Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki komputerowe 2.0 do 350 zł

czakers

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czy możecie polecić w miarę rozsądne głośniki komputerowe do 350 zł (max, jak są w miarę ok za 200 to też wezmę :))? Źródło to integra (Realtek HD Audio, ogólnie daje dobry dźwięk zbliżony do mojego iPoda 5), ale może kupię też jakiś DAC.

Głównie do słuchania mp3 (reggea, rock, chillout, elektroniczna, wokale itp.), trochę do gier i filmów. Pokój 17m2, ale nie zależy mi, żeby go nagłośnić, po prostu ma coś grać podczas pracy przy komputerze :). Nie jestem też fanem gigantycznego basu, więc nie potrzebuje subwoofera, kolumienek 5.1 itd. W miarę ok stereo wystarczy :).

Najlepiej byłoby gdyby głośniki posiadały również wejście na słuchawki (pod Creative Aurvana Live).

Z góry dzięki!

czakers moja rada jest taka, albo solidnie negocjuj, albo odłóż jeszcze troszkę i zakup używane lub nowe Microlab Solo7C. Kolumienki są rewelacyjne.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

lub nowe Microlab Solo7C. Kolumienki są rewelacyjne.

A ja bym sobie je darował... Są edifry czy nawet T40 Creative`a grają kulturalniej od nich. Microlaby dudnią i nic w swojej cenie nie reprezentują... Już wolałbym zbudować coś w ich cenie..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ja polecam Modecom MC-SHF56

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem w domu na testy. Wrażenia moje jak i kolegi jak najbardziej pozytywne. Grają naprawdę urzekająco :)

Ukryta Zawartość

Nie wiem co uważasz przez "kulturalną" grę, ale nie spodziewajmy się po głośnikach komputerowych bardzo wysokiej jakości. Osobiście podchodzę do tego zdroworozsądkowo. Klienci bardzo sobie chwalą SOLO7C, wręcz są zachwyceni.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dla mnie są przereklamowane. W dodatku do bliskiego odsłuchu nie nadają się zupełnie i na biurko są wielkie gabarytowo... Skoro autorowi nie potrzeba nagłośnić całego pomieszczenia a mają służyć w bliskim polu, szukałbym coś mniejszego.

Wolałbym dołożyć do tego:

Ukryta Zawartość

To luźna propozycja, po przejrzeniu allegro na pewno wpadnie więcej możliwości.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dzięki Panowie za opinie! Niestety nie jestem w stanie dołożyć drugich 350 zł, dlatego skupmy się na tej granicy (tak plus, minus) :) (w pokoju obok mam Tonsile Maestro 180 II, może nie hi-end, ale do muzyki z przytupem w zupelnosci wystarczy :)).

W tej chwili najbardziej zastanawiam się nad głośnikami z ostatniego wpisu - Edifier C2 Plus. Wydają się ok, chociaż wcześniej rozważałem zakup tylko 2.0, ze względu na zajmowaną przestrzeń.

Zupełnie nie słyszałem wcześniej o tej firmie, ale na allegro trafiłem jeszcze na takie głośniki stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wielki minus - nie ma wejscia sluchawkowego)

no i znalazlem jeszcze takie BOSE Companion 2 -

Ukryta Zawartość

Przyznam, że te BOSE wygladaja rowniez ciekawie, zajmuja niewiele miejsca i maja wejscie sluchawkowe...

Co z tych 3 produktow zagra najlepiej? I czy ew. warto doplacac 100zl do glosnikow Bose (w porownaniu do 350 za Edifiery)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Padła propozycja solo 7c miałem te kolumny i nie poolecam... a dlaczego? - Kolumny grają ze sporym zapasem mocy i dźwięk jest przyjemny dla ucha, ale problemem jest ich awaryjność... są zbudowane na słabych komponentach żeby obniżyć cenę, u mnie padły po roku użytkowania... made in China więc jeśli je kupisz to nie zdziw się jeśli odmówią posłuszeństwa po jakimś czasie... ja bym brał te Edifiery C2

Gdybys mial kiedys 2k i mialbys wieksze oczekiwania co do dzwieku to Yamaha hs80m niszczy doslownie wszystko w swojej cenie. Mam te monitory 2 lata i ciagle mnie zachwycaja... poezja dla uszu.. wprost niezwykle to gra

Używana wieża stereo Hi-Fi z głośnikami.

Da się kupić za ta cenę, w bonusie masz tuner i CD...

I sorry, ale żaden komputerowy wynalazek nie zagrana wet w części jak dobrze dobrana używka.

Używana wieża stereo Hi-Fi z głośnikami.

Da się kupić za ta cenę, w bonusie masz tuner i CD...

I sorry, ale żaden komputerowy wynalazek nie zagrana wet w części jak dobrze dobrana używka.

Shrek bzdury pisze... ja moją Yamahę kupiłem nową za 2k i sądze że mój zestaw zawstydziłby nie jedną wieże hi-fi

czakers moja rada jest taka, albo solidnie negocjuj, albo odłóż jeszcze troszkę i zakup używane lub nowe Microlab Solo7C. Kolumienki są rewelacyjne.

... "bo masz je na stanie"? Nikt NORMALNY nie kupi takich krów do odsłuchu z małej odległości/bliskiego pola.

Gdybys mial kiedys 2k i mialbys wieksze oczekiwania co do dzwieku to Yamaha hs80m niszczy doslownie wszystko w swojej cenie. Mam te monitory 2 lata i ciagle mnie zachwycaja... poezja dla uszu.. wprost niezwykle to gra

Za 2K można kupić też coś mniejszego, wyższej klasy (pod wzgl. precyzji HS80 nie "niszczą" MSP5 ... prędzej odwrotnie, jednak MSP5 mają węższe pasmo od dołu oczywiście).

Inna sprawa że ciekawe są Yamahy HS7 - bardziej optymalne do bliskiego pola od HS8/80, tańsze, niewiele węższe mają też pasmo.

też sądzę, że pomimo, że te HS80 nie są złe, to jednak z tym niszczeniem w tej cenie to przesada;)

ale dobra nie ma co rozpoczynać zażartej dyskusji w tym temacie;)

do 350zl hmm jak byś dorzucił jakieś 70zł to w tej cenie najlepsze chyba m-audio av-40

Ja jakiś czas temu wyrwałem poekspozycyjne Genius SP-HF 2000X jakoś za 150zł, z tym że to raczej małe monitorki na 13cm wooferze niż głośniczki komputerowe, trzeba mieć troszkę miejsca na biurku, no ale w tej cenie znajdziesz pewnie tylko sam plastikowy badziew. Rzadki towar bo już nie są produkowane, ale jak się trafią jakieś używane w dobrym stanie to można brać w ciemno.

I love the sound of crashing guitars

• 2 tygodnie później...

problemem jest ich awaryjność... są zbudowane na słabych komponentach żeby obniżyć cenę, u mnie padły po roku użytkowania..

Gwarancji nie miałeś? Dają dwa lata...

A jeśli chodzi o temat - używane Solo6c powinno dać się wyrwać za 350pln.

Prawdę powiedziawszy nie wiem co kupić za te cenę,ale mogę doradzić czego na pewno nie kupować:

Edifier R1600T, to jest totalna porażka, i nie wiem kto pisze recenzje w necie,bo nimi się sugerowałem, ale widać nigdy nie słyszał dobrych głośników.

Basu to nie ma prawie wcale,tylko jakieś dudnienie było,musiałem ratować się ustawieniami korektora (obcięcie najniższych tonów do zera w Asusie Xonar) żeby dało się tego w ogóle słuchać.

Wysokie tony również są wytłumione, głośnik gra jakoś tak pusto, nijako.

Miałem ochotę je wywalić za okno, ale trochę szkoda prawie 300PLN wyrzucać :)

Podejrzewam, że konkurenci w tym przedziale cenowym nie będą za wiele lepsi.

Dopiero po kupieniu oddzielnego wzmacniacza i kolumn (za sumę dwukrotnie większą niż te Edifiery) pojawiło się to coś co nazywa się dźwięk :)

chyba pleciesz glupoty a slyszales ty wogule edifier R1600T plus ze tak mowisz bo ja mam edifiery i ten model jest u mnie wlasnie podpiety do telewizora i basu jest wystarczajaco az za duzo!!! A przestawiles galki basu wogule bo u mnie sa jeszcze nawet na 0? Czy nasluchales sie za duzo logitechow gdzie bas ci po bebenkach dudni?

Sprawdz test na pclabie tam tego tez nie potwierdzaja co mowisz poza tym na calym swiecie w zadnym tescie tego nie potwierdzaja tylko wlasnie mowia ze bas jest dobry.

Nie ukrywajmy... edifery jak i logitechy i inne sprzęty tego typu to zwykła budżetówka i widać, że niektórzy wyrośli juz z tego i mają większe wymagania.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

tak napewno ale nawet w mainstreame sa roznice zobacz sobie watek o logitechu luksona na PClabie i bedziesz widzial jak sie roznia chociazby edifiery od logitechow to jest roznica kolosalna jak chodzi o jakosc produktow ktore urzyli do budowy swoich glosnikow dlatego tez wszedzie na swiecie sie wyrozniaja a to ze tutaj ludzie preferuja sprzet za 5000 zl i wiecej to jest inny temat i watek.

chyba pleciesz glupoty a slyszales ty wogule edifier R1600T plus ze tak mowisz bo ja mam edifiery i ten model jest u mnie wlasnie podpiety do telewizora i basu jest wystarczajaco az za duzo!!! A przestawiles galki basu wogule bo u mnie sa jeszcze nawet na 0? Czy nasluchales sie za duzo logitechow gdzie bas ci po bebenkach dudni?

Sprawdz test na pclabie tam tego tez nie potwierdzaja co mowisz poza tym na calym swiecie w zadnym tescie tego nie potwierdzaja tylko wlasnie mowia ze bas jest dobry.

Sorki,ale tu wchodzimy już w dość płytką strefe. Kto i co nazywa basem?

Dla mnie to coś co wydobywało się z głośników Edifier to nic innego jak jakieś pykanie, pukanie (trudno to nazwać:) ), a w każdym razie kolo dobrze grających głośników nawet to nie stało.

Albo zwyczajnie źródło jakim była karta Xonar okazało się dla tych głośników zbyt wymagające i dlatego pierdziały i nie wiedziały jak maja zagrać (może na słabym źródle jakim jest telewizor,czy karta zintegrowana, to zagra dobrze), ale to niestety tylko przemawia na ich niekorzyść.Mialem w zyciu troche aktywnych glosnikow m.in. Logitech czy Creative,nie graly moze rewealcyjnie i bily po uszach wysokimi tonami z głośników piezo ale dało się tego słuchać po odpowiedniej regulacji barwy.

Edifiery po 5 minutach słuchania wylądowały na powrót w pudelku i do tej pory tam lezą, może kiedyś użyje ich jako głośników aktywnych do telefonu bo do tego tylko się nadają :)

a nie myslales moze o wymianie na gwarancje bo nie uwierze ci ze te glosniki ktore sa naprawde dobre w tej cenie tak maja grac, bo raczej nikt poza toba takiej opinii na ich temat nie napisal...

a nie myslales moze o wymianie na gwarancje bo nie uwierze ci ze te glosniki ktore sa naprawde dobre w tej cenie tak maja grac, bo raczej nikt poza toba takiej opinii na ich temat nie napisal...

Obawiam się, ze one nie są uszkodzone bo graja bez żadnych trzasków czy charczenia, nawet podłączyłem pod jeden kanał pełnoprawną kolumnę 8Ohm (niestety bez rozbierania kolumny nie moglem podłączyć dwóch żeby w pełni przetestować zintegrowany wzmacniacz) i tez jakość nie była najlepsza.

Niestety ani wzmacniacz ani same przetworniki nie są zbyt wysokich lotów, ale jak mowie, komuś kto ma kartę zintegrowana mogą naprawdę dobrze służyć, niestety przy mojej karcie były zbyt wąskim gardłem.

One po prostu nie maja tego czegoś co nazwałbym muzykalnością. Grac graja, ale w stosunku do tego czego od nich oczekiwałem, to jestem ogromnie zawiedziony.

Moze niektórych zadowoli taki dźwięk, mnie w żadnym wypadku (choć nie jestem audiofilem, mam jednak pewna granice jakości dźwięku poniżej której staram się nie schodzić). I naprawdę dziwie się ludziom w necie,ze wystawiają tak pochlebne opinie na polskich i anglojęzycznych forach, chyba ze mieli jakieś plastikowe głośniczki wcześniej, to wtedy faktycznie jest ogromny skok jakościowy na korzyść Edifiera. Na pocieszenie dodam, ze kupiłem Edifiery tylko dlatego ,ze moje wcześniejsze Logitechy tez niezbyt ładnie brzmiały z nowa karta muzyczna (tez już leżą w pudelku i czekają aż sobie o nich przypomnę).

Dopiero zakup wzmacniacza i kolumn zdołał rozwiązać problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.