Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki deck do 150-200zl

Misiekskrzypek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...poniewaz przez watek o magnetofonach ciezko sie przebic mam pytanie co do zadanej kwoty warto kupic teraz z deckow kasetowych do zgrywania muzy na kompa z roznych unikatowych kaset, nagrywanie na decku raczej mnie nie interesuje. Chcialbym go podlaczyc tez do CA Topaz sr10 i MA BX6. Co myslicie o Akai GX-32 lub 52. Widzialem tez h/k td420. Mile widziane aktualne linki z allegro lub propozycje sprzedazy. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102494-jaki-deck-do-150-200zl/

Ja bym kupił mds442 diory ( z racji mechanizmu)oraz przerobił wzmacniacz odczytu a następnie pozgrywałbym te kasety ;) lecz wpierw poszukał tych utworów w necie :) Ps. AKAI do dobry wybór ;)

Panowie pomozcie bo nie wiem co wybrac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiadomo klocek fajny ale czy to nie trup? Niby 30 dni gwarancji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) malo o nim pisza, przypominam ze zalezy mi praktycznie wylacznie na odtwarzaniu, nie wiem czy nie byl grzebany, tez niby gwarancja, jakby ktos kto sie zna na Akai rzucilby okiem czy glowica nie ruszana i oryginalna to bylbym wdzieczny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ponoc niewiele gorszy od chwalonego 2570, nie wiem czy grzebany, gwara niby jest, stan wizualny niezly

ide jeszcze jutro do lokalnego komisu zobacze co jest, dzwonilem dzis to powiedzialem zeby mi z magazynu przywiezli co nieco:0 cos z akai maja podobno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zależy Ci wyłącznie na zgrywaniu kaset, to sądzę, że najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie wybór magnetofonu z systemem "polepszającym" odtwarzanie materiału ze starych kaset, czyli np. Pioneer z systemem FLEX, bądź Yamaha z systemem PLAYTRIM. W przypadku tego drugiego, również wybrane modele NAD-a posiadały PLAYTRIM.

Oczywiście musisz mieć świadomość, że ani Flex, ani Playtrim nie "dośpiewa" i "nie dogra" tego co ewidentnie w nagraniu brakuje, ale może znacznie polepszyć odsłuch nagranego materiału na dość kiepskich jakościowo nagraniach.

Żeby nie być gołosłownym mogę polecić np. Pioneera CT-S550S. Używałem go przez pewien okres czasu i doskonale się sprawdzał w roli "odtwarzarki", a w ustalonym przez Ciebie limicie cenowym też się mieści.

Kolego, ten deck Kenwooda sprzedaje ja, nawet w ogłoszeniu tutaj na forum jest wystawiony. Używałem go 2 lata, kupiony w niemczech, sprzedaję go tylko dlatego że dorwałem za grosze Nakamichi Dragon :)

Polskich decków nie mogę Ci polecić.

W tamtych czasach (lata 80 ubiegłego wieku) miałem kilka magnetofonów polskiej produkcji.

I pamiętam iż przy każdym trafiał mnie szlag, a to wcinał drogą peweksowską taśmę ( za $ - wrrrr) a to dźwięk pływał. A to nagrywał kalecząc pasmo, a to kiepsko odtwarzał....

Wiem że dawne polskie audio dla niektórych to świętość, ale nie magnetofony. ;)

W sumie wszelką obróbkę taśm lepiej zrobisz na komputerze (soft).

Także wszelakie polepszacze dźwięku (czytaj kaleczenie dźwięku) w decku nie jest Ci potrzebne. Reasumując jak najlepsze pasmo przenoszenia i głowice w dobrym stanie. A co trafisz ? Allegro to loteria możesz trafić i na śmietnikowca i na egzemplarz który sprzedaje właściciel.

Nie ukrywajmy iż dobry deck kosztuje - to najbardziej chyba skomplikowany element audio - dobre decki kosztowały tyle co dobry wzmacniacz.

Za 150- 200 zł... Hmmm ciężko będzie...Ale z drugiej strony jeśli to amatorskie nagrania to Hi-End deckowy nie potrzebny...

Także ja bym bardziej dopytywał o stan techniczny danego egzemplarza - jak wspomniałem większość to ruiny pozbierane Bóg wie skąd. A przywrócenie decka do 100% sprawności to wyzwanie.

Tego właśnie bęcwała...:) Jak już kiedyś napisałem - za dziesięć pizdryków do podnoszenia ramienia gramofonu - można mieć Dragona !:) A - skąd ten "Feliks" , bom nie w temacie ? Pozdrawiam - Jacek

Tego właśnie bęcwała...:) Jak już kiedyś napisałem - za dziesięć pizdryków do podnoszenia ramienia gramofonu - można mieć Dragona !:) A - skąd ten "Feliks" , bom nie w temacie ? Pozdrawiam - Jacek

Feliks, Roman, to imiona właściciela tego przezacnego biznesu. :-))

W.

@Kwiecien

To powiedz prosze o nim ciut wiecej, czy grzebany, glowice widzialem i capstany ale powiedz sam co o tym myslisz. No i przede wszystkim wszyscy mi tu polecaja flexy i play trimy a jak on odtwarza kasety z roznych innych sprzetow nagrane?

A co myslicie drodzy koledzy o Nakamichi BX-125E? Stoi tu taki przede mna wpiety do kompa i zgrywam nim kasete. Stal kilka lat u znajomego, wczesniej kupiony uzywany ale glowice bez sladow zuzycia. Warto ewentualnie negocjowac jeko zakup? Jesli tak za ile warto? w niezlym stanie, troche gora budy w jednym miejscu mocno porysowana.

W tamtych czasach (lata 80 ubiegłego wieku) miałem kilka magnetofonów polskiej produkcji.

I pamiętam iż przy każdym trafiał mnie szlag, a to wcinał drogą peweksowską taśmę ( za $ - wrrrr) a to dźwięk pływał. A to nagrywał kalecząc pasmo, a to kiepsko odtwarzał....

Mam nadzieję ,że kolega nie miał mnie na myśli w swej wypowiedzi ;) osobiscie jestem daleki od wychwalania polskiego sprzętu z tamtych lat ( a np. Tonsile uważam,że zdemoralizowały słuch ludziom z tamtej epoki ) ale muszę przyznać ,ze napęd ma bardzo stabilny ten magnetofon MDS442 ;) wzmacniacz odczytu jak i zapisu oczywiscie wstawiłem według własnego pomysłu ;)
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W sumie wszelką obróbkę taśm lepiej zrobisz na komputerze (soft).

Także wszelakie polepszacze dźwięku (czytaj kaleczenie dźwięku) w decku nie jest Ci potrzebne. Reasumując jak najlepsze pasmo przenoszenia i głowice w dobrym stanie. A co trafisz ? Allegro to loteria możesz trafić i na śmietnikowca i na egzemplarz który sprzedaje właściciel.

Nie ukrywajmy iż dobry deck kosztuje - to najbardziej chyba skomplikowany element audio - dobre decki kosztowały tyle co dobry wzmacniacz.

Za 150- 200 zł... Hmmm ciężko będzie...Ale z drugiej strony jeśli to amatorskie nagrania to Hi-End deckowy nie potrzebny...

Także ja bym bardziej dopytywał o stan techniczny danego egzemplarza - jak wspomniałem większość to ruiny pozbierane Bóg wie skąd. A przywrócenie decka do 100% sprawności to wyzwanie.

Co do polskich decków zgoda choć szuflada MDS-432 w wersji na Francję była całkiem dobra. Znaczy do przeżycia;-)

Co do reszty niestety nie do końca. Dobre decki zaczynały się mniej więcej od 500 USD a za tą kwotę ciężko o dobry wzmacniacz. Powiedzmy że w tym przedziale cenowym grały już zadowalająco. Akai GX-75, Onkyo TA-2570, Pioneer CT-737mkII - to są wszystko decki z MSRP 500 USD. Grają co najmniej zadowalająco a 737 można kupić za nieco ponad stówkę w dobrym stanie. Podobnie np Denon DRM-800. Wspomniany Kenwood KX-9010 był modelem szczytowym w latach 1990/91. Jego cena była nieco wyższa, zdaje się że 650 USD. Za bardzo dobry egzemplarz z pilotem i instrukcją warto zapłacić 300-400 PLN. Komuś może się podobać a innemu mniej. Po przygodach z kilkunastoma innymi deckami (w tym ze znakomitym Alpine AL-85) u mnie został na stałe. Jest pewnego rodzaju kompromisem pomiędzy ceną a jakością. Nie jest to Revox czy wysoki Nakamichi ale jest wystarczająco dobry. Co nie znaczy że inne decki np Pioneer, Sony ES czy Akai GX są złe. Są bardzo dobre. Ze stanem technicznym też nie ma problemu jak kupuje się od pewnego sprzedawcy.

Czy naprawdę stanowi to az tak poważny problem wyregulowanie jednej durnej rolki w w mechanizmie ? Osobiscie NIGDY nie miałem problemu z prawidłowym wyregulowaniem docisku w szufladzie ;) To banalnie proste rozwiązanie oraz gruba ośka pozwoliły mi na bezproblemową obsługę tego magnetofonu przez dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie lata :) Dlatego dziwię się dlaczego tak wiele osób narzeka na ten model szuflady :) MDS442 :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy naprawdę stanowi to az tak poważny problem wyregulowanie jednej durnej rolki w w mechanizmie ? Osobiscie NIGDY nie miałem problemu z prawidłowym wyregulowaniem docisku w szufladzie ;) To banalnie proste rozwiązanie oraz gruba ośka pozwoliły mi na bezproblemową obsługę tego magnetofonu przez dłuuuuuuuuuuuuuuuuugie lata :) Dlatego dziwię się dlaczego tak wiele osób narzeka na ten model szuflady :) MDS442 :)

Ja nie narzekałem;-) 432 na Francję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.