Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzone ramię ?

sto??ek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem z wynikami pomiarów poziomów wyjściowych wkładki przy ustawianiu antyskatingu i azymutu. Jednym słowem nic się nie zgadza. Przy azymucie 90 stopni mam stłumiony jeden kanał o 0.6dB. Sądziłem,że mam ustawiony zły antyskating, ale nie - nie było żadnej poprawy. Zdesperowany "popsułem" azymut i bingo - różnica w poziomach wynosi teraz 0.04 dB; właśnie przesłuchuję płyty i jest tak, jak ma być - ale dalej nie wiem dlaczego ?

Może ktoś z "zaawansowanych" analogowców ma jakieś sugestie: szukać nowe ramie do Thorensa czy nową wkładkę ? A może zostawić tak jak jest...Wkadka jest secon hand z Niemiec, gramofon zresztą też.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/10347-uszkodzone-rami%C4%99/

Darkul poszedł a w temacie "Premamp phono Top Hi-End" wspomiał: "A i co istotne!

Nalezy pamietac o tym ze zewnetrzny rowek[wzgledem srodka plyty] umozliwia lepsze prowadzenie szpili!!!

z tad istnienie nierownomiernosci kanalow!" To znaczy,że to normale ?!! I antyskating tego nie wyrówna ?!!

NIE ROZUMIEM !!

To sie postaraj ... praw fizyki nie zmienisz!

Jest sila dosrodkowa i oddsrodkowa .... sila tarcia.... i ciazenia.....A.S. pomaga rownowazyc sile dosrodkowa ktorej podlega wkladka podczas pracy!Ale w skrajnych polozeniach nie dziala identycznie.....

>darkkul, sorry za maile.

Ja wiem, jak działa skating i antyskating, chodzi mi o to, że ta różnica jest taka duża ( 0.6 dB). Po za tym wpomiałem, że regulacja antyskatingiem nic nie dała. Może to jednak wkładka....

A jeszcze1

Niewiem czy wiesz ale wkladka gramofonowa moze miec nierownomiernosc wiekrza od tej podawanej katalogowo... a przeciez chyba wiesz ze owa i tak jest dosc duza... i potrafi byc slyszalna ma prawo....

>darkul

Co do wkłądki to Denon DL-103 ma zawsze dołączoną kartę pomiarową - napięcie wyjśćowe ma w obydwu kanałach takie samo: 0.39mV ( 1kHz ) - charakterystyka ma ładny kształ ( szkoda, że jest pokazana od 1kHz ). To jest wkładka profesjonalna, takie lubisz - powinna być więc niemal wzorcowa.

Stożek, czyś To chłopie oszalał? Nierówności prowadzenia obu kanałów w potencjometrach głośności potrafią być większe. 0,6 dB nierówności i to dla wkładki do gramofonu i sobie problem z tego robisz? Ech...

EMT to jest wkladka profesjonalna...a niemasowka.... i to musi kosztowac!

a ztymi potencjometrami to fakt...no chyba ze ktos ma skokowca na rezystorach...ale i tak to zalatwi reszta na glosnikach konczac....

>krzemien,

Przepraszam, ale to nie jest byle jaka wkładka i w/g mnie taka różnica jest dość duża ( przede wszystkim jest słyszalna , a to od razu taką wkładkę pozwala zakwalifikować jako uszkodzoną ). Chyba, że podczas jej używania np. w radio reżyserzy wyrównują poziomy na konsolecie - to przepraszam. Ciekawem, jakie różnice poziomów występują we wkładkach za 10k zł lub więcej.....

Najgorsze jest to, że przez ten skopany azymut mogę rozkoszować się znakomitym stereo, ale szybciej zużyję płyty, o igle nie wspominając.

Zresztą trudno, nie jest to znowu aż taki "wzorcowy sprzęt" a nowe pre-ampy RIAA testować się da i to jest najważniejsze. W przyszłośći i tak go wymienię.

>darkul

Moje RL 10k w PHB2. Może masz racje i trochę przesadzam. Ale myślałem że ta wkładka nie będzie mi robić takich "jaj". Trzeba się było szarpnąć na coś leprzego ( nie koniecznie pro ).

Sam chciałbym mieć Audio Precision, ale ceny są zawrotne, dlatego uczciwie piszę w instrukcji np. do PHB2 THD+N = 0.3%, bo nie jestem tego w tanie lepiej zmierzyć. Nie uważam tego za błąd, ponieważ nie robię sprzętu dla pomiarów a do słuchania i jakiegość audiofila te setne części % i tak nie insteresują. Zresztą chętnie bym wypożyczył taki sprzęt, tylko gdzie - może lising.....

Kończąc temat najlepiej było by zdobyć inna taką wkładkę i ją też zmierzyć. Wtedy wszystko będzie jane !

Pozdrawiam !

dobre MC poznac mozna po parametrach..szlif,min i max imp.obciazenia ,sygnale wyjsciowym ,tolerancji przesluchow... no i po wadze masy drgajacej....

MC powinny byc obciazane imp nie wiekrza od 47 Ohm.. a te najlepsze =

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.