Skocz do zawartości
IGNORED

denon AVR 3313 czy onkyo 818 do klipsch f30!?

ABC-OLIWKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

mam nadzieje ze jak zawsze pomożecie co lepiej zagra w kinie i stereo z tymi kolumnami

DENON AVR-3313

ONKYO TX-NR818

klipsch f 30

Dane techniczne Synergy F30:

Pasmo przenoszenia: 35Hz-23kHz ± 3dB

Moc: 150W RMS / 600W szczytowa

Skuteczność: 97.5 dB/2.83V/1m

Impedancja nominalna: 8 Ω

Częstotliwość podziału: 1700 Hz

Głośnik wysokotonowy: aluminiowa kopułka 1" (2.54cm) z komorą kompresyjną i tubą Tractrix® 90° x 60° o wylocie kwadratowym

Głośnik niskotonowy: 2 niskośredniotonowe 8” (20.3cm), membrana z IMG (domieszka grafitu), ekranowany magnetycznie

Wejście: podwójne gniazdo głośnikowe / bi-wire / bi-amp

Rodzaj obudowy: Bass-reflex, tunel na panelu przednim

Wymiary (W x S x G w cm) ze stopkami: 106.7 x 24.1 x 40.6

Waga (kg): 27.4

Witaj,

napisz trochę więcej szczegółów - przede wszystkim jakie będzie wykorzystanie systemu (muzyka czy firmy), jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie brzmienie preferujesz.

Nawet bez tych szczegółów do kolumn Klipsch raczej sugerowałbym amplituner Denon ze względu na spokojniejszy, bardziej "miśkowaty" charakter. Połączenie Onkyo z Klipsch zaoferuje świetną szczegółowość, analityczność, szybkość, ale będzie ostro, jasno, agresywnie. Przy kinie domowym będzie to akceptowalne, jednak podczas odsłuchów muzyki może być bardzo męczące.

Czekam na szczegóły, czy wybór pomiędzy Onkyo i Denon jest zamknięty, może warto zwrócić uwagę na ofertę amplitunerów także innych marek ?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kupowanie Denona powyzej modelu 2113 nie jest dobrym wyborem. Jesli chcesz kupic coś do stereo to kup do stereo. Powtarzam Ci juz po raz 3 w róznych wątkach. Wzmacniacz zagra lepiej od alpmi za 3 razy tyle.

Co to u ciebie znaczy słuchać muzyki?

sluchasz radia, mp3? jakie masz płyty. Okresl to. Bo może faktycznie niższy ampli Ci wystarczy

Witaj,

napisz trochę więcej szczegółów - przede wszystkim jakie będzie wykorzystanie systemu (muzyka czy firmy), jak duże jest pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie brzmienie preferujesz.

Nawet bez tych szczegółów do kolumn Klipsch raczej sugerowałbym amplituner Denon ze względu na spokojniejszy, bardziej "miśkowaty" charakter. Połączenie Onkyo z Klipsch zaoferuje świetną szczegółowość, analityczność, szybkość, ale będzie ostro, jasno, agresywnie. Przy kinie domowym będzie to akceptowalne, jednak podczas odsłuchów muzyki może być bardzo męczące.

Czekam na szczegóły, czy wybór pomiędzy Onkyo i Denon jest zamknięty, może warto zwrócić uwagę na ofertę amplitunerów także innych marek ?

Podaj prosze nr telefonu zadzwonie

Kupowanie Denona powyzej modelu 2113 nie jest dobrym wyborem. Jesli chcesz kupic coś do stereo to kup do stereo. Powtarzam Ci juz po raz 3 w róznych wątkach. Wzmacniacz zagra lepiej od alpmi za 3 razy tyle.

Co to u ciebie znaczy słuchać muzyki?

sluchasz radia, mp3? jakie masz płyty. Okresl to. Bo może faktycznie niższy ampli Ci wystarczy

Muzyka - rozna ale duzo muzyki Dance.Dubstep .Elektrik.

To zn. Chcialem odrazu kupic cos takiego uniwersalnego co ma w miare dobre stereo i dobre kino.szczeze to nie mam miejsca na kilka sprzetow mam juz sporo spdzetu i chce sie tego pozbyc.

Witaj,

CO DO MAREK SPRZETU TO WYDAJE MI SIE ZE TO NAJLEPSZY WYBOR W TEJ PULCE CENOWEJ MOGE SIE MYLIC jeszcze rozwarzalem jeden sprzet ONKYO TX-DS989 lecz nie ukrywam ze ubolewam ze nie ma chociaz jednego HDMI

Ja mam Onkyo Tx-Nr809 od ponad roku i jestem w pełni usatysfakcjonowany z zakupu, W kinie super, w Stereo według mnie świetnie. Audyssey świetnie skalibrowało sprzęt, ale kalibracja musiała być zaawansowana...pojawiła się opcja Audyssey Music, Audyssey Movie i Audyssey Off. Po zwykłej kalibracji sprzęt jest ustawiony pod film. potem kilka małych własnych poprawek, zmian i do dziś nic nie ruszam, ustawienia bass i wysokich mam na +1 dobra dynamika i soczysty dźwięk... czy zamieniłbym na Denona? nie.

Pozdrawiam

Mozesz włączyć Full Band + Sub albo możesz też wyłączyć sub i zostawić bas na frontach...możesz też ściągnąć bass z frontów.

moje kolumny to Canton Chrono 509.2DC

Bluray pioneer bd-140

pomieszczenie 25m.

Jak pisałem wyżej, dynamika mi odpowiada, bass ustawiłem na +2 i więcej mi nie trzeba a możesz ustawić bass +10

Ja ogolem chcialem kupic onkyo 616 i onkyo 8850 do tego lub tu ktos mi podpowiadal o hk 980 ale patrzac na parametry to wole kupic odrazu onkyo 809 lub 818 i po sprawie. W sumie juz podielem decyzje i 809 bedzie w moim posiadaniu tylko zastanawiam sie czy kupic w komplecie z blurejem odrazu bo teraz ogladam na playstation.

• 7 miesięcy później...

ABC-OLIWKA a spróbuj tak : kupic ampli z wyjściem pre-out do którego podłączyłbyś wzmaka a do którego z kolei fronty byłoby i kino i stereo, dobre stereo.

Trochę odkopię temat.

Może trzeba tu doprecyzować, że źródło musi być podłączone bezpośrednio do wzmacniacza. ( pełne pominięcie amplitunera ) --> DVD do Ampli i osobno CD do Wzmaka

Jeśli podłączamy np. Laptopa po HDMI - przez DAC w Amplitunerze to wydłużamy drogę + robimy dodatkowe połączenie analogiem i degradujemy dźwięk.

Poza tym - Jak ktoś dobiera wzmacniacz - niech popatrzy czy on nie spowoduje, że fronty stracą spójność z resztą zestawu w ścieżkach 5.1

Jeżeli ktoś polepsza system oparty o amplituner za 2500zł/4000zł o wzmacniacz - bo kiepska jakość.

To na 100% musi słyszeć niespójność na koncertach 5.1 - to jest raczej oczywiste

Jeżeli ktoś polepsza system oparty o amplituner za 2500zł/4000zł o wzmacniacz - bo kiepska jakość.

To na 100% musi słyszeć niespójność na koncertach 5.1 - to jest raczej oczywiste

W takim zestawieniu z " klasycznym zintegrowanym wzmacniaczem stereo bez bypass " koncerty i KD polepszą się .

Poza tym - Jak ktoś dobiera wzmacniacz - niech popatrzy czy on nie spowoduje, że fronty stracą spójność z resztą zestawu w ścieżkach 5.1

Nie pisz bzdur . Dla Ciebie daję link z wzmacniaczem zintegrowanym stereo wyposarzonym w bypass .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledze kojarzy się zachowanie równowagi tonalnej między głośnikami np. centralną , a frontowymi , najlepiej jeśli kolumny są tej samej marki i serii , mają takie same przetworniki .

Sprawdź sam na sprzęcie nawet używając amplitunera za 5000 PLN i średnio prądożernych kolumn frontowych ..

No więc właśnie o to mi chodziło - Żeby nie przesadził dobierając np. ciepłego nada z żywiołową Yamaha czy Onkyo

Pewnie najbezpieczniej jest jednak dobrać coś podobnie grającego

Ja tego bym nie usłyszał - ale zakładam, że są tacy co to usłyszą.

Tylko że żywiołowość w amplitunerach wzmacniaczach to pojęcie względne . Głównym celem jest dobranie odpowiedniego wzmacniacza stereo zintegrowanego do istniejących już kolumn frontowych , robi się to poprzez odsłuchy zainteresowanego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.