Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego winyl brzmi lepiej niż CD, i czy aby na pewno lepiej?

Vlado

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mogłeś zabrać Dzieciom piaskownicę? To gdzie one mają wyładowywać własne frustracje? Na ulicę muszą wychodzić, bomby podkładać? Poszukiwać wspólnego wroga? Odreagowywać na innowiercach, emigrantach? Forum, to zawór bezpieczeństwa i przedszkole do zrozumienia innych poglądów.

W.

Odebranie Ludziom prawa do swobodnej wypowiedzi dało ci szczęście? Ile masz lat dziecko i czemu nie uczyłeś sie historii?

Zmieniając formę tematu odbieram pierwszeństwo gloryfikacji winylu nad innymi mediami. Wszelkie wpisy z wyjątkiem chamstwa są uprawnione. Spory nierozstrzygnięte pozostawione niedomówieniom dzielą społeczeństwo.

W.

vlado - bardzo dobrze zrobiłeś - jestem z tobą ! - a niezbyt mądrym moderatorom, którzy chcieli pokazać, że mają jakąś władzę / może mają, ale nie mają klasy/ - na pohybel !

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ja jestem za winylem, choć go nie posiadam.

ANALOG BRZMI LEPIEJ! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odebranie Ludziom prawa do swobodnej wypowiedzi dało ci szczęście? Ile masz lat dziecko i czemu nie uczyłeś sie historii?

Zatem czekamy na kolejne 100 stron rozładowywania frustracji ponieważ jak wiadomo jest to forum psychologiczne. Nierozstrzygnięte dotąd spory z pewnością teraz będą miały okazję się rozstrzygnąć. Szklaneczka za naiwność od nie dzieciaka, który dlatego to pisze, że uczył się historii. Niniejszym wątek frustracyjny, zdaje się, można uznać za zainicjowany :))

Mam nadzieję, vlado, że cię mój wpis nie obraża ale po tym co się tu ostatnio działo trudno traktować takie tematy poważnie a ty nie dość, że dolewasz oliwy do ognia to wyjeżdżasz mi jeszcze z wolnością wypowiedzi :)

O! Wyeksplodowało na bocznicę. Dobre i to.

mnie tam wisi czyja nirwana głębsza - Rocha czy Excela

uważam jedynie, że nie należy włazić w buciorach do czyjegoś śmietnika w celu głoszenia prawdy, nawet tej słusznej

póki co analogowcy omijają hiendowy wątek razem z jego tuzami

ale jak wpadną tam z rewanżem, zobaczycie dopiero co to prawdziwy burdel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zakładając nowy - stary wątek pod pozorem swobody wypowiedzi jest manipulacją, szczególnie, że założyciel pewnie wie, że za chwilę zacznie się tu jatka:)

Widać, że wszyscy tutaj są rządni krwi, nie ważne w jakim celu, ważne aby była:)

Wegetarianom stop!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Kto pamięta co napisał w poprzednim wątku niech tu napisze jeszcze raz, tylko zachowajcie kolejność wpisów:), Kto nie zdążył może pisać teraz...Pozdrowienia dla Wszystkich

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A ja tak patrzę, że sporo osób ma pojęcie co się działo w - myslałem, że zakurzonej- szufladzie ANALOG :)

Ale do clue: winyl gra lepiej.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie wiem, nie słuchałem, ale sceptyczny jestem. Uważam, że im mniej układów scalonych, choćby najwyższej jakości, pokona muzyka tym lepiej.

Im mniej konwersji,poprawiania- tym autentyczniej.

Moim zdaniem analog gra lepiej ale nie ten kupiony obecnie w media czy empik .Te współczesne reedycje to jakaś totalna porażka , jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe.Mam jakieś takie dziwne wrażenie że te vinyle są tłoczone nie z płyt matek lecz z pierwszego lepszego cd. Czy ktoś poprze moją tezę?

a i tak o losie, kankana z pigalaka, najlepiej w życiu słuchało mi się w multikine oglądając "Po 12-tej w Paryżu"

wszystkie formaty to lipa, jak gra to gra

no tak mistrzu, winyl to czysty przekaz, z mikrofonu prosto w głośnik

byście się nie ośmieszali panowie bardziej techniczni ignorancją znajomości zagadnień

pelot - masz + (ale nie wszystkie, są i kozackie, jak chcą to potrafią)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Winyle brzmią lepiej, ponieważ cyfrowy mastering jest robiony przez debili. No ale to pół biedy, ponieważ nie zawsze. Zamysł odtwarzania cyfrowego też jest fajny, ale strumień cyfrowy i DAC to skomplikowane urządzenie, w którym przez względu na ignorancję konstruktorów jest popełnianych wiele błędów, na które jest przymknięte oko suchego uchem, przeciętnego odbiorcy. Stąd już wiele osób "słyszących" zorientowało się, że 99% urządzeń cyfrowych nie gra tak jak powinno. No i następuje prosta kalkulacja. Prostsze = lepsze.

No i masz babo placek

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

no tak mistrzu, winyl to czysty przekaz, z mikrofonu prosto w głośnik

byście się nie ośmieszali panowie bardziej techniczni ignorancją znajomości zagadnień

A gdzie ja tak mistrzu napisałem?

Drugiej linijki przekazu nie rozumiem, więc się nie odniosę.

Skoro i w tym wątku się na poważnie zrobiło - pozwolę sobie otworzyć oryginalny, a frustracje proszę tutaj. Frywolny trucht - póki co - tylko tutaj.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

To jest wogóle wszystko zupełnie nieistotne i nieważne,nośniki formaty kupowane czy ściągane. Liczy sie realizacja nagranie artystów i bez tego nic nie ruszy. Niektórzy tak pięknie brzmią i to z powodu realizacji a nośnik to już skrajnie mały problem w porównaniu do tego pierwszego.

...Zamysł odtwarzania cyfrowego też jest fajny, ale strumień cyfrowy i DAC to skomplikowane urządzenie, w którym przez względu na ignorancję konstruktorów jest popełnianych wiele błędów, na które jest przymknięte oko suchego uchem, przeciętnego odbiorcy. Stąd już wiele osób "słyszących" zorientowało się, że 99% urządzeń cyfrowych nie gra tak jak powinno. No i następuje prosta kalkulacja. Prostsze = lepsze.

Coś w tym może i jest, bo sygnał audio nie jest odtwarzany w jakiś koszmarnych scalakach co wcale nie jest takie proste, tylko w minimalistycznym przetworniku elektromagnetycznym - u źródeł fizyki.Taka konwersja z modulowanego rowka via przetwornik elekkromagnetyczny może pozwala pewne naturalne cechy dźwięków muzyki łatwiej wydobyć?

Gość partick

(Konto usunięte)

Uważam, że im mniej układów scalonych, choćby najwyższej jakości, pokona muzyka tym lepiej.

im mniej go układów pokona, tym lepszy muzyk ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=qdhNNaQhgv8

Oglądając ten film przychodzi na myśl takie oto spostrzeżenie ,ile serca, pracy ,wysiłku i zaangażowania ludzkiego włożone było w wytłoczenie jednego lp. I jak to ma niemieć czegoś w sobie,jakiegoś klimatu ,otoczki ,nie wspominając o brzmieniu , które jest bezdyskusyjnie lepsze od bezdusznego cd.Moim zdaniem format cd jest lekko odhumanizowany,brak mu pierwiastka ludzkiego,i dlatego brzmi tak jak słyszymy.Pomijając oczywiście niuanse techniczne obu nośników ,bo to już inna bajka.

Taka konwersja z modulowanego rowka via przetwornik elekkromagnetyczny może pozwala pewne naturalne cechy dźwięków muzyki łatwiej wydobyć?

Tak właśnie jest. Przetworniki D/A też potrafią zagrać "analogowo" - ale do tego wymagają bardzo uważnej implementacji, co wcale nie jest takie proste w realizacji, niewiele osób potrafi to zrobić dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.