Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy stabilizowany do daca/konwertera

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam zasilacz którym mógłbym zasilić daca i konwerter, najlepiej żeby był to jeden układ, z regulacją w przedziale 5-24v o ile to realne ale 5-15v będzie wystarczające. Dodam że obecnie zasilam daca z baterii i jest dużo lepiej niż z zasilacza który był w zestawie (wyjście 15V 1.2A, dac to smsl sd793 po kilku drobnych modyfikacjach). Myślałem o czymś w rodzaju zasilaczy Tomanek jednakże 600zł to sporo kiedy alternatywnie baterie li-ion mogę nabyć za ok 100zł... Jakieś porady?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

O ile oczekujesz jakiejś większej wydajności prądowej typu >0.5A to raczej nie ma co liczyć na tak uniwersalny, w pełni linowy zasilacz. Trafo musi być dobrane tak, aby nie tracić więcej jak te 5W o ile będzie całkiem sensowny radiator. Ja osobiście zaprojektowałem fajne zasilacze linowe 1.5A lub 3A (max 16VA), już nawet PCB mam w domu, tylko brak czasu na marketing. :)

Jestem w stanie się poświęcić jeżeli zasilacz będzie dobry nie potrzebuję regulacji, może mieć wyjście "na sztywno". Byleby jednak na wyjściu było czysto co z kolei bateria zapewnia. Możesz dać jakieś foto?

Jeżeli zasilacz ma być dobry, to wskazane jest wyeliminowanie potka z obwodu sprzężenia. Foto mam tylko takie, z papierkami zamiast PCB (jestem poza domem).

Pojedynczy to ten z tyłu po lewej ze snapem. PCB jest tak zaprojektowana, że w roli stabilizatora można użyć LT1963, LT1084/85/86, LT317, LM317, LM350 i podobne. Szczególnie ten pierwszy to fajny, niskoszumny stab LDO. Radiator można dopasować do ilości wydzielanego ciepła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wygląda ciekawie, jak z kosztami? W razie gdybym się za to brał to chciałbym już konkretnie go poskładać nie oszczędzając jakoś specjalnie ale i bez przesady chociaż tutaj tylko staby i kondy widzę, nie wiem jak z doborem traf?

Jakie chcesz mieć napięcie wyjściowe? Trafa Breve są fajne bo ciche, tanie i spełniają normy bezpieczeństwa. Mają także podane napięcie wyjściowe pod obciążeniem i dla LDO spokojnie wystarczy trafo o napięciu równym wyjściowemu. Ja stosuje do tego super szybkie diody S1D, rezystory MMLEF i kondy COG (NP0).

Przykład aplikacji w DAC:

Zasila wyświetlacz VFD i sterownik mikroprocesorowy, więc wystarczy LM317 i jeden kond (można zamontować jeden radial, jeden snap, lub dwa radial). Wykorzystałem wolne uzwojenie trafa i nie montowałem dodatkowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli zasilacz ma być dobry, to wskazane jest wyeliminowanie potka z obwodu sprzężenia. Foto mam tylko takie, z papierkami zamiast PCB (jestem poza domem).

Pojedynczy to ten z tyłu po lewej ze snapem. PCB jest tak zaprojektowana, że w roli stabilizatora można użyć LT1963, LT1084/85/86, LT317, LM317, LM350 i podobne. Szczególnie ten pierwszy to fajny, niskoszumny stab LDO. Radiator można dopasować do ilości wydzielanego ciepła.

A co ci ten potencjometr wadzi? Brzydki jest?

Jestem Europejczykiem.

A co ci ten potencjometr wadzi? Brzydki jest?

Szumi i zmienia parametry w funkcji temperatury, drgań mechanicznych, procesów starzeniowych. Istnieje także ryzyko utraty kontaktu.

Na poczatek zajrzyj tu:

Ukryta Zawartość

Jest tam trochę o parametrach elementów składowych zasilacza i ich wpływie na parametry.

Pryskają tzw. audiofilskie mity.

Potem poeksperymentuj.

Trafo polecam nawinąć samodzielnie i prawidłowo je zaekranować.

Wskazówki znajdziesz w moich wątkach sprzed lat.

Ale to tylko jak zależy CI na jakości a nie tzw. audiofilskiej błazenadzie...

Ukryta Zawartość

Ale to tylko jak zależy CI na jakości a nie tzw. audiofilskiej błazenadzie...

przypominam koledze, że pisze na forum dla audiofili

a profesjonalna błazenada najlepiej sprawdza się na "elektrodzie"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Szukać mi sie nie chce ale dobrych zasilaczy szukałbym w wątkach o generatorach. Tak z pamięci to ze dwa na forum były. Poskładane wg. schematu dobre źrodło, niskoszumny opamp+tranzystor wyjściowy biją na głowę zintegrowane stabilizatory. A niskoszumnego opampa każdy w szufladzie raczej ma o ile cokolwiek dłubie.

Jestem Europejczykiem.

Witam!

Szukam zasilacz którym mógłbym zasilić daca i konwerter, najlepiej żeby był to jeden układ, z regulacją w przedziale 5-24v o ile to realne ale 5-15v będzie wystarczające. Dodam że obecnie zasilam daca z baterii i jest dużo lepiej niż z zasilacza który był w zestawie (wyjście 15V 1.2A, dac to smsl sd793 po kilku drobnych modyfikacjach). Myślałem o czymś w rodzaju zasilaczy Tomanek jednakże 600zł to sporo kiedy alternatywnie baterie li-ion mogę nabyć za ok 100zł... Jakieś porady?

Oczywiście że lepiej zainwestować w baterie niż w Tomanka, baterie to szybszy zasilacz. Może i są w przyrodzie niskoszumowe zasilacze typu Tomanek, ale nadają się do zasilania żarówek, a nie daców. Prawo ohma po pierwsze. Tomanka możesz wypożyczyć i zwrócić. Także sobie porównasz. Niskie szumy są ważne, ale to nie wszystko. Dużą szybkość dają duże kondesatory na duże napięcie. To moje prywatne zdanie. Co do baterii, to wystarczy porównać jak gra niektóren sprzęt przenośny słuchawkowy - w porównaniu do tanich, małych daców. Bateria niestety wygrywa. No.. ale baterie i kondensatory są duże i drogie, także wszyscy się podniecają dacami za 1000zł, których wytworzenie kosztuje 100zł. Ot i masz magię hi endu i chińskich chip-masterów.

Spod znaku magicznego OSCONA i Black Gata :)

Czyli baterii nic nie dorówna jeżeli chodzi o czyste zasilenie daca? Znalazłem dwie fajne opcje, za te pieniądze będzie ciężko znaleźć zasilacze podjerzewam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do daca 12v i druga do konwertera który planuję kupić daje od 5v czyli akurat :) ?Macie więcej propozycji z zasilaczami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe porównanie regulatorów napięcia:

Ukryta Zawartość

I jeszcze dla czytelności pozwolę sobie wkleić zestawianie:

post-20270-0-33110900-1367057330_thumb.png

Myślę, że już szum takiego TPS7A4700 można zniweczyć zwykłym kablem (nieekranowanym) do DACa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki zasilacz do pre gramofonowych (polecam), DAC`y i pre można by zrobić jako Forumową konstrukcję.

Zasilanie z sieci w trakcie nie używania zasilacza (wyłączone urządzenie) lub kiedy akumulatory "zdechną".

Podczas włączenia urządzenia odcina się zasilanie z zasilacza ładującego (odciąć trzeba wszystkie punkty w sposób mechaniczny, przekaźniki; odetnie to wszelkie punkty połączenia z siecią...).

Całością, warto aby sterował mikrosterownik, który mógłby wskazywać stan naładowania i odpowiednio zarządzać ładowaniem.

Akumulatory litowe teoretycznie nie podlegają "przeładowaniu", wymagają ładowania I/U. Ja bym jednak wyłączał je spod ładowania (U) w momencie stanu naładowanie 100-75%.

co powiecie o czymś takim?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Zrobiłem masę zasilaczy do Arcama rDACa z tym regulatorem:

Ukryta Zawartość

I z taką resztą:

Ukryta Zawartość

Wiem też że ten zasilaczy wprowadzał więcej pozytywnych zmian niż akumulatory i parę innych zasilaczy tak tu reklamowanych przez branżę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niby ok. Na forum jest coś znacznie lepszego dla przykładu TT i na pewno lepiej dopracowana jest sprawa Vref

Jak masz namiar to bym prosił o przekierowanie ;)

Zrobiłem masę zasilaczy do Arcama rDACa z tym regulatorem:

Ukryta Zawartość

I z taką resztą:

Ukryta Zawartość

Wiem też że ten zasilaczy wprowadzał więcej pozytywnych zmian niż akumulatory i parę innych zasilaczy tak tu reklamowanych przez branżę :)

Fajnie się prezentuje, koszt jak niżej napisałeś ok 300zł ale czy da on te 12-14V? Bo opcję na 5V rozumiem spokojnie dałoby się zbudować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie się prezentuje, koszt jak niżej napisałeś ok 300zł ale czy da on te 12-14V? Bo opcję na 5V rozumiem spokojnie dałoby się zbudować.

Wystarczyło przeczytać:

Specifications

Output voltage

3-35V

Minimal dropout

5V

Current limit*

2A

Ukryta Zawartość

Wądą TT jest relatywnie mały prąd jaki może dać, chociaż kilkaset mA powinien oddać

Ukryta Zawartość

Jak droput rzędu 5V jest akceptowalny to można wpakować MOSFETa i będzie spora wydajność. Można także zwiększyć BIAS, ale trzeba się liczyć, że trzeba więcej prądu odprowadzić do gleby. Ja próbowałem też z darlingtonem na wyjściu i miałem dobre rezultaty. Forumowy TT na PCB Bodo_z właśnie nie posiada filtracji Vref.

Vref ma źródło prądowe i dwa kondy 47u z rezystorem 470omów- jakaś tam filtracja jest. Tak to wygląda na schemacie w linku , który zamieściłem. Użytkuję w tej chwili kilka takich zasilaczy i złego słowa nie mogę powiedzieć

Myślę, że już szum takiego TPS7A4700 można zniweczyć zwykłym kablem (nieekranowanym) do DACa.

Serdeczne dzięki za zwrócenie uwagi na ten regulator. Swego czasu szukalem czegoś uniwersalnego i niskoszumnego i były z tym problemy. A to wąski zakres napięć wejściowych, a to za niskie napięcie wyjściowe (najczęściej), a to zbyt mała wydajność prądowa. Ale z tego co widzę to nowy układ, pierwsza wersja dokumentacji z 2012. Jedyny problem który w tej chwili widzę to przykra dla amatora obudowa.

Jestem Europejczykiem.

Tylko generatory mają pady jak krowa w odległości jak od Krakowa do Warszawy, a TPS ma pady 0,3mm w rozstępie 0,65mm. Mam evala z nim to mam okazję się nim pobawić. W sumie eval nie jest drogi i chyba amatorsko się najbardziej opłaci, ale za niedługo myślę, że będę miał własne płytki z nim np. w formie moich dyskretniaków 3 pinowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.