Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-3200 - wątpliwości początkującego użytkownika (przedwzmacniacz/wzmacniacz)

funkLord

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno zakupiłem gramofon Technicsa, model SL-3200. W opisie aukcji zobaczyłem adnotację iż sprzęt nie posiada wmontowanego przedwzmacniacza. Jako laik nie wiedziałem co to oznacza toteż napisałem maila do sprzedawcy, który odpisał mi, że "w większości gramofonów go nie ma. Wzmacnia on dodatkowo sygnał i niektóre modele umożliwiają korekcje dźwięku odczytanego przez igłę." Ok. Zakupiłem sprzęt, odpalam go w domu, ale dźwięk z winyla rozbrzmiewał bardzo cicho, wręcz minimalnie. Postanowiłem go podłączyć pod DVD, wieżę i nawet laptopa ale nic z tego - cichutki sygnał nadal dochodził z gramofonu, nic nie leciało przez zewnętrzny sprzęt. Dziś znalazłem Waszą stronę i czytam, że gramofonu nie idzie "ot tak" podłączyć do DVD czy wieży, bo jednak jest potrzebny ten przedwzmacniacz lub wzmacniacz. Chciałbym zapytać więc czy potrzebuję jakiegoś konkretnego przedwzmacniacza czy wzmacniacza lub może jednego i drugiego ?? Czy jeśli zakupię przedwzmacniacz/wzmacniacz to czy będę mógł słuchać dźwięku z winyla tylko "z gramofonu" czy dodatkowo będę musiał go podłączyć pod jakiś zewnętrzny sprzęt audio np. DVD o którym wspominałem) ?? Gramofon posiada z tyłu kabel zasilania, dwa kable "phono" i kabel uziemienia ?? Gdzie podłącza się kabel uziemienia i kable "phono" (do tego przedwzmacniacza/wzmacniacza i dopiero na przykład do DVD) ?? Co w ogóle sądzicie o podanym przeze mnie modelu ( z wyczytanych na tej stronie tu i ówdzie komentarzy mogę tylko wywnioskować, że nie bardzo trafiłem, bo modele z pełną automatyką są najbardziej podatne na najmniejsze zepsucia) ?? Pozdrawiam i dziękuję za konkretne odpowiedzi. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu trzeba było napisać!

Masz dwa wyjścia kupić wzmacniacz z wejściem Phono które przeznaczone jest dla gramofonu lub przedwzmacniacz Phono i podłączyć do niego gramofon a przedwzmacniacz do DVD pod warunkiem że to urządzenie posiada wejście typu AUX IN

Trzeba określić jakiego typu masz wkładkę MM czy MC.

Dodatkowy kabelek to masa którą przykręcamy do wzmacniacza do specjalnie wyznaczonego zacisku w DVD może być brak czegoś takiego ale można przykręcić go pod śrubkę obudowy.

Pisząc DVD mam nadzieję że miałeś na myśli amplituner z dvd.

Resztę musisz doczytać, jest sporo w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za obie odpowiedzi, rozjaśniliście mi bardzo w głowie. @mcemsi - bardziej czytelnie już się nie dało, dzięki. @4321 - czytałem posty pod tym tematem jak i pod kilkoma innymi ale brakowało mi zwartej, jednoznacznej odpowiedzi. Żałuję, że nie trafiłem na stronę przed zakupem sprzętu. BTW,.co to jest ta wkładka MM lub MC ? Do czego służy i gdzie ją "zidentyfikować" ?? :)

BTW,.co to jest ta wkładka MM lub MC ? Do czego służy i gdzie ją "zidentyfikować" ?? :)

Cos pokrótce :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Wspominałem, że sprzedający, od którego kupiłem sprzęt, napisał mi najpierw, że nie potrzebny mi jest przedwzmacniacz (później że zapyta wuja - więc chyba to nie on był użytkownikiem ;P). Teraz znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam też jest o wkładkach i pisze, że te magnetoelektryczne (MC) potrzebują przedwzmacniacza. Wychodziłoby, że mam wkładkę MM (jeśli mu wierzyć) ale czy to zawsze jest taka zależność ??

2. Znalazłem na Allegro kilka przedwzmacniaczy. Większość niestety firm nie polecanych na tej stronie, typu Analogis, Monacor, Vivanco ;)... Nie posiadam niestety jakiegoś wysokiego budżetu więc muszę zamknąć się w kwocie 400-500 zł (zaraz będzie, że tani (dobry) wzmacniacz to oksymoron;P). Rzucicie na nie okiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O NAD-ach czytałem nawet tutaj, że "jakieś tam są" ;P, ten Art DJ Pre II też był wspominany w miarę dobrej korelacji ceny do jakości (choć wygląda bardziej jak jakaś zabawka dla dzieci ;)). Będę wdzięczny za opinie, tym bardziej, że na Allegro nie znalazłem nic więcej sensownego w przedziale cenowym, o którym pisałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jeżeli gramofon w sobie nie ma przedwzmacniacza to obojętnie czy dla wkładki MM czy MC będziesz potrzebował tego ustrojstwa albo jako osobne pudełko, albo we wzmacniaczu z wejściem Phono. Wypisany przez ciebie Hitachi ma sporo ustawień dla gramofonu, ale to normalna integra jest i wygląda, że niezbyt mocna. Potrzebujesz drugiego wzmacniacza?

Tego może: http://allegro.pl/pro-ject-phono-phono-box-ii-i3199230756.html

Jeżeli gramofon w sobie nie ma przedwzmacniacza to obojętnie czy dla wkładki MM czy MC będziesz potrzebował tego ustrojstwa albo jako osobne pudełko, albo we wzmacniaczu z wejściem Phono. Wypisany przez ciebie Hitachi ma sporo ustawień dla gramofonu, ale to normalna integra jest i wygląda, że niezbyt mocna. Potrzebujesz drugiego wzmacniacza?

Tego może:

Ukryta Zawartość

Dziękuję za link, wczoraj nie widziałem tego...

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja go nie słuchałem, ale było tu ostatnio paru zawiedzionych użytkowników tej didżejskiej maszyny. Trochę złorzeczyli :)

Spróbuję w pierwszej kolejności wylicytować Pro-Ject Phono Boxa II, co mi linka podesłał kolega z góry. Dalej zobaczę. A co z tym NAD-em lub Dyvanoxem - są tak cienkie, że nawet komentarza na nie szkoda ;D ?? Co do wieży, to przepraszam, że zawiodłem i nie jestem wyrafinowanym audiofilem.;P:) Muzyki słucham już bardzo długo i może jak mi kiedyś jakaś praca i fundusze z niej pozwolą, to zakupię coś lepszego choć wychodzę z założenia, że skoro nie mam na tyle wprawnego słuchu, aby potrafić wyłapać niuanse związane z odbieranym przeze mnie dźwiękiem, to po co mam świrować, w zupełności wystarcza mi na razie to co mam. Z tym gramofonem to też nie jest jakieś moje widzimisię, po to tylko, aby postawić na szafie i żeby ładnie wyglądało. Dla mnie to był zawsze klimat i rodzaj jakiejś szczególnej atmosfery podczas obcowania z muzyką puszczaną z woskowych krążków, bardziej naturalny i... pierwotny (jakkolwiek głupio by to nie brzmiało:P). Nie stać mnie na wiele bo dopiero zaczynam ale od czegoś już chciałbym rozpocząć. Poza tym gramofon to był dla mnie nieodłączny element z MPC i o ile udało mi się zakupić swoje pierwsze MPC rok temu, tak do pełni szczęścia potrzebny był mi jeszcze gramofon, za pomocą którego będę mógł teraz precyzyjniej i dokładniej wysamplować sobie to co mnie interesuje ze znalezionych w przyszłości winyli. Dobra, winny się tłumaczy.:D Dzięki póki co za komentarze,

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na hi-fi nie trzeba wydawać milionów. Może nie będzie odtwarzało MP3, nie będzie miało karuzeli z płytami, ale dźwiek będzie obiektywnie lepszy.

Tutaj o Dynavox: http://www.audiostereo.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-dynavox-tpr-2_58765.html

O Nadzie: http://www.audiostereo.pl/nad-pp2-do-denona-dp300f_61306.html

Na hi-fi nie trzeba wydawać milionów. Może nie będzie odtwarzało MP3, nie będzie miało karuzeli z płytami, ale dźwiek będzie obiektywnie lepszy.

Tutaj o Dynavox:

Ukryta Zawartość

O Nadzie:

Ukryta Zawartość

Jasne, że nie, ale trzeba się trochę na tym znać, aby cena nie była jedyną (błędną) wytyczną przy zakupie i nie przepłacając, kupić coś naprawdę sensownego. Ja póki co nie siedzę w temacie na tyle długo stąd pytam Was, bardziej doświadczonych w tej materii. :) Dziękuję za linki. Spróbuję z tym Pro-Ject'em. Jeszcze takie pytanie - w tym Pro-Ject'cie nie ma wejścia na to uziemienie (bynajmniej nie widać na zdjęciu), co z tym fantem zrobić ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja go nie słuchałem, ale było tu ostatnio paru zawiedzionych użytkowników tej didżejskiej maszyny. Trochę złorzeczyli :)

On w pełni odpowiada jakości tej wiezy do której ma być podłączony.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie jest źle. Jeszcze cztery dni temu brałbym pierwsze lepsze Vivanco z Allegro ;), a tak to już "czegoś" się od Was dowiedziałem. Wiedza cząstkowa ale zawsze. :D

On w pełni odpowiada jakości tej wiezy do której ma być podłączony.

Pozdro

Dzięki za opinię, wezmę pod uwagę. Pzdr.

Jeszcze takie pytanie - w tym Pro-Ject'cie nie ma wejścia na to uziemienie (bynajmniej nie widać na zdjęciu)

Dobra, widzę zacisk. ;P

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Na zdjęciu od tyłu to pierwsze z lewej. Srebrna śruba z grubym łbem. Tam się mocuje uziemienie z gramofonu. Jeżeli masz ucho, wykręcasz całkowicie, zakładasz na trzpień śruby i wkrecasz.

Panowie, a co generalnie sądzicie o modelu Technicsa, który zakupiłem ?? Miał ktoś z Was do czynienia z SL-3200 ?? Kupiłem go, bo jak na cenę, którą zapłaciłem, jest bardzo zadbany na zewnątrz jak i w środku, posiada nową wkładkę z igłą i zamykaną, prawie nieporysowaną obudowę, na której też mi zależało, Poza tym w kwestii estetyki, gramofony z wysokim talerzem bardziej do mnie "przemawiają". :) Dlaczego direct drive ?? Czytałem, że dla "żółtodziobów" to na początek lepsza opcja. :) Automatyk choć po opiniach widzę, ze to niekoniecznie dobrze. Kilka winyli czeka już cierpliwie na odpalenie. :)

Na zdjęciu od tyłu to pierwsze z lewej. Srebrna śruba z grubym łbem. Tam się mocuje uziemienie z gramofonu. Jeżeli masz ucho, wykręcasz całkowicie, zakładasz na trzpień śruby i wkrecasz.

Ucho...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Panowie, a co generalnie sądzicie o modelu Technicsa, który zakupiłem ?? <br />

Solidnie zbudowany jak to u Technicsa gramofon,z wieżą którą posiadasz nie wykorzystasz do końca jego możliwości,to tyle :)

Solidnie zbudowany jak to u Technicsa gramofon,z wieżą którą posiadasz nie wykorzystasz do końca jego możliwości,to tyle :)

Po komentarzu od frywolnego truchta mogłem się tego domyślić... ;P:)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

I pre i gramofon będą nieco z innej bajki. Lepszej. Choć to też nie są jakieś wybitne jednostki. Do schwytania Pana Boga za nogi jeszcze kawałek :)

Na początek- Gut.

Coś ci nie wyszło z galerią. Domyślam się, że to było zbliżenie na ucho :) To co ja nazwałem uchem jest w Twoim gramofonie widełkami. Tak to przynajmniej wygląda wg Google'a.

Gość rydz

(Konto usunięte)

FunkLord,znalazłem i odświeżyłem dwa tematy dotyczące ART DJ.

1 Dlaczego to tak dobrze gra.

2 Przedwzmacniacz ART DJ PRE.

Coś ci nie wyszło z galerią. Domyślam się, że to było zbliżenie na ucho :) To co ja nazwałem uchem jest w Twoim gramofonie widełkami. Tak to przynajmniej wygląda wg Google'a.

Tak, zbliżenie robione telefonem. ;P Domyśliłem się, że to chodzi o te widełki zbliżone w kształcie do ucha ale chciałem się upewnić... ;)

I pre i gramofon będą nieco z innej bajki.

Frywolny, możesz troszkę rozwinąć myśl. Albo inaczej - czym się kierować, aby wybierać tak, by były "z tej samej bajki". Pokrótce...

FunkLord,znalazłem i odświeżyłem dwa tematy dotyczące ART DJ.

1 Dlaczego to tak dobrze gra.

2 Przedwzmacniacz ART DJ PRE.

Lektura na wieczór. Sprawdzę z chęcią. :D

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Miewam problem z jasnym, jednoznacznym przelaniem myśli na wirtualny papier :)

Chodziło mi o to, że i gramofon są wyraźnie lepsze od reszty toru ( wzmacniacz-kolumny). Choć orły to nie są :)

Paradoksalnie, nie oczekuj rewolucji. System gra tak dobrze jak jego najsłabszy element.

Obok jest podobny wątek- "Gramofon na początek" i tam poszło w kierunku albo ratowania starego PRL-owskiego amplitunera, albo zakup na Allegro jakiegoś wzmaka. Licząc na łut szczęścia, ze w środku nie bedzie cegły.Oba z wbudowanym PHONO. Poszukaj kolumienek Tannoy M 2,5, ustaw je prawidłowo na podstawkach, podłącz wzmacniacz, gramofon i będzie bajka.

Wzmacniacze z pierwszej połowy lat 90-tych miewają dobre pre ( im później tym gorzej, bo CD święcił sukcesy, zaś im starszy wzmak tym większe potencjalne problemy- ale to uproszczenie, jest sporo wyjątków), więc gdybyś szukał takiego starego, wysokiej klasy wzmaka, mógłbyś wstrzymać się zakupem osobnego pre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.