Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Harman Kardon TU911 - brak stereo

iksigrekzet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zakupionym niedawno tunerem Harman/Kardon TU911. W trybie automatycznego strojenia tuner nie wyszukuje żadnych stacji radiowych. Po przełączeniu w tryb manualnego ustawiania częstotliwości, tuner odbiera ustawioną stację radiową, jednak żadna z kontrolek "signal strength" się nie świeci. Nie świeci się również kontrolka "tuned" oraz "stereo" na wyświetlaczu lcd. W odsłuchu wyraźnie słychać, że podawany przez tuner sygnał jest sygnałem mono. Przełącznik mono/stereo jest martwy. W związku z tym zastanawia mnie czy tuner jest uszkodzony, czy przyczyną może być rzeczywiście zbyt słaby sygnał z anteny? Za antenę robi 3 metrowy kabel miedziany, jednak stacje po zastrojeniu nie szumią, nie słychać zakłóceń sygnału. Dodam jeszcze, że w tym samym miejscu, na fabrycznym "druciku" odbiera ampli Yamaha RX-440 i bez problemu dostraja się i "łapie" sygnał stereo.

https://www.audiostereo.pl/topic/104519-tuner-harman-kardon-tu911-brak-stereo/

Mam problem z zakupionym niedawno tunerem Harman/Kardon TU911. W trybie automatycznego strojenia tuner nie wyszukuje żadnych stacji radiowych. Po przełączeniu w tryb manualnego ustawiania częstotliwości, tuner odbiera ustawioną stację radiową, jednak żadna z kontrolek "signal strength" się nie świeci. Nie świeci się również kontrolka "tuned" oraz "stereo" na wyświetlaczu lcd. W odsłuchu wyraźnie słychać, że podawany przez tuner sygnał jest sygnałem mono. Przełącznik mono/stereo jest martwy. W związku z tym zastanawia mnie czy tuner jest uszkodzony, czy przyczyną może być rzeczywiście zbyt słaby sygnał z anteny? Za antenę robi 3 metrowy kabel miedziany, jednak stacje po zastrojeniu nie szumią, nie słychać zakłóceń sygnału. Dodam jeszcze, że w tym samym miejscu, na fabrycznym "druciku" odbiera ampli Yamaha RX-440 i bez problemu dostraja się i "łapie" sygnał stereo.

Tuner jest uszkodzony. Nie znajduje w automacie dlatego tez nie ma stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Tuner jest uszkodzony. Nie znajduje w automacie dlatego tez nie ma stereo.

Ukryta Zawartość

A co było przyczyną braku stereo w przypadku marantza? Widzę, że Ty zakładałeś ten wątek. Po prostu nie wiem czy ubierać się w zewnętrzną antenę czy od razu przerobić ten tuner na confetti, a pewną część ciała sprzedającego na wiatrak...

Ukryta Zawartość

U mnie na samym przewodzie w trybie automatycznym tuner nie zatrzymywał się na żadnej stacji, w trybie ręcznym można było ustawić stację ale gdy tylko przełączyłem na stereo automatycznie przestawał grać, problem rozwiązałem jedynie montażem zewnętrznej anteny na balkonie.

Na początek radzę sprawdzić tuner na jakiejś antenie radiowej.

Ps. u mnie bez normalnej anteny też siła sygnału była na 0, teraz mam na 5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.