Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio BR5, MR6, BX5

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam kolumny DALI 606, które napędzam Audiolab’em 8000S

Kolumny są fajne, gdy mam ochotę sobie trochę pobuczeć, gdy zaś chcę posłuchać klasyki lub każdej innej muzyki z której

chcę wyłowić jakieś szczegóły i niuanse już jest gorzej.

Bas wymyka się z poza kontroli i swoim wybrzmiewaniem zakłóca całą resztę.

Brakuje mi szczegółów i może nawet góry.

W moim przypadku zmiana kolumn to dość ryzykowna zmiana, bo najpierw musi się wiązać ze sprzedażą posiadanych kolumn,

dlatego tak w ciemno - czy kolumny Monitor Audio BR5, MR6, BX5 załatwią mój problem?

Jeśli tak, to które w/w kolumny najlepiej sprawdzą się w 18 metrowym pokoju?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

https://www.audiostereo.pl/topic/102507-monitor-audio-br5-mr6-bx5/

Jeśli szukasz w tej cenie jakości to jednak rozważyłbym większe monitory

- Definitive Studio Monitor 55

- Monitor Audio RX2

Podłogówki MA w tej cenie to nie jest wzór neutralnego grania

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Posiadam kolumny DALI 606, które napędzam Audiolab’em 8000S

Kolumny są fajne, gdy mam ochotę sobie trochę pobuczeć, gdy zaś chcę posłuchać klasyki lub każdej innej muzyki z której

chcę wyłowić jakieś szczegóły i niuanse już jest gorzej.

Bas wymyka się z poza kontroli i swoim wybrzmiewaniem zakłóca całą resztę.

Brakuje mi szczegółów i może nawet góry.

W moim przypadku zmiana kolumn to dość ryzykowna zmiana, bo najpierw musi się wiązać ze sprzedażą posiadanych kolumn,

dlatego tak w ciemno - czy kolumny Monitor Audio BR5, MR6, BX5 załatwią mój problem?

Jeśli tak, to które w/w kolumny najlepiej sprawdzą się w 18 metrowym pokoju?

Pod ten wzmacniacz koniecznie RX2! Sprawdzony temat wielokrotnie. Wcale nie są konieczne podłogówki przy tym metrażu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witaj,

zdecydowanie polecam z MA serię Rx, można spokojnie pozostać tak jak koledzy piszą z kolumną podstawkową, dobrze poradzi sobie w Twoim pomieszczeniu.

Natomiast zaproponowałbym Ci jeszcze może lepsze rozwiązania - Audio Academy Phoebe III. Idealnie sprawdzi się w Twoim pomieszczeniu, bardzo dobrze współgra z elektroniką Audiolab.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Daje wiarę i chyba w ciemno zdecyduje się na RX2.

Niech was nie śmieszy jeszcze jedno pytanie, ale dużo mi ubędzie na zamianie Dali 606 na MA RX2 w sensie energetycznych basów?

Chodzi o to, że da się nimi trochę pobuczeć. Od 10 lat już tego nie robię, ale chciałem zapytać czy będą miał jeszcze taką możliwość ;)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

RX2 ma spory głośnik i zapas basu - nie ma obaw, bas będzie taki jak należy, a nie jak mucząca krowa na pastwisku

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Niech was nie śmieszy jeszcze jedno pytanie, ale dużo mi ubędzie na zamianie Dali 606 na MA RX2 w sensie energetycznych basów?

Chodzi o to, że da się nimi trochę pobuczeć. Od 10 lat już tego nie robię, ale chciałem zapytać czy będą miał jeszcze taką możliwość ;)

RX2 posiadają niezwykle duży potencjał biorąc pod uwagę niskie rejestry. Wielokrotnie klienci podczas odsłuchu są wręcz zszokowani jego głębią oraz precyzją. Od razu należy naznaczyć, iż kolumny "dają czadu" po 100-120 godzinach. Po wygrzaniu stają się niesamowicie dokładne w każdym aspekcie.

Moim zdaniem dużo nie mówię ze RX2 nie zagrają basem ale jak dla mnie podłogowce to podłogowce zawsze grają swobodniej tym basem i ogólnie jakoś tak skala dźwieku jest większa i nie muszą sie tak wysilać i udawać żeby zagrać z rozmachem .

A i często monitory są bardziej wymagające prądowo jeśli chodzi o wzmacniacz niż podłogowce ale to już inna sprawa .

Owszem, po części jestem w stanie się zgodzić z sebolx, aczkolwiek przy takim metrażu podłogowe kolumny nie są koniecznością. RX2 spisują się również kapitalnie w 22-25m2 - kwestia testowana wielokrotnie. Istnieją takie produkty z segmentu kolumn podstawkowych, które po po prostu mają zapas niskich rejestrów i do wspomnianego metrażu nie można mieć zastrzeżeń - to znaczy zawsze można, aczkolwiek powołuję się tutaj na większość.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Owszem, po części jestem w stanie się zgodzić z sebolx, aczkolwiek przy takim metrażu podłogowe kolumny nie są koniecznością. RX2 spisują się również kapitalnie w 22-25m2 - kwestia testowana wielokrotnie. Istnieją takie produkty z segmentu kolumn podstawkowych, które po po prostu mają zapas niskich rejestrów i do wspomnianego metrażu nie można mieć zastrzeżeń - to znaczy zawsze można, aczkolwiek powołuję się tutaj na większość.

Mam pokój do odsłuchu o takiej powierzchni. Mam teraz Monitor Audio BR 2. Jak to sie mówi - bas fizjologiczny. Dźwięk beż większych zastrzeżeń, czegoś jednak brak. Wcześniej były gorsze dźwiękowo podłogowe Koda AV702F i Mission 34i. Najlepiej wypadały Kody - też niezły dźwięk i do tego dynamika, chęć grania, wypełnienie dźwiękiem - to były atuty. Te drugie podłogówki przemilczę.

• 2 tygodnie później...

Od kilku dni mam polecane RX2 i generalnie w porównaniu do Dali 606 jest tak :

W MA RX2 słychać więcej detali, grają dynamiczniej i czuć że schodzą niżej od Dali.

RX2 to nowe odkrywanie posiadanej już muzyki.

Jednak Dali grają ciepłym i wybrzmiewającym basem, którego jest aż za dużo co może przeszkadzać, a z kolei w RX2

tego nie ma w ogóle co przeszkadza jeszcze bardziej.

Na kolumnach dużo słucham radia i to głosu mówionego i tu widać największą różnice, bo RX2 wypadają fatalnie.

Głos z radia brzmi pudełkowo, jak z radiowęzłowych głośników, żeby nie powiedzieć szczekaczek i o ile w Dali606 głos jest wszechobecny w pokoju gdziekolwiek się znajduje, to w RX2 jest punktowy. Jak z radiowęzła.

Ideał dla mnie MA RX2 + trochę ocieplonego basu. Od czego więc zacząć dalsze poszukiwania?

Ewentualnie możesz spróbować taśmy Jantzena, w przypadku RX2 ocieplają nieco niskie rejestry.

.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

MA RX2 to żadna rewelacja gra bez wypełnienia lepiej Usher V-601 za tą cenę.

Wyjątkowo subiektywna, negatywna ocena. Miałem okazję przez wiele godzin porównywać X-719 z RX2 i po dziś dzień w kilka osób nie byliśmy w stanie wybrać faworyta, mimo bardzo dużej różnicy w cenie - oczywiście oba produkty miały swoje plusy i minusy. Nie dało się jednoznacznie określić, który wiodą prym w tej parze.

Jednak Dali grają ciepłym i wybrzmiewającym basem, którego jest aż za dużo co może przeszkadzać, a z kolei w RX2

A pisałem wyżej że ubędzie dużo to nie posłuchałeś .

sybic nie ma mocnych. Zawsze przed zakupem trzeba posluchac no chyba ze ma sie farta i zakup w ciemno spelni oczekiwania. Mialem kuedys Dali Concept 2 ktore graly calkiem przyzwoicie mimo ze kupilem w ciemno. Ten sam numer nie wyszedl z obecnie posiadanymi kolumnami przez co mysle o wymianie na inne.

Od kilku dni mam polecane RX2 i generalnie w porównaniu do Dali 606 jest tak :

W MA RX2 słychać więcej detali, grają dynamiczniej i czuć że schodzą niżej od Dali.

RX2 to nowe odkrywanie posiadanej już muzyki.

Na kolumnach dużo słucham radia i to głosu mówionego i tu widać największą różnice, bo RX2 wypadają fatalnie.

Głos z radia brzmi pudełkowo, jak z radiowęzłowych głośników, żeby nie powiedzieć szczekaczek i o ile w Dali606 głos jest wszechobecny w pokoju gdziekolwiek się znajduje, to w RX2 jest punktowy. Jak z radiowęzła.

Ideał dla mnie MA RX2 + trochę ocieplonego basu. Od czego więc zacząć dalsze poszukiwania?

One grają konturowym dźwiękiem zapomnij, że posłuchasz na tym gorszych nagrań (tym bardziej radia...) musisz szukać czegoś grającego pełnym, gładkim wręcz ocieplonym dźwiękiem.

A jak w porównaniu do RX2 brzmi Monitor Audio BX5?

Jeszcze gorsze od RX2... pod względem zrównoważenia możesz posłuchać, ale to ta sama szkoła brzmienia. Tak w ogóle to czemu tylko MA? posłuchaj sobie coś z Dynaudio, Chario czy wspomnianego wyżej Usher.

Tak w ogóle to czemu tylko MA?

Bo są dość popularne. Łatwo kupić używki w dobrej cenie, a i łatwo je sprzedać wiele nie tracąc.

Przypomniałem sobie o jeszcze jednych ciekawych kolumnach Dali Zensor 5 słuchałem ich kiedyś w salonie one własnie grają ciepłym, wygładzonym dźwiękiem z obfitym miękkim basem.To zupełne przeciwieństwo kolumn MA które skupiają się na skrajach pasma kosztem wypełnienia.

Tak w ogóle to czemu tylko MA? posłuchaj sobie coś z Dynaudio, Chario czy wspomnianego wyżej Usher.

Zgadzam się MA to są raczej jasno grające kolumny trzeba wszystko odpowiednio do nich dobrać bo inaczej może być za ostro i za płasko . Dynaudio ma bardziej ocieplony dźwięk jeśli chodzi Ci o wokal to jest on w Dynaudio bardziej dociążony warto posłuchać też innych kolumn i ja do tych 18m2 polecam Ci jakies podłogowce małe bo z tego co piszesz to raczej lubisz dosyć mocny bas a monitory graja tym basem inaczej niz podłogowce .

Sluchalem Dali Zensor 5 i MA BX5 i jakos nie odczulem by Dali byly przyjemniejsze w odbiorze... Razem z nimi porownywalem Indiana Line Tesi 560 i niestety najlepsze wrazenie zrobily BX 5 choc wszystkie moim zdaniem graly podobnie.

Sluchalem Dali Zensor 5 i MA BX5 i jakos nie odczulem by Dali byly przyjemniejsze w odbiorze... Razem z nimi porownywalem Indiana Line Tesi 560 i niestety najlepsze wrazenie zrobily BX 5 choc wszystkie moim zdaniem graly podobnie.

Do jakiej elektroniki były podpięte Dali Zensor? kolumny były wygrzane?

Może to pośrednio związane z tematem, ale jakie są Wasze doświadczenia z testowaniem kolumn do domu za zasadzie kupna, a potem zwrotu korzystając z prawa z tytułu zakupu na odległość?

Warunkiem tego jest, że sprzęt oddajemy w stanie nienaruszonym, ale czasem bywa tak, że sprzęt bywa zapakowany tak, że nie sposób z powrotem zapakować to tak, żeby można było powiedzieć, że nie było ruszane. Mam na myśli taśmy, ładnie posklejane pokrowce itp.

Do jakiej elektroniki były podpięte Dali Zensor? kolumny były wygrzane?

Yamaha R-S500 + CD-N500. Czy wygrzane tego nie wiem. Nie pytałem, ale nie sadze by do odsłuchów rozpakowywali za każdym razem nowy komplet.

Jeszcze jedno pytanie : jak mają się RX6 w stosunku do polecanych i testowanych obecnie przeze mnie RX2?

Bo kolumny zaczynają się podobać lecz brakuje trochę tego podłogowego basu :)

RX6 załatwi sprawę?

Czy dobrze kalkuluje?

Jednak RX6 nie mają tak dobrych recenzji. Nie wiem tylko dlaczego… no albo są kiepskie, albo recenzja pisana jest dla kategorii kolumn podłogowych, a ja chciałbym wiedzieć czy brzmienie będzie takie samo jak RX2 i zyskam tylko troszkę energetycznego basu.

Jeszcze jedno pytanie : jak mają się RX6 w stosunku do polecanych i testowanych obecnie przeze mnie RX2?

Bo kolumny zaczynają się podobać lecz brakuje trochę tego podłogowego basu :)

RX6 załatwi sprawę?

Czy dobrze kalkuluje?

Jednak RX6 nie mają tak dobrych recenzji. Nie wiem tylko dlaczego… no albo są kiepskie, albo recenzja pisana jest dla kategorii kolumn podłogowych, a ja chciałbym wiedzieć czy brzmienie będzie takie samo jak RX2 i zyskam tylko troszkę energetycznego basu.

Zycze powodzenia z wyborem glosnikow poprzez forum i z opisow recenzji. Wybierz sobie faworytow z przedzialu cenowego i jedz na odsluch. Kazdy inaczej odbiera dzwiek i masz tego przyklad nietrafionego zakupu. Dla mnie RX6 graly bardzo fajnie z Onkyo, na tym samym sprzecie sluchalem Dali Zensor 7, ktore wogole nie graly z tym wzmacniaczem. Sam po odsluchu RX6 w ciemno zakupilem RX8 i graja z Marantzem. Nikt nie dobierze ci kolumn pod twoje ucho, po za tym w sklepie gdzie pojedziesz na odsluch tez nie maja wszystkiego co bys chcial sprawdzic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.