Skocz do zawartości
IGNORED

Polak nie świnia, wszystko zje, byle tłusto i bez smaku


Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie zastanawia...

Od kilku lat wiadomo to o czym traktuje artykuł a mimo to nadal przeróżnej maści idioci dietetycy ba, lekarze bredzą po staremu.

Wiadomo również co w mięsie szkodzi, bynajmniej nie mięso...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 4 miesiące temu...

A ja dzisiaj sobie zaoszczędzam prąd i kociołek z gulaszem na kominku robię :) Się człowiek wygrzeje przy okazji...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie kominek, to koza!!

Wybudowałem ja Ci parę kominków(tzn.dwa) , to wiem!

 

A golonkę w kiszonej kapuście nadal uprawiam. Bo tłuste i ze smakiem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniej więcej w środku tekstu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

jest tabelka spożycia mięs w Pl, Ru i Niemczech. Niemcy strasznie lubią świnkę, u nas spada spożycie wołowiny.

Poza tym Amerykanie znacznie zmodyfikowali zalecenia żywieniowe: wycofali rekomendację dla węglowodanów na korzyść tłuszczów. I to nie tylko węglowodanów prostych, ale też złożonych=> lepszy/zdrowszy smalczyk niż buła.

 

Ale ponieważ tytuł wątku polityką trąca, nie rozwijam tematu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale trzeba spojrzeć na cały świat co ludzie jedzą, a nie na Niemcy, czy Rusków. Nigdzie się samego mięsa nie je, ani samego tłuszczu, ani samego chleba, ani samego ryżu, ani kartofli, ani samych ryb. No chyba że jest bieda, albo nic innego nie ma - tylko że tam sobie też urozmaicają jadłospis. A tam gdzie jest dobrobyt każdy człowiek podobnie zbilansuje sobie to co ma na talerzu wedle własnych potrzeb. Np. trochę mięsa, trochę ziemniaków, trochę surówek, jeden owoc. A ten co sobie codziennie pełen talerz mięcha załaduje i nic innego, wiadomo, normalny nie jest...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raz Big Maka, raz kebaba, raz zapieksę...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Mój też:

 

tumblr_ozoh2y91ed1uacv0ho1_540.jpg

 

 

Poniżej cała prawda o prawdziwym jedzeniu:

 

daily_picdump_2731_640_01.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...

Ja tam lubię makaron :)

Ja też, ale jako dodatek do......

Bo prawidłowe spalanie tłuszczu (podobno) wspomagają węglowodany:

..."FLEX nr 2 Luty 2000 str 42

"Spalanie tłuszczu w ogniu węglowodanów. Co znaczy to powiedzenie?"

 

[...]Powiedzenie ze "tłuszcze spalaja się w ogniu weglowodanów" odnosi się do czegoś, co nazywamy cyklem Krebsa.[...] Całkowity rozkład tłuszczu możliwy jest dzięki obecności węglowodanów. Węglowodany stanowią coś w rodzaju podpałki, od której można rozpalić duży kawał drewna.[...]

W procesie przemiany materii wolne kwasy tłuszczowe przekształcają się w substancję zwaną acetylokoenzymem A. Aby acetylo-coś mógł zostać zmetabolizowany, musi najpierw połaczyc się z substancją zwaną kwasem szczawiooctowym, który pochodzi głównie z rozpadu węglowodanów.

Przy braku kwasu szczawiooctowego metabolizm tłuszczu ulega nagłemu zwolnieniu[...]. "...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu wątku: scenka w sklepie Piotr i Paweł. Dziecięciometrowa lada pełna wędlin wszelakich. Proszę ekspedientę o wskazanie wyrobu, który składa sie wyłącznie z mięsa, soli i przypraw. Znaczy bez syropu glukozowego, soi, kazeiny, MSG, itp. itp. Kobieta tylko bezradnie rozłożyła ręce. NIE BYŁO ANI JEDNEGO! Takie to są nasze legendarne wędliny.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Lidlu czasem bywa kiełbasa, w której nie ma ani śladu chemii. Nawet teraz mam jakąś kiełbę z szynki, w której jedynym "e" jest azotyn sodu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sytuacja się poprawia nieco. Świadomośc ludzi rośnie i szukają czegoś co ma mniej chemii. Więc producenci muszą coś kombinować.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie że muszą kombinować. Na etykietach ze składem będą oszukiwać i pisać wołami: BEZ KONSERWANTÓW,

co oczywiście będzie nieprawdą, a my dalej będziemy się truli, ufając że jemy zdrowo. ;-)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem informację o smalcu.

 

Podsumowanie brzmi następująco:

..."

 

Jeśli przyjrzysz się faktom – smalec jest lepszym tłuszczem niż osławiona i uwielbiana oliwa z oliwek.

Smalec ma jeszcze więcej doskonałych właściwości – zarówno fizykochemiczych jak i biochemicznych. Ale chyba najprzyjemniejszą z nich jest ta, że mięso przygotowywane na smalcu (oraz ciasta pieczone z jego użyciem) mają doskonały smak i lekkość a warzywa (ziemniaki na frytki i inne okopowe czy korzeniowe) pozostają chrupiące, dzięki wysokiej temperaturze smażenia (punkt dymienia w okolicy 200 stopni), zaś umiejętne na nim smażenie gwarantuje suche potrawy (np. w odróżnieniu od ociekających tłuszczem kotletów smażonych na olejach roślinnych)."...

U mnie w domu przez ok 20 lat schabowe smażyliśmy na oleju. Od zjedzenia sznycla po wiedeńsku w Wiedniu zagościł u nas smalec.

 

Reszta:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Schabowego zawsze smazy się na smalcu. Bynajmniej powinno.

 

Dokładnie tak. Sam smażę na takim:

smal_kaczy.jpg

 

 

 

 

 

Wbrew pozorom, bez jakichkolwiek podtekstów. Pod wieloma względami lepszy od typowego wieprzowego.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do smażenia mięs też używam smalcu. Ale nie tylko. Do jajecznicy na kiełbasie, wędzonym boczku czy szynce czy zasmażek do zup też. Z tym, że nie jest to smalec ze sklepu.

 

Raz w tygodniu kupuję na targowisku (tak samo jak ww wędliny) słoninę i z niej wytapiam smalec. Z razowym czy żytnim pełnoziarnistym chlebem z małej piekarni jest pyszny.

 

Niestety taka żywność jest droga, ale coś za coś.

 

Zimą mój pies uwielbia pajdę żytniego zwykłego chleba, grubo posmarowaną takim smalcem ze skwarkami, jako kolację.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.