Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej

wiking75

Rekomendowane odpowiedzi

Buduję zestaw do muzyki klasycznej. Poczytałem trochę na forum, bo zauważyłem że jest sporo podobnych tematów. Mój pokój do relaksowania się przy muzyce to 15m2. Jeśli chodzi o wzmacniacz to tutaj mam do przeznaczenia max. 6000zł.

Wzmacniacze:

- NAIM NAIT 5i.2

- HARMAN KARDON HK-990

- NAD C375BEE

- YAMAHA A-S2000

Nie wiem na ile te wzmacniacze są dobre i jakie stwarzają możliwości, co do doboru kolumn. No i co jest kluczowe - stworzą dobre podstawy do słuchania muzyki klasycznej.

Co do kolumn, to tutaj też chciałbym przeznaczyć max. 6000zł. Wiem, że wzmacniacz i kolumny to podstawa całego systemu.

Kolumny:

- MONITOR AUDIO SILVER RX-8

- Bowers & Wilkins CM8

- Vienna Acoustics Bach Grand

albo podstawkowe:

- Vienna Acoustics Haydn Grand SE

- FOCAL PROFILE 908 DIAMOND BLACK

inne?

Co do kolumn, to wiadomo, że jeśli za 1000-1500zł więcej będę o wiele lepsze, to lepiej dołożyć, stąd nie zamykam się na inne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/103198-zestaw-do-muzyki-klasycznej/

Ja bym ci za ta cenę 6000zlotych proponował kupic wmacniacz używany -np caspian M2 .primare albo któryś z sudgenow .oczywiscie moge tez polecić calyxa cti który do muzyki poważnej bardzo sie wręcz nadaje ,tyle ze to juz troszke drożej niż twój budżet .

Co do kolumn to monitor audio i b&w cm8 które nawet miałem to sobie daruj .Ostre metalicznie granie .zreszta dla mnie b&w miały kiedyś bardzo wybitne produkty jak seria matrix lub nautilius teraz nowe produkty tej firmy to nie to samo .

Sprawdź magenpany ponoć do muzy klasycznej bardzo sie nadają lub harbeth-y.

Z twoim kapitałem szukał bym cóż używek .

:)

Witaj,

namawiam na odsłuchy, tylko tak dobierzesz optymalny system, którego słuchanie będzie sprawiało Ci radość.

Z mojego doświadczenia zwróciłbym Twoją uwagę na zupełnie inne konfiguracje. Zastosowałbym wzmacniacz Roksan Caspian M2 Integrated Amplifier oraz zestaw kolumn ATC SCM 11 - jest to moim zdaniem jedna z lepszych propozycji do muzyki klasycznej.

Alternatywnie można brać pod uwagę system oparty na zaawansowanym wzmacniaczu dual-mono, pracującym w czystej klasie A Xindak PA-M (http://www.q21.pl/xindak-pa-m-integrated-amplifier.html) oraz zestawie kolumn Martin Logan Motion 15 lub o brzmieniu cieplejszym Harbeth P3ESR.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania urządzeń. W przypadku pytań, oferty finansowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do 6tyś pomyślał bym nad najnowszymi Heco Celan GT 702. Ostatnio byłem w Świdnicy na prezentacji tego modelu wraz ze wzmacniaczem ROTEL. Całość zagrała w tej klasie cenowej naprawdę wybitnie. Rotel zgrywał się z tymi kolumnami rewelacyjnie i system oferował wspaniałą akustykę. Jak dobrze poszukasz to Celana kupisz za ok 5600zł para. Zapytaj w Świdnicy czy mają na stanie i proponuję udać się na odsłuch bo naprawdę warto. RX 8 odstaw na bocznicę. Nie umywają się do nowych Heco.

A może z nieco innej strony do tego podejść: może spróbowałbyś posłuchać monitorów APS Aeon z jakimś dobrym źródłem. Do muzyki klasycznej studyjne monitory myślę że sprawdziłyby się świetnie (ogrom detali w reprodukcji dźwięku) plus nie trzeba kombinować z dobieraniem wzmacniaczy do konkretnych kolumn, wystarczy tylko detaliczne źródło.

A może z nieco innej strony do tego podejść: może spróbowałbyś posłuchać monitorów APS Aeon z jakimś dobrym źródłem. Do muzyki klasycznej studyjne monitory myślę że sprawdziłyby się świetnie (ogrom detali w reprodukcji dźwięku) plus nie trzeba kombinować z dobieraniem wzmacniaczy do konkretnych kolumn, wystarczy tylko detaliczne źródło.

No to autor wątku ma problem... bo rozbieżne propozycje.

Dla mnie do sluchania muzyki klasycznej w grę wchodza tylko pełnowymiarowe, duże kolumny. Po prostu, by odtworzyć dynamikę i potęgę orkiestry symfonicznej potrzeba kolumn kreujących fizycznie duże źródła pozorne, mające niskie zejście (odtworzenie kontrabasu, organ, kotłów, etc.).

W 15m2 da się to osiągnąć przy odrobinie zabiegów i inteligentnej adaptacji akustycznej choćby w podstawowym zakresie. Bas z głośnika 14cm będzie miał jednak zawsze inne brzmienie niż z 30-40cm membrany.

Powrót po dłuższej przerwie...

Mialem swans m3, cyrusa cd8x, i mingde 368b-se. Jak dla mnie bylo bajecznie i kolorowo. Wstęga robi swoje.Skup sie na jakis 3-droznych. Duzo dala mi wymiana kabli gl na xindaka fs 0.5

O właśnie. Warto przyjrzeć się przede wszystkim wzmacniaczom lampowym . Muzyka klasyczna , a w szczególności symfoniczna jest bardzo trudna do dobrego odwzorowania . W tych widełkach cenowych lampiaki będą zdecydowanie lepszym wyborem . Co do kolumn , polecam polskie firmy takie jak Studio 16 Hertz czy Rls.

Sam szukam wzmacniacza, stąd podepnę się pod temat. Zauważyłem, że Q21 zaproponował wzmacniacz Xindak PA-M Integrated Amplifier. Mam pytanie, na ile wzmacniacze Xindak są trwałe? Czy nie okaże się, że z dniem końca gwarancji będę musiał się wk... na chiński produkt? ;) No i na ile ten wzmacniacz w klasie A za 4500zł jest wart uwagi? I na ile będzie ustępował np. wzmacniaczom renomowanych firm w cenie za 6000-8000zł? I jeszcze jedno pytanie, czy 20 W klasy A na kanał, to nie za mało, by mieć łatwy dobór kolumn?

Bas z głośnika 14cm będzie miał jednak zawsze inne brzmienie niż z 30-40cm membrany.

Całkowicie się zgadzam, z tym że do 15m2 to aż 30-40cm głośnika nie trzeba, dobrze zaadaptowany głośnik 20cm będzie w sam raz. Warto posłuchać u siebie w domu kilku konstrukcji - każdy przecież sam tego będzie słuchać i to właśnie jemu powinno odpowiadać.

Autor wątku tak naprawdę mało napisał o swoich preferencjach, a muzyka klasyczna to bardzo szerokie pojęcie, gdzie wcale nie najliczniejszą grupę stanowią bardzo złożone, wymagające symfonie. Wiking napisał o relaksowaniu się przy muzyce, co może sugerować, że nie sięga najczęściej po symfonie Mahlera, a może po nokturny Chopina, koncerty brandenburskie czy kwintety Schuberta. W swoich propozycjach umieścił Vienna Acoustic i może to jest dobry trop. Także słucham trochę klasyki i gdybym był na jego miejscu, wziąłbym pod uwagę sugerowanego Caspiana i jakieś polskie konstrukcje głośnikowe, może do 15m2 podstawkowe Studio 16 Hertz.

Na pewno trzymałbym się z daleka od studyjnych analityków.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Do klasyki to neutralne, raczej po "ciepłej stronie mocy" wzmacniacze...

Polecam Electrocompanieta! I do tej wielkości pomieszczenia neutralne monitory, jak najlepsze źródło i kable.,

Satysfakcja (raczej) gwarantowana (jeśli słyszysz, a tak chyba jest,,,)

pozdr!

P.S. Też głównie słucham klasyki, Electro miałem, a w tej wielkości pomieszczeniu to raczej dobry monitor.

Buduję zestaw do muzyki klasycznej. Poczytałem trochę na forum, bo zauważyłem że jest sporo podobnych tematów. Mój pokój do relaksowania się przy muzyce to 15m2. Jeśli chodzi o wzmacniacz to tutaj mam do przeznaczenia max. 6000zł.

Wzmacniacze:

- NAIM NAIT 5i.2

- HARMAN KARDON HK-990

- NAD C375BEE

- YAMAHA A-S2000

Nie wiem na ile te wzmacniacze są dobre i jakie stwarzają możliwości, co do doboru kolumn. No i co jest kluczowe - stworzą dobre podstawy do słuchania muzyki klasycznej.

Co do kolumn, to tutaj też chciałbym przeznaczyć max. 6000zł. Wiem, że wzmacniacz i kolumny to podstawa całego systemu.

Kolumny:

- MONITOR AUDIO SILVER RX-8

- Bowers & Wilkins CM8

- Vienna Acoustics Bach Grand

albo podstawkowe:

- Vienna Acoustics Haydn Grand SE

- FOCAL PROFILE 908 DIAMOND BLACK

inne?

Co do kolumn, to wiadomo, że jeśli za 1000-1500zł więcej będę o wiele lepsze, to lepiej dołożyć, stąd nie zamykam się na inne propozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle...

Niezmiennie i upierdliwie "naciągam" ludzi kochających i słyszących MUZYKĘ na takie COŚ...

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wzmacniacz

Alternatywnie można brać pod uwagę system oparty na zaawansowanym wzmacniaczu dual-mono, pracującym w czystej klasie A Xindak PA-M (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Kolumny

Minas Anor IIIs 2.5R

Ukryta Zawartość

I masz w pokoju Wagnerowski Ring pod Soltim jak zywy;)

Sam szukam wzmacniacza, stąd podepnę się pod temat. Zauważyłem, że Q21 zaproponował wzmacniacz Xindak PA-M Integrated Amplifier. Mam pytanie, na ile wzmacniacze Xindak są trwałe? Czy nie okaże się, że z dniem końca gwarancji będę musiał się wk... na chiński produkt? ;) No i na ile ten wzmacniacz w klasie A za 4500zł jest wart uwagi? I na ile będzie ustępował np. wzmacniaczom renomowanych firm w cenie za 6000-8000zł? I jeszcze jedno pytanie, czy 20 W klasy A na kanał, to nie za mało, by mieć łatwy dobór kolumn?

Odnosnie jakosci to zapewniam Cie ze wiekszosc powaznych i duzych firm chinskich, tj. Xindak, wykonuje produkty lepsze klasowo, cenowo od tzw. EU/US konkurencji, która oczywiscie tlucze takze w Chinach, dokladnie w tych samych fabrykach. Wiele firm , ktore w mentalnosci swiata audio funkcjonuja jako EU/US sa w rzeczywistosci dawno wlasnoscia chinczykow. "Renomowanym" firmom w tym zakresie cenowym ustepowac nie bedzie. Odluchaj sam, w celu weryfikacji. Zalezy od wielkosci pomieszczenia, ale 20W/8Ohm, czyli ca.40/4Ohm to nie jest to samo co analogiczne watrosci w klasie AB. Ten wzmak wysteruje dobrze wiekszosc efektywnych kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Zdecydowanie do 15m2 Minas Anor będą za duże". - to jest zdanie pana Grzegorza Rogali (konstruktora Anorów dla niezorientowanych). Dlatego sugerowałem podstawkowce.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

"Zdecydowanie do 15m2 Minas Anor będą za duże". - to jest zdanie pana Grzegorza Rogali (konstruktora Anorów dla niezorientowanych). Dlatego sugerowałem podstawkowce.

R90, mimo że WIELKIE, zmieściły się z dźwiękiem w 16 metrach, więc chyba do 15 też stykną:)...

Budżet masz jak trzeba!

Ponoś szukasz kolumny, która stworzy "dobre podstawy do słuchania muzyki klasycznej"...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Szanujac zdanie konstruktora tych znakomitych paczek, mam do tego tematu nieco inne podejscie. Jest to spowodowane faktem, iz nie jestem fanem monitorow per se. Uwazam, ze w tym i wielu innych wypadkach powinna decydowac empiria czyli odsluch najlepiej we wlasnym pomieszczeniu. Pozostajac przy mojej rekomendacji odnosnie Minas Anor IIIs 2.5R, uwazam, ze w zaleznosci od podejscia, do rozwazenia sa pozostale produkcje Studia 16Hertz, t.j. wolnostojace Mimo IIIs, lub polecane przez Ciebie monitory. O ile pamietam monitory wystepuja w 3 odslonach jakosciowo/cenowych i bez watpienia beda rowniez swietnym wyborem.

Oczywiście, masz rację. Podobnie mam większą sympatię do podłogówek, dlatego po wymianie kilku maili odpuściłem 1,5 roku temu temat. W przypadku S16H empiria niestety równa się zakup w ciemno, gdyż nie praktykują np. wysyłki do odsłuchu za kaucją, a w niewielkim pomieszczeniu jednak taki strzał z podłogówkami jest obarczony ryzykiem.

Pozdrawiam

Nie jestem tego taki pewny, ale ja słuchałem dwudrożnych Minasów w pokoju 13 metrowym ( u Pana Grzegorza ) i było ok. Najlepiej sprawdzic u siebie. Jeśli nie monitory, to polecam Xentie Studia 16 Hertz ( wycofane z produkcji przed dwoma laty ). Podobno jest szansa wznowienia ich produkcji , a ze wzmacniaczem lampowym na lampach kt88 do muzyki poważnej w małych pomieszczeniach będą idealne (sam mam więc wiem co mówię ) . Mają bardzo podobny charakter brzmienia jak Minas Anor. Potrzebują trochę przestrzeni obok siebie, ale nie trzeba ich mocno odstawiać od tylnej ściany, a w małych pomieszczeniach to plus.

Oczywiście, masz rację. Podobnie mam większą sympatię do podłogówek, dlatego po wymianie kilku maili odpuściłem 1,5 roku temu temat. W przypadku S16H empiria niestety równa się zakup w ciemno, gdyż nie praktykują np. wysyłki do odsłuchu za kaucją, a w niewielkim pomieszczeniu jednak taki strzał z podłogówkami jest obarczony ryzykiem.

Pozdrawiam

Stachu19 respect za polemike na poziomie, jest to mila odmiana od uzerania sie z interlokutorami watpliwej conduity, lub domoroslymi czekistami wszedzie wietrzacymi spisek i agenture branzowa. Z mojego doswiadczenia powiem Ci tak. Mialem do czynienia z wieloma producentami i handlowcami z EU, US, Chin i Polanda. IMHO Pan Grzegorz Rogala to true gentleman i scolar. Jestem przekonany, ze jezeli zalezy ci na odsluchu Minas Anor in your enviroment, na pewno da sie to zrobic. Zyjac w naszym kraju wiele lat i abstrahujac od podejscia do specyficznego grajdola audio, takiego podejscia do biznesu jakie mialem przyjemnosc doswiadczyc w kontakcie z Panem Grzegorzem Rogala mozna tylko sobie zyczyc od innych "so called" producentow i dystrybutorow. To jest moja IMHO opinia oparta na real deal, a nie kryptoreklama (to vide domorosli czekisci).

Stachu19 respect za polemike na poziomie, jest to mila odmiana od uzerania sie z interlokutorami watpliwej conduity, lub domoroslymi czekistami wszedzie wietrzacymi spisek i agenture branzowa. Z mojego doswiadczenia powiem Ci tak. Mialem do czynienia z wieloma producentami i handlowcami z EU, US, Chin i Polanda. IMHO Pan Grzegorz Rogala to true gentleman i scolar. Jestem przekonany, ze jezeli zalezy ci na odsluchu Minas Anor in your enviroment, na pewno da sie to zrobic. Zyjac w naszym kraju wiele lat i abstrahujac od podejscia do specyficznego grajdola audio, takiego podejscia do biznesu jakie mialem przyjemnosc doswiadczyc w kontakcie z Panem Grzegorzem Rogala mozna tylko sobie zyczyc od innych "so called" producentow i dystrybutorow. To jest moja IMHO opinia oparta na real deal, a nie kryptoreklama (to vide domorosli czekisci).

Polszczyzne zapomniałeś ?? Ze talking shit in english ?!

Zaduzo teraz tego ,nawet w tv używają angielskich słów -my tez mamy odpowiedniki -profesor Miodek by ci powiedział ,..

Nie my precious, po prostu jestem zmeczony, a od lat uzywam glownie jezyka albionu, a nie naszych praszczurow.

Prasszcurow -zapomniał byk jak cieleciem był -żenada .Po co wie wogole przyznajesz z Polakiem jesteś

Jezeli nie znasz znaczenia slowa, uzyj slownika przed udzieleniem, zenujacej odpowiedzi. Znaczenie slowa praszczur - daleki przodek. Abstrahujac od "lapania" za slowka, dobrze jest posiadac przynajmniej podstawowa wiedze w zakresie jezyka ojczystego.

Jezeli nie znasz znaczenia slowa, uzyj slownika przed udzieleniem, zenujacej odpowiedzi. Znaczenie slowa praszczur - daleki przodek. Abstrahujac od "lapania" za slowka, dobrze jest posiadac przynajmniej podstawowa wiedze w zakresie jezyka ojczystego.

Ja taka posiadam jakbys chciał wiedzieć -pisalem bo wtrącasz angielskie słówka w polsczyzne -brzmi i czyta sie swietnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.