Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie elementów Yamah - proszę o poradę.

Mikellino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym Was prosić o doradzenie jak najlepiej ze sobą to połączyć.

Mam

AX700, cdx1110, dvd-s2700, rx-v2600.

mogę to zrobić z użyciem obydwu wzmacniaczy lub tylko rxv2600. Wersja zależy od tego co wybiorę.

1. ax700 - analog stereo chinch direct < - > cdx1110 < -> coaxial/spdif <-> rxv2600 <-> coaxial/spdif oraz 6x chinch dla dvd-audio oraz chinch stereo dla SACD (direct) <-> dvds2700.

lub

2. cdx1110 < -> analog i coaxial/spdif < -> rxv2600 < - >6xchinch discrete dla dvd audio, 2 chinch dla SACD oraz coaxial SPDIF <-> dvds2700

Mam nadzieję że domyślicie się jak to wszystko ma zadziałać.

I pytanie - czy konieczne są podwójne podłączenie lub nawet potrójne między rxv2600 a dvds2700 aby uzyskać korzystanie z wszystkich formatów, i czy hdmi przepuści coś więcej niż dd7,1 lub dts 7.1.

I jeśli gdzieś mam zbędne połączenia to które, jeśli mi czegoś brakuje to co mam podłączyć w celu najlepszej konfiguracji umożliwiającej direct linear, sacd itd jak również 5.1 dvdaudio/mlp czy dts

Wiadoma sprawa że z głośnikami to konfiguracja musi posiadać inne elementy ale to nie istotne. Umówmy się że ax700 na innych głośnikach jest do stereo a rxv2600 na innych do 5.1"

Pozdrawiam

PS - Aha - w szczególności chodzi mi o uzyskanie najlepszego dźwięku stereo - SACD - z dvds2700 i stereo z cdx1110 która na sobie ma sporo dobrej klasy elektroniki. I tu powstaje dla mnie pytanie - czy lepiej puszczać z nich dźwięk analogowo czy cyfrowo. Co w danym przypadku jest korzystniejsze przy połączeniach ze wzmacniaczami, szczególnie 5.1 które mają wejście direct. Czy działa ono wtedy na analogu chinch.

Troche komplikujesz sobie.Amplituner pre-out do wzmacniacza main-in,cd do wzmacniacza dvd analogiem do wzmacniacza oraz 5,1 analogowo do amplitunera i tyle.

Znakomite CD CDX 1110 - podstawa do budowy świetnego systemu i słabiutkie pozostałe elementy. Zostawić 1110 i sprzedać wszystko inne. Stworzyć system godny tego źródła oparty na bardzo dobrym wzmacniaczu stereo i świetnych kolumnach. Wybór z drugiej ręki jest ogromny.

Znakomite CD CDX 1110 - podstawa do budowy świetnego systemu i słabiutkie pozostałe elementy. Zostawić 1110 i sprzedać wszystko inne. Stworzyć system godny tego źródła oparty na bardzo dobrym wzmacniaczu stereo i świetnych kolumnach. Wybór z drugiej ręki jest ogromny.

Masz racje (choć z przymiotnikiem słabiutkie - przesadziłeś) - lecz nie dyskutuję o wymianie sprzętu tylko o sposobie podłączeń. Z powodu utraty w zasadzie wszystkich pozytywnych cech jakie dawał zestaw z tym cd i ax700 w nowym pomieszczeniu, decyduję się na zmianę w kierunku korzystania z kina domowego, stosowanego w innym pokoju, ale w połączeniu sacd z dvds2700 i audio cd z 1110.

Poprzednie kino oparte był o dspe800 i ten wzmacniacz. Do tego tx900, tt500, kx-r700. Większość elementów kupowana jako nowa w Niemczech ponad 20 lat temu przeze mnie - więc wiem co mam, choć to żaden hiendowy sprzęt.

Ale nie o tym. Wiem że najlepiej byłoby osobno podłączyćten cdek do ax2000 czy ax900 ale takiej możliwości nie ma. Z drugiej strony nie ma sensu bo jest to wywalenie kasy w błoto w tym pomieszczeniu, w którym to pracuje. Wiem co straciłem z poprzedniego mieszkania i jest to z powodu układu pokoju a w zasadzie pokoi - nie do uzyskania. Po prostu nigdy w tym pomieszczeniu nie będzie hiendowej stereofonii, a przynajmniej takiej jaką miałem. Natomiast od czasu do czasu chcę posłuchać stereo ale i audiocd i w sacd + kino.

Troche komplikujesz sobie.Amplituner pre-out do wzmacniacza main-in,cd do wzmacniacza dvd analogiem do wzmacniacza oraz 5,1 analogowo do amplitunera i tyle.

OK o takiej konfiguracji nie pomyślałem. Tylko tracę jedną rzecz - kalibrowanie amplitunera bo rozumiem że fronty pracować będą z ax.

Taki układ miałem z dspe800. Ustawianie tego ... męczące.

Ale inaczej -

1. cd czinczami do ax a spdif do rxv - tak? A w tym przypadku za jakość dźwięku odpowada w ax - cdek a w rxv - ampli - tak?

2. dvds2700 - 5.1 czincz do rxv - wtedy mamy dvdaudio oraz sacd - a jeśli przez spdif - wtedy dts i dd.

-chyba tak to pracuje....?

Wyjście jest jedno: praca nad akustyką. Na forum jest specjalna zakładka temu poświęcona i znajdziesz na pewno ludzi którzy pomogą dostosować Twój pokój. Próbujesz iść na skróty ale jest to droga donikąd. Nigdy żadne tanie SACD (droższe niestety też) nie dorówna CDX-1110. Nie mówiąc o tym jak daleko ma Twój amplituner (z AX-700 włącznie) do przyzwoitego wzmacniacza.

Wyjście jest jedno: praca nad akustyką. Na forum jest specjalna zakładka temu poświęcona i znajdziesz na pewno ludzi którzy pomogą dostosować Twój pokój. Próbujesz iść na skróty ale jest to droga donikąd. Nigdy żadne tanie SACD (droższe niestety też) nie dorówna CDX-1110. Nie mówiąc o tym jak daleko ma Twój amplituner (z AX-700 włącznie) do przyzwoitego wzmacniacza.

no niestety - praca nad akustyką niestety nie wchodzi w grę - chyba że zrobię z wizytowego pokoju enklawę tylko dla mnie - co nie jest możliwe.... Poprzestawianie mebli, gąbki, srąbki itp nie będą stosowane. Kable są w ścianie, układ jasny mebli i się nie zmieni, pokoje 2x21 połaczone przebudować też się nie da. Więc chętnie posłucham słabszego stereo na rzecz dobrego dvd-audio czy dts.

Moje pytanie to nie skróty. Po prostu taka jest sytuacja i nie kompletuje ani nie kupuje sprzętu żeby się delektować a potem wymądrzać.

Zestaw 1110 z ax2000 i np kappy 8.2 czy 9 - to taka yamahowa odskocznia i chętnie bym ją miał - ale nie mam pomieszczenia i reszty sprzętu - choć z tą resztą to nie problem.

Chodzi jedynie o to co jak podłączyć żeby uzyskać to co daje (choć w części 1110) i mieć możliwość sacd, przy czym skorzystać z łask przestrzeni rxv....

• Redaktorzy

Accu ma racje. Jesli chcesz uzyskac namiastke dobrego stereo, musisz krok po kroku zbudowac dobry tor audio. Trzeba odpowiednio ozenic klocki. Jesli to, co masz satysfakcjonuje Cie, to dobrze. Pamietaj, ze zawsze mozna lepiej i najslabsze ogniwo zniweczy Twoj wysilek.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

OK o takiej konfiguracji nie pomyślałem. Tylko tracę jedną rzecz - kalibrowanie amplitunera bo rozumiem że fronty pracować będą z ax.

Taki układ miałem z dspe800. Ustawianie tego ... męczące.

Ale inaczej -

1. cd czinczami do ax a spdif do rxv - tak? A w tym przypadku za jakość dźwięku odpowada w ax - cdek a w rxv - ampli - tak?

2. dvds2700 - 5.1 czincz do rxv - wtedy mamy dvdaudio oraz sacd - a jeśli przez spdif - wtedy dts i dd.

-chyba tak to pracuje....?

Nie stracisz kalibrowania, bo wszelkie nastawy dla wyjść głosnikowych (odcięcie pasma, opóźnienia itd.) powinny być aktywne równiez na wyjściach niskopoziomowych (pre out) jezeli ten amplituner takowe posiada. To musiałbys juz sprawdzić w instrukcji. Yamaha dołącza zazwyczaj dość opasłe tomiszcza do swoich amplitunerów, więc takie informacje równiez powinny tam być.

ad.1

Nie tyle chodzi tutaj o jakość dzwięku ogólnie, bo ta jest wypadkową wszystkich elementów systemu. Natomiast sposób połączeń decyduje o tym, które urządzenie (DAC) będzie odpowiadać za konwersję C/A. I tak:

a) cdx1100 czinczami do ax700 - wykorzystywany jest DAC w cd, tutaj sprawa jest jasna, nie ma zresztą innej możliwości połączenia ze sobą tych dwóch urządzeń

b) cdx1100 spdif do rxv2600 - wykorzystany bedzie tylko DAC w amplitunerze. Pytanie po co w ogóle robić takie połączenie, skoro płyt CD (stereo) z założenia bedziesz i tak słuchał przez ax700. A każde dodatkowe połączenie elektryczne pomiedzy urządzeniami w bardziej rozbudowanym systemie zwiększa ryzyko wystąpienia pętli masy (przydźwięk w głośnikach, buczenie itd.). Chyba, ze zamiast po coaxialu podłączysz przez optyk - wtedy pętla masy nie wystąpi, ale nadal pozostaje otwarte pytanie: do czego takie połączenie miałoby być wykorzystywane? Moim zdaniem połączenie b) jest całkowicie zbędne.

ad.2

Generalnie tak jak napisałeś, przy czym do rozważenia są jeszcze 2 dodatkowe opcje:

a)analogowe wyjścia 'mixed 2ch' w dvds2700 podłączyć czinczem do ax700 i uzywac do odsłuchu 2-kanałowych DVDA i SACD (jesli takie posiadasz). Istnieje bowiem spora szansa, ze 2-kanałowe DVDA i SACD zagrają lepiej w takim połączeniu niz przez amplituner rxv2600. Płyty w wersji 5.1oczywiście nadal odsłuchujesz przez rxv.

b)w ogóle zrezygnowac z analogowego połączenia 5.1 pomiedzy rxv2600 i dvds2700, a do odsłuchu SACD/DVDA 5.1 wykorzystać HDMI. Jeśli DAC w rxv2600 jest lepszy niż w dvds2700, to teoretycznie takie połączenie powinno być korzystniejsze, ale z drugiej strony to co poprawi lepszy DAC może popuć HDMI (wiele osób uwaza, że HDMI średnio nadaje się do słuchania muzyki), dlatego trzeba po prostu wypróbować te opcje i ocenić samemu. Niezaprzeczalną korzyścią z takiego połączenia będzie natomiast zredukowanie ilości kabli pomiedzy dvd i amplitunerem do 1 sztuki.

Nie stracisz kalibrowania, bo wszelkie nastawy dla wyjść głosnikowych (odcięcie pasma, opóźnienia itd.) powinny być aktywne równiez na wyjściach niskopoziomowych (pre out) jezeli ten amplituner takowe posiada. To musiałbys juz sprawdzić w instrukcji. Yamaha dołącza zazwyczaj dość opasłe tomiszcza do swoich amplitunerów, więc takie informacje równiez powinny tam być.

ad.1

Nie tyle chodzi tutaj o jakość dzwięku ogólnie, bo ta jest wypadkową wszystkich elementów systemu. Natomiast sposób połączeń decyduje o tym, które urządzenie (DAC) będzie odpowiadać za konwersję C/A. I tak:

a) cdx1100 czinczami do ax700 - wykorzystywany jest DAC w cd, tutaj sprawa jest jasna, nie ma zresztą innej możliwości połączenia ze sobą tych dwóch urządzeń

b) cdx1100 spdif do rxv2600 - wykorzystany bedzie tylko DAC w amplitunerze. Pytanie po co w ogóle robić takie połączenie, skoro płyt CD (stereo) z założenia bedziesz i tak słuchał przez ax700. A każde dodatkowe połączenie elektryczne pomiedzy urządzeniami w bardziej rozbudowanym systemie zwiększa ryzyko wystąpienia pętli masy (przydźwięk w głośnikach, buczenie itd.). Chyba, ze zamiast po coaxialu podłączysz przez optyk - wtedy pętla masy nie wystąpi, ale nadal pozostaje otwarte pytanie: do czego takie połączenie miałoby być wykorzystywane? Moim zdaniem połączenie b) jest całkowicie zbędne.

ad.2

Generalnie tak jak napisałeś, przy czym do rozważenia są jeszcze 2 dodatkowe opcje:

a)analogowe wyjścia 'mixed 2ch' w dvds2700 podłączyć czinczem do ax700 i uzywac do odsłuchu 2-kanałowych DVDA i SACD (jesli takie posiadasz). Istnieje bowiem spora szansa, ze 2-kanałowe DVDA i SACD zagrają lepiej w takim połączeniu niz przez amplituner rxv2600. Płyty w wersji 5.1oczywiście nadal odsłuchujesz przez rxv.

b)w ogóle zrezygnowac z analogowego połączenia 5.1 pomiedzy rxv2600 i dvds2700, a do odsłuchu SACD/DVDA 5.1 wykorzystać HDMI. Jeśli DAC w rxv2600 jest lepszy niż w dvds2700, to teoretycznie takie połączenie powinno być korzystniejsze, ale z drugiej strony to co poprawi lepszy DAC może popuć HDMI (wiele osób uwaza, że HDMI średnio nadaje się do słuchania muzyki), dlatego trzeba po prostu wypróbować te opcje i ocenić samemu. Niezaprzeczalną korzyścią z takiego połączenia będzie natomiast zredukowanie ilości kabli pomiedzy dvd i amplitunerem do 1 sztuki.

No i o taką odpowiedź mi chodziło.

Mam jeszcze jedno rozwiązanie.

Ponieważ używam biwire 4x4mm, to przy zmostkowaniu głośników z tyłu można pokusić się o odrębne podłączenia zestawów przy czym do frontów wypuścić z każdego wzmacniacza 2x4mm. Nie wiem tylko czy przy zaćmieniu umysłu i nie wyłączeniu jednego z urządzeń, któreś się nie spali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.