Skocz do zawartości
IGNORED

DCC900 philips wszystko działa, brak sygnału SPDIF

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem magnetofon jak w temacie,magnetofon Nagrywa i odtwarza kasety analogowe i cyfrowe,niestety nagrywa tylko przez wejście analogowe,nie nagrywa przez cyfrowe,zarówno coax jak i optical,czy ktoś wie co mu może dolegać?

Co jest źródłem sygnału S/PDIF?

Jaki model magnetofonu lub jaki układ pracuje jako odbiornik S/PDIF?

Przyczyną może być niekompatybilność starego odbiornika S/PDIF w magnetofonie który obsługuje tylko tryb 16bitów i nadajnika który wykorzystuje tryb 24bity.

Pozdrawiam

JarekC

model magnetofonu jest to Philips DCC900,a układ spdif to nie zabardzo wiem jaki pracuje,musiał bym sprawdzić,

jeśli chodzi o żródło to sprawdzałem da różnych odtwarzaczach dvd przez wyjście coax/optical,oraz cyfre plus

odtwarzacza cd nie posiadam,wcześniej te odtwarzacze dvd grały z sony dat-DTC670 i nie było problemu po złączu cyfrowym

tak nagrywam na kasety DCC,bardzo dobra jakość nagrań jest z gramofonu,a i wygoda niesamowita w dostępie utworów,dcc900 ma przepiekną barwę,podłączony nawet analogowo pod kiepskie żrudło,np pc,odtwarza już przez te swoje bebechy o wiele ładniej,ja z orginału,

jesli dvd ma jakąś konwersje do czemu DAT sony-dtc670 nie miał z tym problemów?

wszedłem w posiadanie magnetofonu szpulowego ARIA 2411,i teraz na niego będe nagrywał z gramofonu,niestety dostępność utworów na szpuli to już lekka męczarnia,ale dzwięk,naprawde fajny jak na taki stary złom:)

dlatego dcc900 zostawiam jako dac jeśl tylko uda mi się odpalić wejście na cyfsze

Także dawno, dawno temu używałem DCC jako DACa. W swoich magnetofonach cyfrowych Philips stosował bodajże 18 bitowy przetwornik. Samo nagrywanie na kasety dcc było obarczone kompresją (atrac?), mimo to brzmiało lepiej niż minidisc.

• Użytkownicy+

Łał, to ktoś tego jeszcze używa? :) Miałem ten model w 97 lub 98 roku (?) Cieszę się, że przypomnieliście mi o tym, bo prawie już zapomniałem. Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać. Mam nadzieję, że sprzęcik wróci do formy z lat świetności.

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie,wkońcu udało mi się uruchomić i wpełni uaktywnić mojego DD-82 kupiłem zepsutego philipsa dcc900 i przełożyłem płytkę cyfrową,teraz wszystko śmiga jak należy,cieszę się ze mam model w pełni sprawny z działającą głowicą:) używab go jak najbardziej do zgrywania płyt winylowych,i robi to lepiej jak DAT sony dct-670,marantz-dd82 jest bardziej muzykalny i przyjemniej się go słucha a kompresja nie degraduje aż tak bardzo dzwięku w stosunku do formatu mp3,nagrania z płyt winylowych mają dynamikę,dość dobrą jak na kompresję stratną.

Sony szeleśćił i świszczał na wysokich,marantz za to śpiewa.

Zwykłe daty sonego nie były cudowne

Ale ES-ki

Połowa (może nawet większa) waszych nagrań zanim trafiła na wasze CD dostarczana była do tłoczni na kasetach DAT :) i tak było do początku lat 2000 później było tylko gorzej :)

No ale mało kto o tym wie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.