Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kolumny Sumax tk50 z Danii czy wiecie coś o tej firmie ?

karolc1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów zakupiłem przez internet takie kolumny jak na zdjęciach. Niestety nie znalazłem zupełnie nic o nich w internecie .

Będą one wymagały wymiany zawieszeń i ogólnej regeneracji pudeł .

Szczerze mówiąc zakupiłem je w ciemno za drobne pieniądze więc dużo nie stracę a być może będą nawet jakoś grały .

Czekam teraz na wysyłkę więc mam na razie tylko zdjęcia od sprzedawcy. Są one produkcji Duńskiej i zakupiłem je ponieważ jak wiadomo w Dani robiono bardzo udane kolumny. Sprzedawca nic o nich także nie wiedział tylko tyle ,że są sprawne i podobno pochodzą z jakiegoś studia .

Moje pytanie brzmi czy wiecie cokolwiek o tej firmie lub może mówi Wam coś wygląd zewnętrzny głośników ? Nie przypominają wam może głośników SEAS ?

Prosiłbym o jakieś info .

Dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-48913-0-77221800-1375200547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-48913-0-77221800-1375200547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli wykręcisz głośniki, to się dowiesz jakie w środku siedzą :) Ogólnie konstrukcja dość dziwna. Tylna tabliczka informuje nas o bardzo wysokim paśmie podziału jak na konstrukcję dwudrożną (aż 6kHz) co jest z kolei jest korzystne dla pracy głośnika wysoko-tonowego lecz może być kłopotliwe dla głośników nisko-średnio-tonowych które chyba cudem przenoszą (według producenta) efektywnie pasmo 35Hz-6kHz... Twierdzę, że na podstawie przedstawionych przez Ciebie zdjęć nic więcej nie da się powiedzieć na ich temat :)

Dzięki za odpowiedź. Wiem, że jak je dostanę to będę mógł dopiero ocenić ,ale z ciekawości zapytałem . Myślę, że może coś tam z nich być pewnie nie żadna rewelacja, ale może też nie totalna lipa. Dzięki i jeśli ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia to niech coś napisze.

Witam, myślę że to może być trafiony zakup. Miałem kiedyś podobne kolumny i siedziały tam szerokopasmowe Peerlees wspomagane tweeterem. Kolumienki raczej do spokojnego plumkania niż do ostrzejszej muzyki. Miałem problem z dostaniem oryginalnych zawieszeń, ale pomógł mi jeden dobry człowiek.

Sam lubię też od czasu do czasu kupić jakieś starocie z Allegro, można się czasami nieźle ździwić.Jak przyjdą to obejrzyj również zwrotnicę czy kondensator wygląda w porządku, nie wymieniaj na "pałę" bo czasami te stare grają dużo lepiej.

Witam, myślę że to może być trafiony zakup. Miałem kiedyś podobne kolumny i siedziały tam szerokopasmowe Peerlees wspomagane tweeterem. Kolumienki raczej do spokojnego plumkania niż do ostrzejszej muzyki. Miałem problem z dostaniem oryginalnych zawieszeń, ale pomógł mi jeden dobry człowiek.

Sam lubię też od czasu do czasu kupić jakieś starocie z Allegro, można się czasami nieźle ździwić.Jak przyjdą to obejrzyj również zwrotnicę czy kondensator wygląda w porządku, nie wymieniaj na "pałę" bo czasami te stare grają dużo lepiej.

Mam nadzieję, że się zdziwię pozytywnie :)

A wiesz może gdzie mógłbym zakupić podobne zawieszenia i ile kosztują ? Jak nie znajdę podobnych do oryginałów to wkleję takie zwykłe wypukłe pianki albo gumowe jakieś .

Mam nadzieję, że się zdziwię pozytywnie :)

A wiesz może gdzie mógłbym zakupić podobne zawieszenia i ile kosztują ? Jak nie znajdę podobnych do oryginałów to wkleję takie zwykłe wypukłe pianki albo gumowe jakieś .

Ale jeszcze nie wiadomo co to za głośniki siedzą, napisałem że miałem podobne, ale nie takie same. Jak przyjdą to się wyjaśni sprawa, chociaż często nie ma żadnych oznaczeń.

Najpierw odsłuchaj na szybko z tym co jest, wstępnie ocenisz czy Ci się podoba, oczywiście zmurszałe zawieszenia mają wpływ na dźwięk, ale w głównej mierze na bas. Średnica i wysokie nie zmienią sie bardzo. Czasami zawieszenia mogą kosztować i po 10-20 euro za sztukę, i nie można wstawiać "jakiś gumowych" jak napisałeś bo to całkowicie zmieni głośnik. Może się zepsuć cewka, membrana , zmienią sie wszystkie parametry itd. Później prześlę Ci namiary na fachowca od naprawy głosników. Ja nigdy nie naprawiałem sam, czasami płaciłem 30 zł za szt, czasami 100 i więcej.

Nie no, nie nastawiam się aż tak bardzo bo być może nie będzie tam rewelacji .Zawieszenia piankowe wymieniałem już kilka razy po poradach fachowców i udawało się bardzo fajnie to zrobić, ale być może z tymi nie będzie tak łatwo . Okaże się za niedługo .

Kolumny już do mnie dotarły i chwilę posłuchałem i nawet jakoś to gra ,ale bez szału . Chwilę były podłączone bo od razu jak podgłośniłem odpadły zawieszenia . Głośniki niskotonowe mają 21cm jak dla mnie nie wyglądają zbyt rewelacyjnie mają małe magnesy i są lekkie. Nie ma żadnej firmy na głośnikach niskotonowych jest tylko oznaczenie jak na foto i 15 Ohm a wysokotonowe to ITT 8 Ohm też na foto. Zwrotnica biedna jak widać . Jak zrobię zawieszenia to dopiero sprawdzę dokładnie co potrafią . Może te zdjęcia mówią coś więcej ?

Ukryta Zawartość

post-48913-0-64455200-1375277785_thumb.jpg

post-48913-0-80497400-1375277796_thumb.jpg

post-48913-0-01201500-1375277813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moglibyście dać mi jakieś rady czy można coś poprawić w zwrotnicy ? Siedzą tam 2 głośniki szerokopasmowe i tweeter . Czy dałaby dużo wymiana kabelków w środku bo są cieniutkie ? Ogólnie dźwięk podoba mi się, ale chyba dopiero po wymianie zawieszeń będę mógł je w pełni sprawdzić .Już mam zamówione zawieszenia w poniedziałek powinienem dostać. Teraz robię skrzynki mam nadzieję, że wyjdzie mi to jakoś .

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak zrobię zawieszenia to dopiero sprawdzę dokładnie co potrafią . Może te zdjęcia mówią coś więcej ?

Moim skromnym zdaniem te zdjęcia mówią, że nie każdy staroć to vintage. Wtopiłeś parę złotych, nie ładowałbym już ani złotówki. Zwrotnice są skromne pierwszego rzędu, ale mogą się przydać, ktoś może kupić dla cewek - sprzedaj na allegro. Wysokotonowe ITT też się da sprzedać i parę złotych odzyskasz.

Zdarzyło mi się też wtopić parę złotych, bo grat wyglądał obiecująco. ;)

Myślisz, że aż taka lipa ? Jak słuchałem to nawet spoko grały jak na głośniki bez zawieszeń . Wtopiłem tak mało, że chętnie je sobie zostawię jak zrobię. Chętnie bym porobił jakieś przeróbki jeśli się da . Nie znam się za bardzo, ale na szerokopasmówki to chyba zwrotnica jakaś wypasiona nie potrzebna ? Co mi tam będę sobie je robił po woli a kiedyś się przydadzą . Jakbyście mieli jakieś rady to proszę pisać .

Zwrotnica jest bardzo prosta, ale być może dobrze sprawdza się w tym układzie.

Ja jedynie wymieniłbym kabelki na jakieś markowe i zmienił kondensator elektrolityczny na jakiś MKT/MKP, bo cewka powietrzna wygląda na solidna i nie ma jej co ruszać.

Nie są to duże koszta, a być może spowoduje to poprawienie dźwięku

Witam, wymiana kabelków nie wniesie za dużo, można wymienić na lepsze ale bez szaleństw, warto oczywiście wywalić te kondensatory, 2 uF to mała wartość i możesz wstawić coś lepszego. Tak jak napisał StaryM, nie każdy staroć to Vintage, można wtopić czasami parę złotych. Widać że niestety nawet się nie przyłożyli do mocowania tej zwrotnicy. Jeśli dałeś mało to pobaw się troszkę, później oddasz jakiemuś dzieciakowi albo sprzedasz za parę groszy.

Dzięki za rady i pewnie macie rację, że to graty .Myślę ,że dzisiaj zrobię sobie zawieszenia . Te kondensatory to na jakie najlepiej zmienić bo nie znam się za bardzo ? Próbuję teraz doprowadzić skrzynki do dobrego stanu a że robię to pierwszy raz to nie bardzo mi idzie szpachlowanie . Będę miał przynajmniej trochę praktyki przy tych kolumnach może się czegoś nauczę i następnym razem pójdzie lepiej :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kondensatory można dostać na allegro za niewielkie pieniądze. Taki 2,2µF nie będzie kosztować dużo, więc można kupić. Skrzynki zreperować. Raczej unikać oklejania ich okleiną winylową, chyba, że potrafisz to zrobić wyjątkowo starannie i "profesjonalnie", a to nie jest łatwe. Czasami lepszy efekt można uzyskać malując matową farbą. O fornirowaniu nie piszę, bo to bardziej kosztowne i wymaga większych umiejętności. Jeśli okleina oryginalna nie ma ubytków to można po przeszlifowaniu użyć preparatu Starwax do nadania jej głębszej barwy. W środku można uszczelnić masą akrylową.

W niedawno przez siebie odrestaurowanych kolumnach na ściankę przednią użyłem samoprzylepnego filcu. Wygląda doskonale, a właściwości dźwiękowe też nie są do pogardzenia.

Witam, jak chcesz tanio to możesz kupić np. takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4 sztuki i połączyć po 2 równolegle. Możesz też kupić po jednym 2,2 uF ale to zmieni minimalnie podział na zwrotnicy. Sposób wykończenia skrzynek zależy od wartości kolumieniek i od chęci, jakiś rok temu położyłem sam fornir i wyszło bardzo ładnie, koszt to ok 150 zł, czy to drogo czy tanio to zależy od Ciebie. Możesz też wstawić jakieś terminale, są niedrogie i będzie praktycznie.

Ukryta Zawartość

chłopie zagrzebałeś się w gównie zamiast dozbierać i kupić cos normalnego

Chłopie mam coś normalnego, ale chciałem też sobie pogrzebać w takim starym gównie

Oto efekty wizualne mojej pracy .Jak na razie nie robiłem nic w środku z braku czasu. Poszedłem na łatwiznę i wyszpachlowałem co się dało zeszlifowałem i pomalowałem lakierobejcą a front okleiłem skajem niby sztuczną skórą. Jak na pierwszy raz to myślę, że spoko ja tam jestem zadowolony .Jeszcze bym dał jakieś pierścienie albo jakieś nakładki na głośniki bo wyglądają paskudnie macie może pomysł jak zrobić takie pierścienie i z czego ?

Ukryta Zawartość

post-48913-0-31198500-1376244987_thumb.jpg

post-48913-0-29884800-1376244998_thumb.jpg

post-48913-0-38179300-1376245009_thumb.jpg

post-48913-0-92976500-1376245019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.