Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zdrowego Rozsądku

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wpadłem na pomysł założenia takiego klubu, gdzie będziemy rozmawiali o sprzętach charakteryzujących się najlepszym stosunkiem cena/jakość dźwięku.

Zasady:

1/ Ten klub nie jest dla "audiofili portfelowych".

2/ Ten klub nie jest dla miłośników śmierdzącego szrotu z niemieckich wystawek.

3/ Ten klub jest dla ludzi poszukujących maksymalnie dobrego dźwięku w posiadanym przez siebie budżecie. Przy czym Klubowicze zgadzają się, że za darmo to można tylko w mordę dostać... ;)

4/ Ten klub jest dla ludzi, chcących podzielić się z innymi swoimi odkryciami, perełkami, okazjami...

5/ Ten klub ma służyć propagowaniu producentów UCZCIWEGO Hi-Fi, czyli takich,którzy produkują wybitny sonicznie sprzęt, sprzedając go za uczciwe pieniądze. Co to są "uczciwe pieniądze"? Do tego dojdziemy w trakcie dyskusji

6/ Ten klub nie służy tropicielom audio-voodoo do uprawiania swoich chorych jazd. Przeciwnie! Jeśli uważasz, że jakiś ezoteryczny kabel wzniósł Twój system na wyżyny, albo piegi na ścianie poprawiły bas ;) - podziel się odkryciem!

Aha - obowiązuje KULTURA dyskusji!

Kto puści w Klubie Zdrowego Rozsądku brzydkiego bąka - wylatuje! :)

Kto chce w miłej atmosferze wymienić poglądy (nie chodzi o wzajemną adorację - różnice zdań są wręcz pożądane!) - ten zawsze będzie mile widziany!

Zapraszam!

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/104718-klub-zdrowego-rozs%C4%85dku/

Właśnie! O tym nie wspomniałem!

To klub bardziej dla melomana niż audiofila.

Przyjmujemy na samym początku aksjomat, że SPRZĘT STEREO SŁUŻY SŁUCHANIU MUZYKI A NIE KARMIENIU NEUROZY WŁAŚCICELA!

Nie chodzi o gonienie króliczka bez końca, tylko o to, żeby wydać dobrze swoje pieniądze i słuchać, słuchać... :)

Choć mały upgrade od czasu do czasu jeszcze nikomu nie zaszkodził... ;)

Audio i zdrowy rozsądek... :) ?? A da się tak ??

No dobra, ja jestem zadowolony ze swojego lampowca Rogue Audio Cronus Magnum. Nie lepiej brzmiący Octave słuchany w Braunschweigu kosztuje ponad 2 razy więcej.

Cena do przełknięcie, brak bajek, tony marketingu etc. Ma wszystko co potrzeba, no i jak dla mnie super brzmi z AP Tempo6. Cena do przełknięcia.

Ooooo - widzę, że forumowy mechanizm cenzury działa w najlepsze! I jak tu nie wierzyć w teorie spiskowe? :)

Pojawiły się pierwsze radosne i beztroskie (a tak naprawdę - potwornie najeżone!) trolle a pewien Jaśnie Wielmożny Moderator uznał (nie na darmo jeden troll ma etykietkę BRANŻA), ze poszukiwanie sprzętu o wybitnym stosunku jakość/cena ma się NIJAK do merytoryki(???) tego forum!

Powiem Wam - "ja wiedziałem, że tak będzie"!

Zdrowy rozsądek w audio - to jest kij włożony w pewne doskonale ustosunkowane mrowisko.

Macie wydawać pieniądze bez opamiętania i bez sensu, najlepiej nowy wzmak co 2 tygodnie, najlepiej w sklepach u tych panów, co się tak zjeżyli.

Boże broń - ebay czy allegro! Boże broń - rynek wtórny!

MIEJSCE LUDZI SZUKAJĄCYCH DOBREGO DŹWIĘKU ZA ROZSĄDNĄ CENĘ JEST NA BOCZNICY!!! Między UFO a Smoleńskiem...

Ciekawe... może ktoś jednak z rozumem i uczciwością zechce się przywitać - zobaczymy!

Ja już niczemu się nie dziwię. Za długo żyję na tym świecie i poznałem każdą możliwą odmianę podłości.

Namawiam tylko do refleksji, jak to możliwe, że poszukiwacze sprzętu o wybitnym stosunku jakość/cena mają go szukać między UFO a Smoleńskiem. :)

Temat generalnie bez sensu.

Przecież wiadomo, że wybitny stosunek jakość/cena prezentują sprzęty, które aktualnie u nas stoją,

nie mówię na razie o tych, które w najbliższej przyszłości będziemy próbowali w dobrej cenie sprzedać.

A i tak 80% efektu jaki słyszymy wynika z akustyki konkretnego pomieszczenia w którym konkretny sprzęt stoi

i już mamy trzy powody, dla których informacje zebrane w tym wątku można uznać za kompletnie bezwartościowe.

Abstrahując od meritum, to chyba ze dwadzieścia podobnych tematów na tym forum już funkcjonuje.

Dziękuję i przepraszam, więcej nie przeszkadzam :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja też dziękuję, mam jednak naiwną wiarę, że coś pozytywnego się z tego mimo wszystko może urodzić... :)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A co się ma narodzić, jak większość ma wiatr w jajach i tylko klonują ?

Chodzi o DIY.

Mam sprzęt który gra do doopy i zamierzam wypruć z pudełka wnętrze dla pozyskania obudowy, a sprzęt jakby nie było jest zaliczany do hifii

I jeszcze jedno.

Sprzęty vintage jak i obecne sprzedawane naprawdę grają tragicznie.

A wielu audiofilów zamierza swoimi klockami poprawić realizatora.

DIY - czemu nie?

"Umiesz liczyć - licz na siebie!". :)

Jeśli ktoś działa w DIY i zechce podzielić się ciekawą historią, jak ze szwagrem w stodole wydłubał wzmacniacz pożerający uznane hajendy na śniadanie - chętnie posłuchamy! :)

Co do klonowania - to może mniej ambitny ale tani i skuteczny sposób na dobre audio w domu. I także satysfakcjonujący.

Sam Nelson Pass namawia do kopiowania swoich konstrukcji i chętnie dzieli się schematami oraz wspiera środowisko DIY.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeszcze raz napiszę.

Ne wszystkie audio-rupiecie mieszczą się nawet w kl. hi-fi.

A rzadko która konstrukcja DIY podskakuje do tej rangii, i tylko nieliczne do kl. hi-end, no ale jakoś ich twórcy ulotnili się z tego forum z różnych powodów

Tak, wiem: vanitas vanitatum...

Czy oznacza to, że sprzęt o wybitnym stosunku jakość/cena nie istnieje?

Czy zakładanie podobnego wątku nie wymaga od autora zdrowego rozsądku ?

Wymaga.

To zdroworozsądkowy wątek dla ludzi ze zdrowym rozsądkiem.

Masz szansę nie wylecieć... :)

Podaj po prostu choć jedną propozycję sprzętu Twoim zdaniem mającego wybitny stosunek jakość dźwięku/cena.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Witam!

Wpadłem na pomysł założenia takiego klubu, gdzie będziemy rozmawiali o sprzętach charakteryzujących się najlepszym stosunkiem cena/jakość dźwięku.

Zasady:

1/ Ten klub nie jest dla "audiofili portfelowych".

3/ Ten klub jest dla ludzi poszukujących maksymalnie dobrego dźwięku w posiadanym przez siebie budżecie.

Zapraszam!

Ależ ty pier**lisz Dottore - dwa sprzeczne punkty.

Lepiej gra moj stareńki Kenwood niż wypasiony Xsindac Lepiej grała chińszczyzna po modzie niż Jolida za 5 razy więcej.

Wątek jest bez sensu.

No i uszy - każdy ma inne.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

chyba nie piszemy o podstawowej wersji sugdena ? bo nie dość że nie słyszałem to jeszcze określam tą konfigurację stopnia wyjściowego jako mało przyjazną w stosunku do kolumn

ja po prostu patrzę po schemacie, co ma szansę zagrać a co nie, i nie obchodzą mnie przy tym" patrzeniu" późniejsze parametry wzmaka

Ależ ty pier**lisz Dottore - dwa sprzeczne punkty.

Lepiej gra moj stareńki Kenwood niż wypasiony Xsindac Lepiej grała chińszczyzna po modzie niż Jolida za 5 razy więcej.

Wątek jest bez sensu.

No i uszy - każdy ma inne.

Masz dziś zdecydowanie zły dzień! :)

Proszę - wróć do tematu w lepszym humorze.

To może być naprawdę fajny temat.

Mister Hit

tak dobry , że już w sklepie niedostępny .

To już coś!

A teraz spróbuj coś na poważnie, pliz. :)

chyba nie piszemy o podstawowej wersji sugdena ?

Piszemy o czym chcemy... Sugdena Mystro nie słyszałem więc się nie wypowiem.

Nie w masturbacji rzecz, tylko by znaleźć sprzęty o wybitnym stosunku jakość dźwięku/cena.

To naprawdę za wiele?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Może rozgranicz - ja napisałem o vintage budżetówce - służy mi dobrze z głośnikami MAi Szpeltzami

A resztę zmieniam, poszukuję, słucham, (dość kosztowna zabawa). Dodaj do tego warunki lokalowe:)

Dodaj do tego warunki lokalowe:)

Chcesz przez to powiedzieć, że dany sprzęt w jednym pomieszczeniu zagra tak a w innym inaczej?

OK, zgadzam się na to.

Dopuszczamy subiektywne oceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.