Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie CD do 300zł ????????????

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi pewnie o te z drugiej ręki. Polecam starsze Marantze ze wzgl. na możliwość wymiany(taniej )elementow przetwornika itd oraz tanich części np laserów. modele np CD 50, 40, 63 oraz niektóre philipsy. Ale tu już wyszukiwarka. Chodzi o lasery cdm 1 oraz cdm 4

Może Philips CD820/830. Gra lepiej od takich współczesnych CD jak Yamaha CDX-396 i Marantz CD67SE. A cena przystępna - poniżej 200zł.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

-> Noru

skoro masz wzmak i tuner Yamahy, to może spróbuj kupić CD-player także Yamaha; za 300 PLN powinieneś znaleźć z drugiej ręki CDX 396... na przykład :-) niezły do tuningu (poszukaj na forum - m.in. wpisy Fr@ntza) i tani w utrzymaniu - napęd nie kosztuje fortuny, w przypadku wymiany padniętego.

Też polecałbym rozejrzeć się za yamahą 393 lub nowszą 396 - bardz przyzwoity cd no i nie za stary. W podobnej cenie można kupić też onkyo 7211 lub podobne modele. Ja nie jestem zwolennikiem brzmienia onkyo, ale nie wykluczałbym go...

Józwa, zawidlem się na tobie. W tym momencie jesteś niesprawiedliwy. Kazdy kupuje sprzet na miarę swojego portwela. Dlatego nie można kpić z cd za 300 zł, bo nigdzie nie jest powiedzian , ze za tą kwotę kupi się byle jaki.... ja mam w tej cenie odtwarzacz ale wcale nie uważan ze jest byle jaki.

No wiem wiem że za 300zł to nic dobrego się nie kupi ale co mozecie polecić do 300zł.

Zastanawiam sie nad:

Onkyo DX-7211

Haman-Kardon HD-7225

DENON DCD-1015

Sony CDP-XE520

Sony CDP-XE700

Yamaha CDX-580

Sam niewiem co wybrać.Do tej pory miałem mało doczynienia z CD bo miałem Mini Disc no ale postanowiłem sprawić sobie jakies ładnie grajace CD z pilocikiem no szukam czegoś.

No i w zasadzie potrzebuje takiego CD żeby bez problemu czytał wypalane na kompie płytki.Słucham spokojnej muzyki : Soul , RMB , Love Songi np. Whitney Houston,Celine Dion,Garou,Varius Manx itp. Co polecacie??

Noooo, ten obok Mikrusa. To na chwilę obecną jest chyba jedyny komis w Kielcach. Ten na Staszica padł ze dwa tygodnie temu. Jest na 1 Maja ale pomimo reklamy Komis (lombard) RTV mają tam głównie pralkki i lodówki :)

• Redaktorzy

No dobra. To serio - cokolwiek co bedzie czytało CDRy. Napedy Philipsa sa najpewniejszy w te klocki. Kupilem swojemu dziecku Philipsa model cośtam za 200 zł i gra. Ale czy aby nowy DVD-V za 300 z supermarketu nie będzie lepszy? Nie jestem tego pewien, ale budżetowe Philipsy zawsze grały gównianie, więc...

Noru, z tego nad czym się zastanawiasz Harman jest najlepszy brzmieniowo i nadaje się do tuningu. Ma tani laser Sony, więc po śmierci tanio go reanimujesz. Poza tym polecam Maeantze z "6" z przodu.

Noru, zadaj sobie troszkę trudu i wpisz parę haseł w wyszukiwrkę.Było na tym forum kilka bardzo interesujących wypowiedzi na temat starych Cd ich napędów. A może w niedalekiej przyszłości będziesz chciał poprawić brzmienie i dokupić np dac-a . A takie Marantze z cdm 1 cz cdm4 idealnie się do tego nadają ... i mają wyjście coax. ... i mają swój urok osbisty ... i czytają cd-ry... a te yamachy to takie banalne są.

Poważnie zastanawiam sie nad Onkyo DX-7211.

Z Marantzami nigdy nie miałem doczynienia i szczerze mówiąc troche sie boje o ich wytrzymałośc na CD-Ry bo znajomemu w CD-53 padł laser.

Co sądzicie o Onkyo???

Co w tym dziwnego że padł laser w 9letnim CDeku? Kupi nowiutki oryginalny za 60zł, 15minut roboty, bez żadnych regulacji, i będzie grał następne 9 lat. W moim CD 63 SE też padł 2lata temu, wymieniłem, gra bez zarzutu i teraz tuninguję bo warto. Słyszałem modyfikowany egzemplarz kolegi, grało jak CD za 4000zł.

--> jozwa maryn, taki EXPOSURE XCD to też tani philips ( tak na oko model CD720/721 albo inny wykorzystujący tą samą płytę głowną i napęd ), zmiany ( pomijając dodatkowy stopień wyjściowy na elementch dyskretnych i transformator toroidalny ) są wyłącznie kosmetyczne. Taki CD721 jak zasilanie dać solidniejsze, wzmacniacze operacyjne zmienić to może jeszcze lepiej zagrać...

• Redaktorzy

No wiesz, jesli tor analogowy i zasilacz to dla ciebie mało znacząca różnica, to rany boskie. Napędy i przetworniki 90% firm wykorzystuje te same... Bo gdyby nie to, to by znaczyło że moja dziecina ma za 200 złotych prawie Exposure, tylko w plastiku i numer nie zawiera liczb typu XX mimo że podobny, bo kończy się na -21...

--> jozwa maryn, ale w przypadku EXPOSURE XCD wszyściutko jest takie same, w zasilamiu transformator tylko zmieniono ( a 720/721 zasilanie najważniejszych części wygląda tak: 10.2V idzie z transformatora po pojedyńczym mostku idzie połowa ujemna na kondensatorek, dodatnia na następny kondesatorek ( obydwa tanie ELNY ), zaraz po dodatniej mamy stabilizatorek 5V ( 7805 na którym nawet radiatorka ni ma ). W EXPOSURE XCD jest identycznie, więc najważniejsze napięcia ( +/- 10V i + 5V ) mamy uzyskane w dość prymitywny sposób ( nawet jeżeli ekspozury leprze kondensatory i szybkie podobierane diody dali ). Dodatkowy stopień wyjściowy w EXPOSURE XCD jest zdaje się wpakowany za orginalnym wzmacniaczem operacyjnym, więc dużo on nie zmieni. Podsumowując, taki CD721 po wrzuceniu zasilaczy +/- 10V i +5V ( rzecz jasna razem z transformatorami ) i zamianie orginalnego JRC-eka na np. AD826 będzie grał lepiej niż kosztujący 10x więcej EXPOSURE XCD ( o ile cieńka blaszka philipsa nie wpadnie w rezonans od indeli ;] ).

Pozdrawiam

--> McGyver, a tak np. "coś" starczy w o mnie ? :)

Do poprzedniego tekstu i gdybań co EXPOSURE zmieniło w swoim XCD w stosunku do PHILIPS-a CD720/CD721, to podkreślam że są to gdybania oparte wyłącznie na porównaniu 721 ze zdjęciami XCD ( wychodzi z nich tylko to że na orginalnej płytce philipsa, ekspozury gniazdko słuchawkowe odcieli, kondensatory i cała reszta wyglada tak samo, a nawet gdyby były jakieś zmiany to tylko takie na jakie płyta główna najtańszego Philipsa wszechczasów pozwoliłaby, bo z dodatkowych płytek jest tylko ta z dodatkowym stopniem wyjsciowym, którą można z powodzeniem zastąpić zewnętrzym przedwzmacniaczem gdy ktoś lubi takie rzeczy, albo pominąć wstawiając w miejsce orginalnego wzmacniacza operacyjnego coś lepszego, ale na coś takiego XCD ma za mało wyrafinowane zasilanie ( szczególnie jeśli op-ampik będzie szybki a zarazem z niskim PSRR ). Za to w PHILIPSIE ( którego ceny obecnie wachają się od

• Redaktorzy

No nie, to chyba jest niemożliwe żeby dodali własny stopień wyjściowy za op-ampem z oryginalnej płyty! Musieli to jakoś obejść, inaczej co by wzmacniali, już wzmocniony sygnał? W taką bzdurę to już niesposób uwierzyć, nawet najgłupszy producent by tak nie zrobił. Chyba że to się stopniuje: głupi, głupszy, Exposure.

Lt_Bri, podziel się może spostrzeżeniami z modyfikacji, bo mnię to obchodzi, właśnie sparzyłem sie w palec dłubiąc z lutownicą w Marantzu 63SE. Jest wątek o poprawianiu CD67, tam moje uwagi.

A może marantz cd38 ( znów przepakowany 721 :) ). Wiem gdzie takiego można kupić za ajkieś półtora stówki. I przebudować łatwo. Niektórzy dodatkowe oświetlenie do środka pchają :)

[obrazekLUKASZ-161062_1.jpg] [obrazekLUKASZ-161062_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3536-100003767 1170258490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio szukałem jakiegoś dobrego zdjęcia Exposure XCD ( w sieci nie ma... ), troszke makulatury przejżałem i...

znalazłem zdjecie ( i jakiś tam opis ) ALCHEMIST-a APD 32A (NEXUS), a w środku ten sam mechanizm i płytka z elektroniką co w CD721 z philipsa. Jednak tym razem wszystko to zrobione dużo ciekawiej niż w XCD. W XCD zostawiono orginalny TDA1545 za którym zastąpiono ( ew. dodano za żeby do firmowego wzamcniacza podpasować ) prawie nieistniejącą część analogową philipsa, odpowiednikiem na elementach dyskretnych. W ADP 32A orginalna płytka wyświetlaczem, mechaniką etc. się zajmuje, a już przed orginalnym DAC-kiem są kabelki prowadzące do płytki z dwoma DAC-ami i stopniem analogowym, zasilanie też dużo ciekawiej się prezentuje niż w XCD ( w ADP 32A siedzi dodatkowy transformatorek etc. )

Biorąc pod uwagę że XCD od ADP 32A około dwa razy droższy był ( a od CD721 około 10 razy ), prawdą musi być że: " głupi, głupszy, Exposure ". :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.