Skocz do zawartości
IGNORED

Ukrywanie kabli (pomocy)

ggrzesiak

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

właśnie jestem na etapie połorzenia parkietu w salonie i mam dylemat co zrobić z kablami do kolumn.

Czy spotkaliście sie moze z patentem podzielenia kabla kolumnowego na kabel poprowadzony w listwie przypodłogowej, zakończony gniazdem, a następnie z gniazdka w listwie osobny kabel do kolumny?

Czy powoduje to wielkie straty na kablu, gdzie to kupić, jak rozwiązywaliście problem sterczących kabli we własnym salonie ? Dodam, że muszę miec dość duże odległości pomiędzy kolumnami a wzmacniaczem.

Jakie są zasady, by wyeliminowac straty, bo o koszty kabli nie pytam :))

POzdr.

ggrzesiak

https://www.audiostereo.pl/topic/10246-ukrywanie-kabli-pomocy/
  • Redaktorzy

Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym jeśli podchodzimy do zagadnienia w miarę bezkompromisowo, to przy każdej wymianie kabli głośnikowych powinieneś wymieniać kable w listwach. IMHO lepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie kabli plastikowymi (albo jak juz ma być super hiper to jakimiś zbrojonymi - ekran) rurkami. Niesię to oczywiście koszty (dory głośnikowiec z reguły nie jest tani, chyba że jest to Cordial:-))

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ok, na razie nie rozpatruję kwestii finansowej, bardziej zalezy mi na wyeliminowaniu "walających" się kabli na podłodze, po prostu chciałbym zadbać o zdrowie dziecka i swoje psychiczne (zwalona lampa, przewrócona kolumna) etc.

• Redaktorzy

jak zależy ci na schowaniu kabli i masz stałe miejsce ustawienia kolumn to puść w rurkach kable pod parkietem i wyprowadź je przy samych kolumnach. Problem będzie jak najdzie Cie ochota na zmianę skrzynek.

Sam mam szlejącego prawie dwulatka i znam problem (z tego tez względu musze wymienić podstawkowce na podłogówki).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jestem przeciwnikiem montowania kabli w scianach z zupelnie innego powodu niz przedmowcy. Skad bowiem wiadomo, w jakim polozeniu glosniki beda graly najlepiej? A moze w zupelnie innym ukladzie niz wydawalo nam sie kladac rurki? Akustyka pokoju ma nieporownywalnie wiekszy wplyw na dzwiek niz przylutowanie we wzmacniaczu (cyna ze srebrem oczywiscie :-) kabli glosnikowych do nozek tranzystorow mocy.

O fuj, jakie to nieaudiofilskie (!!!!) ale ja różnicy nie słyszę ( i w tym przypadku mnie to cieszy)

Klonik chwilkę próbował siłować się z kablami ale nie było z tego żadnych efektów mogących go dłużej zainteresować, do tego ojciec nie reagował więc sobie odpuścił. Ponieważ skupiliśmy się na zakazie podchodzenia w okolice kontaktów, te miejsca traktuje podobnie.

[obrazekLUKASZ-155340_1.jpg] [obrazekLUKASZ-155340_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2954-100003915 1170258284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

Ja u siebie na czas odsłuchów kable maskuje poduchami z naroznika. A jak sprzęt "siedzi cicho" to standy są zabezpieczone poduchami od frontu. O dziwo spełniają swoje zadanie a Klon traktuje je jako wygodne oparcie.

[obrazekLUKASZ-155344_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Kontakty nie są przerabiane, można je kupić normalnie (no może nie tak do końca bo to jednak produkt niszowy). Planowałem kupić coś bardziej audiofilskiego i znalazłem fajne połączenia Neutrika ale koszt tego był taki, że sobie darowałem. W dodatku trzeba by było rzeczywiście przerabiać jakieś inne gniazda. W sklepach z osprzętem elektrycznym jak popytasz to na pewno znajdziesz takie jak u mnie. Coraz więcej producentów osprzętu elektrycznego wprowadza do swojej oferty takie rozwiązania. Warto się jednak im przyjżeć bo niektóre mało funkcjonlane mogą być. U mnie pasują banany oraz zakręcenie samego kabla ale widziałem taki na wcisk i to ograniczało troszkę ich funkcjonalność (średnica kabla nie za duża). Kabel ze ściany wychodzi ze standardowej puszki elektrycznej (takiej mniejszej) choć nie jest to niezbędne, gdyż gniazda te są montowane bezpośrednio do ściany (4 małe wkręty), a nie do puszki (tak jak włączniku). Klonik narazie nie dał rady tym wkrętom choć jak jeden kontakt puści to jestem przekonany, że mam w 5 minut wszystkie 4 zestawy wyrwane ze ściany. Pewnie wtedy kabel znajdzie inne zastosowanie ;-).

Kable nie są ani zwykłe ani ze set zł, to po prostu jakiś tam kabel z oferty Real Cable za ok 40zł za metr (nie dajmy się zwariować). Próbowałem bez gniazda i z gniazdem i jakoś się nie rozpłakałem.

Ponieważ sprzęt wraz z TV stoi na środku pokoju to na wszelki wypadek kable rozprowadziłem do wszystkich narożników, dzięki czemu mam więszą dowolność w ustawieniach sprzętu, a w razie czego jest to furtka do KD. Niestety to już większa i niepewna inwestycja bo kable trzeba było kupić i położyć pod parkietem, a i tak nie mam pewnosci, że kiedyś z nich skorzystam. No ale projektant stwierdził że tak będzie ładnie i oryginalnie, więc opcja z TV na środku przeszłam, a ja musiałem kombinować co zrobić ze sprzętem. Wyszło tak jak widzisz.

Pozdrawiam

PS. Z takie rozwiazaniem zyskujesz u kobiety wiele plusików - wiadomo że kable to największy wróg kobiety. Owocuje to łatwieszymi negocjacjami w innych kwestiach, np. mogłem zakupić ładniejsze standy (na zdjeciu Ostoja) bo moje DIY po przeprowadzce przestały być uważane nawet za "takie sobie". Może kiedyś kwiatkom posłużą....

Słuchając rozumu....

Witam

jeśli chodzi o niedostępność kabli i przeszkadzają one na podłodze, to ja zastosowałem dość łatwe i bardzo skuteczne rozwiązanie - kable mam puszczone przy suficie pod listwami, które w razie czego mogę w minutę zdjąć.

Rozwiązanie bardzo praktyczne, niestety nie przy cenie kabla 100 zł/metr :-(

Na raize kują mi posadzkę, więc sie nie stresuję. Bardzo dziękuję za pomoc, spróbuję, zwlaszcza to gniazdkowe rozwiązanie przetestować.

Z kuciem to sobie od razu daj spokój. Ja tak ambitnie podszedłem do pierwszych 2 metrów rowka. Sąsiadów co prawda nie było ale mnie głowa od hałasu młota bolała cały wieczór, a paluszek lewej ręki w jednym miejscu był dziwnie płaski i brązowy:-). Potem wpadłem na bardziej radykalny pomysł. Balkon szeroko otwarty i gumówka w ręce! Rowki piękne - równiuteńkie, głebokie. Fakt, że polecem to robić tylko w masce lub w tandemie z silnym, budowlanym odkurzaczem bo kurzu jest tyle hej ale metoda zdecydowanie szybsza.

Ja do mojego zestawu na środku pokoju musiałem jeszcze doprowadzić pod podłogą zasilanie i antenę. Ponieważ chciałem się zabezpieczyć maksymalnie to dodatkowo ciągnąłem s-video, coaxial oraz 2 żyły zwykłego przewodu pod RCA. Oby starczyło! Jak widać nie na bez powodu rezygnowałem z kucia.

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

foni - wrzuć "landscapa" swojego systemu żeby było wsio ładnie widać jak to się ma "w całej okazałości"

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Proponuję położyć pod parkiet, a właściwie pod deski czy płyty, na których będzie przyklejony parkiet, tzw. peszel służący najczęściej do prowadzenia kabli elektrycznych. Oczywiście o średnicy zdecydowanie większej od średnicy przyszłego kabla, z uwzględnieniem konfekcji. A sam peszel ułożyć tylko w miejscu przeszkody, czyli np drzwi i wyprowadzić za listwą. No i radzę nie zapomnieć o pozostawieniu w rurce wystającego z obu stron sznurka, tak na przyszłość.

Fr@ntz - proszę bardzo

Trudno tu mówić o jakimkolwiek systemie (czeka go gruntowna wymiana w kierunku stereo) ale jako rozwiązanie użytkowe mi odpowiada. Brakuje jeszcze półek nad telewizorem (patrz: lewa strona) ale to dopiero po znalezieniu dobrego stolarza.

PS. Chciałem wrzucić coś w lepszej rozdzielczości ale nie mogę odszukać linka do programu, którym polecaliście robić obróbkę zdjęć.

[obrazekLUKASZ-155924_1.jpg] [obrazekLUKASZ-155924_2.jpg] [obrazekLUKASZ-155924_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2954-100003903 1170258301_thumb.jpg

post-2954-100003904 1170258300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

foni - "noo ładne cacko"

a link do programu to:

Ukryta Zawartość

- obsługa w naszym języku, itd

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tak na marginesie - znajdujące się na zdjęciach Q1 to efekt testów. Przytargałem je wczoraj do domu i oczywiście mały szkodnik zaraz się nimi bardzo zainteresował (przyczułek przy lewym głosniku został szybko zdobyty). Na szczęście podstawki są bardzo solidne i dociążone nie stanowią dla niego zagrożenia. Właśnie dzieci są powodem, dla których na stojące kolumny mogę patrzeć i się jedynie oblizywać.

Jak widać pomieszczenie jest dość spore, a kolumny nie stoją pod żadną ścianą. I to właśnie jest moim problemem. Szukam podstawkowych głośników w rozsądnej cenie (max 2000), z którymi udałoby mi się zaprzyjaźnić. Te Q1 wypadły wczoraj bardzo dobrze - cieplutko, miło, ładna średnica, góra delikatna ale przez to niemęcząca (do tej pory miałem B&W), a basik jak na takie maluchy w tak dużym pomieszczeniu nawet mnie zaskoczył. Nie wiem tylko czy po zmianie wzmaka (u mnie taniutka Yamaha) nie pojawi się brak wysokich. Ciężko, oj ciężko. Dziś muszę je oddać ale na pewno będę o nich myślał podczas dalszego szukania. W dalszej kolejności przyjdzie pora na wzmacniacz.

Pozdrawiam

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

foni - a u mnie właśnie ze względu na Klona jestem zdecydowany na wymianę podstawkowców na podłogowce. Co prawda będę zmuszony wymienić firmowe maskownice na metalowe siatki ( bo na Cantony Ergo 902 kasy niestety nie uciułam), ale za to "młody gniewny" przestanie włazić mi na standy (od wczoraj to Jego ulubiona zabawa)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Oj to Ci w sumie zazdroszcze. Z jednej strony metalowe standy u mnie bardziej pasują do docelowego charakteru całego wnętrza, a monitorki ładnie "znikają" w pomieszczeniu to jak już pisałem dobry basik czeka na mnie jedynie gdzieś w przyszłości. Zresztą małżowinka też akaceptuje głośniki wg kryterium rozmiaru tzn. im mniejsze (i tańsze!) tym lepsze. Ha! Ciężki los! "Universal szkodnik" tylko czeka aby w jego zasięgu znalazły się mięciutkie maskownice, przez które może akurat da się wcisnąć coś ostrego - prosto w takie okrągłe, również mięciutkie i strasznie intrygujące.

Z tymi metalowymi siatkami to uważaj. Znajomy miał w oryginale (Quadrale) metalowe przody i w sumie akceptował to rozwiązanie tylko dlatego, że głośniki napędzało Onkyo, które ostro sieje wysokimi, a maskownice pozwalały to wszystko troszkę utemperować. Ale jestem przekonany, że wiesz co robisz i takie rozwiązanie już przetestowałeś.

Słuchając rozumu....

• Redaktorzy

Wymiana kolumn została zasugerowana przez Małżowinkę a maskownicę będę robił prawdopodobnie tylko na średnicę/dół.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.