Skocz do zawartości
IGNORED

Roth oli 30 vs Castle Knight 2

payu83

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Marantz -a 6005 i pokój około 15m2 i zostałem postawiony przed wyborem kupna jednej pary kolumn z dwóch różnych firm w podobnych cenach.Są to Roth oli 30 vs Castle Knight 2. Czy może koś z was panowie wie co by się lepiej zgrało z marantzem?.Lubie przestrzeń i muzykalność bas nie jest priorytetem

Muzyka 65% (chillout,filmowa,i elektroniczna) problem w tym że filmy także oglądam a firma Castle nie posiada głośników centralnych lecz może bym coś kiedyś dopasował (ale to problem na inny temat) bo nie ukrywam że ciągnie mnie bardziej właśnie ku Castle Knight 2.

Pozdrawiam!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/104876-roth-oli-30-vs-castle-knight-2/

To dobrze Cie ciągnie :) Jak duże masz miejsce odsłuchowe ? Miałem Oli 40 z marantzem PM6004. Mają jak dla mnie kompletny brak przestrzeni. Grają na jednej płaszczyźnie. Bas który na początku mi sie podobał zaczął mi potem przeszkadzać. Średnica schowana. Wysokie lekko wycofane a przecież marantz nie jest ciemnym wzmacniaczem. Sprzedałem. W ich miejsce kupiłem monitorki knight 2 i pojawiło sie to czego mi brakowało. Przede wszystkich przestrzeń wychodząca na boki i akustyka pomieszczenia nagraniowego. Wysokie wyraźniejsze. Dodatkowo Knighty mają też świetny bas (jak na monitory tej wielkości) który nie wzbudza się niepotrzebnie i nie przeciąga wyższego basu w długich nutach. Uderza tam gdzie naprawdę powinien. Także z mojej strony pełne poparcie dla Castli.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

WItaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, Castle wydają się lepszą opcją, jednak potwierdzam opinię mojego przedmówcy, spróbuj posłuchać Indiana Line Nota 550, będzie to bardzo dobre połączenie w Twoim systemie. Ewentualnie zwróć jeszcze uwagę na kolumny Tannoy Mercury V4 (http://www.q21.pl/tannoy-mercury-v4.html) oraz Xavian Delizia (http://www.q21.pl/xavian-delizia.html).

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Castle, choć do Marantza ja bym wybrał jeszcze coś cieplejszego. Tannoy?

Jeśli Tannoy do Maranza, to rozpatrywałbym M2 lub M2,5 - jeśli w grę wchodziłyby używki. Mimo wszystko w dalszym ciągu stawiam na Knighty.

Dziękuje bardzo za szybkie odpowiedzi które mnie utwierdziły w tym co już zobaczę w moim pokoju za dni kilka.

Pozdrawiam!!!

Napisz po odsłuchach jak sprzęt gra u ciebie. Nie zapomnij wpisać sie do klubu Castle (jeśli je wybrałeś) i dodać jakieś fotki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomyśl też w przyszłości o wzmacniaczu stereo do muzyki bo amplituner kina nie da Ci takiej jakości dźwięku muzyki jak wzmacniacz. Wzmacniacz najlepiej z wejściem Power Amp Direct (np marantz PM7004 do kompletu) żeby podłączyć do niego amplituner kina i wtedy kolumny przednie L i P napędza wzmacniacz a resztę amplituner. Wtedy jest rewelacja.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli transakcja zakończy się pomyślnie to nie omieszkam zapisać się do waszego klubu.Oczywiście spróbuje się podzielić i opisać wrażenia odsłuchowe w porównaniu do kolumn które obecnie posiadam (lepiej nie napisze jakich) w miarę moich możliwości literackich i dźwiękowych ;) .

Jestem świadomy że amplituner jest namiastką wzmacniacza stereo jeżeli ma z niego płynąć muzyka dlatego będę dążył do systemu stereo,lecz jak wiemy ... no trochę to potrwa

Do usłyszenia

Przepraszam że zakładam kolejny post ale skoro już tu piszę o Knight 2 mam pytanie odnośnie standów do nich ,ponieważ przy 20 cm szerokości i 38 cm długości kolumny, podstawa górna standów 20 cm na 20 cm będzie OK?

pozdrawiam

Moim zdaniem Castle...akurat mam zestaw Marantz z Castle, dokładnie Pearl Lite z Castle Knight 5 i jest pięknie, średnica znakomita i głęboki dobrze kontrolowany bas, u góry detaliczna ale gładka nic nie kuje w uszy.

Ale do słuchania muzyki to tylko wzmacniacz stereo a nie amplituner.

A jeszcze jedno kolumny pięknie wykonane, kolor machoń super.

Moim zdaniem Castle...akurat mam zestaw Marantz z Castle, dokładnie Pearl Lite z Castle Knight 5

mzulawski daleko mieszkasz od trójmiasta ? :) Ja sie chyba przymierzam do większych knightów 5 bo sam mam 2 i z chęcią bym posłuchał tych większych :))))) Co dwa średniotonowce to nie jeden. Chociaż ja używam w zestawie suba rel T5 i na bas w 24 metrach nie narzekam. A i same knighty 2 też mają go w sam raz.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.