Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 5+1+vocal: Onkyo TX-NR414 czy TX-NR515

wsowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Byłem wczoraj na odsłuchu kolumn i jestem zdecydowany na Dali Zensor 5. Słuchałem tego a Onkyo TX-NR515, ale niestety w połączeniu z tym amplitunerem i tak już wyżyłowany budżet wymięka. Powstaje więc pytanie czy warto wypruwać sobie flaki żeby uzbierać na 515 czy odpuścić i spokojnie wziąć 414.

Poniżej przedstawiam różnice między tymi modelami z moim komentarzem do tych różnic ułożone od najmniej do najbardziej dla mnie istotnej. Jak widać większość jest dla mnie bez zaczenia. Proszę o uwagi.

Najpierw mniej istote dla mnie różnice:

Ilość kanałów 7.2 vs 5.1 - zupełnie mi nie zależy, bo planuje system 5.0, być może z czasem rozszerzony do 5.1

Bi-amping: jest w 515 vs brak w 414 - bez różnicy, zensory i tak mają pojedyncze podłączenie

Dual subwoofer pre-out - jeżeli to oznacza że mogę podłączyć 2 subwoofery zamiast jednego, to mi w ogóle nie zależy na tym

simfy (jest vs nie ma) - radio internetowe czy coś takiego. nie dostępne w Polsce.

Wejścia HDMI (tyl/przód): 7/1 vs 6/0 - bardzo dużo vs dużo. 3 by mi wystarczyły

Wejścia analogowe audio: 5 vs 6 (przewaga 414) - j.w.

Wejścia analogowe wideo: 6 vs 7 (przewaga 414) - j.w.

Trochę istotniejsze różnice:

MHL: obsługuje vs nie obsługuje - w tej chwili nie mam czego podłączyć, za jakiś czas pewnie kolejna komórka zacznie obsługiwać, ale nie wydaje mi się żebym korzystał

Quick setup menu: jest vs nie ma - nie śpieszy mi się. Może być slow setup menu :)

Menu ekranowe: graficzne vs tekstowe - to tekstowe w 414 jest brzydkie jak noc, ale rozumiem, że używa się go na początku przy konfiguracji i tyle. Mam rację? Do szukania w radiu interetowym czy spotify używać będę i tak telefonu.

Prawdziwe różnice:

Upscaling do 1080p i do 4K: jest vs nie ma - tutaj jak rozumiem różnica jest taka, że jak kiedyś jeżeli kiedykolwiek będę miał telewizor 4k, to mi amplituner przeskaluje HD do 4K. Dla mnie to abstrakcja.

Bardziej mnie zastanawia druga część czyli upscaling do 1080p. Jeżeli dobrze rozumiem, to 515 potrafi wejścia analogowe video przeskalować do 1080p i puścić na HDMI, a 414 te analogowe wejścia tylko a wyście analogowe może puścić. W rezultacie, jeżeli podłącze coś analogowego do 414 to będę musiał podłączyć też amplituner analogowo z TV.

W tej chwili nie mam żadnego urządzenia analogowego video i nie sądzę abym miał w przyszłości, z wyjątkiem laptopa z wyjściem VGA, ale VGA nie podłącze ani do 414 ani do 515 bez konwertera jakiegoś, więc konwertować mogę od razu na HDMI i po kłopocie. Coś pominąłem? Warto? Potrzebne mi to?

Audyssey Room Calibration: jest (2EQ) vs nie ma - Czy ta kalibracja jest dobra? W sesie czy godzina czasu, umyte uszy i miara mogą ją zastąpić czy automat da mi coś więcej. Podobno po automacie i tak trzeba poprawiać. Z drugiej strony wymierzę odległości ręcznie ale automat podobno bierze poprawkę na geometrię pomieszczenia. Jak to jest? Warto? Proszę o opinię.

Audyssey Dynamic Volume, Dynamic EQ: jest vs nie ma - Jak działają te systemy? Szczególnie pytam o Dynamic EQ? Ktoś może coś powiedzieć na ich temat? Rozumiem co one robią w teorii, ale jak to wygląda w praktyce?

Druga strefa (jest wzmocniona vs jest liniowa) - mam plan zrobić 2 strefę w sypialni. Różnica jest taka, że postawie tam głośniki od starej mini wieży podłączone do 515 albo całą mini wierzę z głośnikami podłączoną do 414 przez RCA.

Wyjścia HDMI (2 vs 1) - idąc dalej z planem z drugiej strefy, to można by tam postawić drugi TV i oglądać film w salonie lub w sypialni.

Różnica w brzmieniu. Czy będzie jakakolwiek?

P.S. Jeżeli ktoś by się kiedyś zastanawiał między Wharfadale 10.5, a Dali Zensor 5, to po odsłuchu mogę powiedzieć, że jest kolosalna różnica a rzecz Dali.

Gdzie pisze które Onkyo ma MHL?Zasadnicze różnce w tych amplitunerach to nie skaler bo i tak teraz się ogląda przeważnie bluraje lub MKV 720 p.Także niest to 7,1 lub 5,1 bo i tak pewnie nie wykrozystasz 2 dodatkowych wyjść.Różnica zasadnicza jest w audyssey. Jesli ma to być kino to jest to podstawa. niesttey dla mnie 414 to totalnie dyskwalifikuje. Jesli natomiast chcesz na tym słuchać muzyki to kup wzmacniacz.No Dali a Diamond to jednak inna kalsa głośników. Dobrze że zrobiłeś odsłuch i się o tym przekonałeś.

To ma być kino/muzyka 50/50.

515 ma MHL w frontowym złączu HDMI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (trzecia kropka)

Upskaler rzeczywiście nie jest taki istotny, chociaż 515 poza upscalowaniem potrafi coś z obrazem robić (kontrast, jasność nasycenie, wygładzenie krawędzi i inne), a 414 dla video jest zupełnie przezroczysty. Co wchodzi HDMI to wychodzi HDMI. Co kompozytem to kompozytem. Nie wiem czy wykorzystuje się jakiekolwiek korektory obrazu w amplitunerze. Te podstawowe są też w TV przecież.

No i jest jeszcze pytanie jakiej jakości będzie Upskaler w tanim odtwarzaczu Szajsung/LG/Panaonic który zamierzam kupić bo poza BD a pewno będę też oglądać DVD. Może się okazać, że lepiej upskalować w ampli niż w odtwarzaczu, bo odtwarzacz jest słaby. Idąc dalej. Odtwarzacz pewnie mi zupscaluje DVD, ale teledysku z YouTube 480 albo 720 nie wiem czy będzie chciał uspcalować, a ampli upscaluje wszystko co mu wpadnie.

Z 7.1 bym skorzystał tylko w kontekście 2 strefy czyli 5.0 (5.1) w pierwszej strefie i 2.0 w drugiej, ale w 414 jest wyjście liniowe na 2 strefę więc też da radę.

Najbardziej mnie kusi drugie wyjście HDMI. Mam pomysł jak zrobić z niego użytek, a splitter HDMI kosztuje 1/3 tego co muszę dopłacić do 515.

No i wielką niewiadomą dla mnie jest Audyssey. 5z0p3n pisze, że to podstawa. Ale o którym Audyssey mowa? Kalibracja? Dyamic EQ? Czy Dynamic Volume? Mam wrażenie, że kalibrację jestem w stanie zrobić ręcznie nie gorzej niż automat. Podobno i tak trzeba po nim poprawiać. Jakie macie opinie w tym temacie?

Zwracam się tutaj z prośbą do posiadaczy amplitunerów z systemami Audyssey Dyamic EQ i Dyamic Volume o krótki opis jak się te systemy sprawują. Używacie tego? Duża różnica? Kiedy najbardziej się przydaje? A może zbędny bajer?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli chodzi o upscaler. Jest to troche chwut marketingowy. Owszem polepsza on obraz. Doapsowywauje kolory i rozmiar. Jednakz DivX nie zrobi 720 p w sensie jakości nigdy. Mając takie kino pewnie dobry telewizor jeśli masz zamar oglądać divX to odpuść. Chyba że 720 p. Ale wtedy skaler nie jest ci potrzebny. Skalery w amplitunerach są duzo wyższe klasy od tych w odtwarzaczach typowych. Typu szjsung. Jeśli masz uzytek dla 2 wyjsć HDMI to korzystaj.

Czy różnica z audysseyem jest znaczna? Jest jestem użytkownikiem 607, wcześniej przesiadłem się z Pionka który tego nie miał. Audyssey dobral mi parametry każdego głośnika w bardzo dobry sposób a Dynamic zachowuje dynamike dźwięku przy cichym oglądaniu. Nie zachowasz tego przy braku jakich kolwiek ustawień.

Jeśli 515 jest za drogi. Weź Yamahae 473. Tańsza a już ma automatyczną kalibrację u nich nazywa się to Ypao

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.