Skocz do zawartości
IGNORED

wybór sprzętu stereo pod pc

Zakap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu jestem zainteresowany zakupem dobrej jakości sprzętu audio podłączonego pod pc. Interesuje mnie tylko stereo. Budżet 2000 ~ 3000 pln.

Kolumny docelowo mają stać przy/na biurku (w każdym razie w niedalekiej odległości) zastanawiam się optymalnym doborem.

Czy lepiej zainwestować w tradycyjny wzmacniacz + kolumny czy monitory z już wbudowanym wzmacniaczem.

Jeśli chodzi o 1 opcje to myślałem o Magnat Quantum 653 (czytałem sporo dobrych opinii a poza tym odpowiadają i cenowo i gabarytowo). Natomiast jeśli chodzi o wzmacniacz to może: Marantz PM 5003 i Denon PMA 710AE. Bardziej skłaniam się w nowy sprzęt/ewentualnie na gwarancji.

Natomiast 2 opcja z monitami to tak naprawdę dla mnie jedna wielka niewiadoma. W innym temacie polecano Swans M200 MKIII i Adam A3X

Od pewnego czasu posiadam kartę xonar essence XT, która już przy zestawie komputerowym dawała radę, a z tego co czytam nadal jest dobrze oceniania. Jednak czy warto zamieniać ją na DACa ? Jeśli tak to na jakiego – ten temat również jest mi całkowicie obcy.

Na koniec dodam, że słucham przede wszystkich szeroko pojętej muzyki rockowej, czasami dla odmiany funku/soulu oraz lekkiej chillowej elektroniki. Także żaden ciężki dominujący bas niepotrzebny.

Czekam na opinie i pomoc w optymalnym doborze,

Z góry dzięki, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104663-wyb%C3%B3r-sprz%C4%99tu-stereo-pod-pc/

Witaj,

biorąc pod uwagę twoje preferencje, wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby posłuchanie aktywnych monitorówn marki Genelec G One lub model większy G Two. W takim systemie spokojnie możesz wykorzystać posiadaną kartę muzyczną (szczególne na początek jej jakość będzie wystarczająca). Są to bardzo poważnie zbudowane mońitory, które jedna zostały przygotowane do wykorzystania do użytku domowego. Spójrz proszę pod link - http://q21.pl/category/kolumny-aktywne

Drugą propozycją są monitor aktywne z wbudowanym przetwornikiem cyfrowo/analogowym Kef X300A. To trochę inna szkoła grania niż Genelec, kolumny te wywodzą się z klasycznej serii Q, jest to jednak jeden z częściej wybieranych aktywnych monitorów do zaawansowanych systemów PC-Audio w naszym salonie po odsłuchach. Spójrz prosze - http://q21.pl/kef-x300a.html

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Magnaty to świetne i bardzo uniwersalne monitory, Genelec G One nadają się co najwyżej na przycisk do papieru;] To że nie chcesz ciężkiego dominującego basu nie znaczy że ma go nie być wcale... Jeżeli natomiast chodzi o wzmacniacz to zastanowiłbym się nad NADem C316bee ewentualnie jakby się udało taniej kupić C326bee. Do muzyki jakiej słuchasz na pewno będzie fajny zestawik z tego. Z kartą dźwiękową nie musisz robić w zasadzie nic, ewentualnie mógłbyś wymienić op ampy na jakieś wyższej klasy.

Q21

monitory, które podałeś są trochę zbyt drogie, Poza tym nie mam możliwości odsłuchu a i informacji na necie zbyt dużo nie ma.

antrofilus

Z tego co czytałem tu na forum to wzmacniacz Nad często polecany jest właśnie do muzyki rockowej, także jak najbardziej sprawdzę. Cena ~1500 pln jest jeszcze do przyjęcia.

Jeśli chodzi o bas to bardziej chodziło mi to aby nie był dominujący, kosztem środka i góry.

Z opampami mam zamiar się w przyszłości pobawić, najpierw jednak chce posłuchać na standardzie.

Dzięki za odpowiedź,

Genelec świetnie sprawdza się w roli monitorów bliskiego pola, tak więc w Twojej konfiguracji moim zdaniem byłoby optymalnie, ale zakup takich kolumn musi być poprzedzony odsłuchem.

Pozostałbym jeszcze przy propozycji KEF X300A, na temat tych zestawów jest dużo informacji w sieci, z upustem klubowym spokojnie zmieściłbyś się w założonym budżecie.

Jeśli jednak budujemy klasyczny system, proponuję konfigurację opartą na wzmacniaczu NAD C316BEE (spokojnie wystarczy do Twoich celów) oraz kolumny Epos Epic 1 lub Monitor Audio Bx2.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie jestem zdecydowany czy budować klasyczny zestaw, choć przyznam, że taki bym wolał . Generalnie to założyłem temat, żeby doradzono mi czy to ma sens, jeśli kolumny będą przy biurku.

NADa C316 na pewno sprawdzę,chciałbym także odsłuchać Rotel ra10 i yamaha as500

Ciekawy zestaw PC-Audio można także zbudować na najnowszym wzmacniaczu NAD D3020 (http://q21.pl/nad-d3020.html).

Moim zdaniem lepiej, może trochę mniej analitycznie, bardziej dołem, bardziej gęstym dźwiękiem. Ale to kwestia gustu i indywidualnych preferencji.

pomysl tez nad czyms takim, sluchalem go na targach wiadomo ze tam jest duzo zaklucen ale sprawdzal sie swietnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Magnaty to świetne i bardzo uniwersalne monitory, Genelec G One nadają się co najwyżej na przycisk do papieru;] To że nie chcesz ciężkiego dominującego basu nie znaczy że ma go nie być wcale...

Niekoniecznie ... przecież mogą się nieźle sprawdzić jako dobre satelitki do suba (przy 80 Hz nie mają praktycznie spadku SPL wzgl. średniego SPL kolumny)

Niekoniecznie ... przecież mogą się nieźle sprawdzić jako dobre satelitki do suba (przy 80 Hz nie mają praktycznie spadku SPL wzgl. średniego SPL kolumny)

Nie twierdzę że nie, jednak w kontekście zadanego pytania o system na start lepszym rozwiązaniem będą jednak pełnowymiarowe monitory. Zakupienie dodatkowo suba podniosłoby co najmniej dwukrotnie cenę zestawu, bo przecież byle jakie buczydło się nie nadaje.

W miniony weekend miałem okazje odsłuchu polecanego NAD316 z Monitor Audio bx2 i muszę przyznać, że jestem zachwycony! Różnica dla kogoś takiego jak ja (czyt. słuchającego jak dotąd z zestawu komputerowego Sony ) jest kolosalna. Znakomita dynamika a przy tym duża głębia. Czułem się wręcz otulony dźwiękiem :)

Ponadto słuchałem Denona pma710 i Rotel ra10 z tym samym kolumnami. Efekt również dobry choć nie tak jak NAD. Przyznam, że początkowo trudno było mi to wyłapać, to jednak "pomógł" mi pracownik salonu.

Także jestem zdecydowany na zakup NADa, jednak aktualnie na allegro jest do sprzedania używany, jeszcze na gwarancji Nad326.

Myślicie, że warto za ok. 1100 zł kosztem nowego nowego 316 za 1600 ?

I jeszcze mam pytanie odnośnie kabli. Z tego co czytałem nie warto inwestować zbyt dużo. No ale kupić coś za 5 zł/m ? Czy może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który drogi nie jest a oceniany dobrze.

Proszę o pomoc w wyborze - kabel głośnikowy i rca

w ogóle dzięki bardzo za propozycje, które jak dotąd idealnie się sprawdziły!

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez cir, 30 Lipca 2013 - trolling
Ukryte przez cir, 30 Lipca 2013 - trolling

Bardzo fajnie. Kolumny tańsze od wzmacniacza.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Z kabli kup Procaba LS albo Klotza LY (głośnikowy, oznaczeń kodowych nie pamiętam) 2x1.5mm2 ze spokojem wystarczy, jeśli chcesz grubszy to sprawdź czy 2,5mm2 podejdzie pod terminale. To porządne kable, bez audiofilskiej legendy, za to technicznie na wysokim poziomie. Cena 8-10pln za mb.

Także jestem zdecydowany na zakup NADa, jednak aktualnie na allegro jest do sprzedania używany, jeszcze na gwarancji Nad326.

Myślicie, że warto za ok. 1100 zł kosztem nowego nowego 316 za 1600 ?

Moim zdaniem warto

Jeżeli miałbyś okazję posłuchać też gdzieś magnatów quantum 653 albo 673 to zdecydowanie ich posłuchaj. Grają o klasę lepiej niż MA bx2.

też nie słuchałem 326. Podpierając się opiniami jednak jest lepszy od 316 który dla mnie był super

Moim zdaniem warto

Jeżeli miałbyś okazję posłuchać też gdzieś magnatów quantum 653 albo 673 to zdecydowanie ich posłuchaj. Grają o klasę lepiej niż MA bx2.

Od początku myślałem o Magnatach. Jednak ciężko z odsłuchem.

Chociaż zastanawiam się coraz bardziej nad kupnem w ciemno 653. Praktycznie wszędzie chwalone, nawet bardziej od MA bx2.

Nie kupuj nic w ciemno. Słuchałem dużo różnych polecanych modeli w konfiguracji z polecanymi klockami i często byłem rozczarowany. Nie ma to jak dobrać sprzęt pod własny gust i na swojej muzyce. Dobry sklep wypożyczy Ci kolumny, abyś mógł odsłuchać w domu, przy akustyce swojego pokoju, lub po prostu odsłuchasz w sklepie ze wzmacniaczem, który chcesz kupić. NAD jest dosyć popularny, więc łatwo znajdziesz go w salonach audio.

Witam,

Ostatecznie zdecydowałem się na NAD c326bee i Magnaty 673 - taki zestaw miałem okazje posłuchać w salonie. Kable to polecane wcześniej Klotz ly 225 oraz Bridge Elite bea 421.

Jak już dostałem sprzęt to całą sobotę słuchałem z wielkim bananem na twarzy :) Jak włączyłem Atom hear mother suite to się prawie popłakałem !:)

dzięki bardzo za wszelkie propozycje!! jestem mega zadowolony z efektu.

Trochę mi gotówki zostało i już zaczynam myśleć o słuchawkach :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie słuchawek. Zostało mi trochę gotówki, więc planuje zakup. Myśle o hd380 pro, akg k242 albo tańszych audio technica ath500. Jednak to tylko wstępny wybór, zdecyduje się po odsłuchu.

Natomiast pytanie mam bardziej techniczne. Czy słuchawki mogę podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza? czy Nad zdoła je napędzić? Generalnie będę słuchawki podłączał do karty, natomiast czasami chciałbym posłuchać płyt cd (dostałem stary odtwarzacz technicsa w prezencie).

Zdaje sobie sprawę, że zależy to głównie od słuchawek (zamierzam kupić takie z niską impedancją) ale czy Nad da radę czy jednak trzeba będzie zainwestować w dedykowany wzmacniacz słuchawkowy.

Słuchawki o takiej impedancji można podłączyć śmiało do wzmacniacza. Twierdzę, że odsłuch słuchawek jest ważniejszy niż głośników. Ja jestem średnio zadowolony z Sennheiserów HD 518. Jako nowe miały trochę mało basu, a gdy się wygrzały to dudnią.

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi o słuchawki na start polecam akg k242HD lub grado sr60i - grado grają bardziej wypełnionym dźwiękiem z mocniejszym basem - ogólnie przyjemniejsze brzmienie do rocka i ciężkiej muzyki, akg są bardziej delikatne- mają inną równowagę tonalną, ich dźwięk skupiony jest na średnich tonach, mają też bardziej szczegółowy dźwięk z ładniejszym rozróżnianiem barw i odwdzięczą się przy zastosowaniu lepszego toru audio (chociaż wzmacniacz słuchawkowy w asusie jest naprawdę dobry- lepszy niż dziurka słuchawkowa w nad-ach) ale w muzyce z mocniejszym uderzeniem lepiej sprawdzą się grado, jedną ich niedogodnością jest kompresja dźwięku przy dużym natłoku dźwięków tak jakby słuchawki traciły wtedy szczegółowość, w k242 ten efekt nie występuje.

Jedne i drugie słuchawki charakteryzuje bardzo duża uniwersalność - poradzą sobie z każdym rodzajem muzyki a wybór sprowadza się raczej do tego jaką równowagę tonalną preferujemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.