Skocz do zawartości
IGNORED

Antique Sound Lab AQ-1003

sputt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję muzykalnej lampki do budżetowego systemu i tutaj moja prośba o kilka słów na temat tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytałem w necie recenzje i ogólnie są one dość pozytywne.Chętnie zapoznam się z innymi opisami , może ktoś z forum użytkuje taka lampkę.

Czy to udana konstrukcja?Jak z awaryjnością?

Wzmacniacz ma pracować w niedużym pokoju 18m2 ,głośniki Eposy M12.2 oraz ProAc Studio 100 (użytkuję na przemian obie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103670-antique-sound-lab-aq-1003/

Miałem ten wzmacniacz chyba z 10 lat temu jeszcze z Polskiej dystrybucji z Audiosystemu ,gra dzwiękiem typowym dla lamp EL34 z zaokrąglonymi skrajami pasma ,może nawet nieco "zimniej" na średnicy niż większosc konstrukcji na tej lampie.Wzmacniacz to typowy chinczyk pod szyldem antique,ale dość dobrze wykonany jak na ten pułap cenowy.

Dużym atutem jest szybka i łatwa regulacja biasu bo potencjometry i amperomierz wyciągnięte są na zewnatrz obudowy.

Wadą uzytkowania wzmacniacza jest bardzo szybko biorący potencjometr wzmocnienia,na godz "9" jest już bardzo głośno ,a regulacja z pilota to katastrofa -precyzyjne ustawienie głośności tą metodą to nie lada wyczyn w tym wzmacniaczu. o WIELE lepiej gra koncówka aq1004 ,ale jest trudna do zdobycia.

Ta cena z allegro to troche z kosmosu.

Dziękuję za informację. Zapytam może inaczej czy jest jakaś sensowna alternatywa do 2kzł max 2.5kzł?

Czy możesz napisać coś na temat Jadis ,którego sprzedajesz?

A co z Cayin 30,35 warto się tym interesować?

hm... za 2-2,5 kzł ciężko polemizowac co by wybrać ,jeśli chodzi o Jadis to znacznie wyższa półka ,no i jakość wykonania , użytych komponentów ,ręczna robota i dobre duże transformatory wyjściowe.Dzwięk bardziej przejrzysty ,bardziej dynamiczny niż AQ 1003 ,bardziej też cieplejszy na średnicy.Wzmacniacz mocniejszy bo 2x40 w....ale nie ma pilota niestety.

Ze wspomnianych Cayin słuchałem ta35 ,ale nie wywarł na mnie specjalnego wrażenia.

Doskonałym lampowcem na el34 jest prima luna prolongue one,ale z drugiej ręki raczej chodzi dużo drożej niż Twój założony budżet.

Warto się też zainteresować naszym amplifonem wt30 II ,dzwięk bardzo muzykalny i przyjemny ze świetną stereofonią ,świetnie się zgrywa Eposami które są dość jasne i szczegółowe,a lampy mocy nie są zbyt drogie i o serwis w kraju nie musisz się martwić.

Wygląda na to ,że muszę zwiększyć budżet , inaczej nic ciekawego nie kupię.

Na marginesie -korzystając z dnia wolnego odwiedziłem znajomego i słuchałem Audio Research VSi 55 na KT120.

Ciekawy wzmacniacz, ciekawe brzmienie, piękna stabilna stereofonia,dynamika, jednak nie doczekałem się magii ,nic mnie porwało.Owszem dźwięk ma klasę ale przy takiej kwocie ..hm...Jakiś czas temu słuchałem TRI na 300B i zrobiła na mnie o wiele większe wrażenie niż AR. Bardzo podobał mi przekaz z tej małej lampki, te "śmieszne" 7 watt dało mi sporo do myślenia, gdzie na co dzień , wieczorem w domu ta moc wystarczy.

Wracając do sedna , chyba poczekam jeszcze , poszukam czegoś sprawdzonego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.