Skocz do zawartości
IGNORED

Naim Nait XS a Arcam FMJ A38

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Interesuje mnie porównanie tych dwóch wzmacniaczy. Może ktoś takiego dokonał?

Do wydania 5000-6000 PLN.

Wzmacniacz zastąpi Yamaha AX900

Zależy mi na wzmacniaczu, który zagra dobrze kontrolowanym raczej krótkim basem i bardzo dobrą średnicą. Potrzebuję wzmacniacza do muzyki rockowej i metalu, na marginesie POP.

Wzmacniacz miałby grac z Harpia Amstaff Mini. Do nagłośnienia ok. 24m2.

Dzięki za wszystkie rady i sugestie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/102681-naim-nait-xs-a-arcam-fmj-a38/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoją konfigurację i preferencje, zdecydowanie moim zdaniem najlepszym wyborem byłby wzmacniacz Naim Nait XS-2, dobry szybki bas, świetna średnica i niezwykła muzykalność, idealne połączenie z Twoimi kolumnami. Wydajność prądowa Naima jest na tyle duża, że spokojnie dobrze zasili Amstaffy. Arcam także jest wystarczająco silny do zasilenia Harpii, w stosunku do Naima natomiast będzie bardziej sucho, bardziej klinicznie. Do tej grupy jeszcze dołożyłbym wzmacniacz Roksan Caspian M2 Integrated Amplifier którego umieściłbym brzmieniowo pomiędzy Arcamem i Naimem, jest także wystarczająco wydajny.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, wszystkie urządzenia są fizycznie dostępne, odsłuchy oczywiście są bezpłatne i nie zobowiązują do zakupu. Przy tej klasie sprzętu namawiałbym jednak na odsłuch w Twoim domu, w konkretnym systemie kolumn i akustyce. Dajemy oczywiście taką możliwość.

Czekam na odpowiedź, jeśli jesteś zainteresowany odsłuchami, odezwij się na priv

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarówno NAIM XS jak i Caspian M2 ma problemy z Amstaff Mini. Caspian M2 w gorętszych momentach potrafi się wyłączyć. Naim XS napędza je też z trudnością. Polecam Anthema 225. Jest to dość niedoceniany wzmacniacz a brzmieniowo idealnie pasuje do Harpii.

Anthema 225, ta jasne.

Mam jeszcze jedna opcje do rozważenia: Krell KAV300i.

Czy w porównaniu do tych wzmacniaczy jest to dobry wybór?

Też dobry ale uwaga na zasilanie nie jestem pewien ale niektóre modele byly tylko na 60 Hz. (import USA) przerabiano je na 50 Hz ale nie fachowo.

skk

KotD na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę na HEGLa H100 spokojnie zasili twoje Harpie Amstaff Mini, ARCAMa też posłuchaj jeśli masz możliwość to bardzo poukładany dźwięk ale też daje rade ;)

Moim zdaniem bez odsłuchu ani rusz....

KotD na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę na HEGLa H100 spokojnie zasili twoje Harpie Amstaff Mini, ARCAMa też posłuchaj jeśli masz możliwość to bardzo poukładany dźwięk ale też daje rade ;)

Moim zdaniem bez odsłuchu ani rusz....

Tak, wszystko fajnie z tym Heglem tylko, że ja chcę wydać na wzmacniacz połowę ceny nowego Hegla.

Arcama odpuszczam.

• 1 rok później...

Właśnie powoli zaczynam się również zastanawiać nad wymianą wzmacniacza. Mam Marantz pm 7003. Słucham muzyki klasycznej i szukam wzmacniacza, który pokaże walory tego gatunku muzycznego. Jak się ma Naim Nait XS do mojego Marantza? Czy różnica jest na korzyść Naima, że zjada "japończyka" "na śniadanie"? Naima można kupić używanego w dobrej cenie... Stąd pytanie, bo nie miałem do czynienia z "anglikiem" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.