Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak plus końcówka mocy

radark

Rekomendowane odpowiedzi

witam

posiadam wzmacniacz nad c372 i zastanawiam się nad dokupieniem do niego kocówki mocy, i mam kilka pytań ponieważ zawsze posiadałem integry i w przedmiocie końcówek nie mam doświadczenia. Czy do tego nada powinienem dobrać końcówkę tej samej firmy o tej samej mocy (z tym może być problem bo nówka jest za droga a używki rzadkie) czy może być inna marka o innej mocy lub porównywalnej, jak to należy podłączyć aby moc wzmacniacza również szła na kolumny, wzmak ma dwa wyjścia pre out w tym jedno regulowane na tylnim panelu, drugie obecnie spięte z main in, z góry dzięki za info

https://www.audiostereo.pl/topic/102709-wzmak-plus-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Witaj,

zacznę od połączeń. Jeśli Twoje kolumny posiadają podwójne gniazda, możesz skonfigurować system w bi-amping. Dzięki temu jedną sekcję zasila Twój wzmacniacz, druga sekcja natomiast jest zasilana przez końcówkę mocy. Końcówkę mocy podłączasz pod wyjście regulowane Pre Out 2 i ustawiasz poziomy wyjściowy tak, aby był spójny poziom głośności wzmacniacza i końcówki mocy.

Kwestia wyboru końcówki mocy jest uzależniona od Twoich preferencji brzmieniowych, konfiguracji systemu itp.

Abym mógł zasugerować Ci konkretne rozwiązania, podaj proszę szczegółowe informacje dotyczące posiadanej konfiguracji Twojego systemu, opisz proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie systemu, co podoba Ci się w brzmieniu aktualnej konfiguracji a co ewentualnie chciałbyś zmienić oraz jaki budżet planujesz na zakup końcówki mocy.

Czekam na szczegóły

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zwory obowiązkowo trzeba wypiąć w kolumnach .

Dolne zaciski kolumn podłączasz do końcówki , a górne do wzmacniacza zintegrowanego .

Tylko nie wiem dlaczego jest na rysunkach podłączone końcówki do górnych , w zasadzie zasilać niskotonowe głośniki ( dolne zaciski ) lepiej " większym zapasem mocy " ?

bi-amping_287.gif

dzięki za odpowiedź, rozumiem że nie musi to być końcówka nada o tej samej mocy? muzyka to rock i metal, preferuję mocne dynamiczne brzmienie, co do budżetu to wiadomo końcówka aby była podobnej klasy co c372 może być używka

A jakie masz kolumny, jak duże pomieszczenie, podaj więcej szczegółów.

Oczywiście końcówka mocy nie musi być tej samej marki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a czy moc musi być taka sama czy może być różna? i czy potencjometr głośności w pre out2 na panelu z tyłu wzmaka mozna ustawić w jakiejś stałej pozycji tak aby volume z ze wzmaka i z końcówki regulować głównym potencjometrem wzmaka na panelu przednim?

Do niskich i bi-ampingu, to kup profesjonalną końcówkę, np. Crown xti 1002 (2500 PLN). Zagwarantuje ci to odpowiednią dynamikę i kontrolę niskich, a równocześnie odciąży wzmacniacz, więc wysokie też będą lepsze.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

a skytec albo SPL nie wystarczy?

Ja właśnie kupuję tego Crowna, więc go poleciłem. Ma on dużą moc, znosi niskie impedancje (częste zjawisko na niskich tonach) oraz przede wszystkim jest cichy. To znaczy przy normalnym graniu w ogóle nie włącza wentylatorów, a to bardzo ważne w domu. Ciężko znaleźć końcówkę o podobnych cechach i niższej cenie.

Dodatkowo ten Crown ma equalizer, co pozwala ewentualnie trochę dopasować niskie do pomieszczenia i ustawienia kolumn.

no nie wiem to jest bardziej końcówka estradowa, trochę nie mam przekonania, myślałem o klasycznej audio w domu

Nie kupowałbym jej do wzmocnienia całego pasma, ale do niskich jest idealna.

Miałem kiedyś nada. Mie było źle ale coś mi tam nie grało.

Zmieniłem na dzielonego rotela z serii 990 i to już był wielki krok naprzód.

Jeśli masz mozliwość posłuchaj.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Co od siebie -miałem końcówkę mocy exposure i grało to razem z kandy k2 i odziwo końcówkę mocy podpiolem na górne dźwięki czyli sopranu a kandy k2 wzmacniacz na dolne i dźwięk był lepszy niż kandy do sopranow.

Wole jeden bardzo dobry wzmacniacz niż dobry wmacniacz i końcówka mocy tej samej klasy oczywi

:)

Wzmacniacze różnie reagują, więc trzeba sprawdzić. Ja oczywiście u mnie sprawdzałem, w życiu bym nic bez sprawdzenia nie kupował.

bi-amping jest moim zdaniem dobry wtedy jeśli ma się całkiem dobry wzmacniacz do wysokich i średnich, ale zwyczajnie brakuje mu mocy do basów. Lub też tak jak u mnie, gdy mniej obciążony lepiej gra, bo to jest taka niby klasa A, która przy wyższej mocy przechodzi w AB.

No i takie rozwiązanie jest sensowne, gdy ta końcówka do basów jest sporo tańsza od wzmacniacza do toru wysoko/sredniotonowego. Inaczej lepiej kupić jeden, ale lepszy wzmacniacz.

generalnie to nie chodzi mi o wzrost jakość bo ta jest bardzo dobra i jak dla mnie zupełnie wystarczająca tylko o dociążenie na basie, końcówka miałaby dociążyć bas, myślałem też o drugim wzmaku podobnej klasy na allegro jest sporo takich kolocków wtedy mógłbym kombinować czy może nada dać na bas a drugiego na resztę lub odwrotnie

Podpinam się do tematu. Czy powyższą konfigurację można zastosować przy połączeniu amplitunera i końcówki mocy, jeżeli chodzi o zasilenie frontów?

Można .

na allegro znalazłem taką końcówkę nada, myślicie że warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na allegro znalazłem taką końcówkę nada, myślicie że warto?

Ukryta Zawartość

Myślę, że cię nie zadowoli. Do basów potrzebna jest na prawdę dobra, dynamiczna końcówka. Takie końcówki zawsze były drogie, bez wyjątku. Dla tego właśnie poszedłem w kierunku końcówek profesjonalnych.

Ukryta Zawartość

ale chyba samo dołożenie końcówki spowoduje wzmocnienie basu i ogólnej mocy dźwięku, powinno być mimo wszystko lepiej, nie wiem jak brzmi ta końcówka ma dużo basu czy nie, jaka jest ogólna charakterystyka? jak ktoś wie to niech coś napisze

Co prawda w tej materii nie mam doswiadczenia ale myślę, ze nie będzie wielkiego kroku naprzód. Nędzie więcej mocy ale ez wiekszego wykopu.

Jeśli zdecudujesz się na zakup, to podziel się wrażeniami bo sam jestem ciekaw czy warto ... czy jednak lepiej kupic mocniejszy piec.

Ja sie odnoszę do własnego doświadczenia.

Porównywałem nada 317 do rotela 980 i 990.

Koles który miał 2x rb980 jako monobloki twierdził, ze jedna rb990 bije to na głowe.

Zaznaczam, za to nie moje doswiadczenie. Podobne wpisy mozna znalesc na necie.

Niby powinno być lepiej, a nie było.

Mnie osobiście bardziej pasuje rotel. Inne brzmienie. Nie ma tego ospania na basie.

Njgorsze jest, ze nie ma latwosci posłuchania.

Może ktoś kompetentny się wypowie. Ew jak Ty coś zdecydujesz, mapisz.

Śledzę z ciekawością ten temat gdyż sam chcę do swego c356bee dokupić końcówkę c275bee.Obecnie gram na quadralach qlx 205 po gruntownej przeróbce- nowe zwrotnice na jantzenach+wysokotonowe seas bardzo poprawiły dzwięk.Jednak mam wrażenie jakby wzmacniaczowi brakowało mocy

Moc nie jest tak bardzo istotnym parametrem w tym przypadku, ważniejsza jest rezystancja wyjściowa, szybkość narastania impulsu, DF (damping factor), samo podwojenie mocy wcale nie musi poprawić dźwięku.

Też uważam podobnie, aczkolwiek moge się mylić.

Podwojenie mocy niekoniecznie musi wiazac sie z poprawa jakosci brzmienia.

Moc a kontrola nie musi isc w parze.

Co do df tez niekoniecznie im wieksza tym lepsza.

Dla porownania rotel rb980 i 990 maja df po 1000, ale wyższy lepiej grający rotel ma df tylko 550.

Wazniejszy wydaje sie byc PC (peak curent).

Napisz wiadomosc do grzegorza, mysle ze On rozwiaze twoj problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.