Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw poczatkujacy (wzm. + gł.)

/\\/\\iron

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcialbym złożyć sobie zestaw audio do pokoju 14mkw. Załączam szkic rzutu tego pokoju.

Zakres muzyki przeze mnie słuchanej to jazz->rock->punk->eksperymenty. Bardzo chciałbym żeby np.: moje ulubione projekty KingCrimson-a zabrzmiały na tym sprzęcie mocarnie. Lubię gdy muzyka ma przestrzeń i dużą dynamikę. Źródłem będzie narazie komputer albo odtwarzacz Iriver iMP550.

Chodzilem juz troche po sklepach, czytałem grupę i nie tylko.. ..chciałem jeszcze was spytać, co powinienem

przesłuchać?

Moje typy narazie są takie:

-wzm. CambridgeAudio Azur 540A albo NAD C320BEE lub Creek 4330 (akceptowalna cena ~1500zet)

-głośniki AcousticEnergy Aegis One albo ...co? (cena ~1200zet)

Najtrudniej jest mi wytypować głośniki jakie powinienem przesłuchiwać z tymi wzmacniaczami. W moim pokoju jest trochę gratów, także nie wiem czy uda mi się ustawić je w odpowiedniej odległości od ścian.

Jakbyście też mieli jakieś godne polecenia sklepy w W-wie, w których znajdę w/w sprzęt i fachową obsługę, to byłbym również dźwięczny za informacje.

Dzięki za pomoc / sugestie.

Pozdrawiam wszystkich grupowiczów.

[obrazekLUKASZ-159180_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10460-zestaw-poczatkujacy-wzm-g%C5%82/

Masz prawidłowo umeblowany pokój. Jak z podręcznika dla architektów. I wielki problem z jego nagłośnieniem. Zastanów się, gdzie usiądziesz (położysz się, jeśli wolisz), gdy będziesz słuchał muzyki...

Właśnie, co do umeblowania, to mam już koncepcję zmiany.

Wyglądać to będzie tak jak na rysunku. Przy okazji zmierzyłem jeszcze raz pokój i wyszło 15mkw. Odległości między głośnikami to 2-2,5m , myślę, że uda mi się to tak ustawić w trójkąt równoboczny... Mogą być tylko problemy z pogłosem, bo ściany mam raczej puste i nie posiadam zasłon w oknach a jedynie żaluzje.

Od razu mam pytanie, mój pokój ma skoszoną jedną ścianę (jak na przekroju obok) czy z akustycznego punktu widzenia korzystniej będzie ustawić kanapę pod skosem czy wprost przeciwnie? Wersja A czy B?

Dzięki.

[obrazekLUKASZ-162117_1.jpg] [obrazekLUKASZ-162117_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3665-100003728 1170258541_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

//iron - do takiej lekko niegrzecznej muzyki spróbowałbym połączenia Reloopa z AA Phoebe. powinien byś na prawdę spory wykop i kawał basu.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz -> o reloopie to nie myślałem. sugerujesz, że różne CA i NADy nie wytrzymają mocniejszego uderzenia?

Te końcówki mocy reloopa, które oglądałem mają strasznie wysoką moc, a ja mam raczej mały pokój, i nie jestem pewien, czy nie są za mocne do tych AA Phoebe?

I czy taki sprzęt reloopa spełnia jakiekolwiek kryteria audiofilskie (co do czystości muzyki i braku szumów)?

Z tego co widziałem raczej dają go jako sprzęt estradowy.

Fr@ntz miał na myśli wzmacniacz RELOOP HA-200. Jest to nowy produkt, o którym dość głośno ostatnio. W Magazynie HiFi dostał dobrą opinię. Widziałem go przez chwilkę w Audiopunkcie na Batorego, i wydaje mi się, że kosztuje coś około 1000 PLN z małym haczykiem.

Pozdrawiam.

BRob -> dzięki za rozjaśnienie sprawy, rzeczywiście wezmę też tego wzmaka pod uwagę...

przeczytałem, że te reloop ma wyjścia na głośniki 8ohm, a AA Phoebe są 4ohmowe, nie będzie z tym problemów? wzmacniacz ten ma 120W/8ohm - nie będzie za mocny? (nie mam dużej wiedzy elektrycznej ;)

Witam!

Z tego co się dowiedziałem w Audio Academy Phebe będą też robione w wersji 8 ohm.

Słuchałem wersji próbnej. Zastanawiam się też, czy nie wymienić moich Mimas-ów na te nowe Pheby.

>Mike152

A którego Mimasa posiadasz? Byłem ostatnio u p. Kęcerskiego ze swoimi przerobionymi Hyperionami do oceny czy wszystko zrobiłem jak należy i przy okazji posłuchałem sobie Mimasów ale z kopułką bodajze na Seasie.

I powiem krótko. Chciałbym posłuchać ich trochę dłużej , ale i przez ten czas zauwazyłem że (jak dla mnie) grają

lepiej niż Hyperiony.Z Hyperionów dżwięk jest większy ale po chwili w Mimasach daje się odczuć większą kulturę i

spokój.Jest większy porządek na scenie a ta jest naprawdę głęboka.No i ten bas.Szybki i rytmiczny.

>Leszek B

Niestety Mimasy mam jeszcze na sopranie Tesli (dość głucho), słuchałem też nowych Mimasów i chcę wymienić sopran na Seasa lub zamienić się na nowych Phebe (8 ohm) - ale Phebe to chyba zły pomysł, nie ta półka. Mimasy porównywałem z Hyperionami, wybrałem Mimasy (sporo tańsze), ale Mimasy z sopranem Seasa biją na głowę Hyperiony (oczywiście moim zdaniem). Hyperiony grają bardziej efektownie, ale po dłuższym odsłuchu zgadzam się z Tobą cyt. "daje się odczuć większą kulturę i spokój. Jest większy porządek na scenie, a ta jest naprawdę głęboka. No i ten bas. Szybki i rytmiczny."

Zerknij "o mnie" z czym to gra u mnie. Mam kłopot z doborem kabli i ustawieniem kolumn w pokoju, na razie nie mogę sobie z tym poradzić.

• Redaktorzy

Leszek B - oj to dałeś mi zagwozdkę. Porównywałem Hyperiony z Mimasami (starą wersją) i Mimasy poległy z hukiem, właśnie ze względu na problemy z wysokotonowcem (brak oderwania dźwięku od kolumn, zauważalne filtrowanie niektórych dźwięków itp). Do tej pory w 99% byłem zdecydowany na Hyperiony a teraz z chęcią posłucham Mimasów jeszcze raz (nie dość,że może będzie taniej to jeszcze front nie będzie "żałobny")

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Mike152

Masz poczciwego Nada i chyba ja za bardzo nie będę mógł Ci pomóc w doborze okablowaniaMyślę że dobrze by było gdybyś miał możliwość wyporzyczenia na kilka dni jakichś drucików ew doradż się u producenta.

Kable które wykorzystuję są w omnie, zaś sprzęt (Yamaha) poszła w odstawkę po przeróbce DVD Manta i

zmontowaniu końcówki Drakula ( tu wielki ukłon w stronę darkula).Może inni koledzy poradzą jakich kabli użyć bo ja nie znam pewniaków.

>Fr@ntz

Też słuchałem Mimasów na Tesli ale to co jest na Seasie to dla mnie WIELKI CIOS , sam rozumiesz.

>Leszek B

Producent kolumn poleca jakieś TARA LABS. Spróbuje je posłuchać w domu, ale dopiero po wymianie sopranu.

W tej chwili słucham na: interkonekt Straidwire (nie wiem jak to się pisze) i głośnikowy ACR - zwykła miedź beztlenowa 2x2,5 mm kwadrat 6 zł za metr, ale dla mnie to źle gra.

Słuchając w sklepie jak wybierałem kolumny grało to nieźle (na innych kablach i w innej akustyce, a teraz jeszce wymiana sopranów).

W domu niestety kicha. Walczę z ustawieniem kolumn i doborem kabli. Chyba poproszę o pomoc kolegów na forum.

• Redaktorzy

Zbig - witam sąsiada. Nie podoba mi się to co piszesz. Słuchałem Hyperionów i do 3kzl nie znalazłem nic co zagrałoby równie mało denerwująco (w porównaniu z Audiowavami). Niestety limit kwotowy jest nieprzekraczalny i dodatkowo jestem skazany na sklepy ze względu na formę zapłaty (raty 0%). Nie wymieniałbym 141 gdyby nie szlejący Klon, a sz.p.Szot podłogówki popełnia niezwykle okazjonalnie :-((

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mike152 -> wiesz coś więcej na temat tych 8 ohmowych Phoebów? Kiedy i za ile?

Wysłałem mejla do AA ale jeszcze nie odpowiedzieli...

Czy taka zamiana impendancji niesie za sobą jakiekolwiek skutki w charakterze / brzmieniu?

>//iron

Witam!

Nareszcie dorwałem się do kompa.

Odsłuchiwałem roboczą wersję Phebe 8 ohm, wydaje mi się że, kolumienki te będą łatwiejsze do

napędzenia.

Co do brzmienia, to na pewno grają delikatniej, ale trudno to jeszcze ocenić, gdyż z

informacji udzielonej mi przez producenta, nie jest to jeszcze konstrukcja finalna.

Musisz kontaktować się z Audio Academy, ja CI takich informacji udzielić nie mogę, a

najlepiej umów się na odsłuch, wtedy sam to zweryfikujesz.

Osobiście polecam Mimasy z sopranem Seasa są niewiele droższe, a to już półka wyżej -

porównaj z Hyperionami - stawiam na Mimasy (biją na głowę Hyperiony).

Gdzieś na aukcji Allegro widziałem Mimasy (jeszcze z sopranem Tesli) - ale chyba już po

aukcji, albo gościu wycofał się.

Daj znać co wybrałeś, oczywiście po odsłuchach.

Powodzenia

Mike152 ->

narazie mało czasu, ale dam znać się wybiorę na przesłuchania ;)

zainteresowałem się też podłogowcami - Gale`ami 3040, mają niesamowitą cenę (~1090zł), ciekawe jak grają?

>//iron

Słuchałem ich w Best Audio. Cena atrakcyjna, nawet mi się podobały, sam chciałem je kupić (gościu dawał rabat), ale dla mnie poległy przy Mimasach. Sądze, że Pheby też będą górą. Spróbuj kupić z drugiej ręki, będzie taniej.

Poza tym w 14 m kw zbyt dużych kolumn to nie wstawiaj. Gale i Pheby mają podobną wielkość, może pheby są trochę większe. Widziałem Gale w komisie w Łodzi na Wigury za ok. chyba 800 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.