Skocz do zawartości
IGNORED

jasne, natarczywe, ostre brzmienie

Kodam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat dotyczy mojego systemu a głównie kolumn Eltax Liberty 1+.

Pokój odsłuchowyma 11m2.

To jasne natarczywe brzmienie głównie jest na płytach z muzą rockową i metalową (wiem że taka muza to powinna być z wykopem) ale czasem nie da się słuchać, prz głośniejszym natężeniu dzwięk staje się ostry, natarczywy, nie do zniesienia. Dotyczy to góry i wysokiej średnicy? Kabelki mam cordiala a interkonekt to profigold.

Prosze o jakąś poradę czy np. jakimiś kabelkami głosnikowymi mogę złagodzić brzmienie albo zmiana interkonektu coś by poprawiała?

https://www.audiostereo.pl/topic/10305-jasne-natarczywe-ostre-brzmienie/
  • Redaktorzy

wstaw do CDX396 BB OPA 2604 i będzie po problemie. Wydasz niewiele a dźwięk zmieni się nie do poznania.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

miałem kiedyś Liberty 3+ wpięte do systemu drutami Sound Project Bi Wire (czyli Cordialem) i było OK

Fr@ntz

"I am an audiophile"

TO wzmacniacz operacyjny firmy Texas Instruments, zabójcze narzędzie w ręku audiofila nie bojącego się lutownicy :)

tu możesz sciągnąc parametry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu zamówić za darmo jako próbkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy to przypadkiem nie jest objaw przesterowania wzmacniacza? Głośniejsze słuchanie, wzmacniacz zaczyna obcinać wierzchołki, pojawia się dużo silnych harmonicznych, szczególnie nieparzystych, co właśnie daje natarczywy dźwięk. Spróbuj (na chwileczkę tylko, bo spalisz kopułki!!) dać jeszcze odrobinę głośniej - czy wtedy zaczyna charczeć? Jeśli tak, to właśnie przesterowanie. Jeśli nie, to nie wiem.

Może masz inne preferencje. Zawsze do rocka wolałem system grający spokojnie, z ociepleniem, łagodzący kłucie w uszy i sybilanty, niekoniecznie z zabójczą dynamiką. Wszyscy polecają raczej na odwrót, ale może jesteś drugim odmiencem :)

Popieram pomysł wymiany opampów na opa2604. Sam wymieniłem bratu w 396 Yamachy i byłem zdziwiony, że sama wymiana opa bez zmiany aplikacji daje tyle na plus. A dzwiek stał się pardziej przejrzysty i łagodniejszy z bardziej zakrąglonymi wysokimi tonami ale nie rozmywający szczegółów. I wychodzi taniej (lub za darmo jak sie ma sample) niż wymiana okablowania :).

Co do darmowych Texasów, to już chyba u nas z nimi koniec ->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Kodam - ja w swoim 396 mam właśnie OPa 2604 + Clock od Garmina i przekopany przez Darkula analogowy tor audio + sieciowe gniazdo IEC z filtrem + sieciówka by Garmin. Tak więc z oryginalnego CD-ka zostało niewiele. Przydałoby się popracować jeszcze nad zasilaniem i wymienic kondensatory na "czarne wrota"

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Całe szczęście że skończylo się to rozdawanie próbek - dochodziło do tego że ktoś pytał jak to zrobić bo potrzebuje OPA2134 i chciałby go uzyskać w ten sposób - w TME od ręki 10zł kosztuje.

Co do wymiany - jak posługujesz się lutownicą to nie powinno ci sprawić to problemu - trza uważać żeby scieżek nie popalić tylko, a przy wuyciąganiu starego przydaje się odsysacz, najlepiej elektryczny.

PZDR

• Redaktorzy

Kodam - i jeszcze jedno Opów nie lutuj bezpośrednio do MoBo tylko wlutuj najpierw podstawki. Dzięki temu w przyszłości wymiana OPów na inne/lepsze będzie Ci zajmowała 3 min (z rozkręceniem i skręceniem budy).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Nie mogę sie powstrzymać: zamiast kupować ELTAX Liberty 1 i wydawać kilkaset zlotych na kabelki, trzeba było te pieniądze dołożyć do lepszych kolumn. Na pewno końcowy efekt byłby lepszy.(zwłaszcza w ciężkim rocku) Nawet gdyby te kable to byl siódmy cud świata. I wcale to nie znaczy, że uważam ELTAX-y za jakiś badziew.

Pozdrawiam

>>Skali

to co byś (podstawki) polecił zamiast tych eltaxów.

Taką opcję też biorę pod uwagę tzn. ewentualną zmianę kolumn ale jeszcze nie weim na jakie, coś o łagodniejszym, subtelniejszym brzmieniu.

Do rocka? Może JBL?.Albo jeszcze lepiej używane Paradigmy Studio20, są w ogłoszeniach. Słuchalem też takich małych JBL LX cośtam i było moze mało audiofilsko, ale czadowo. Sobie do tego pokoju ( też słucham rocka, ale również jazzu ) z kolumn które słuchałem wybrałbym ASW Cantium II, ale są dosyć drogie (ponad 2kzł) ale z duża klasą. Koniecznie też sprawdź, jak z Twoim sprzętem grają Cabasse Antiqua. Z moim Onkyo było za dużo góry (ale za to wysokiej jakosci), poza tym to świetne glośniki.

Nie słuchałem nigdy podstawkowych Mission, ale podłogowe M34 z tej samej serii to dla mnie Best Buy, w tej cenie rewelacja. Sprawdź, czy podstawkowe z seri 3.. są rownie dobre.

Uważam, ze nic Ci tyle nie da, co wymiana kolumn lub wzmacniacza. A jak sie już zdecydujesz, to nic Ci tak nie doradzi, jak własne uszy w salonie .

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Kodam - repertuar odtwarzany jest podobny do Twojego (dodałbym jeszcze Paradise Lost i Bruce'a Dikinsona) a gram na Audiowavach 141, które z ostrością mają niewiele wspólnego (są jak to się ładnie mówi neutralne). Zapraszam na odsłuch, bo będę je zmieniał na podłogowce.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

opteron - po to właśnie są podstawki, raz wlutujesz a potem kombinujesz do woli. Koszt niewielki a w zależności od pory dnia i fazy księżyca wstawiasz takie opy na jakie masz nastrój.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

aha jak sie zdecydujesz na single np 627 to zagadaj do reckin-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bedziesz potrzebowal stoliczkow,

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

opetron - właśnie ze względu na cenę poleciłem 2604. Na TME OPA2604AP 2*FET-IN LOW-DISTO.OP-AMP DIP8 kosztuja po 16 zł/szt. więc inwestycja jest raczej znikoma a poprawa brzmienia znaczna. U mnie wymiana opów na ww dała znaczną poprawę i usunęła większość wad Yamahy

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.