Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz vs Yamaha vs Denon ? Pomozcie zdecydowac !

darthmaul2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie. Nosze sie z zamiarem kupna na dniach zestawu hi-fi, mojego pierwszego zreszta. Nieznam sie za bardzo na sprzecie, Po dlugich poszukiwaniach wymyslilem sobie oto takie trzy zestawy:

Marantz PM6004/CD6004 + Boston Accoustics A26

Denon DF-109/DCD-F109 + Monitor Audio BX2 lub RX1

Yamaha A-S500/CD-S300 + Bowers & Wilkins 685

bralem rowniez pod uwage zestaw TEAC AR650/TEAC CDP650 + jakies dobre monitory ale nie jestem pewien tej firmy. Moze mial ktos do czynienia z TEAC ?

Wiem ze mozliwosci jest duzo wiecej, ale wkoncu na cos musze sie zdecydowac w koncu bo juz dwa miesiace nie moge zdecydowac !! Niemam mozliwosci odsluchu tagze musze polegac na waszej opinii. Napewno macie wiecej doswiadczenia niz ja pomozecie mi dokonac najlepszego wyboru. Moje jedyne watpliwosci dotycza zestawu Denona. Jak wiadomo jest to zestaw mini ale dosc mocny 2x65 ale jestem ciekaw czy potrafi on zagrac rownie mocno i powaznie jak pozostale zestawy. Podobno rezygnujac z oryginalnych monitorow SC-F109 i zastepujac je lepszymi glosnikami mozna uzyskac naprawde powazny dzwiek. Ale taki jak z zestawu Marantza lub Yamahy ?? Nie mam zielonego pojecia.!! Zestaw bedzie gral w pokoju 20m, muza to przede wszystkim rock, muzyka elektroniczna. W przyszlym tygodniu chcialbym juz dokonac ( w koncu !! ) zakupu tagze panowie ktory zestaw moglibyscie polecic ? Czekam na wasze opinie . Pozdrawiam

A może połączyć Marantza z kolumnami Bowers & Wilkins 685. U mnie Marantz właśnie gra z Bowersami i jestem z tego połączenia zadowolony :) Podobno to połączenie jest bardzo bezpiecznym wyborem :) Zobaczymy, co inni użytkownicy doradzą... Pozdrawiam miło.

Moze napisz ile pieniędzy możesz przeznaczyć i jaki dzwiek lubisz bardzej pomoże tutaj tym którzy bedą ci radzić .

Miałem marantza 6004 i kolumny b&w tyle ze model duży wyższy i dla mnie grały zabardzo ostro ,metalicznie ale bas i srednica była ok .

Monitor audio monitory napewno spodobaja sie ci na początku bo to bardzo efekciarskie granie ale z czasem stwierdzisz ze za ostre chociaż jak połączyć z dobra elektronika to troszke obniży te ostre granie .

Słuchałem yamaha 500 moc jest ale to wszystko ,podbija bas bardzo -nadaj sie bardzej do muzy dyskotekowej .

Mysle ze kup coś używanego ,poczytaj wątki podpiete -moze ushery albo kefy grają ładnie .

Pozatym jesli to twój pierwszy zestaw to na tym nie skończysz ,dopiero zaczniesz gonić króliczka .pamietaj tez ze sprzęt ważny ale akustyka pokoju tez .

:)

No to jest problem. Nikt Ci tu nie powie co kupić bo to co podoba się jednemu dla drugiego będzie marne... Jak masz wydać kasę i być niezadowolonym to może umów się na odsłuch w innym mieście. Nawet jęśli to daleko od Twojego miejsca zamieszkania.

Chcialbym sie zmiescic w 7000. Ale loncznie z dobrymi kablami i standami na monitory. Pozatym interesuje mnie sprzet nowy, poprostu lubie zapach nowosci. I jak siebie znam to nie sadze abym szybko probowal cos wymieniac, Juz tak mam ze sie przywiazuje do kupionych zeczy ( samochodem tym samym jezdze juz 12 lat i w zyciu bym go nie sprzedal ! ) Jesli chodzi o moje preferencje dzwiekowe to najwazniejsza jest dla mnie dynamika i przyjemny dosc nisko schodzacy bas (nie taki przy ktorym pekaja szklanki) Zalezy mi zeby byl to zestaw dosc uniwersalny poniewaz ja slucham duzo rocka - ogolnie ostrzejsze klimaty ale zonka pewnie bedzie chciala sobie cos zapodac w stylu ONA DLA MNIE TANCZY (fuj). Uniwersalnosc przede wszystkim. Sprzet bedzie stal w ogolnodostepnym salonie 20m prostokat, Gdzies czytalem ze w tym zakresie cenowym ktory chcialbym przeznaczyc na sprzet niema jakis ogromnych roznic w brzmieniu ktore bylby wylapac przecietny sluchacz nie audiofil. Zestawy ktore wymienilem podobno graja przyjemnie i uniwersalnie. Tylko ktory jest najlepszy ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dart,znajdż najbliższy salon/zadzwoń,powiedz że chciałbyś odsłuchać ze 3 zestawy,umów się na konkretny dzień/wsiądż w samochód z małżonką,i po kilku godzinach będziesz ustawiał zestaw do odsłuchu we własnym pomieszczeniu.

Jak juz wczesniej pisalem nie mam mozliwosci odsluchu, Chyba ze zamowie sobie bilety lotnicze i polece na odsluch samolotem. To bylby niezly hardcore !!!!!!!!

Na cos z tego zestawu napewno sie zdecyduje, niemam uszu audiofila z 30-nim stazem wiec wyzej wymienione zestawy powinny mnie zadowolic. Po sluchanu muzy przez 10 lat na roznego rodzaju zestawch kina domowego ktorych wartosc nie przekraczala 600 zl to i tak bedzie jakosciowy skok w nadprzestrzen !!! Wiem ze ciezko cos doradzic bo kazdy ma inne preferencje ale ja nie mam jakis gigantycznych wymagan, ale niemam tez uszu z drewna. poprostu ma byc dynamicznie i z wykopem. To wszystko.

Witaj,

biorąc pd uwagę Twoje wymagania, wielkość pomieszczenia oraz budżet, zdecydowanie namawiałbym Cię na konfigurację opartą na elektronice NAD C326 BEE / C546 BEE oraz zestawie świetnych monitorów Paradigm Mini Monitor v.7.

Jest to konfiguracja bardzo mocna, grająca dźwiękiem dynamicznym, otwartym, szczegółowym. Moim zdaniem to najlepsze dla Ciebie rozwiązanie.

Jeśli elektronika NAD z jakiś powodów nie odpowiada Ci, bierz pod uwagę wzmacniacz Yamaha A-S700 z dedykowanym odtwarzaczem CD-S300.

W przypadku pytań służę pomocą, w sprawie oferty finansowej kontaktuj się proszę na priv

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zesatw Yamaahy z Bowersami jest najlepszy wymienionych jelsi mozesz dołozyć to Wymien na NAD 326. Pewie bedziesz musial wiecej dolozyc bo Audio klan (top hi fi) zrobi na taki zestaw dobra cenę. jesli uwazasz ze nie warto to wez yamahe jest o stokroc lepsza od Denona 109 to inne podzespoly jak Kawasaki ninja i Honda rebel

Jak juz wczesniej pisalem nie mam mozliwosci odsluchu, Chyba ze zamowie sobie bilety lotnicze i polece na odsluch samolotem. To bylby niezly hardcore !!!!!!!!

Na cos z tego zestawu napewno sie zdecyduje, niemam uszu audiofila z 30-nim stazem wiec wyzej wymienione zestawy powinny mnie zadowolic. Po sluchanu muzy przez 10 lat na roznego rodzaju zestawch kina domowego ktorych wartosc nie przekraczala 600 zl to i tak bedzie jakosciowy skok w nadprzestrzen !!! Wiem ze ciezko cos doradzic bo kazdy ma inne preferencje ale ja nie mam jakis gigantycznych wymagan, ale niemam tez uszu z drewna. poprostu ma byc dynamicznie i z wykopem. To wszystko.

To gdzie ty mieszkasz ? Co do dźwięku to pewnie będzie skok nadprzestrzen w porównaniu do kina domowego ale pamiętaj ze nawet w takim budżetowym stereo dzwiek będzie lepszy a co z tym idzie coś jak nie posluchasz sprzętu przed zakupem coś moze cie denerwować coś moze być za mocne coś za słabe ! I tutaj nie będziesz na to patrzył ja na kino domowe za 600 a za kilka dziesiąt razy wiecej wiec będziesz wymagał tego co lubisz .wtedy zaczną sie poszukiwania dźwięki jaki lubisz ,sprzedawania sprzętu twojego czyli nowego i przy tym straty duzo pieniędzy .sam to przerabialiem .

Dobra rada kup używane sprzęty z dobrego źródła .za twoj budżet będziesz miał juz dobry sprzęt .jak tak naprawdę nie możesz posłuchać ,to poczytaj o sprzęcie .Zazwyczaj każda firma sie czyms charakteryzuje dziękowo .

Piszesz ze ze miedzy tymi zestawami nie będzie różnicy dźwięku -moze to ta sama klasa ale dzwiek będzie sie różnił ,nawet ty będziesz mógł słyszeć różnice -żaden z zestawów nie jest najgorszy ani najlepszy to poprostu będzie inne brzmienie .

Proponuje ci taki kupic używany sprzęt

Wmacniacz roksan caspian , kolumny tannoy DC4 lub DC 6, cd marantz 6004(lub cos podobnego ) kabel glosnikowy chord silveecreen plus interkonekt tylko nie jakiś bardzo tani

znalazlem wlasnie taki oto uzywany zestaw, Cyrus 8vs2 Amp i Cyrus CD6s. za 900 euro to jest okolo 3700 pln. Sprzet praktycznie nietkniety, zapakowany w oryginalne kartony i opakowania i z gwarancja ! Czy ktos zna ta firme i brzmienie. akurat niedaleko odemnie, dal rade bym podjechac.

Wątek zaczynał się klasycznie w/g schematu : jak utopić 7000 PLN żeby mieć beznadziejne brzmienie.

Wszystko zgodne ze schematem : wymyślę sobie jakieś dziwne założenia i będę się ich trzymał. Ale jak mi je skrytykowali, to je porzucę.

Następnie wątek przeszedł do schematu : ktoś mi coś doradzi (część bez sensu, część z sensem) ale i tak nikogo nie posłucham bo tak jakoś mi nie pasuje.

Później nadal rozwija się klasycznie ale w/g schematu : kupię coś / gdzieś okazyjnie, na pewno dobrze mi to zagra.

Wszystkie te sposoby licznie reprezentowane wśród szukających na tym forum prowadzą do uzyskania beznadziejnego brzmienia - za większe lub mniejsze pieniądze, zależnie od zamożności szukającego.

Wątek zaczynał się klasycznie w/g schematu : jak utopić 7000 PLN żeby mieć beznadziejne brzmienie.

Wszystko zgodne ze schematem : wymyślę sobie jakieś dziwne założenia i będę się ich trzymał. Ale jak mi je skrytykowali, to je porzucę.

Następnie wątek przeszedł do schematu : ktoś mi coś doradzi (część bez sensu, część z sensem) ale i tak nikogo nie posłucham bo tak jakoś mi nie pasuje.

Później nadal rozwija się klasycznie ale w/g schematu : kupię coś / gdzieś okazyjnie, na pewno dobrze mi to zagra.

Wszystkie te sposoby licznie reprezentowane wśród szukających na tym forum prowadzą do uzyskania beznadziejnego brzmienia - za większe lub mniejsze pieniądze, zależnie od zamożności szukającego.

Jutas dobrze to ujoles .duzo ludzi tutaj pyta o poradę ,jesli juz ktoś poradzi to nie pasuje ,i wklejaja jakieś okazje bo ładnie wyglądają a na końcu kupią cóż co wogole o czym nie było pisane:)

Panowie, ja wlasnie kupil bym cos co polecacie, ale nie bardzo cos polecacie. Zestawy ktore wymienilem na samym poczatku okazuja sie wedlug was tragiczne bo beda tylko pieknie wygladaly. Jedyna zecza ktora polecacie to odsluchy. To lece na odsluchy.

Panowie, ja wlasnie kupil bym cos co polecacie, ale nie bardzo cos polecacie. Zestawy ktore wymienilem na samym poczatku okazuja sie wedlug was tragiczne bo beda tylko pieknie wygladaly. Jedyna zecza ktora polecacie to odsluchy. To lece na odsluchy.

Proszę bardzo, oto moja propozycja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten zestaw zabije, po prostu zmiażdży wyroby z początku tego wątku. Kolumny do tego, jeśli z łagodniejszym brzmieniem, to np. Dynaudio, z mocniejszym, bardziej wyrazistym, to Focal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego dobry DAC i tanie CD na transport

Miażdży, walcuje itd. a zestawy z pierwszego postu to faktycznie kaszana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grupka moich przyjaciół i znajomych kochających muzykę posiada sprzęt Musical Fidelity, i póki co, nie zamieniliby go na żaden inny. O czymś to świadczy. Tak, za te pieniądze ten sprzęt miażdży konkurencję z jednego zasadniczego powodu: powstał z miłości do muzyki, a nie do marketingu.

Lecz jak wlasnie na poczatku wspomnialem, sprzet tylko i tylko nowy. Teraz pokombinujcie panowie jak tu zmiarzdzyc i zwalcowac wymnienione przezemnie na poczatku zestawy. I wtedy bede mogl sobie cos wybrac !!!

Lecz jak wlasnie na poczatku wspomnialem, sprzet tylko i tylko nowy. Teraz pokombinujcie panowie jak tu zmiarzdzyc i zwalcowac wymnienione przezemnie na poczatku zestawy. I wtedy bede mogl sobie cos wybrac !!!

No to z takim budżetem kupuj nowe, badziewie, ale "nowe". Tego "nowego" już nikomu nie sprzedasz, a Musical zawsze będzie w cenie.

Creek którego ci zaproponowałem jest w zasadzie nowy, miesiąc gwarancji Cię chyba nie zbawi, a prawie 2000 zl masz w kieszeni. W tej cenie kupisz nowy i dobry zestaw ale gdybyś zdecydował się na sprzęt używany to masz szansę kupić coś 2x lepszego, a ryzyko jest znikome bo sprzęt z reguły psuje się na początku użytkowania z powodu wad fabrycznych. Audio to nie bielizna :)

Nie kupuje poto aby sprzedac. Pozatym co dla Ciebie jest zlomem i badziewiem dlamnie moze byc wystarczajace. Pewnie w przeciwienstwie do Ciebie nie sluchalem nigdy sprzetu powyzej 100 tys pln i nawet niewiem jak to moglo by brzmiec. Wiec jestem w lepszej sytuacji niz Ty bo nie mam punktu odniesienia co do jakosci brzmienia i moje wymagania nie sa wystrzelone na orbite. To tak jakbys jezdzil pozyczonym Ferrari kilka dni a poznie jechal bys kupic sobie samochod na gielde i wszystkie te samochody porownywal bys do tego ferrari. Czyli wszystkie samochody jakie by sie tam znajdowaly to praktycznie dla Ciebie byly by zlomy !!! Co oczywiscie jest nieprawda !! Ja akurat jestem w tej sytuacji ze taka ferrari nie jezdzilem (odnosnie sprzetu) wiec pewnie zadowole sie nizszej jakosci brzmieniem niz Ty. Poprostu prosilem o rade najlepszy nowy sprzet w cenie do 7000 - 80000 pln. to wszystko

• Redaktorzy

Creek z Eposem to bardzo cienka gora. Syczy piszczy zasiarcza. To juz moj set Yamahy 700 podpiety pod Sonus Fabery gra dostojniej. Tyle, ze nowy to koszt powyzej 10 000zl. Podstawa dobrego brzmienia to wg mnie dobrej klasy zestawy glosnikowe. Elektronike z czasem mozna wymienic.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.