Skocz do zawartości
IGNORED

przewody do połączen wewnątrz

amplifon

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może polecić jakieś koncentryki (z metra) do połączeń wewnątrz wzmacniacza. Chodzi mi o połaczenie wejścia wzmacniacza do potencjometru i dalej na końcówkę. Ma ktoś coś wypróbowanego? za rozsądne pieniądze i dostępnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PLUS:

Ukryta Zawartość

To pierwsze trzeba włożyć w to drugie. Niestety, ale z tego drugiego trzeba "wypruć" żyłę środkową. W puste miejsce nawlec srebro. Na odcinkach do 30cm jest to "wykonalne" aczkolwiek uciążliwe.

A potem osobno prowadzić koncentrykiem a). sygnał gorący oraz b). masę.

Oba ekrany uziemione jednostronnie do lokalnej masy lampy pierwszej.

Do potencjometru (stereo) dochodzi 8 takich koncentryków. 4 wejściowe oraz 4 wyjściowe.

Zaproponowany wariant mam zrobiony i przećwiczony u siebie. Cisza jak makiem zasiał.

Niestety ten scenariusz się sprawdza w przypadku DIY, natomiast nie wiem jak to się sprawdzi przy produkcji seryjnej.

Drut z czystego srebra to pewniak jest. Pozostaje tylko wymyślić "rozsądniejszą" niskopojemnościową izolację / otulinę, oraz dobry oplot ekranujący. Z racji na to, że póki co nic lepszego nie wymyśliłem, więc kupiłem ten satelitarny DVB i środkową żyłę z niego wyciągałem. Nawlekanie srebra w środek tego koncentryka, przy odcinkach 30cm~40cm to żaden problem jest. Spokojnie od góry się to wpuszcza nawleka. W pionowym zwisie wchodzi bez większego problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To pierwsze trzeba włożyć w to drugie.

a porównywałeś kiedyś jak zachowuje się brzmieniowo połaczenie miedzi i srebra w osobnych żyłach?

dla mnie, nawet i zamiana ich miejscami też jest nie do przyjęcia

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a porównywałeś kiedyś jak zachowuje się brzmieniowo połaczenie miedzi i srebra w osobnych żyłach?

dla mnie, nawet i zamiana ich miejscami też jest nie do przyjęcia

Ale przecież ja wcale nie używam miedzi. W ogóle. To są DWA koncentryki jeden obok drugiego, każdy w środku ma srebro.

Pierwszy to jest ekranowany srebrny sygnał. Drugi to jest ekranowana srebrna masa. Wspominałem, że do "stereo" potencjometru dochodzi 8 takich koncentryków, a nie cztery.

Ale przecież ja wcale nie używam miedzi. W ogóle. To są DWA koncentryki jeden obok drugiego, każdy w środku ma srebro.

Pierwszy to jest ekranowany srebrny sygnał. Drugi to jest ekranowana srebrna masa. Wspominałem, że do "stereo" potencjometru dochodzi 8 takich koncentryków, a nie cztery.

i co z tych wywodów? - mieszasz żyły srebra i miedzi? mieszasz

a wiesz jak by grało gdybyś nie mieszał? - nie, bo nie sprawdzałeś - to sprawdź

mnie srebrne szaleństwo jakiś czas temu opuściło, srebro to proteza dla średnich realizacji układu

dopiero na koniec prac (po latach) można spróbować takiego cyzelowania dźwięku i na pewno żadnym drutem z nad Wisły

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Chyba temat zakończyłem na drucie srebrnym+teflon akurat mam super koszulkę teflonową. I bez ekranu faktycznie nie ma sensu tego ekranować.

Znam konstrukcje łączone kanadyjskim drucikiem antycabla.

Warto spróbować.

• 1 rok później...

Witam, chciałem skorzystać z rozwiązania które zaproponował zjj_wwa , czyli podłączenie ekranów do lokalnej masy pierwszej lampy, w załączeniu przesyłam schemat mojego wzmacniacza, czy może ktoś wskazać w którym miejscu podłączyć ekrany do masy ? z góry dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.