Skocz do zawartości
IGNORED

System KD do 20k zł. 5.0/5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Ukłon,

Drodzy Czytelnicy, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem odpowiedniego systemu kina domowego (kolumny + ampli + blu + TV). Śledzę przeróżne tematy związane z zakupem, a mam wrażenie, że im dłużej to robię - tym bardziej jestem głupszy. Myśląc subiektywnie, uważam że akurat w tym działaniu nie jestem odosobniony...

Do sedna...

Wymagania:

Muzyka - 50%

Kino - 40%

Xbox - 10%

Warunki:

Mieszkanie dwupoziomowe w domku (4rodziny).

Salon z otwartą kuchnią: 25m2 + otwarty przedpokój.

Dodatkowo są schody na II poziom + antresola więc kubatura mocno się zwiększa. Mieszkanie (salon + antresola) w skosach.

TV:

Ograniczony jestem wymiarem ściany frontowej - szerokość 176cm.

Póki co optuję za plazmą. Odległość od kanapy 3.5m, interesuje mnie 55".

Kolumny frontowe:

Ze względu na ograniczenia wymiarowe (ściana z TV 176cm) chciałbym pomiędzy TV postawić 2 kolumny. Uważam, że ich szerokość/wysokość może mieć wpływ na przekątną ekranu TV.

Źródło napędowe KD:

Zastanawiam się nad zakupem Denon AVR 3313 + AVR 3313 i zestaw ten niech pozostanie wyjściowym sprzętem.

KD:

Na chwilę obecną biorę pod uwagę dwa zestawy, ale bardzo Was proszę o doradzenie w temacie nie tylko spośród tych dwóch. Zastanawiałem się nad bipolarnym zestawem KD Definitive Technology BP-8040ST, a konkuruje z nim zestaw AVANCE K3 (względnie K6 - chociaż tu nie jestem pewien czy K6 to tylko stereo czy również KD). Ostatnio mocnym rywalem stał się zestaw Monitor Audio RX8. Zastanawiam się czy zestawy tej mocy nie będą zbyt mocne do mojego mieszkania...

Dodatkowo, bardzo ważne:

Analogia. Winyle to moja 2ga miłość więc gramofon będzie musiał znaleźć w zestawie swoje miejsce, co na pewno ma wpływ na odbiornik. Amplituner...? Trochę mi się to zgryza ze sobą chociaż Denon ma wyjście gramofonowe (bardzo proszę o potwierdzenie).

Podsumowując - wymagania i ograniczenia dość wysokie. Chciałbym zaznać odsłuchu na terenie woj. pomorskiego, pomorsko-kujawskiego czy warmińsko-mazurskiego. Czacha mi pęka, bo chcąc wybrać niezależny system, który udźwignie to wszystko oraz sprosta wymiarowym ograniczeniom przez cholerną szerokość ściany i kubaturę pomieszczenia chyba będę musiał iść na jakiś kompromis, jak sądzicie?

Z góry dziękuję za przeczytanie tego postu oraz wszystkie odpowiedzi. Wasza pomoc wiele dla mnie znaczy i chętnie odwdzięczę się w zamian za sensowne podpowiedzi. Naprawdę wielkie dzięki...

Pozdrawiam,

zygiush.

https://www.audiostereo.pl/topic/105055-system-kd-do-20k-z%C5%82-5051/

Zaraz dostaniesz gotową propozycję od Q21, który już zaciska ręce od pozyskania nowego klienta. :)

Tak na poważnie poczytaj wątek "Zestaw KD za 10000zl", są tam również podane przydatne linki.

Hej,

Zapewne tak czy inaczej ktoś zarobi na mnie, ale nie chcę żeby było to głównym wyróżnikiem tego co chciałbym osiągnąć. Dzięki za podrzucenie podpowiedzi do podobnego wątku. Dodam jeszcze, że za tą kasę bardzo zależy mi na dizajnie przyszłościowego sprzętu, który względem AVANCE czy MA jest nr 1 :)

Dodam jeszcze, że za tą kasę bardzo zależy mi na dizajnie przyszłościowego sprzętu, który względem AVANCE czy MA jest nr 1 :)

Dobrze kombinujesz. Jeszcze posłuchaj Paradigm Studio 60v5.

Analogia. Winyle to moja 2ga miłość więc gramofon będzie musiał znaleźć w zestawie swoje miejsce, co na pewno ma wpływ na odbiornik. Amplituner...? Trochę mi się to zgryza ze sobą chociaż Denon ma wyjście gramofonowe (bardzo proszę o potwierdzenie).

Ze względu na ten wymóg w kwestii elektroniki Tobie nic nie powiem.

PS. Co wszyscy mają z tym Definitive Technology, co post pojawia się w propozycji. Czy naprawdę są tak dobre czy to nowy chwyt marketingowy. Mimo iż nie jestem zainteresowany zakupem to chyba wybiorę się na odsłuch.

Dodaję poglądowe zdjęcie w/w "ściany płaczu" gdzie ułożyć się ma główny system.

Przyznam, że nie słyszałem zestawu od Definitive Technology, a jego propozycja padła, gdy szukałem systemu kina 5.0 ażeby zaoszczędzić miejsce na sub. Fronty tego zestawu są bardzo smukłe więc na pewno pomogłoby to w zagospodarowaniu miejsca. Wiele opini wielu ludzi, że przy dobrym kinie musi być sub i nie zastąpi tego nic innego, stąd moje ewentualne obawy o ten system. Z drugiej strony mając wbudowane aktywne basochłony we frontach, które tworzą coś w stylu 5.2 wydawać mogłoby się, że basu będzie pod dostatkiem...ciekawe tylko czy odpowiednio nisko schodzącego.

Gramofon w salonie - mimo wszystko chcę podpiąć go pod amplituner. W innym pokoju znajdą się inne gramofony oraz KRK widoczne na zdjęciu + cała przyszłościowa reszta do małego studia.

R99 zastanawiam się czy dobrze robię wychodząc od Denona AVR 3313, choć poniekąd to decyzja już podjęta. W innych wątkach czytałem, że doradzaliście wyjście od dobrych kolum, centralnego, a dopiero później źródło, satelity czy sub. Tu chyba jednak bardziej chodziło autorom postów o stereo. U mnie działamy z kinem Panowie.

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak bym nie był to bym nie pisał jeśli MA to RX6 lub piętro wyżej seria GX ale to już sporo poza budżet

Może zmiana elektroniki Yamaha Pioneer itd................ Marantz też odpada

Edytowane przez kamiln

ciekawe tylko czy odpowiednio nisko schodzącego

na forum już ktoś wrzucał dane jak schodzą te kolumny

Bass output, tower (CEA-2010 standard)

• Ultra-low bass (20-31.5 Hz): 103.6 dB

• Low bass (40-63 Hz): 110.5 dB

wynik nie do roz... poprawienia, lepiej niż subwoofery wielu uznanych producentów

Jak bym nie był to bym nie pisał jeśli MA to RX6 lub piętro wyżej seria GX ale to już sporo poza budżet

Może zmiana elektroniki Yamaha Pioneer itd................ Marantz też odpada

Faktycznie... Fuck. Przykład na to, że trzeba czytać specyfikację ze strony producenta, bo dane z opisów w Alledrogo są chyba tylko po to, żeby kasę wydać! Co za porażka. Właśnie została zburzona moja wizja na te systemy :( Zarówno K3 oraz MA RX8.

Jestem zwolennikiem używanego sprzętu, ale w stanie perfekt - stąd podjęta decyzja o zakupie Denona wraz z BDT 3313 - dość ładnie cenowo to wygląda w moim przypadku i poszła już symboliczna zaliczka na ten sprzęt (może jeszcze do wycofania).

Ja pierdziele... Wcześniej myślałem nad Pioneer VSX-922 i teraz widzę, że mogłem się wstrzymać..., choć ten model to klasa niższa od AVR 3313.

Co za kibel :/

Markus67 Rozumiem, że na podstawie przytoczonych danych, uważasz że BP-8040ST od DT, to dobra alternatywa do kina? Kilka miesięcy temu byłem mocno zdecydowany na ten system (dodatkowo oszczędność miejsca - brak woofiego).

P.S. Moja kobieta gdy zobaczyła K3 oraz K6 powiedziała, że piękniejszych kolumn nie widziała ;) W dużej mierze się z nią zgadzam.

pomiary wskazują, że do tego te kolumny stworzono... dzięki dwóm głośnikom niskotonowym wytwarzają ciśnienie akustyczne w niskich rejestrach lepsze niż większość wolnostojących subwooferów w cenie samych kolumn BP8040

Nie no, panie z rafko czy tam rms.pl - 110 db przy 50Hz to wyciągają najsłabsze suby - patrz pomiary naszego Audio. No po co wy z RAFKO zawsze musicie naginać rzeczywistość i do tego tak nachalnie? To już miniaturowy Seismic 110 wyciąga 114db czyli, krótko mówiąc, gra głośniej niż obie kolumny DT, mając przy tym lepsze zejście w dół.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A można jeszcze głośniej - jamo c80 wyciąga 120db więc wytworzy 4 razy większe ciśnienie niż kolumny DT.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Po prostu trzymajcie się faktów, panowie branżowcy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S. Moja kobieta gdy zobaczyła K3 oraz K6 powiedziała, że piękniejszych kolumn nie widziała

kolumna-k3.jpg

Ukryta Zawartość

, a na poważnie to słuchałem je w stereo ze wzmakiem stereo i lipa .

To Cię może zainteresować :

"

Marka Avance została kilka lat temu sprzedana Chińczykom. Podkreślę słowo marka. Chińczycy nabyli więc prawo do marki Avance i rozpoczęli produkcję własnych projektów pod tą marką. Fabryka Avance w Europie przestała istnieć. Przekształcenia własnościowe spowodowały, że były właściciel Avance związał się z firmą Gamut. Ostatnia, najtańsza linia marki Gamut nosi nazwę... Dana.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

"

Tak szczerze powiedziawszy to firma Avance wydawała mi się dziwna.. czasopisma rodzime prześcigały się w wychwalaniu ich kolumn pod niebiosa z wyjątkiem AudioVideo gdzie nie ukazał się nigdy test kolumn Avance?Osobiście miałem okazje kiedyś słuchać kilku modeli i z pewnością komuś się tu narażę ,ale nie wywarły na mnie tak pozytywnego wrażenia,wspólna cecha tych paczek to według mnie zbyt osuszona matowa średnica,ale widocznie reklama podziałała i u nas sprzedawały się jak świeże bułeczki.W Niemczech natomiast nie spotkałem się z ani jedną recenzją tych głośników-brak dystrybutora na tak wielkim rynku wydaje się dziwny..czyżby Avance olało całkowicie rynek niemiecki bo jelenie z Polski i tak wszystko łykną?

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

sądzę, że dane które dajesz są ciekawe i godne uwagi, ale forma je niweczy panie dystrybutorze Paradigma (skoro mamy tak się zwyzywać od dystrybutorów)

Nie rozśmieszaj mnie, panie zakamuflowany branżowcu. Albo lepiej sobie odszukaj na forum moje wymiany uprzejmości z przedstawicielami Polpaku na tym forum, którzy zaczynali jak ty - udając wielbicieli marki. Potem poszli po rozum do głowy i piszą już jako branża, w przeciwieństwie do ciebie. Poza tym nie jestem na tym forum od 3 miesięcy jak ty, tylko od paru ładnych lat i paru forumowiczów wie, że z branżą audio nie mam nic wspólnego. A kolesi takich jak ty, wzmacniaczy-cwaniaczków, nawet elokwentnych, wyjątkowo nie trawię. No i na koniec pytam po raz któryś - dlaczego się podszyłeś pod innego forumowicza, Markusa77, kradnąc mu nicka i avatara?

Uwaga na gościa Markus67. Podszywa się pod moje konto. Do tego stopnia, że skopiował mojego Avatara bo sam nic nie potrafi sam sobie wyszukać.

Edytowane przez mczaj

Mczaj daj linka z tym poszkodowanym użytkownikiem , nie mogę znaleźć tego użytkownika , znalazłem tylko to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to popatrz sobie, co z kolei Don111 wynalazł:). Wygląda na to, że Markus67 i 77 są siebie warci, a po prostu Markus67 (ten od rafko/rms.pl) wyciął taki "sprytny" numer innemu naganiaczowi Markusowi77 (temu ze sklepu audio-top.pl).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ciekawe i pouczające na przyszłość .

Ogólnie zauważyłem , że gdy użytkownicy są zdeklarowani jako branża to nie wdają się w pyskówki .

, a te Markusy to doradzali pytającym na inne tematy niezwiązane z kupnem np. jak podłączyć HDMI , Output , Input , itd. ( ja bym to robił dla picu ) ?

Edytowane przez czester15.30

Mogę prosić o uspokojenie akcji?

Widzę, że potoczyło się po bandzie, ale dzięki mczaj za otworzenie oczków.

czester, Ty zarzucając linki dotyczące Avance otworzyłeś je jeszcze bardziej, a zarzucone wyżej przykłady kolumny już kiedyś widziałem i wyglądają prześlicznie ;) - nie powiem..., trochę uspokoiłeś moje zapędy względem pseudo-duńskiego producenta. Za tydzień osobiście ich posłucham i ocenię. Dzięki serdeczne.

Sól w oczy dla hejtów i tych co lubią podsycać w postach.

Z chęcią odwdzięczę się za wszystkie rady dotyczące mojego tematu. Zależy mi jedynie na obiektywnym doradzeniu sprzętu względem wymagań, o których była mowa wcześniej.

Piona.

20 tys razem z ekranem? To ja bym przede wszystkim kupił 65 calową plazmę Panasonica ST60 do kupienia zdaje się za 8 tys. To podstawa. AVR 3313 ma już swojego następcę - model AVR-X 4000. Przy czym akurat ten fakt wykorzystałbym po to, żeby mocno negocjować cenę poprzednika. Odtwarzacz BR wybrałbym Panasonica BDT-500, czyli znakomity, szybki player w dobrej cenie. Do tego wygląda lepiej od wszystkich odtwarzaczy do 1000 zł - naleśników o wysokości 3cm i głębokości 18cm. Nie ma najmniejszego sensu inwestowanie w drogi player, skoro dźwięk i tak będziesz puszczał po HDMI. Wtedy z budżetu 20 tys powinno zostać jakieś 7 tys. Nie za wiele. W tym budżecie poszedłbym w dobrego suba + monitory + centralny (a na tył podłączyłbym posiadane przez Ciebie aktywne KRK - te ze zdjęcia. Oczywiście przez wyjście pre-out w ampli). Z subów np. seismic 110 lub REL-T9. Ewentualnie tańsza opcja - jamo sub-660.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To prawdziwy, ciężki, mocny sub w dobrej cenie - wystarczy porównać z konkurentami z tego testu z linka. Tylko nie można się na dzień dobry uprzedzić, że to jamo - bo są różne jamo. Monitory - np. Paradigmy Studio 20v5 - można je teraz wyrwać w dobrej cenie. I do nich centralny. Albo np. KEFy LS50 - wtedy centralny będzie taki sam jak L i R, tylko nie będzie już tak głośno. Generalnie z monitorami to sam już musisz pogrzebać w necie a potem posłuchać, bez tego się nie obejdzie.

Aredvd.de testowało tego jamo - są fotki wnętrza, widać, że 30cm głośnik ma porządny, spokojnie 15-to centymetrowy magnes.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plazma niech pozostanie osobnym tematem, a 65" może być za potężne na tą wąską ścianę. O tym jednak później, ok?

Żeby sprecyzować:

20 tyś. przeznaczam na ampli + nagłośnienie.

Denona 3313 wraz BDT 3313 mam ugranego na 5400 więc cena w sumie dobra.

Pozostaje 15 tyś. na system nagłośnienia.

KRK idą do innego pokoju.

zerknąłem raz jeszcze na miejsce, w którym będzie stał sprzęt no i niestety, ale tu nie da się prawidłowo rozstawić głośników. Jeden będzie wciśnięty w kąt (ryzyko dudniącego basu, o braku przestrzeni nie wspomnę), drugi praktycznie w wolnej przestrzeni, do tego zbyt mała odległość pomiędzy nimi. Wstawianie tu dobrych podłogówek mija się moim zdaniem z celem. Naprawdę pomyśl nad przeniesieniem majdanu AV na tą dłuższą ścianę. Inaczej trudno coś doradzić, bo może się okazać, że wyrzucisz kasę w błoto. Ewentualnie taki zestawik, przy którym obetniesz bas poniżej 80hz tak, żeby odtwarzał go wyłącznie sub, np. tak jak na zdjęciach w linkach poniżej (musisz trochę zjechać):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba dość podobne miejsca do Twojego, oczywiście ze wspomaganiem subem - budżet powinien pozwolić na SUB12 lub REL 528, tańsze opcje były już wymieniane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarzucam trochę poglądowości sprzed remontu, bo wcześniej wrzucone zdjęcie nie odzwierciedla układ pokoju oraz przestrzeni.

Na przeciwko fotela znajduje się ta wąska "ściana płaczu" i niestety mczaj nie mogę, nawet nie chcę zmienić tej ściany bo tam już są wszystkie przyłącza.

Dodatkowo przy skosach po obu stronach wyprowadzone są kable na satelity.

Jeżeli faktycznie ciężko będzie wrzucić coś porządnego, bo nie zagra jak powinno, to chyba zmuszony jestem mocno uchlastać ten budżet i kupić np. Jamo 606/8 żeby po prostu..... było.

Ukryta Zawartość

post-51085-0-90627900-1376751558_thumb.jpg

post-51085-0-67366300-1376751584_thumb.jpg

post-51085-0-16348800-1376751625_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zygiush
W dniu 17.08.2013 o 21:20, gość napisał:

Ja bym sprawdził Tannoy Arena. Teraz kupisz je taniutko i stereo z tego poprawnego oczywiście nie będzie, ale kino może dawać sporo radości.

Telepatia? Właśnie je przeglądałem czytając Wasze wcześniejsze wypisy u innych założycieli tematów, dlatego że doradzaliście. I dobrze, że je doradzaliście. Trochę posmutniałem jak zobaczyłem ich wymiary, choć na pewno zechcę odsłuchać. Chciałbym, aby fronty zagrały dobrze w stereo, a Tannoy Arena nie zagra.

Czytałem też o zestawie zintegrowanym - wzmacniacz (do gramofonu) podłączony do tego Denona AVR3313, który niebawem wskoczy, tylko czy to rozwiąże problem wyboru i ustawienia nagłośnienia? Niestety NIE.

Z innej beczki:

Przepraszam za zamieszanie. Nastąpiła pomyłka, gdyż nie wiedziałem, że założony wcześniej przeze mnie temat pt. Nagłośnienie i TV KD 5.0 / 5.1 do 20`000zł "przeszedł przez bramkę", gdy rejestrowałem się na forum. Mój błąd, moje niedopatrzenie. Tamten temat zamykam, na poczet obecnie otwartego. Uprzejmie proszę o wyrozumiałość oraz dalsze propozycje rozwiązań zagadki nagłośnieniowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi