Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz wymiana na inny model

morse

Rekomendowane odpowiedzi

Należę do "fanów" brzmienia Marantza. Mam zestaw typowo budżetowy Marantz SA 7003, Marantz PM 7004. Słucham muzyki klasycznej i od pewnego momentu zastanawiam się nad wymianą zestawu na większy model. W oko "wpadł mi" zestaw Marantz PM-15S2 i Marantz SA-15S2. Chciałem zapytać, o ile w/w zestaw przewyższy ten posiadany? Czy różnica będzie na tyle widoczna, że warto zapłacić duuużo więcej, czy jednak sobie darować?

https://www.audiostereo.pl/topic/103028-marantz-wymiana-na-inny-model/

Cena znzcznie wyższa i dźwięk również. Doceni ten kto "słyszy" reszta może czuć się zawiedziona i twierdzić że tańszy tak samo dobry lub trochę inny. Droższy sprzęt = większe wymagania od materialu muzycznego,akustyki pomieszczenia(większa dynamika boleśnie odczuwalna w nie zadaptowanym akustycznie pomoeszczeniu), kabli no i żecz jasn kolumn o słuchaczu nie wspomnę.

skk

Budżetowe Marantze brzmią zupełnie inaczej niż te z serii S, przynajmniej jeśli chodzi o wzmacniacze PM-15s1 czy PM-11s1

Miałem oba i o ile pomiędzy nimi samymi absolutnie żadnych różnic w brzmieniu nie stwierdziłem (11s1 miał tylko więcej bajerów)

o tyle w porównaniu do tańszych modeli np. PM-7001 czy PM-17, które też u siebie miałem i też brzmiały podobnie do siebie,

to jest niebo a ziemia, dosłownie i w przenośni. Czy warto zapłacić więcej, to zależy co się komu podoba i z czym to będzie łączył.

Tańsze wzmacniacze Marantza grają jasno z wypchniętą średnicą i raczej szczupłym basem, często popadając w nieprzyjemny jazgot.

Droższe wzmacniacze Marantza grają dokładnie odwrotnie, wysokie są przygaszone, średnica wycofana, a basu momentami aż za dużo.

Wszystko zależy od tego z jakimi kolumnami chcesz to spinać i jaki efekt końcowy uzyskać.

Droższe piece Marantza wybornie się zgrywają z takimi kolumnami jak np. JMlab PS 5-1 czy Mini Utopia,

które po podłączeniu ich do któregoś z tańszych modeli Marantza powodują najpierw ból zębów, a później krwotok z nosa.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla, a czy miałeś okazję kiedyś usłyszeć limitowany zestaw Ki Pearl? I jak byś go umiejscowił na tle innych modeli?

A dwa, ciekawe co napisałeś o braku różnic między serią 15 i 11, tymczasem w recenzjach najnowszego PM/SA 11S3 wyczytałem, iż w porównaniu z serią 15 różnice w jakości dźwięku są bardzo duże (np: recenzja w miesięczniku Audio Video, gdzie autor wspomina, że dzieli je właściwie przepaść).

Witaj,

zmiana taka to przeskok o kilka klas wyżej. Nie znam jednak pełnej konfiguracji Twojego systemu. Aktualnie Twoja elektronika gra dźwiękem szczegółowym i ocieplonym szczególnie w średnicy. Seria Premium natomias jest łagodniejsza w górze pasma, ma za to więcej basu. Podaj proszę pełną konfigurację Twojego systemu oraz opisz, co podoba Ci się aktualnie w brzmieni Twojego zestawu, a co chciałbyś zmienić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 29 Kwietnia 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 29 Kwietnia 2013 - trolling

nie wiem jakie masz aktualnie kolumny, ale tutaj możesz spodziewać się największej poprawy.

Wg kolegi znawcy mając dowolnego marantza warto zmieniać tylko kolumny.

Nawet nie wiedząc jakie to kolumny.

Tylko najtańszy marantz jest wart kupna bo ma najlepszy stosunek jakości do ceny.

Proponuję żeby sobie kolega znawca słoik świerszczy nałapał,

zaręczam że opłacalność będzie nie do przebicia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.