Skocz do zawartości
IGNORED

podłogowce w okolicy 7k

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ano stoje przed decyzją - jekie podłogowce w cenie ok 7k; pomieszczenie 25m^2; źródło rotel RCD1070, integra RA1060; hmm jak tak się rozglądnąć to wybór wcale nie jest za duży..., nie bede pisał co biorę pod uwagę, bo zaraz rozpęta się bitwa dlaczego akutat te.. itd, i oczywiście bez żadnych konretnych propozycji :))))

aha - nie interesują mnie zakupy z drugiej ręki (powód znany autorowi postu:D).

szukasz kolumienek a ne napisales czego oczekujesz, jakie sa Twoje preferencje brzmieniowe. Ja sma bym wybral chyba Dynaudio (audience 72, 82?). Swietne kopulki, dzwiek zrownowazony, kulturalny. Jest plus, mozna je dostac nowe z piecioetnia gw. taniej gdzies o 10-15%. Jesli nie wiesz gdzie proszeo kontakt na priva ( [email protected] ) - znalazlem kontakt jak chcialem kupic audience 52. Moze ProAc 125?

Gość hiena - podrobka

(Konto usunięte)

i biegiem mi sie do postu "swieta" wpisac !!!:) hiena bardzo by chciala zeby ten post byl wiecznie zywy...swoista wizytowka naszej badz co badz wspolnoty...

Sluchaj, zrobimy tak... Sprzedamy twoje klocki, wezmiemy te 7k i kupimy sobie po parze "na leb" calkiem przyjemnych kolumienek do 3.5 i jeszcze zostanie na 2 wzmaki, 2 dobre CD i oczywiscie kabelki! Co ty na to? Zamiast jednej szczesliwej osoby, beda juz dwie! A ja Ci pomoge wszystko ladnie skompletowac, a i piwko razem wypijemy... Hehehe...

Gość OLES do Paul

(Konto usunięte)

Ale mnie zastrzeliłeś :D, ProAc 125 - jasne że tak, grałem na nich (pożyczone) trochę i było oki, dynaudio - właśnie o nich myślę!!!!, jakiś prorok czy cuś:D

ps. ogólnie mało co słychać o np. JMLAB cobalt (816, 826) czy Paradigm Reference Studio 80 - może coś na ich temat ?

Od kilku miesięcy słucham Dynaudio 82 i mogę stwierdzić, iż są to bardzo grzeczne i sympatyczne kolumny. Nie wnoszą do dźwięku żadnej nierównowagi, podkolorowań, czyli tzw. swojego charakteru. Dlatego można je stosować praktycznie w każdej konfiguracji.

Ich pewną wadą jest impedancja 4 ohmy, która wyklucza zastosowanie niektórych wzmacniaczy, ale jeżeli nie jest to przeszkodą to polecam.

Gość `

(Konto usunięte)

Nie gorsz ludzi... Toz to rozpusta! Kup lepiej cos za 2-3 tys. a reszte przeznacz na pomoc ubogim. Dzwiek moze i bedzie minimalnie gorszy, ale za to ty bedziesz lepszym czlowiekiem... Pomysl, ile obiadow mozna kupic dla biednych dzieci w Sudanie wydajac 7 tys. zl? Ponadto, w dobie bezrobocia i kryzysu w Polsce kazdy powinien zacisnac pasa, wiec takze rowniez i ty o tym pomysl za kazdym razem, kiedy zechcesz wydac pieniadze na ow ekstra sprzecik...

Jeli chodzi o Paradigm Reference Studio 80, których jestem włacicielem to sš to kolumny dla ludzi kochajšcych dynamikę i głone słuchanie muzyki. Paradigmy zaczynajš grać przy poziomach wysterowania, przy których inne kolumny już nie dajš rady. Ich największš zaletš jest rodek-głównie niezmiernie naturalny wokal i nisko schodzšcy bas. Z wysokimi bywa różnie-znaczenie ma pokój, jak i wzmak oraz żródło-czasami mmogš zagrać zbyt ostro, chociaż zawsze b. czysto. Kolejnš ich zaletš jest wysoka jakoć wykonania, na pewno nie sš to kolumny dla wielbicieli mikroniuansów. Ja je jednak uwielbiam i na pewno jeszcze długo będę używał. Miałem też okazję słuchać Paradigm Studio 60 z Rotelem 1070-było b. dobrze, góra gładka i słodka, basik i doskonały rodek, ale był to sprzęt długo wygrzewany przez kumpla, nie wiem jak byłoby z nowymi.

Jak dawac czadu w sporym pokoju to Paradigmy są do rozważenia. Dużą efektywność połączoną z bardzo muzykalnym i wciągającym brzmieniem oferuje BC Acoustique. Dla mnie brzmiały o wiele lepiej niż Avance w podobnej cenie, z tym że porównywałem podłogowe za 4-5 tys.

pozwolę sobie na polemikę AVANCE signatury 7 i PROAC studio 125.....może ilość informacji podobna...ale jak podana ...jeśli cenisz sobie klasę ...to tylko PROAC...Nie mam uprzedzeń do Avansów ale w tym konkretnym przypadku...sorki ale PROAC górą !

I jeszce jedno - rocznego PROACA można wyrwać za 4000-4800 .... :)

Ja podzielam zdanie kolegi "`"... Nie kupuj za drogich kolumn - szkoda pieniedzy... Lepiej przeznacz na inny cel jak masz za duzo ;-) Zwykle Avance 509 wystarcza - i tak wiekszosc ludzi Ciebie odwiedzajacych nie doceni tego "szpanu" jaki snobom daja kolumny ProArc (chyba ze otaczasz sie samymi audiofilami?). Szkoda, ze kupiles juz te Acramy... Mozna bylo jednak cos tanszego... Przesadziles...

Za 7kzl mozna poszalec ale tylko na rynku wtornym ewentualnie DYI . Akkus ? Glosniki wstegowe ? . Qba oferuje ostatnio wiele zestawow do montazu a to doswiadczony projektant . Ewentualnie klasyka czyli klon Proac 3.5 ;-) A przede wszystkim przeznacz min 500 zl i mase czasu na odsluchy na wlasnym sprzecie. W tej cenie wymagania sa juz bardzo wysokie wiec nowe kolumny MUSZA oczarowac i zachwycic a nie tylko dobrze grac. Ale obawiam sie,że w sklepie za 7 kzl nic rewelacyjnego nie kupisz.

No właśnie, jak kupujemy kolumny za 3000 to wszędzię pieją, że to sprzęt "budżetowy" (inni mówią otwarcie "cienizna"), a jak ktoś chce drożej to nie ma? BTW mam ten "budżetowy" :)

są jeszcze audio physic spark. Mialem je okazje slyszec tylko przez uchylone dzwi ;-) Nie bede opisywal swoich wrazen bo niewiele w takiej sytuacjo mozna istotnego powiedziec.

Na pewno warto odsluchac.

Gość OLES do Troy

(Konto usunięte)

odnośnie zestawów do sam. montażu, zastanawiam się również nad tą opcją..., ale co do kit oferowanych przez QBA - to looknij na intertechnik; nie podważam umiejętności projektanckich QBA, ale te oferowane przez nich zestawy to nie ich autorstwo!!!:)

pozdrawiam

OLES

Gość troy -> OLES

(Konto usunięte)

Oczywiście ,że wpadłem na to ;-) ,że Qba nie jest autorem wszystkich zestawów oferowanych na jego www - jest to kompilacja projektów ,które można znaleźć na necie - nie tylko na witrynie intertechnika - np zestawy na Seasach Exel : Odin,Froy itp . Jednak on sam ma na swoim koncie kilka udanych projektów i jest w stanie sensownie doradzić , dostarczyć wszystkie możliwe części co nie jest bez znaczenia tak długo jak nie jesteśmy w UE. Sam obecnie w/g jego wskazówek nieco modyfikuję zestawy Sobieski. Pozdrawiam

7kzł.

opcja A - kupujesz pewniaka (Dynaudio, ProAc), siadasz, słuchasz i ew. robisz notaki do działu Opinie.

opcja B - pakujesz się w DIY i sfrustrowany ciągle coś poprawiasz.

opcja A - kupujesz pewniaka za 7 kzł . Po pół roku zmieniłeś wzmaka stwierdzasz ,że jednak wysokie nie sa najlepsze . Po roku sfrustrowany dajesz ogłoszenie i dzwoni Papamek ,że chętnie kupi twojego pewniaka za max 4 kzł ;-) Ty masz 4 kzł , nerwicę a Papamek ;-)

opcja B - pakujesz sie w DIY za 4 kzł i po roku zmieniasz wzmaka, inwestujesz w nowe części 200 zł - uczysz się nowych rzeczy i po pewnym czasie wiesz juz co w trawie piszczy - frustracja znika - czujesz się jak lew który posiadł sekret Enigmy i doradzasz Papamkowi,żeby sprzedał pewniaki i wszedł w DIY ;-)

I jak zwykle temat co kupić zmierza w kierunku zrób to sam. Jak w tym dowcipie nt. słynnego pytania retorycznego Edwarda G. Aż dziw, że się Słodowy jeszcze nie odezwał.

Gość troy -> Arek

(Konto usunięte)

Na wszelki wypadek nie zmieniać ampa ;-) A serio to modyfikacje kolumn DIY kosztują mniej niż straty na odsprzedaży gotowych kolumn . I przede wszystkim są kształcące.

Przepraszam, w takim razie powinno być tak:

7kzł.

opcja A - kupujesz pewniaka (Dynaudio, ProAc), siadasz, słuchasz i ew. robisz notaki do działu Opinie. Wydałeś planowaną kwotę.

opcja B - pakujesz się w DIY i sfrustrowany ciągle coś poprawiasz. Na szczęście masz za co, bo zostało 3kzł. Ponadto w tej kwocie dokształcasz się ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi