Skocz do zawartości
IGNORED

plyty CD-R nie dzialaja w wiezy samsunga

sulcus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam nagrywarke Lite-On DVDRW SOHW-832S, do wypalania plytek uzywam NERO 6. Klopot polega na tym ze ZADNA plytka wypalona przeze mnie nie dziala na wiezy mojej dziewczyny. Jest to dosc leciwy samsung (ma tak 3-4 lata). U mnie te plytki dzialaja bez zadnego problemu. Juz przyjalem ze zadne CD-R z muzyka nie beda u niej dzialaly gdy okazalo się ze jeden moj kolega nagral plyte ktora jest bez problemu czytana przez tego samsunga... niestety ten koles to jest jej kolega (ja go nie znam) i nie bardzo wiem co on takiego zrobil ze u niej dziala (ani nie bardzo moge się zapytac a ona tez nie bo się nie zna:( . Z powyzszego powodu prosze Was o pomoc... jak wiecie co moge zrobic aby plytki zaczely dzialac u niej to bardzo prosze o pomoc...(moze jest jakas opcja ktorej uaktywnienie moze przyniesc dobry skutek? albo uzycie innej wersji NERO albo wczesniejszego NERO do nagrywania?) nie wiem - dlatego prosze o pomoc.. od razu zaznaczam ze UMIEM nagrywac plyty i nie w tym jest problem bo u mnie dzialaja wszystkie. Klopotem jest to jak zrobic to zeby dzialaly u niej...

PS. zapomnialem dodac ze laser byl swiezo czyszczony i raczej to tez nie jest problemem..

Z gory dziekuje za odpowedz!

Pozdro!

1. Kup porządne płyty - TDK, Verbatim, Kodak etc. A najlepiej kup doklanie te same na których nagrał kolega - te tanie niemarkowe potrafią być źle wyprofilowane, wypaczone, dlatego odtwarzacze ich nie czytają.

2. Zmniejsz szybkość nagrywania - przypuszczam że nagrywałeś co najmniej 16x - wypróbuj 8x i 4x wiem że to uciążliwe, ale taki zabieg często pomaga.

Pozdrawiam,

Mciej

Dla upewnienia sie: Polecalbym Ci nagrac jakas plytke na starej nagrywarce np. takiej z max predkoscia zapisu x8, x12 czy x16 - o ile jeszcze znajdziesz dostep do takiej. Ja rowniez posiadam kaprysny odtwarzacz CD ktory czyta WYŁĄCZNIE CDRy nagrywane na mojej starej nagrywarce LG 32x12x8 - oczywiscie zalecana predkosc to x4 (x2 raczej sie nie uda pod CloneCD poza tym szkoda czasu i tak są straty). Testowalem troche to zjawisko wiec tak -> moj CD nie czyta plyt nagrywanych na tych szybszych: LG x24, x52 i LiteOn x52 - tylko na takich to sprawdzalem.

Czasem dobrze miec leciwego starocia x12 pod ręka!

Sprawdz to jesli mozesz to sie upewnisz...

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.