Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do 1500zł za pare ?

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączone to ma to być do amplitunera Denon AVR-1600RD, doradzcie mi jakie mam możliwości... słucham dużo różnej muzyki (raz spokojnej raz dość mocnej), czasami chce też oglądać na tym filmy (jak tylko dorobie się konsoli albo dvd i dodatkowych głośników :) więc nie przekonujcie mnie do stereo)

ps. co myślicie o Diamond'ach 8.4 Wharfedale'a ? (akurat kosztuja 1500zł)

zwykle jakieś znośne podłogowce to cena ok. 2000 zł w górę. Nie słuchałem Wharfedale, więc nie wiem, ale radziłbym ci ich posłuchać z denonem, bo opinie ludzi są różne. Jeśli dysponujesz tą kwotą 1500 zł w gotówce, to rozejrzyj się na rynku wtórnym. Czasami np. są do kupienia Radmory LS-30 (podobno bardzo fajne kolumny), można też kupić np. Dali 505 (też podobno niezgorsze), spokojnie zmieścisz się w 1500 zł i jeszcze zostanie. Ja za 1650 zł kupiłem B&W 603 + centralny CC6.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość krzysiek do Virus

(Konto usunięte)

kupiłem z ogłoszenia na www.hifi.pl, jest to pierwsza seria, więc jej brzmienie różni się od tego, jakie znam z s3, której słuchałem w sklepie. bas nie jest taki twardy, lecz jest go b.dużo. tony wysokie z kolei nie są tak piszczące jak w s3. sądzę jednak, że znaczenie mógł mieć też fakt, że s3 w sklepie nie były wygrzane, pewnie po wygrzaniu brzmią inaczej (mimo to, s3 i tak mi się podobały, szczególnie ten twardy basik). no ale myślę, że cena za 3 głośniki była dość atrakcyjna, na tyle, żeby przejechać całą Polskę ;-)

Witam...

Dzienki za info.... bede polowal na jakas okazje....

Doszedlem do wniosku ze 603 s3 sa dla mnie troche za drogie.... a te 603 s1 mogly by byc...

Pozdrawiam i wielkie thx...

Nie no bez problemu bym jeszcze wyszarpał tak z 500zł z tym że chciałem jeszcze kupic głośniki efektowe, na wszystko chcialem przeznaczyć 2500zł więc jak sie wypruje na przednie głośniki to już mam po zabawie :/

Dlaczego miałbym przestać pisać o AA???

I czy jakbym pisał o innych kolumnach też bym dostał w łeb?

O czymś chyba muszę pisać,wybrałem AA.Jeśli ktoś będzie często pisał o ESA, to też dostanie w łeb?

Uzasadnij koleś o co ci chodzi, a potem wal w łeb.Jeżeli oczywiście twoje uzasadnienie będzie miało sens,jeśli nie, to musisz sam się walnąć.

A poza tym jesteśmy na forum. Tak czy nie?

Gość hiena - podrobka

(Konto usunięte)

o to chodzi, ze hiena przeleciala wczoraj pare postow i w kazdym na dole bylo cos o AA...nie denerwuj sie tak, a moze tak malo placa na tym etaciku w AA?:)

O to hieno chodzi, że prawie każdy jest zadowolony ze swojego sprzetu. Dlatego właśnie w "opiniach" są zazwyczaj pozytywne wpisy i oceny bardzo dobre. Ja także poleciłbym tu kolumny, jakie posiadam, bo także sądzę, że są wyśmienite, ale jak ktoś napisze, że poszukuje lampowego ciepełka, delikatnych sopranów, a bas w ogóle go nie interesuje, to już nie polecę mu B&W. A jak ktoś pisze "co jest najlepsze", no to wszyscy wpisują to, co mają. Nie oznacza to, że ktoś akurat pracuje dla jakiejś firmy (w tym przypadku AA).

Ja po prostu posiadam od dosyc dawna Hyperiony, i chwale to co mam,jak powiedział Kornik.Ponieważ chłapaki z AA robią dobrą robotę,dlaczego miałbym im nie pomagać.Będę to robił nadal.Przecież nie wszyscy muszą kupić AA, ale warto ich chociaż posłuchać, dla zaspokojenia ciekawości i być może przekonania sie do firmy.

Czy mi za to płacą? Nie, robie to za darmo, jeżeli jakiś polski produkt jest dobry, chciałbym żeby poznali go inni.Zresztą nie tylko ja chwale AA, od jutra może być więcej takich wpisów.

Jeśli to forum czytają od czasu do czasu przedstawiciele pism Audio czy Hi Fi, to mogliby być tak łaskawi i trendy, by zrealizować następujący projekt - porównanie kolumn głośnikowych tylko i wyłącznie polskich producentów. Podzielić to wszystko na kategorie cenowe tradycyjne dla tych pism, np. do 1000, 2000, 4000 i więcej złotych. I mielibyśmy wówczas pełny przegląd tego kto i jakie głośniki w Polsce produkuje i co one sobą prezentują. Proponowałbym też by tego natłoku (a byłoby to kilkadziesiąt modeli) nie odsłuchiwał i recenzował jeden znawca tematu tyłułujący się jako HI FI ALMIGHTY, lecz kilku naprawdę obiektywnych audiofili fachowców. Byłaby to dla wielu z nas fantastyczna sprawa porównać modele QBA, ESA, AUDIO ACADEMY, AUDIOWAVE, KUSTAGON czy... poczciwego TONSILa. Zaś samo pismo, czego jestem pewien miałoby materiał na przynajmniej jeden numer od A do Z.

Gość andrea29 -> zeneca

(Konto usunięte)

Popieram. Kupiłbym taki nr, żeby zobaczyć, czy "nie zełgali" i ew. podzielić się później własnymi spostrzeżeniami na tym forum.

A gdyby to miało być tylko jedno pismo, to jakiemu byście zaufali najbardziej, w sensie wiarygodności/rzetelności ocen ?

( Mam swego faworyta, ale na razie nie powiem).

Jeśli Defito chce system wielokanałowy, to trzeba pomysleć jak mu pomóc i dobrze doradzić. Wiadomo, że lepiej stopniowo skompletować system, niż w pośpiechuu kupić to, na co stać w danej chwili. Ja słuchałem Wharfedale (z NAD C300) i zupełnie mi się nie podobały (określiłbym bas jako pudełkowy). Pomyślałem natomiast o serii Dynaudio Audience - po kolei można zebrać cały zestaw 5.1. Koszty będą, ale klasa też.

... do odsłuchu stereo też wyśmienite już od najniższych modeli w serii (starsze 40 lub nowe 42).

• Redaktorzy

Sadze ze zadne pismo nie skompletuje takiego numeru. Czesciowo zeby sie nie powtarzac, czesciowo bo sprzet niedostepny na rynku, a czesciowo bo nie daja. Np. spora czesc oferty ESA byla recenzowana, kilka nowszych modeli zapewne tez bedzie. Tu by sie faktycznie przydalo jeszcze ze 2-3 modele przerobic. Audiowave bylo wszystko z wyjatkiem podlogowca i najnowszej wersji Solidusa. Zreszta - Audiowave w sklepach w zasadzie nei wystepuje. Qba - nowy Mieszko na pewno byl, nowy Sobieski nie jestem pewien. Elements 2 bylo chyba 500 razy. Kustagon nie daje. Struss nie daje. Chris S.R. swoich hi-endowcow chyba tez nie daje chetnie, ale jakies tansze modele byly. AA Hyperion byl, A&H raz byl, a teraz naprawde nielatwo znalezc cos tej firmy w sklepie, RLS byl chyba caly, Amplifon byl (poza monoblokami), Skorpion byl, Delta byla, Ancient byl, Baltlab byl (i to jak jeszcze!), Qaudio robi na zamowienia, a zreszta sluchawkowiec byl, Sound Project troche podobnie, StandArt i Ostoja bywa, nawet Pocahontas byl. Radmor poki dzialal to bywal. Tonsil nie miesci sie w wiekszosci profilow cenowych, niektore rzeczy z serii Maestro byly, nieszczesna Astra tez, i jakis tani systemik kinodomowy. Diora Swidnica bywala, ale ostatni jakos dawno ich w sklepach nie widac. Kable Albedo bywaja, chociaz niewiele, Audiograde bywa. Helion byl, Neel tez, Idhos poki istnial tez byl testowany, to cos nowego co sie pojawilo tez chyba bedzie. Jest jeszcze pare firm, ktore robia glownie na zamowienia, albo pojawiaja sie tylko z okazji Audio Show. Raczej nikt ich nie bedzie testowal. O czyms pewnie zapomnialem, troche tu juz pozno. Co tam jeszcze mialo byc? A tak nawiasem mowiac, to tych recenzji autorstwa uczestnikow forum w opiniach cos wciaz niewiele...

Ale one przecież są bardzo drogie :( , ostatnio wziołem pod uwage zestaw Eltax Liberty (dwa fronty liberty 5+, dwa bipolarne jako efektowe no i center) kosztują 3000zł a z tego co czytałem na forum to ludzie raczej chwalą więc jeżeli faktycznie są dobre to chyba warto by było jeszcze miesiąc pozbierac kase... sam już nie wiem tyle tego jest ://

Defito - czytaj, ale przede wszystkim posłuchaj. Tego Ci nie zastąpimy. Dla mnie Dynaudio jest o dwie klasy lepsze od Eltax'ów. Po odsłuchach poszukaj używanych.