Skocz do zawartości
IGNORED

B&W DM602s1 vs Tannoy m2.

Vixan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie stawiałbym tak wyraźnie kolumn B&W przed Tannoy, to inna szkoła bzmienia a wybór zależy od wielu czynników, m.in. konfiguracji systemu oraz Twoich preferencji brzmieniowych. Przed zamianą koniecznie posłuchaj B&W.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie mam możliwości odsłuchu. Generalnie B&W ma jasne brzmienie? Lubię jasny i przejrzysty przekaz.

Raczej jasne , bo ma metalową kopułke.Pewnie zagra dobrze z lampowcem ale

z jasnym tranzystorem może być za ostro.

Kup B&W są lepsze i tyle

pozdrawiam

Lepsze ale do czego?

Zapewne B&W beda sie sprawowaly lepiej w niektorych gatunkach, a Tannoye w innych.

Mnie np. bardziej odpowiada brzmienie Tannoya, ale nie kazdemu musi to odpowiadac.

Najepiej posluchac zanim sie kupi.

PS

Tannaoy'e sa dosyc dobrym materialem do tuningu, mozna nawet gotowe projekty znalezc na forum.

Moze przed ewentualna wymiana warto byloby zrobic takie proste ulepszenia.

Miałem Tannoy'e m2, sąsiad ma DM602s1 tylko wersje podłogową i lepiej od nich zagrały.. Arcusy ts 100. Szkoła dźwięku podobna do B&W ale przestrzennością i detalicznością arcusy wygrały.

W B&W natomiast lepiej brzmiał wokal ale grają jak dla mnie za bardzo.. elektronicznie (?) Nie mam określenia, po prostu nie podchodzą mi jak mało które.

Tylko do arcusów koniecznie ciepły i miękki na dole wzmacniacz !

Może zacznę od tego, że nie kupiłem tych B&W za duża starta pieniędzy w razie wpadki. Excalibue naprawdę mnie zaskoczyłeś. Miałem kiedyś niemieckie kolumny Heco professional 450 i grały tak sobie. W porównaniu do Tannoy m2 średnica i góra były gorsze, ale bas był lepszy. Szukam kolumn jasnych z dobrym przekazem, bas schodzi na drugi plan. Drugą sprawą jest to, że Arcusy to wydatek rzędu 250zł, a Tannoye 600zł. W teorii Tannoye powinny zgnieść te Arcusy. Teraz się zastanawiam czy nie zacząć na nie polować.

• Moderatorzy

Może zacznę od tego, że nie kupiłem tych B&W za duża starta pieniędzy w razie wpadki. Excalibue naprawdę mnie zaskoczyłeś. Miałem kiedyś niemieckie kolumny Heco professional 450 i grały tak sobie. W porównaniu do Tannoy m2 średnica i góra były gorsze, ale bas był lepszy. Szukam kolumn jasnych z dobrym przekazem, bas schodzi na drugi plan. Drugą sprawą jest to, że Arcusy to wydatek rzędu 250zł, a Tannoye 600zł. W teorii Tannoye powinny zgnieść te Arcusy. Teraz się zastanawiam czy nie zacząć na nie polować.

600zł za M2 to trochę dużo, za 450zł już można kupić na allegro (tylko nie od handlarzy).

-----------------

Mam basowy wzmacniacz.

A można konkretniej?

Zamiana Tannoy M2 na DM602s1 może przynieść poprawę jak i opłakane skutki. Jasny i przejrzysty przekaz jest przyjemny ale w przypadku nie budżetowego sprzętu, inaczej dźwięk może nas zamęczyć bo będzie go za dużo, za jasno, i za ostro. W przypadku "basowego wzmacniacza" może być to mieszanka piorunująca, bo będzie brumić a za razem kłuć.

Dlatego przy wyborze kolumn ważne jest jaki masz wzmacniacz, no name czy coś firmowego i wielkość pomieszczenia

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dobra, tylko nie bijcie za wzmacniacz :).

Źródło: Audiotrak hd2

Wzmacniacz: Technics su-3500

Obecne kolumny: Tannoy m2

Miałem mieć AX-700, ale gość napisał, że zalał sprzęt i nie da mi zepsutego, w rzeczywistości pewnie się rozmyślił. B&W nie wziąłem, bo za duża stara pieniędzy w razie niewypału i kolega sprzedał komuś innemu. Co byście polecili tak do 400zł co zagra lub może zagrać lepiej od Tannoy m2. Pokój 12m2. Tak jak wcześniej pisałem lubię jasne brzmienie, a bas schodzi na drugi plan co nie znaczy, że ma go nie być. Arcusy?

Jeżeli te B&W były za 550 pln to nic byś nie stracił bo to bardzo dobra cena,tylko mogłeś zyskać,co do tego wzmacniacza to kup cokolwiek,nie ma znaczenia.Wzmacniacz twój to straszny dziadek,pewnie nie trzyma parametrów,i jest strasznie suchy,lepiej zacznij od regeneracji tego pieca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ladny klocek wymaga pewnie sporo pracy,może warto.

Ukryta Zawartość

W 12m2 lepiej od M2 zagrają M1, aczkolwiek jeśli lubisz jasne brzmienie musisz chyba poszukać czegoś innego. Nie wiem jak z cenami ale jasne brzmienie mają: Monitor audio, Focal, Triangle, Epos, Rega.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />W 12m2 lepiej od M2 zagrają M1,<br />

Niekoniecznie :)

<br />Nie wiem jak z cenami ale jasne brzmienie mają: Monitor audio, Focal, Triangle, Epos, Rega. <br />

Do 400zł nie kupi,chyba że odrapańce / uszkodzone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Najpierw grają tannoye, później przerwa i arcusy, na koniec znowu tannoye. Prowizorycznie ustawiłem bo nie chciało mi się wszystkiego przenosić.

Grało to pod Fine Arts A-903, źródło Xonar DX

Co prawda nie M2, ale M1 prezentuje w zasadzie tą samą szkołę brzmienia, specjalnie zdjąłem z tyłów w kinie aby porównać.

Powinno być słychać na filmiku jak ugrzecznione w górnym pasmie są tannoye względem arcusów.

Obie konstrukcje to dwa różne bieguny : Arcusy - krótki, szybki bas, żywa namacalna średnica i otwarta szczegółowa góra . Tannoye - bas wolniejszy, bardziej misiowaty, średnica cieplejsza i grzeczna, góra wycofana względem reszty, "niemęcząca" jak to niektórzy określają.

Heco to już vintage pełną gębą. Miałem kiedyś też heco chyba profitony ale kondensatory powysychały i grało to dosyć przymulonym dźwiękiem.

Tannoye kosztują dużo bo kto ich nie zna ? To winduje cenę.

Mniej znane konstrukcje wiadomo, że będą kosztowały mniej co nie znaczy, że będą gorsze.

Ukryta Zawartość

Miałem M1 ora M2 w 14m2. M1 zagrały zdecydowanie lepiej - powietrze, scena, barwa. Nie ma nic gorszego niż przydusić kolumny w zbyt małym pomieszczeniu, wówczas sprzęt wart krocie zagra kiepsko.

Warto jeszcze spróbować z B&W 302 można je dostać w cenie ok 400pln.

Powinno być słychać na filmiku jak ugrzecznione w górnym pasmie są tannoye względem arcusów.

Nie są ugrzecznione, tylko grają z większą kulturą. Filmik to niby żadne źródło porównawcze, ale nawet na nim słychać, że Arcusy maja tony żwiru na górze i żyletki prawie kroją usta Maryli. Jak dla mnie to niemal szkolny przykład, jak kolumna brzmieć nie powinna, jaka jest różnica między sprzętem na imprezkę, a sprzętem do słuchania muzyki.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Nie ma żadnego żwiru na górze, byłem blisko głośników w dodatku arcusy są bardziej efektywne i zagrały głośniej na tym samym poziomie położenia gałki, co sprawiło wrażenie wyostrzonych ( wiadomo jak nagrywają telefony.. )

Tannoy'e mają zamulony przekaz dobry do spokojnych nagrań akustycznych, ale bardziej żwawe nagrania, utwory elektroniczne.. tutaj wypadają blado.

Stereofonia i szczegółowość tym bardziej na tym cierpi, a tego niestety już na video nie słychać.

Dla mnie grają nudno i za taką kulturę to podziękuje.

Słuchając Infected Mushroom na Tannoy'ach ciągle miałem wrażenie, że ktoś położył na nie koc, nie ma tej otwartości brzmienia.. Za to ich nie lubię, choć wiem, że niektórym to odpowiada.

Jeżeli podniosłeś pułap do 600zł to proponuje w takim razie :

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim świetna góra pasma, myślę, że przypadną Ci do gustu.

Ukryta Zawartość

...Co byście polecili tak do 400zł co zagra lub może zagrać lepiej od Tannoy m2. Pokój 12m2.

Tutaj Tannoye są najmniej winne. Ja bym polecił pozostawienie kolumn i wymianę wzmacniacza, gdyż przy nim, nawet jeśli sobie zakupisz coś z drugiej ręki, wyższej półki choćby za 5000 zł - nie usłyszysz nic więcej ponadto co masz. Ten Technics zabije ci każdą muzykę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Moderatorzy

Miałem M1 ora M2 w 14m2. M1 zagrały zdecydowanie lepiej - powietrze, scena, barwa. Nie ma nic gorszego niż przydusić kolumny w zbyt małym pomieszczeniu, wówczas sprzęt wart krocie zagra kiepsko.

Warto jeszcze spróbować z B&W 302 można je dostać w cenie ok 400pln.

Ja też miałem M1 i M2, w ok 14m2 i też wg mnie lepiej grały M1. Poza tym do M1 masz pełen opis modyfikacji zwrotnicy na audiostereo, do M2 nie widziałem, żeby ktoś wrzucał, a po tych modyfikacjach grają sporo lepiej.

-----------------

Gość partick

(Konto usunięte)

Źródło: Audiotrak hd2

Obecne kolumny: Tannoy m2

Miałem mieć AX-700, ale gość napisał, że zalał sprzęt i nie da mi zepsutego, w rzeczywistości pewnie się rozmyślił. B&W nie wziąłem, bo za duża stara pieniędzy w razie niewypału i kolega sprzedał komuś innemu. Co byście polecili tak do 400zł co zagra lub może zagrać lepiej od Tannoy m2. Pokój 12m2. Tak jak wcześniej pisałem lubię jasne brzmienie, a bas schodzi na drugi plan co nie znaczy, że ma go nie być. Arcusy?

wzmacniacz do wymiany - poszukaj Marantza.

a kolumn nie zmieniaj, M2 grają tak jak chcesz.

Widzę, że nikt już nie ma nic do dodania. Wzmacniacz udało mi się wymienić na Yamahę AX-700. Budżet podnoszę do 1000zł. Wymagania w sumie dalej te same. Małe podstawki do pokoju około 11m2. BR z tyłu raczej tym razem odpada. Znajdzie się coś lepszego od m2?

• Moderatorzy

Widzę, że nikt już nie ma nic do dodania. Wzmacniacz udało mi się wymienić na Yamahę AX-700. Budżet podnoszę do 1000zł. Wymagania w sumie dalej te same. Małe podstawki do pokoju około 11m2. BR z tyłu raczej tym razem odpada. Znajdzie się coś lepszego od m2?

Do 1000zł, nie licząc że kupisz jakiejś super okazji to raczej dużej poprawy w głośnikach nie uzyskasz. Yamaha jest na pewno lepsza od wcześniejszego technicsa, chociaż szkoda, że nie dołożyłeś trochę do AX900, jednak to lepszy klocek. Ja nie jestem w ogóle przekonany do puszczania muzyki z kompa, a patrząc na Twój zestaw to chyba najsłabszym ogniwem jest właśnie źródło - może za ten 1000zł kup jakiś przyzwoity odtwarzacz albo zapoluj na jakiegoś DACa. A i koniecznie wyklej swoje głośniki od środka taką matą - daje to wyraźną poprawę, a jak Ci się nie spodoba, zawsze można odkleić i włożyć oryginalne wytłumienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.