Skocz do zawartości
IGNORED

porządny sprzęt do heavy metalu

przemekprzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Zastanawiam się nad inwestycją w porządny sprzęt do słuchania muzyki, bo obecnie kaleczę uszy na starym złomie, który nie czyta większości płyt oryginalnych a i tak brzmi fatalnie.

Chciałbym przeznaczyć na to max 1000zł, chyba żebym zaczekał kilka(naście?) miesięcy i zaoszczędził trochę więcej pieniędzy na ten cel.

Sprzęt musi być koniecznie nowy - chcę dokonać zakupu w katowickiej placówce jakiegoś sklepu.

Słucham dużo tradycyjnego heavy metalu, hard rocka, US power metalu, thrashu, czasami metalu progresywnego i od święta bluesa. Wyłącznie oryginalne CD.

Zależy mi na mocnym, dynamicznym dźwięku.

Jedną z opcji jaką biorę pod uwagę jest zakup głośników komputerowych z wyższej półki + zewnętrznej karty muzycznej i podpinania tego do laptopa Samsung NP300E5C. Nie orientuje się w temacie, ale przeglądając oferty dostępne na allegro i czytając testy zwróciłem uwagę na Microlab 6C (siódemki wydają mi się zbyt duże jak na 12 metrowy pokoik), Monitor Audio BX1 oraz Dali Zensor 1.

Alternatywnie spoglądam też w stronę odtwarzacza Yamaha MCR-040 / Yamaha MCR-140.

Gdybym zdecydował się zaczekać, zebrać pieniądze na coś droższego, to może Amplituner Yamaha RX-V373 + jakieś kolumny głośnikowe / głośniki / cokolwiek.

Co poradzicie do muzyki metalowej?

Przygotuj się kolego na gradobicie ironii i śmiechów, ze chcesz skompletować sprzęt grający za 1000zł.

Do cięższej muzyki przyda Ci się coś z kopem. Zacznij od wzmacniacza stereo i kolumn głośnikowych, odpuść sobie amplitunery i komputerowe dedykowane zestawy. Aha zapomnij o nowym sprzęcie. Szukaj używek na allegro. Na Twoim miejscu rozglądałbym się za jakimś rotelem w cenie do 500zł i do niego starał się dorwać tannoy mercury m1/m2 ze wskazaniem na te drugie. Tyle, że wtedy musiałbyś poszerzyć swój budżet( w przypadku m2 ale warto będziesz miał lepszego kopa). Do tego jako źrółdo/transport szukaj jakiegoś używanego daca, dobre opinie ma polski dac nostromo wersja 3 i 4(tu będziesz musiał doinwestować na używkę 300-400zł).

Jak to skompletujesz będziesz miał całkiem porządny zestaw stereo a kolumny tannoy m2 będą całkiem przyszłościowe gdy pomyślisz za jakiś czas o lepszym wzmaku:)

Mam teraz jako tymczasowe Microlaby 6c i są świetne jak za kasę jaką trzeba na nie wydać. Mam je szeroko rozstawione w dużym pokoju na podstawkach i mogą zawstydzić niejedne droższe kolumienki. Grają w taki sposób że nawet z ostrym materiałem jak metal zagrają strawnie dla uszu. Chociaż ja to raczej szukałbym używanych miniwież Technicsa albo Sony. Jednak 1tys to nie za dużo jak na początek, pewnie trzeba by trochę dozbierać. Dlatego radzę kupić Microlaby na tymczasem.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Dziękuję za dotychczasowe komentarze, przeanalizuję dokładniej Wasze odpowiedzi wieczorem.

Uprzedzając gradobicie ironii i śmiechów - nie wiem na ile wymieniony przeze mnie sprzęt jest dobrej jakości. Jestem w stanie uzbierać kilka tysięcy złotych na droższy i dokonać zakupu dopiero za rok / dwa.

Serio. Za 1000-1300zł da się już kupić fajny wzmacniacz i monitorki. Do 12m pokoju nie potrzebujesz więcej. Początkowo będziesz napędzał kablem przez kompa po wyjściu (jack na 2xrca) słuchawkowym a z czasem kupisz sobie jakiś DAC, i płyt z kompa po opticalu będziesz słuchał. Jak się wkręcisz w tę chorobę to już będziesz miał fajną podstawę do dalszych zakupów, bo zarówno dac nostromo jak i kolumny tannoy mercury m2 to porządne sprzęty (a w swojej klasie cenowej cholernie atrakcyjne).

Jeśli chcesz mocny dynamiczny dźwięk z kopiącym basem to celuj w rotela z seri 9 (dosyć atrakcyjne cenowo i mają ten dół , który przy metalu umówmy się jest potrzebny:)). Z tannoy m2 w 12 metrach basu i dynamiki Ci nie zabraknie chyba, że jesteś jakimś masochistą:)

do niego starał się dorwać tannoy mercury m1/m2 ze wskazaniem na te drugie.

Hmmm ... dawniej gdzieś wyczytałem że te tannoy mercury przymulają. To jak to właściwie z nimi jest? ;)

Z tannoy m2 w 12 metrach basu i dynamiki Ci nie zabraknie chyba, że jesteś jakimś masochistą:)

Jak głośniki są zamulone, to czy to w małym, czy dużym pokoju będzie rozmyty bas. Tak czy inaczej, by zmniejszyć procentowy udział odbić (wzgl. dźwięku bezpośredniego z kolumn) lepiej słuchać w bliskim polu.

Jak kolumny będą w rogach pokoju, a słuchacz przy przeciwległej ścianie, to będzie mega podbite, lecz rozlazłe basisko - to ekstremalny przypadek, przeciwny do odsłuchu bliskiego pola w takich 12 metrach kw.

Hah miałem na myśli zestawienie wzmacniacza z kolumnami. To metraż miał się do basu. Źle to ująłem mój błąd. Dźwięku tannoy nie nazwałbym zamulonym według mnie m2 graja ciekawiej niż r2. Jeśli któreś z nich miałbym nazwać zamulonymi to powiedziałbym tak właśnie o r2. Co prawda m2 mają delikatnie ocieploną średnice ale grają naprawdę ciekawie i szczegółowo, nic nie męczy - jest przyjemnie. Połączenie z dynamicznymi, wydajnymi rotelami powinno się sprawdzić.

Za takie pieniądze to tylko używany sprzęt.Jak dobrze się porozglądasz to znajdziesz coś co zawstydzi te wszystkie nowe badziewia plastikowe do 1500zł jak denon,yamaha,hk,sony itp,które nie grają tylko zamulają kolumny :)

Za takie pieniądze to tylko używany sprzęt.Jak dobrze się porozglądasz to znajdziesz coś co zawstydzi te wszystkie nowe badziewia plastikowe do 1500zł jak denon,yamaha,hk,sony itp,które nie grają tylko zamulają kolumny :)

Uzupełnij stronę "o mnie".Pozdrawiam serdecznie.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Yamaha A-S500 plastikowe badziewie? Zastanow sie co piszesz.

A gdzie niby i w którym poście tego tematu pisałem że yamaha As-500 to plastikowe badziewie ?.Koledze chyba coś się pomyliło.Miałem yamahę dsp-ax1 i dsp-z9 i myślałem że to ostatni cud świata,ale jak to w życiu bywa...,szybko zostało to zweryfikowane.Yamaha poza dobrym wkładem w reklamę nic ciekawego nie wnosi i przekonałem się o tym na własnej skórze.

Tak samo amplituner z zakresu cenowego(nowy) do 1500 to tak zwana budżetówka i każdy kto miał z tym styczność dobrze o tym wie.Pzdr

Obecnie skłaniam się ku 2.0 Microlab SOLO 6C.

A może lepiej byłoby zainwestować w dobre słuchawki? Podejrzewam, że słuchawki za 1000zł mogłyby brzmieć znacznie lepiej niż głośniki w tej samej cenie. Mam już podstawowy model słuchawek Sennheisera, sprawdzę później co dokładnie oferują.

Mieszkam w wynajmowanym pokoju, po mieszkaniu kręcą mi się rozmaici ludzie, szkoda by było żeby drogie głośniki zostały uszkodzone pod moją nieobecność.

• Redaktorzy

A gdzie niby i w którym poście tego tematu pisałem że yamaha As-500 to plastikowe badziewie ?.Koledze chyba coś się pomyliło.Miałem yamahę dsp-ax1 i dsp-z9 i myślałem że to ostatni cud świata,ale jak to w życiu bywa...,szybko zostało to zweryfikowane.Yamaha poza dobrym wkładem w reklamę nic ciekawego nie wnosi i przekonałem się o tym na własnej skórze.

Tak samo amplituner z zakresu cenowego(nowy) do 1500 to tak zwana budżetówka i każdy kto miał z tym styczność dobrze o tym wie.Pzdr

Po pierwsze naucz się cytować, bo wynika, że "Yamaha A-S500 plastikowe badziewie? Zastanow sie co piszesz." to zdanie napisane przez Ciebie.

Po drugie, na logikę można wziąć że nowy A-S500 jest z tego przedziału cenowego i wg Twojej teorii jest plastikowym badziewiem. Nie jest ani plastikowy (poza pokrętłami), nie ma plastikowej obudowy ani frontu i plastikowo nie gra. Tylko podłącz to panie pod porządne PASUJĄCE kolumny, a nie kolumny niepasujące.

Miałem yamahę dsp-ax1 i dsp-z9 i myślałem że to ostatni cud świata,ale jak to w życiu bywa...,szybko zostało to zweryfikowane.Yamaha poza dobrym wkładem w reklamę nic ciekawego nie wnosi i przekonałem się o tym na własnej skórze.

A co wspólnego ma wymieniony przez Ciebie sprzęt do Yamah A-S500/700? Nazwę firmy. Posłuchaj 500-tki i 700-tki. Uprzedziłeś się do firmy i piszesz brednie.

Co do amplitunerów STEREO, to nieco ponad 1500zł można mieć R-S700 Yamahy. W połączeniu z Sonus Faber gra to aż miło. W moim torze i mojej akustyce teoretycznie dużo lepszy duński wręcz HiEndowy Desnen BEAT B 100 nie dał rady. Nie zagrał ani grama lepiej. Różnic wręcz żadnych. Piękna obudowa, metalowe złocone gałeczki. Nic poza tym. Nie zachwycił mnie.

Również uważam, że tej cenie lepiej brać używki. Jednak nie skreślałbym nowego sprzętu, bo tutaj niektóre firmy bronią się mocno.

A Ty wypisujesz teorie i plastikowym badziewiu. Posłuchaj najpier nowej serii na dobrych głośnikach i potem wypowiadaj się w tych tematach.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

tak jak napisałem najtaniej cie wyjdzie z jbl- ami bo paradigm to będzie więcej kasy a jeśli nie zależy ci jakiś tam smaczkach tylko głośno to tym bardziej ja osobiści wole takiej muzy posłuchać głośno i nie końiecznie w miejscu odłuchu

Takie cudeńko?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze naucz się cytować, bo wynika, że "Yamaha A-S500 plastikowe badziewie? Zastanow sie co piszesz." to zdanie napisane przez Ciebie.

Po drugie, na logikę można wziąć że nowy A-S500 jest z tego przedziału cenowego i wg Twojej teorii jest plastikowym badziewiem. Nie jest ani plastikowy (poza pokrętłami), nie ma plastikowej obudowy ani frontu i plastikowo nie gra. Tylko podłącz to panie pod porządne PASUJĄCE kolumny, a nie kolumny niepasujące.

A co wspólnego ma wymieniony przez Ciebie sprzęt do Yamah A-S500/700? Nazwę firmy. Posłuchaj 500-tki i 700-tki. Uprzedziłeś się do firmy i piszesz brednie.

Co do amplitunerów STEREO, to nieco ponad 1500zł można mieć R-S700 Yamahy. W połączeniu z Sonus Faber gra to aż miło. W moim torze i mojej akustyce teoretycznie dużo lepszy duński wręcz HiEndowy Desnen BEAT B 100 nie dał rady. Nie zagrał ani grama lepiej. Różnic wręcz żadnych. Piękna obudowa, metalowe złocone gałeczki. Nic poza tym. Nie zachwycił mnie.

Również uważam, że tej cenie lepiej brać używki. Jednak nie skreślałbym nowego sprzętu, bo tutaj niektóre firmy bronią się mocno.

A Ty wypisujesz teorie i plastikowym badziewiu. Posłuchaj najpier nowej serii na dobrych głośnikach i potem wypowiadaj się w tych tematach.

Najwyraźniej kolega ma coś w swoim systemie z yamahy i nadepnąłem mu na odcisk :).Jeśli kolumny B&W 802nt to nie są porządne kolumny no to gratuluję.Jest to forum i każdy ma prawo do własnego zdania.Jeśli chodzi o yamahę to ja zdania nie zmienię,bo wiem co to za sprzęt.Powiedz mi dlaczego onkyo A-8850 którego aktualnie posiadam zagrał 10 razy lepiej niż nowy wzmacniacz yamahy wzięty na próbę od dystrybutora którego nazwy teraz nie pamiętam.Próbowałem odsłuchu bez korekcji na tym wzmacniaczu itp,poprostu jego brzmienie przypomniało mi brzmienie amplitunerów tej firmy.Onkyo A-8850 (sprzęt sprzed 10 lat albo i lepiej)znacznie lepiej kontroluje głośniki,czuć że mam moc i nie dusi się przy wymagającym materiale muzycznym oddając szczegóły:).Pzdr

Najwyraźniej kolega ma coś w swoim systemie z yamahy i nadepnąłem mu na odcisk :).Jeśli kolumny B&W 802nt to nie są porządne kolumny no to gratuluję.Jest to forum i każdy ma prawo do własnego zdania.Jeśli chodzi o yamahę to ja zdania nie zmienię,bo wiem co to za sprzęt.Powiedz mi dlaczego onkyo A-8850 którego aktualnie posiadam zagrał 10 razy lepiej niż nowy wzmacniacz yamahy wzięty na próbę od dystrybutora którego nazwy teraz nie pamiętam.Próbowałem odsłuchu bez korekcji na tym wzmacniaczu itp,poprostu jego brzmienie przypomniało mi brzmienie amplitunerów tej firmy.Onkyo A-8850 (sprzęt sprzed 10 lat albo i lepiej)znacznie lepiej kontroluje głośniki,czuć że mam moc i nie dusi się przy wymagającym materiale muzycznym oddając szczegóły:).Pzdr

Kolego Onkyo Integre miałem, ale trochę starszy model(też tą mniejszą 15kg, Większa20kg, to tak w przybliżeniu).

Nie będę się wypowiadał o aspektach dziwiękowych tych modeli, oceniając je pozytywnie.

Chciałem tylko napisać że porównując to Onkyo a-8850, to powinieneś postawić na przeciwko niej z badziewiastej Yamahy przynajmiej A-S1000.(jeśli Ci chodzi o nowe serie).

Integra to u Onkyo, szczytowe modele, a ty je porównujesz z modelami Denon, Pionieer, Yamaha z przedziału cenowego 1500zł.

To pomyłka.Pozdr.

Przepraszam, Pionieera, nie wymieniłeś, tylko jeszcze Sony(do integry, żeby porównać to coś z ES), i HK.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

osobiście uważam, ze tego typu wpisy "porządny sprzęt do heavy metalu....Chciałbym przeznaczyć na to max 1000zł " to jakaś błazenada....podobnie jak kosmos...głupota ludzka nie ma granic

osobiście uważam, ze tego typu wpisy "porządny sprzęt do heavy metalu....Chciałbym przeznaczyć na to max 1000zł " to jakaś błazenada....podobnie jak kosmos...głupota ludzka nie ma granic

Nie sądzę.

Podejście zależy od zasobności portfela i dotychczasowego doświadczenia z jakością sprzętu, na jakim dotąd słuchało się muzyki.

Słowo "porządny" może mieć takie samo znaczenie dla mnie, jak dla kogoś bardziej osłuchanego i bogatszego słowo "przyzwoity" czy nawet "dopuszczający". Dla mnie wystarczająco dobrze brzmiącym sprzętem mogą być już głośniki Microlab SOLO 6c, Monitor Audio BX1 czy też Dali Zensor 1, z tym że chciałem zapytać w tym temacie, czy może w tej cenie jakieś głośniki komputerowe są lepsze do muzyki metalowej.

Zwróć też uwagę, że głównie mam na myśli głośniki do komputera, które chciałbym wykorzystywać do słuchania muzyki z oryginalnych CD. Nie gram w gry komputerowe, na filmy chodzę do kina. Rozważam też zwiększenie limitu gotówki przeznaczonej na zakup w celu zdobycia droższego sprzętu, o którym napisano w tym temacie.

Teraz wybieram się na kilkudniową konferencję do Warszawy, więc ostateczną decyzję podejmę pod koniec przyszłego tygodnia.

Jeszcze się zastanowię alternatywnie nad słuchawkami Sennheiser.

tak się zastanawiam, po co czemu ci muzycy inwestują w sprzęt (mesa, ampeg)....szukają brzmienia (różne studia nagraniowe, sprzęt), jak na końcu mamy do czynienia z ignorantem, który podłączy to wszystko w najlepszym razie do głośniczków do komputera lub mp3 z telefonu..o czasy o obyczaje

Do tej pory słuchałem na miniwieży LG LF-U850D a od kilku miesięcy mam tylko LG FFH-1950 z uszkodzonym laserem i nie domykającą się stacją CD... dlatego muszę koniecznie coś kupić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.