Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa wyciszająca dla NAS

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam sposobów na wyciszenie swojego NASa. Niestety ze względów logistycznych, znajduje się on w moim pokoju odsłuchowym.

Jakieś pomysły na gotowy produkt ?

Znalazłem tylko coś takiego:

IMG_5520%20zmn%20.jpg

ale cena 1500zł skutecznie studzi mój zapał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/103616-obudowa-wyciszaj%C4%85ca-dla-nas/

Synology 212j

Zastanawiam się czy po prostu czegoś takiego nie kupić:

Ukryta Zawartość

a następnie wyłożyć matami pochłaniającymi dźwięk we wnętrzu.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zastanawiam się czy po prostu czegoś takiego nie kupić:

http://allegro.pl/pcv-30x40x20-szafka-skrzynka-rozdzielcza-tvsat-lan-i3220606979.html

a następnie wyłożyć matami pochłaniającymi dźwięk we wnętrzu.

I plastikowe pudełko za dwie stówki ma robić za hajendowe opakowanie do NAS? Nasz system jest tak dobry, jak najsłabsze jego ogniwo - czy to nie twoja czasem maksyma? Jak nie twoja to zapewne innego z hajendowców.

Z tym pudełkiem zjeżdżasz do poziomu pianocrafta.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Obudowa i tak nie będzie stała na widoku.

Ukryta Zawartość

Trzeba było kupić bezgłośny NAS ;-)

Ja specjalnie takiego szukałem i znalazłem: WD My Book Live Duo 6TB. Dyski są w RAID 1 i bezpiecznie gra muzyka ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wszyscy audiofile mieszkają w kawalerkach/na stancjach/w akademikach?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jakieś pomysły na gotowy produkt ?

W cokolwiek go nie wstawisz to prędzej czy później się zagotuje.

Jeśli łączysz NAS z odtwarzaczem za pomocą RJ 45 to wywal NASa do jakiejś garderoby i zepnij go z odtwarzaczem przy pomocy adapterów PowerLine.

U mnie się sprawdza znakomicie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jeśli łączysz NAS z odtwarzaczem za pomocą RJ 45 to wywal NASa do jakiejś garderoby i zepnij go z odtwarzaczem przy pomocy adapterów PowerLine.

No co ty! Ich cena na pewno "skutecznie studzi zapał" Elberotha. ;)

Wystarczy kupić WD My Book Live i nikomu nie będzie pałętać się żadna myśl o wyciszania czegokolwiek.

Dokupowanie budek i garażyków dla NAS jest bez sensu. A jak ktoś ma traktor zamiast NAS to wystarczy router wystawić do drugiego pokoju i po kłopocie. Bez sensu kolejne wydatki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wentylatorek

No to trzeba tego NAS'a wywalić i włożyć dyski do komputera, który nie musi miec wentylatora. RAID 1 jest w wbudowane w Windows Prof i po problemie.

Właśnie dla tego nie mam domowego NAS'a, że nie oferuje on żadnej wartości dodanej.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Bardzo niepraktyczne i drogie rozwiązanie. Pisałem, juz że rozwiązaniem jest WD my book live duo. Pojemnosc od 4 do 8 gb.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bardzo niepraktyczne i drogie rozwiązanie. Pisałem, juz że rozwiązaniem jest WD my book live duo. Pojemnosc od 4 do 8 gb.

Tak, tylko Elb ma już komputer. Nie pisze o osobnym tylko o tym już istniejącym

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No to trzeba tego NAS'a wywalić i włożyć dyski do komputera, który nie musi miec wentylatora. RAID 1 jest w wbudowane w Windows Prof i po problemie.

Właśnie dla tego nie mam domowego NAS'a, że nie oferuje on żadnej wartości dodanej.

Czad. Grają kable usb ale pecet z zasilaczem, procesorem i kartą graficzną chlodzonymi wiatrakami jest ok.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Wentylator w NAS to nie problem. Problemem są dyski. Mam tam dwa Greeny 2TB i niestety strasznie słychać jak coś robią.

Obawiam się że opcja WiFi może nie być w 100% stabilna, ale faktycznie, może warto sprawdzić.

Czy ktoś się orientuje jakie dongle wifi obsługuje 212j ?

DAC za 20 000 nazywasz budżetowym ale pudełko za 1500 studzi twój zapał ?

zero konsekwencji w poszukiwaniu najlepszego toru audio.

Nie ma za grosz logiki w tym co piszesz. Równie dobrze można powiedzieć - stać cię na auto za 100.000zł, a żałujesz 200zł na drinka w klubie ?

Widocznie dla kogoś auto za 100k zł przedstawia jakąś wartość za która warto zapłacić, a drink za 200zł już nie. Nie ma to absolutnie żadnego związku z tym, czy kogoś na to stać czy nie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie ma za grosz logiki w tym co piszesz. Równie dobrze można powiedzieć - stać cię na auto za 100.000zł, a żałujesz 200zł na drinka w klubie ?

Nie tak. Masz auto za 100 tysięcy, a żałujesz 200 złotych na opony.

Może rzeczywiście warto zmienić synology na WDMyBookLive. Co prawda oprogramowanie ma uboższe - prostsze ale do audio wystarczy. Wydajność na podobnym poziomie no i cichy jest.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Widocznie dla kogoś auto za 100k zł przedstawia jakąś wartość za która warto zapłacić, a drink za 200zł już nie. Nie ma to absolutnie żadnego związku z tym, czy kogoś na to stać czy nie.

nie lubię rozprawiać o portfelach innych ludzi ale tutaj rozmawiamy o konsekwencji z poszukiwaniu nirvany, tak ?

widzę po prostu dysonans bo takie pudełko przybliżyłoby Cię do celu a jednak mówisz "nie" - a przecież w przypadku hi-endu, bezkompromisowe rozwiązania przyjmuje się bez względu na koszty; w kontekście zysku z tego zakupu, koszt jest pomijalny, tym bardziej że od dawna korzystasz z urządzeń z najwyższej półki cenowej.

again, twój portfel, chociaż analogia samochodu i opon też jest uzasadniona...

ja wyłożyłem obudowę napędu cd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wsadziłem do tego hdd i szczelnie zamknąłem. Niebo a ziemia. Dysk słychać trochę jak zapisuję. Ew. trochę w nocy, jak jest cicho. Wentylator 900rpm jest głośniejszy.

Max temperatura jaką odnotowałem na podstawie danych smart to jeden jedyny raz 40C, podczas długiego kopiowania dla testu. Na co dzień oscyluję w granicach 33-37C. Ale najbliższe lato będzie pierwsze, zobaczymy jak się będzie sprawować.

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Obawiam się że opcja WiFi może nie być w 100% stabilna, ale faktycznie, może warto sprawdzić.

Czy ktoś się orientuje jakie dongle wifi obsługuje 212j ?

Tu masz listę kart obsługiwaną przez DSM 4.0.

Ukryta Zawartość

Szukaj tylko z N-ką, ale zawsze po skrętce komputerowej będzie lepiej. Ta szafka z allegro ma słabe wyciszenie, ale mam fajne gąbki, więc wyciszyć ją nie będzie żadnego problemu. Oczywiście pomogę:)

PS. Pozdrowienia z Olsztyna.

T.

Ukryta Zawartość

Wentylator w NAS to nie problem. Problemem są dyski. Mam tam dwa Greeny 2TB i niestety strasznie słychać jak coś robią.

Zamień greeny na WD Red. Ciche i stworzone specjalnie do pracy z NAS. Mam takie dwa po 2 TB i jest cisza w moim Synology.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Też mi się wydaje, że zmiana dysków to najwłaściwsza droga. Trzeba tylko poszukać najbardziej pasujących. Poczytać recenzje dysków i zwrócić uwagę na ich głośności.

Kilka dysków w NAS zawsze będzie słychać, jeżeli są tam, gdzie sprzęt audio. Oczywiście podczas słuchania wielu rozmaitych utworów przeszkadzać to nie będzie. Jednak przy np. początku "Bolera" Ravela może się to okazać denerwujące. Zdecydowanie najlepszym sposobem jest umieszczenie NAS tam, gdzie nie będzie przeszkadzał. Skrętkę można pociągnąć na sto metrów, a jak komuś nie chce się bawić w kable, to i radio starczy. Transmisja pliku zwykłego pliku wav to około 500 - 600 kbps (do 75kB/s), a nawet tryb G pozwala na przesyłanie ponad 6MB na sekundę. Więc nie będzie problemów, ani z wav, ani nawet z "bardzo gęstymi" plikami.

Obudowywanie NAS w tanie, czy drogie obudowy tłumiące nie ma sensu. Gruźlicy nie leczy się syropem na kaszel.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.