Skocz do zawartości
IGNORED

kupno nowych kolumn

Gabriel Drosdowski

Rekomendowane odpowiedzi

Setny raz pojawia się taki temat.

Odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie - kup którekolwiek.

Jak chcesz konkretnej pomocy - zadaj właściwe pytanie i opisz jakie masz oczekiwania. Opisz swój system, jakiej muzyki słuchasz, w jakim metrażu, ile chcesz wydać, dlaczego te akurat kolumny wybrałeś, czy słuchałeś jakichkolwiek innych kolumn, czy chcesz nowe czy używki, itp.....

Jak dla mnie obie propozycje to zwykła chińszczyzna z MM. No chyba, że lubisz duuuuuży mulisty dźwięk zza koca, ale wtedy jest tańsza opcja - Altusy.

wlasnie altusy chce wymienic pokoj ma ok22m,mam yamaha htr6060 i koncowke mocy yamaha mx630 pod ktura chce podlaczyc fronty podlaczalem sobie heco metas 300 i gralo duzo lepiej niz altus az sie zdziwilem bo bas wypelnil mi caly pokuj az dziwne wiec chce heco tylko niewiem jaki, muzyki sucham kazdej zalezy od nastroju slyszalem kolumny yamaha ns 777 tez mi sie podobal dzwiek gorzej wyglad a nowe czy uzywane zalezy czy stan uzywek bedze dobry

Trochę kolum już przeszło przez moje ręce i przy odbiorze osobistym można z dużym prawdopodobieństwem zweryfikować stan wizualny, a przy odsłuchu stan techniczny. ja starałem się zawsze kupować używki, bo to najczęściej pozwala zaoszczędzić sporo grosza (może poza Tannoyami M1 i M2, które w sumie od lat kosztują tyle co kiedyś nowe pod koniec ich oferty sklepowej). Przy budżetówce można zaoszczędzić około 30-50%, przy droższych z reguły więcej. Niestety trzeba wiedzieć czego szukać, w sklepie można posłuchać. Zostają odwiedziny dobrych second handów lub odsłuchy w ramach wizyt u sprzedających. Za coś koło 1000zł można mieć używki kosztujące kiedyś 1500-2500zł. I to bym proponował.

Do 22 m2 raczej podłogówki lub duże stendy. Masz wzmacniacz o sporej mocy, więc śmiało można szukać kolumn 4Ohm-owych.

Co do tego jakie kolumny - na pewno znane i popularne na rynku audiofilskie firmy - masz większy rynek, raczej sprzedających dbających o sprzęt i rozumiejących potrzebę odsłuchu przed kupnem.

Do 22 m2 raczej podłogówki lub duże stendy. Jak kolumny możesz odsunąć od ścian i dasz im w przyszłości dużo powietrza wokół, to nic cię nie ogranicza. Jak jednak będą miały ciasno - bassreflex koniecznie z przodu lub w dół. Masz wzmacniacz o sporej mocy, więc śmiało można szukać kolumn 4Ohm-owych. Przy małym budżecie lepiej skupić się na dwudrożnych zestawach - lepiej mieć dwa dobre głośniki w kolumnie niż 3-4 byle jakie.

Jakieś konkrety - niezłe i bezpieczne wybory to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) serii 600, Tannoy-e M3 lub 4, stare Eltax Linear Response lub Liberty, Avance Omega (nie są takie rewelacyjne jak to kiedyś opisywali w prasie, ale grają solidnie). Zawsze podobały mi się i robiły wrażenie Paradigmy - nawet podstawkowe Monitor 3 maja niezłego kopa - podłogówki zatrzęsą sąsiadami.

Raczej podaje starsze konstrukcje - bo stary jestem i tych słuchałem - teraz wymieniam kable........

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z nowych Heco polecam Ci kolego Heco Victa Prime 702. Jest to wersja premium Victy. Gra rewelacyjnie i można je dostać w super cenie. Będziesz miał nowe i na gwarancji. Jeśli masz więcej kasy do dyspozycji to polecam Ci najnowszą serie Heco Music Style 500 lub 800. Jest to seria, która zastąpiła Metas 501XT i 701XT.

Gabriel masz mozliwosc to idź posłuchaj , nie wiem czy ktoś ci doradzi tutaj .zreszta nie oczekuj jakiś rewelacji w tej cenie kiedyś ktoś porownywal do tonsil maestro .

Ty czasem nie założyłes drugie wątku ?

:)

wlasnie nie mogie poslochac ale mam heco metas 300 i porownalem je z altus 200 podlaczone przez koncowkie mocy yamaha mx630 i heco mnie zdziwilo totalnie niechce juz altusow chodz sa nowe ale graja strasznie chce dokupic heco tylko niewiem jakie niechce kupic znow czegos co mnie roszczruje totalnie jak altus

wlasnie altusy chce wymienic pokoj ma ok22m,mam yamaha htr6060 i koncowke mocy yamaha mx630 pod ktura chce podlaczyc fronty podlaczalem sobie heco metas 300 i gralo duzo lepiej niz altus az sie zdziwilem bo bas wypelnil mi caly pokuj az dziwne wiec chce heco tylko niewiem jaki, muzyki sucham kazdej zalezy od nastroju slyszalem kolumny yamaha ns 777 tez mi sie podobal dzwiek gorzej wyglad a nowe czy uzywane zalezy czy stan uzywek bedze dobry

Człowieku , uczyłeś się kiedyś języka polskiego?!Jeden wielki bełkot!Żadnych znaków interpunkcyjnych , masa błędów ortograficznych , stylistycznych i jakich tylko się da.Kup sobie lepiej słownik ortograficzny - pożytek będzie większy.A do słuchania muzyki zostaw to co masz i dokup subofer - będziesz miał jeszcze więcej basu :/

Jestem tego samego zdania co kolega Pedros, kup suba i po sprawie.

Bass bedziesz mial wszedzie.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ten model miałem na testach u siebie w domu. Podłączone były pod wzmacniacz Yamaha RS 500 + DAC. Taką konfigurację wybrałem dla mojego kolegi. Kwota jaką dysponował to max 3tyś za kolumny + DAC + kable. Dlatego padło na Victe 702. Znam bardzo dobrze brzmienie Metasa 700 i Metasa 701Xt. Te Victy z serii Prime grają naprawdę porównywalnie z poprzednią serią Metas, a kosztują o 30% mniej. Może przez to, że obudowy są w stylu starej Victy tylko 100 razy lepiej wykonane. Myślę, że będziesz kolego bardzo zadowolony z brzmienia tego modelu.

wlasnie nie mogie poslochac ale mam heco metas 300 i porownalem je z altus 200 podlaczone przez koncowkie mocy yamaha mx630 i heco mnie zdziwilo totalnie niechce juz altusow chodz sa nowe ale graja strasznie chce dokupic heco tylko niewiem jakie niechce kupic znow czegos co mnie roszczruje totalnie jak altus

Przypuszczam, że ten model rozczaruje Cię jak nas Twoja polszczyzna.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Myślę, że powinieneś zacząć od tego;

Ukryta Zawartość

Wszyscy będą zadowoleni :)

Ukryta Zawartość

mam prozbe co sadzicie o heco victa prime 702 prosze o opinie ogulna cena i jakosc,morze ktos slyszal z gory dzieki

Skąd się chłopie urwałeś? Za kaleczenie języka polskiego powinieneś dostać dozgonnego bana.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ile jeszcze założysz takich samych tematów?

Ukryta Zawartość

i zamiast kolumn kup sobie raczej słownik ortograficzny.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Na sześć wpisów,czterech wytyka ortografię nic nie pisząc konstruktywnego w temacie.

Takie to jest forum.

Pełno cwaniaków,zero wiedzy lub chęci pomocy.

marekw 76

19 postów już zaliczył,ale szpilę wetknąć nie omieszkał :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Tak bo myśmy cfaniaki..

Niech się kolega Gabriel spyta o to samo w taki sam sposób na elektrodzie. Temat w koszu i ban za ortografię.

Proszę wybaczyć ale jakieś minimum i tu obowiązuje.

Poza tym z tego wpisu trudno coś wywnioskować, bo to w jakimś innym języku.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Na sześć wpisów,czterech wytyka ortografię nic nie pisząc konstruktywnego w temacie.<br />Takie to jest forum.<br />Pełno cwaniaków,zero wiedzy lub chęci pomocy.<br />

Daru,czytam i wnioskuję że Ty wniosłeś do tematu wiele :))

Heco,ale z czym ma to grać,w jakim pomieszczeniu itd itd.

Edyt.

Teraz zwróciłem uwagę że jest drugi identyczny temat,po cholerę ten jeszcze wisi?

Na sześć wpisów,czterech wytyka ortografię nic nie pisząc konstruktywnego w temacie.

Takie to jest forum.

Pełno cwaniaków,zero wiedzy lub chęci pomocy.

marekw 76

19 postów już zaliczył,ale szpilę wetknąć nie omieszkał :)

Jakoś też specjalnie nie pomogłeś swoim wpisem...

A nie chodzi nikomu o jakiś pojedynczy , przypadkowy błąd lub dwa tylko o totalne kaleczenie języka polskiego - tego się po prostu nie da czytać!Jeśli ktoś już rzeczywiście nie potrafi pisać to mógłby chociaż skorzystać z jakiegoś programu sprawdzającego pisownię bo takiego bełkotu jak u autora wątku nie da się nawet właściwie zrozumieć.

Witam. Od pewnego czasu rozważam kupno nowych (urzywane)kolumn. Obecnie posiadam Wharfedale Diamond 8.1 SE małe podstawkowce jedynie czego mi w nich brakuje do dolnego pasma, szukam kolumn z większym basem. Mogą być to monitory lub podłogowe. Pokój jaki potrzebuje nagłośnić to około 25m2 średnio zagracony. Za kolumnami na ścianie przyklejone panele akustyczne. Elektronika która to napedza to yamaha rx 797 i DVD denona 1920 wszysto okablowane Klotzem. Kwotę jaką chce przeznaczyć to około 1500 zł. Czytając różne opinie i artykuły mam pare typów:

- Monitor Audio Bronze br2

- B&W 602 S3

- Jbl lx 4004

- Audio Academy Pheobe

• 2 lata później...

Jak dla mnie obie propozycje to zwykła chińszczyzna z MM. No chyba, że lubisz duuuuuży mulisty dźwięk zza koca, ale wtedy jest tańsza opcja - Altusy.

poziom wiedzy nt głośników porównywalny z poziomem Polszczyzny założyciela wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.