienia idealnie dopasowaną do kolumn ATC oraz spokojnie wystarczającą moc do zasilenia Twoich kolumn.

Dodatkowo zawsze w przyszłości będziesz mógł dokupić zewnętrzną końcówkę mocy (wyjści DIN idealnie sprawdzające się z końcówkami mocy Naim), która ponownie podniesie poprzeczkę klasową.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Mamy oczywiście UnitiLite oraz wiele innych wzmacnaczy.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W kwestii wzmacniacza to dłuższy temat. Tutaj porady nie zastąpią nigdy odsłuchu. Jeśli godzisz się na sprzęt używany to jest sporo sprzętu w tym przedziale cenowym - ale mało kto słuchał tych wzmacniaczy w zestawieniu z ATC. Ze swoich doświadczeń oraz spostrzeżeń - Musical Fidelity ( ciepłe brzmienie raczej - słuchałem A3 oraz M6 , spory zapas mocy ) , Harman Kardon ( dobra równowaga , spora moc - ale tylko starsze modele - chociaż rzekomo i nowy HK990 oferuje ciekawe brzmienie ) , Sansui ( wielu Kolegów poleca model ze starszej serii i wyższej półki - nie miałem okazji słuchać , ale jak poszukasz na forum to znajdziesz ciekawe modele ) , ostatnio szlifuje T+A Power Plant ( w swoim pułapie cenowym to rzetelne i w miarę 'czyste' brzmienie ).

"Witam. Zwracam się do Was z pomocą związaną z wyborem elektroniki do ATC SCM7. Mój stan posiadania: nagrywarka DVD Panasonic DMR-EH 63; odtwarzacz multimedialny Asus O!Play mini; amplituner Denon 1801"

nie chcę być złośliwy...ale po co ludzie kupują taką do słuchania muzy? dobrze, że chcesz to wymienić

Kolega idzie dobrą drogą skoro zaufał ATC... zapewne myśląc iż same kolumny przyniosą pełen zachwyt - pominął resztę toru.

Nie chcę tu prawić oczywistych prawd - połączenie kolumny+wzmacniacz oraz akustyka na pierwszym miejscu...a później źródło i okablowanie ( oraz jakość plików/płyt które odtwarzamy ) .

Baltlab Epoca III ,w cenie 5,5 tyś masz nowy z gwarancją,a to też nie jest zły wzmacniacz,i warto wziąć go pod uwagę. Używane nie trafiają się zbyt często,ale można czasem trafić. Nie wiem jak wypadnie z twoimi kolumnami,więc,dobrze byłoby wypożyczyć,i posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dziękuję wszystkim za rady. Jeżeli chodzi o odsłuch wzmacniacza w sklepie to jest z tym mały problem. Jedyny sklep w moim zasięgu (120 km) upiera się że do SCM7 to oni mogą mi podłączyć w najgorszym przypadku Hegla 70. Mogę go oczywiście porównać do innych wzmacniaczy ale tylko do tych z wyższej półki. Innej możliwości nie ma. Po kilku próbach negocjacji z nimi poddałem się. Z drugiej strony odsłuch w salonie a w domu to jest duża różnica. Moim marzeniem jest mieć możliwość porównać w domu dwa wzmacniacze różniące się kilkoma klasami , aby w warunkach domowych przekonać się czy np. akustyka pomieszczenia nie wpłynie znacząco na dźwięk i różnica powiedzmy 4 tys. między porównywanymi modelami nie zostanie zniwelowana do różnicy ok 1 tys. Tak samo chciałbym sprawdzić naocznie wpływ przetwornika DAC na jakość dźwięku. Czy ktoś z forum korzystał z wypożyczania sprzętu w celach odsłuchowych do domu ? Jeżeli chodzi o uwagi typu po co ludzie kupują taki sprzęt do słuchania muzyki to chciałbym wyjaśnić że poprzedni zestaw kupowałem w kilku etapach. poprzednio miałem głośniki Tonsil Sonata 160 kupione w 1998 roku. Amplituner denon kupiłem w 2000 roku. W poprzednim moim systemie wszystko do siebie pasowało. Głośniki ATC kupiłem 3 tygodnie temu. Wiem że reszta dla nich nie pasuję i chcę powoli to wymienić. Nie chcę robić tego na hurra i później żałować. Dlatego zwracam się do Was o pomoc i zamierzam z niej skorzystać.

Są sklepy,które wypożyczą,wyślą za kaucją,więc możliwości są,po za tym kupując w sklepie internetowym masz 10 dni na to żeby towar zwrócić.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jak masz namiary na takie sklepy to byłbym wdzięczny. "Kupując" sprzęt do odsłuchu traci się później czas na wygrzewanie. Ze sklepem może by się udało wypożyczyć dwa modele w celu porównania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.