Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Yamahy CDX-890

Murmi

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie wzmacniacze operacyjne tam siedzą ( pojedyńcze, podwójne ) i w jakich obudowach ( najprawdopodobniej będą ośmionóżkowce przewlekane czy jak kto woli DIP8 ). Zobacz jeszce jakie zasilanie jest.

niestety nie jestem elektronikiem... więc nie wiem czy dobrze podam... wszystkie czteronóżkowce na płytce, zacznę od tych najbardziej podejrzanych:

5532DD JRC 7169B - 2szt, 2068DD JRC 7057B - 2szt, 8A15218 730 H86A - 1szt, X24COOP 9726 - 1szt; procesor to XR495A0-261 9723EU003 Yamaha. jeżeli chodzi o zasilanie to są dwa klasyczne transformatory oznaczone:

XR300 TAM A0 M 9733 oraz niewielki 010020 (??) zabudowane na osobnej płytce. I co ja mam z tym zrobić??

• 3 miesiące później...

Mam stuningowana yamahe 890, tuning dokonany przez lc audio. Zmiana zegara przyniosla (moim zdaniem) mniejsze efekty niz wymiana wzmacniaczy operacyjnych na AD 825. Generalnie poprawa brzmienia znaczna. Gra lepiej niz CD Caspian lub Meridian 506.20. Przy cenie tuningu oraz koszcie Cd (kupiony uzywany za ok 700 pln) stosunek jakosci dzwieku do ceny nie ma skali. Samodzielnie wymienilem jeszcze kabel sieciowy na times wire.

5532DD JRC 7169B - 2szt to nic innego jak najkiepsciejsze wykonanie NE5532

2068DD JRC 7057B - 2szt to odpowiednik scalaków NECa uPC4570 które sa z kolejii ultra nisko szumowe ale w wykonaniu JRC...to sa ultra do kubła..tam wpadajc po upgreadzie własciwie zaszumią

8A15218 730 H86A - 1szt to z koleii odpowiednik scalaka panasonica BA15218 czyli z koleii chodzi o słynny RC4558 w lepciejszej wersjii...u ciebie on pracuje jako scalak najprawdopodobniej prostego wzmaka do słuchawek..wymiana jego nie wiele da no chyba ze masz jakies HD600 i słuchasz na słuchawach...

X24COOP 9726 - 1szt to jakas cyfrówka od niej sie odczep A procesor to XR495A0-261 9723EU003 Yamaha tego tez raczej nie upgreaduj:):)

Dwa klasyczne transformatory oznaczone:

XR300 TAM A0 M 9733 oraz niewielki 010020 no grunt to dobre zasilanie...z duzym zapasem..połowa sukcesu!!

Jak satc cie na AD825 to polecam na przejsciowkach ..jak nie chcesz sie zbyt bawic to nawet wymiana tych 5532 i 2068 na OPA2604 burr browna (www.tme.pl) da juz pozytywne rezultaty..ale najlepiej chyba zrobisz jak rzeczywiscie zlecisz robote fachowcom..szkoda ze mieszkam az we wrocku..wystarczyło by niedzielne popołudnie:):)

Piotrek608> We Wrocku powiadasz? Po zakończeniu budowy GC, Alepha i ProAc mam zamiar zakupić i pobawić się trochę jakimś CD-kiem. Mam nadzieje będę mógł się z Tobą skonsultować? Jestem z Wałbrzycha więc dojazd to nie problem.

Bywasz czasem na giełdzie na Świebodzkim? Ja już daaaawno tam nie byłem, zastanawiam się czy ciągle można tam wyrwać jakiś fajny sprzęt za grosze.

• 1 rok później...

Właśnie zmieniłem w swojej starej yamaszce CDX-470 cztery OPAMPy JRC 2068 na )P275 Analog Devices i... oniemiałem. wiele razy zmieniałem i słuchałem sprzętu z powymienianymi OPAmi w innych sprzętach ale nigdy zmiana nie była tak dobitna. Zamulająca z natury yamaha zaczęła grać twardo, dynamicznie, z dużą ilością góry. Po włączeniu poprostu mnie zatkało... Polecam wszystkim taką zmianę!

a tu fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiesc dokladne zdjecia to cos wymyslimy. Wlasnie skonczylem modyfikacje cdx593 a to ten sam model, ale bez potencjometru.

U siebie mam 8sztuk opa627 zasilanych przez 4 sztuki cerafine 100uf,na wyjsciu analoga jantzen mkp 10u, pominalem tez wszystkie elementy miedzy kondami wyjsciowymi a gniazdami.

Przy przetworniku zmien 3 kondy na oscony i usun ceramiczne boczniki, przy filtrze tez wsadz oscona.

W sumie mam w srodku 7 osconow, dzieki radzie Piotka608 dotyczacej poprawy serwa bardzo poprawil sie odczyt.

Srodek i pokrywe wykleilem matami bitumicznymi. Napewno warto powalczyc z tymi modelami:)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.