Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacnacz do Tannoy M2 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio szarpnolem sie na te Tannoy'e. Mozecie sie smiac. Niestety jestem studentem i to z malym budzetem. Teraz zastaniawiam sie nad kupnem wzmacniacza do tych kolumienek. Zrodla nie bede opisywal bo to juz posikacie sie ze smiechu. Kiedys mialbym prosty wybor. Rotel RA-921 lub CA A1. Niestety nie widze juz tych wzmacniaczy w ofercie. Jak napewno pamietacie obydwa wzmacnacze kosztowaly :-/ ponizej 1000 zeta. Byl tez taki wzmacnacz jak AMC 3000. Ale tez wsiakl. Problem z tym ze ostatnio nie siedze w temacie i po pobieznym przestudiowaniu prasy oraz internetu nie znalazlem podobnych urzadzen we wspomnianym przedziale cenowym. Wiec prosze stalych wyjadaczy o jakies wskazowki. Prosze nie sugerowac mi drozszego sprzetu jak CA 500 bo po prostu nie mam na to pieniedzy :/.

https://www.audiostereo.pl/topic/1030-jaki-wzmacnacz-do-tannoy-m2/

Do tych kolumienek lampowy.Nie będzie to sprzęt z wyższej półki,ale nie będziesz mógł przestać słuchać.Nie wiem czy sam jesteś w stanie taki wykonać,jeżeli nie poproś kogoś kto CI to zrobi.I nie mówię tu o konstrukcjach za np: kilka tysięcy.Do słuchania w domu wystarczy pojedyńcza el 84,lub jej "podwójnik"el 34 w układzie triody.Jeżeli nie wejdzie się w kosztowną obudowę to wyrobisz się w kilkuset zł.Zobacz wzmacniacz na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w dziale galeria pod adresem [email protected]. Kosztował ok.1000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A zapomnialem o preferencjach. Wiec zaczne od tego ze lubie jak na pierwszy rzut oka nic nie przykuwa uwagi. Dwa. Preferuje bas szybki i dobrze kontrolowany. Nie lubie jednostajnych pomrukow snujacych sie przez caly czas. To mnie meczy. Gora w miare naturalna ... lepiej mniej niz przejaskrawic ... srodek muzykalny ... wokale ekspresyjne.

A to sorry.Jeśli chcesz kontrolowanego i dynamicznego basu to może doradzi ktoś inny.Nie chcę wprowadzac w błąd.Ten zwstaw o którym Ci napisałem jest bardziej "muzykalny".Dla każdego coś miłego.Pozdrawiam Adam.

niedawno widzialem CA 500 z drugiej reki za 900 zł w gazecie lub na hifi.pl. Jak jestes studentem, to jezeli nie mieszkasz to studiujesz w wiekszym miescie. Rozejrzyj sie za jakimis komisami, na pewno cos znajdziesz dla siebie.

Osobiscie odpusciłbym sobie za 1000 zł nowego wzmaka.

• Redaktorzy

Jest jeszcze jedna niezawodna opcja - Pioneer 400. Costam, tj jakas tam literka jeszcze byla, ale nie pamietam. Maszyna kultowa, nie do zajechania, elegancki wyglad, zawsze najlepsze recenzje. Gra wlasnie tak jak chciales. Ostatnio kupowalem znajomum cos takiego w komisie za 700 pln.

... ale chyba pod koniec produkcji wychodziła wersja z pilotem, miała w symbolu dodatkowo literke R

tylko moze byc problem z dostepnoscią tej wersji, chyba nie wyprodukowano jej zbyt dużo.

Z urz adzen bardziej "dostepnych" - jeszcze raz proponuje posłuchac z CA 300 (jeszcze lepiej z 500, warto poszukac w ogłoszeniach w prasie i w necie)

ja tez polecam "uchodzic" cos z drugiej reki. A500 trafiaja sie juz za 900zl, a za 1000 juz nie powinno byc problemu. Niestety uzywane Creeki sa troszke drozsze. Jak dwa lata temu szukalem wzkama z tego przedzialu interesowalem sie tez Luxmanem 457, za 1000 zl trafiaja sie takze Marantze (PM6000, PM7000). Naprawde nie ma sensu kupowac nic nowego.

Sprawdziłbym jeszcze Denon PMA350SE z drugiej ręki. Kilka lat grał w moim systemie i nie miałem żadnych zastrzeżeń (nowe kosztowały poniżej 1300zł). Dynamiczny, mocny wzmacniacz.

Gość Audiofilll

(Konto usunięte)

Wzmacniacz Rotel RA-930MKII,obawiam sie że bedzie troszke za słaby.Kiedyś,kiedyś go słuchałem właśnie z tannoyami nie wypadł według mnie najlepiej.Musisz pamiętać ,że tannoy potrzebuje dość mocnego pieca, ponieważ ma trochę zamuloną średnicę i nie jest tak skuteczny.Jak masz możliwość dołożyc trochę , to z całą świadomością polecam Tobie zakupić świetny wzmacniacz tj.Miusical Fidelity A2 czysta klasa A.Bardzo dobrze współgra właśnie z tannoyami-wiem bo moja dziewczyna ma taki zestaw, jest naprawde super.Kupiła go w sklepie stał w komisie za 1500zł.Niby tylko 25w na 8 omach, ale za to jakich szok,atak , dynamika,świetny kontrolowany bas, za te pieniadze niewiem czy znajdziesz coś lepszego.Moja rada jest taka, lepiej troche poczekać ,dozbierać i kupić coś lepszego.Pozdr.

Huh ... mimo wszystko zabralem sobie tego ROTEL'a do domu na przesluchanie na trzy dni. Kupilem go dzisiaj a juz wiem ze zostaje ( yupi ). Gdybym pisal tego posta 3-4 godziny temu to odpowiedz byla by zgola przeciwna. Teraz dopiero doceniam wage wygrzania sprzetu. Teraz jest milo muzykalnie i tam gdzie trzeba ostro to ostro ... tam gdzie miekko jest miodzio jakie ma byc.Cztery godziny temu to jedyne co slyszalem to byla gora i to tak zapiaszczona ze az mnie glowa od niej zaczela bolec. Same szpilki. Bassu wogule nie bylo i nie pomagalo ( ostatecznosc ) krecenie galeczkami tonow. Na poczatku glosy byly rzeczywiscie jakies zamuulllloooonnee .... gdzies z oddali. Nie byly na pierwszym planie. Na nim znajdowaly sie strasznie metaliczne gitary ( ał ). A teraz jest pelna ekspresja - czyli tak jak ma byc.

Konkluzja - wzmacniacz jest dobry i kolumny sa dobre, a co najlepsze razem graja jeszcze lepiej - i o to chyba chodzi :-D.

Wszystkim dziekuje za podpowiedzi.

P.S. Ten wzmacniacz stal na polce przez prawie 2 lata ( od lipca 2001 roku ). Problem jest z tym ze gwarancje mam nie podbita, a w niej jest napisane ze mozna ja podbic ( sprzedac sprzet ) do pol roku po dacie wydania ( 20 VII 2001 ). Z tego by wynikalo ze gwarancji ni wzab nie dostane. I co teraz robic ? Wzmacniacz jest super wiec nie chce go zostawiac ... ale kurde moze by mi spuscili troche kasy. Czy moze sa jakies mozliwosci dostania drugiej gwarancji z Horn ( dystrybutor ROTEL'a).

Gwarancją się nie przejmuj - zawsze masz do dyspozycji rękojmię (od stycznia nie jest to właściwie już rękojmia ale ogólnie "niezgodność z umową") i to aż na dwa lata...