Skocz do zawartości
IGNORED

Śląsk a sprawa polska.

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw była piękna ksiązka M.Szejnert "Czarny ogród" teraz równie piekna K.Kutza "Piąta strona świata".Obie dotyczą tego samego tematu czyli Śląska,tego górnego oczywiście.Przed przeczytaniem obu pozycji Śląsk był dla mnie trochę taką terra incognita.Oczywiście bywałem w Katowicach,Chorzowie ale muszę się przyznać,że nie znałem tematyki i specyfiki śląskiej.A to okazuje sie bardzo fascynujący temat!A więc bardzo trudna,skompikowana historia,trudne relacje śląsko-niemieckie i śląsko-polskie( zwłaszcza po II wojnie).Bardzo ciekawa,unikalna kultura i język.Śląsk kojarzył mi się z kopalniami i zadymionymi hutami a to również kutura!Np. muzyczna-bardzo silne środowisko muzyki współczesnej ale i rokowej czy blusowej.O jazzie to nawet nie wspominam.Silne środowisko akademickie,a medycyna wiodąca w Polsce.I do tego unikatowa kultura futbolowa.Może na Forum są Ślązacy?Tacy rodowici?Ciekaw jestem ich wypowiedzi o miejscu Śląska we współczesnej Polsce.Co sądziecie o RAŚ?Jak widzicie przyszłość Śląska w Polsce?

https://www.audiostereo.pl/topic/103152-%C5%9Bl%C4%85sk-a-sprawa-polska/

Przede wszystkim, z tego co wiem, obecnie na Śląsku większość stanowi ludność napływowa, zarówno przesiedleńcy z Kresów jak i późniejsi migranci za pracą. Wielu Ślązaków zostało przez Sowietów i wczesny PRL potraktowanych jak Niemcy i przepędzonych do Reichu. Vide towarzysz broni Rafała Gan Ganowicza Hanys Wyciorek.

Nie chciałbym aby dyskusja została zdominowana przez politykę.Tematyka społeczna i kulturalna mile widziane!

Tytuł wątku sugeruje co najmniej rychłą secesję:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie o to mi chodziło w tytule.Nie sądzę aby Śląsk miał się odłączyć od Polski.Chciałem tylko zaznaczyć jego odmienność od reszty kraju.Co zresztą uważam za wartość samą w sobie.

Uważasz, że Ślązacy są bardziej hmm, odmienni niż Górlale, Kaszubi czy Łemkowie? Fakt, są najliczniejszą grupą, ale ilu z nich tak naprawdę identyfikuje i obnosi się ze swoją odmiennością?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tak,myślę,że ich kultura jest silniejsza.Wynika to z tego ,że są liczniejsi i mają silniejszą pozycję ekonomiczną,kulturalną i polityczną.To w końcu najwyżej rozwinięty region w kraju.

Do tej pory dominował w Polsce obraz Ślązaka jako pracowitego,trochę dziwnego ale prostego i niewykształconego obywatela.To się zmieniło.Ślązacy to wykształcona inteligencja,artyści i naukowcy.To znaczący w kraju ośrodek naukowy,artystyczny i ogromny rynek zbytu na muzykę,literaturę i teatr.To po prostu główne centrum życia kulturalnego w Polsce.Gdzie tam Warszawa!

Przeczytałem "Piątą stronę świata" dwukrotnie i muszę przyznać, że to kawał świetnej literatury. Pamiętajmy jednak, że Kutz w swojej twórczości równie chętnie używa wątków autobiograficznych jak i tworzy własne mitologie. Dlatego nie bierzmy dosłownie wszystkiego na poważnie. "Piąta strona" to książka bardzo mi bliska, bo Śląsk kocham i nienawidzę jednocześnie. Wychowałem się pod płotem kopalni i związałem z nią swoje życie zawodowe, ale nie czuje się z tego powodu dumny ani lepszy. Ludzie, których spotykam, kiedy dowiadują się ,że jestem górnikiem patrzą na mnie jak na skazańca-samobójcę, albo debila. Przyklejają nam od razu etykietę Podpalacza opon pod Sejmem albo tego , który idzie na wcześniejszą emeryturę kosztem biednych podatników.

Winę ,za to ponoszą PO- media, bo szczucie ludzi na siebie jest elementem libero- demokracji.

Przeciętny Ślązak, niczym nie różni się od Wielkopolanina, czy Pomorzanina, a Ruch autonomii Śląska, pomimo szacunku do Kutza to śmierdząca polityka-i tyle. Osobiście znam kolesia, który startował do wyborów z listy RAŚ, tymczasem pochodził z małopolskiego Oświęcimia , po ślubie zaś osiadł w Bojszowach i szybciutko poczuł się Ślązakiem.

Naprawdę nie czujesz swojej czyli śląskiej odrębności?Nie czujesz,że ludzie z Małopolski czy Mazowsza są jacyś inni?Wielkopolanie to też odrębność,ciekawa i warta omówienia ale nie ma czegoś takiego jak Pomorzanie.

Osobiście znam kolesia, który startował do wyborów z listy RAŚ, tymczasem pochodził z małopolskiego Oświęcimia

Przed ostatnią reformą administracyjnego podziału kraju Oświęcim był w woj. bielskim, ale abstrahując od tego te tereny pod względem gospodarczym związane były z pracą w kopalniach. Wiele z nich jest wna zachodnich krańcach małopolski stąd pewnie osobliwe powiązania.

Naprawdę nie czujesz swojej czyli śląskiej odrębności?Nie czujesz,że ludzie z Małopolski czy Mazowsza są jacyś inni?Wielkopolanie to też odrębność,ciekawa i warta omówienia ale nie ma czegoś takiego jak Pomorzanie.

To pytanie nawiązuje do mojego kilka postów wcześniej. Pewnie niewielu zostało autochtonów.

Chick potwierdza:)

W kontaktach z kolegami po fachu ze Śląska zauważyłem,że dawne podziały na Zagłębie Dąbrowskie i resztę Śląska nadal są aktualne i żywe.

Poza tym na Śląsku nadal jest inne poczucie obowiązku i inny stosunek do pracy niż np. na Mazowszu.

Tak samo jak jeden czy dwóch z Galicyi nie czyni Krakusów co na pole zamiast na dwór wychodzom. Mimo, że wiedzą co to wychodek.

przynajmniej cos z tego rozumisz.To ze sie urodził pod kopalnia to tylko swiadczy o tym ze na slasku sa kopalnie... nic wiecej.

Przeciętny Ślązak, niczym nie różni się od Wielkopolanina, czy Pomorzanina, a Ruch autonomii Śląska, pomimo szacunku do Kutza to

to w takim razie o czym rozmowa

i jaki to slonzok.

Jo jest rodowity hanys, kochom bleusa i rocka a kapele momy tu naprawde fajne, o babach nie wspomna. Wojciechu jak kiedyś bydziesz przejeżdżoł przez ŚLąsk to zaproszom na tradycyjno rolada, kluski śląskie i modro kapusta.

Aha i nie czuje się odmieńcem, jestem Polakiem pochodzącym ze Ślaska i kocham ten region.

Bardzo ładnie. Nie trza do chasioka.

Może ktoś określi gdzie zaczyna się Śązak a kończy?

mir29

Źle mnie zrozumiałeś.Nie uważam Ślązaków za odmieńców.Widzę tylko śląskie odrębności.Inną filozofię pracy,zabawy czy język.To bardzo cenne i trzeba to chronić.Tak jak np. we Francji chronią kulturę i język Bretanii.

Widzę pewną analogię pomiędzy kulturą Śląska i Wielkopolski.Nie dajcie się zunifikować.

Czy uczy sie gdzieś dzieciaki śląskiej mowy?

Akurat bretoński (czy oksytański i inne języki regionalne) był przez państwo francuskie zaciekle zwalczany, do zupełnie niedawnych czasów. Język wykonał zjazd od miliona mówiących w 1950r. do 200 tys. w 2000r. z których większość miała ponad 60 lat.

a czy w twoim domu mówia po polsku?

Widzę tylko śląskie odrębności.Inną filozofię pracy,zabawy czy język.

I przede wszystkim ...poczucie humoru :)

Widzę tylko śląskie odrębności.

Bo postrzegasz poprzez gwarę..jak słuchałes Religi, albo Krysi Bochenek to jaką odrębność widziałes?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

mir29

Źle mnie zrozumiałeś.Nie uważam Ślązaków za odmieńców.Widzę tylko śląskie odrębności.Inną filozofię pracy,zabawy czy język.To bardzo cenne i trzeba to chronić.Tak jak np. we Francji chronią kulturę i język Bretanii.

Widzę pewną analogię pomiędzy kulturą Śląska i Wielkopolski.Nie dajcie się zunifikować.

słowo odmieniec użył inny kolega i do tego się odniosłem. Co do języka to dzisiejsza młodziesz używa słownictwa internetowego, wszelakie gwary zanikają, tyczy się to nie tylko śląskiego ale i górali itd. Ja wraz z moimi znajomymi ze środowiska motocyklowo-muzycznego dalej godomy, ciekawe kiedy tego nam unia zabroni ?

/.../,trudne relacje śląsko-niemieckie i śląsko-polskie( zwłaszcza po II wojnie).Bardzo ciekawa,unikalna kultura i język/.../

Proszę nie twórz nowej rzeczywistości.

Nie ma czegoś takiego jak relacje śląsko - polskie czy śląsko- niemieckie. ŚLĄSK TO POLSKA. A więc relacje polsko-polskie to masło maślane.

Podobnie Śląsk nie prowadzi własnej polityki zagranicznej, zatem opowiadanie o stosunkach śląsko-niemieckich jest kolejnym nadużyciem

Język śląski? CO TO TAKIEGO? Nie ma takiego języka. Jest gwara śląska, będąca zniekształconą licznymi germanizmami polszczyzną.

Nie ma też narodowości śląskiej. Są Polacy mieszkający na Śląsku. A jeśli czują się Niemcami - to won do Reichu! Droga wolna...

Ogólnie: akcja PIS na Śląsku pod hasłem TU JEST POLSKA jest bardzo potrzebna, aby ludzie publicznie nie opowiadali takich głupot.

Ślązak to ktoś mieszkający na Śląsku - nie osoba narodowości śląskiej bo taka narodowość NIE ISTNIEJE.

To tylko wymysł RAŚ, pierwszy krok do oderwania Śląska od Polski i przekazania go z powrotem w granice Vaterlandu.

Podobnie ja, urodzony na Pomorzu jestem i czuję się pomorzaninem choć etnicznie nie mam nic wspólnego z plemionami, które tam w początkach Państwa Polskiego zamieszkiwały.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

wszelakie gwary zanikają, tyczy się to nie tylko śląskiego ale i górali itd. Ja wraz z moimi znajomymi ze środowiska motocyklowo-muzycznego dalej godomy, ciekawe kiedy tego nam unia zabroni ?

Co ty bamoncisz? Unia jeszcze wam da kasę na te wasze godonie.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.