Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do ok. 2000 zł

CuBa_88

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, zbieram się do zakupu kolumn do takiego przedziału cenowego. Jako swój sprzęt posiadam SONY XA-3ES oraz HARMAN HK6500 i potrzebuje do tego dobrych kolumn. Hmmm co do wymagań to napewno dobry czyli głęboki energiczny bas ponieważ jako młody preferuje muzyke techno, hip-hop ale tak 1/4 słucham bardziej spokojnej także przydałaby się takie najlepiej do każdej muzyki. Troche wnikałem w gazety AUDIO i widziałem że produkt AA phoebe ma same dobre opinie, aktualnie na allegro są kolumny ESA Ostinato2, może jakieś MISSION M34 lub ESA Vivace I ? Doradźcie coś a jeżeli ktoś jest z Wrocławia to jeżeli znałby miejsce gdzie moge przesłuchać owe kolumny to prosiłbym o namiary. Pozdrawiam, Kuba. No i z góry dziękuje za wypowiedzi ;]

https://www.audiostereo.pl/topic/10513-kolumny-do-ok-2000-z%C5%82/

szumi,

a może używane Vienna Acoustic Mozart? Za cenę nowych JBL XTI 100 a nawet niższą można je znaleźć w drugim obiegu. Posłuychaj w jakimś salonie/klomisie zanim kupisz te JBL. :)

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o posłuchanie - Wrocław to tylko Combit i Visatex oraz ostatnio siedziba Delta Studio - wpadnij na spotkanie w przyszłą sobotę - będą ciekawe kolumienki Minima Audio i parę innych jak sądzę do porownania. Ostatnimi czasy pojawia się sporo propozycji z interesującego Cię zakresu cenowego – na www.hifi.pl są B&WCDM1SE (1,8kzł) i Dynaudio 42 (2,0kzł) w obu przypadkach wraz ze standami. Tyle tylko, że do techniawy i czadzenia to chyba nie tędy droga- takim wymaganiom mogą podołać wymienione przez Ciebie Ostinato 2, ale cena będzie chyba ponad 2kzł, na www.hifi.pl są jeszcze Shany Aztec 250, które mogą w tym repertuarze wypaść nawet lepiej, a z pewnością Cię nie zrujnują. (Phoebe i Missiona nie znam, a Vivace będzie grało raczej zbyt szczupło). Pozdrowienia od ziomola (chwilowo znad Bałtyku)

Człowiek prosi o poradę a tu odpowiedzi ale na całkiem inny temat. Fajnie pomocni jesteście!!!

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

Zegarmistrz a gdzie mieszczą się te salony, ponieważ z chęcią dzisiaj wybrałbym się tam i przesłuchał bo jak tutaj nauczacie to chyba najważniejsza czynność :]

P.S. Choina wyluzuj ;) Na innych forach także tak jest, da się przyzwyczaić :) Najważniejsze że chociaż jeden napisał jakąś bardziej sensowną wypowiedź. Pozdrawiam !

CuBa_88

Podałeś rodzaj muzy jakiej słuchasz

i otrzymałeś odpowiedź moim zdaniem słuszną

Modele które Ty wybrałeś raczej nie sprawdzą się w tym rodzju muzyki

JBL w tym wypadku to będzie rozsądny wybór

Miałem okazję posłuchać JBL E-80 i moim zdaniem sprawdzają się we wszyskim co związane z mocniejszym

uderzeniem ale nie tylko, oprocz tego bardzo zaskoczyły mnie pod względem budowy przestrzeni (tego się po nich nie spodzewałem)

Ogólnie uznałem je za jedne z bardziej uniwersalnych zestawów ze wskazaniem na Rock'a.

(można nowe zdobyć za 2800,- )

Pozdrawiam

Jak narazie odwiedziłem Visatex i Zuber. Jak wróce do domu to opisze odczucia, jeżeli dzisiaj wystarczy czasu zdąże odwiedzić dwa pozostałe salony. Prosze o doradzanie mi innych kolumn ponieważ troche się sprzedawcy krzywią gdy ciągle wymieniają kolumny :D Jeszcze zamierzam przyjechać ze swoim sprzętem. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Posłuchaj Phoebe w nowej wersji 8 ohm (poprzednia była 4 Ohm), ale jak chcesz więcej basu to Hyperion-y.

Używane powinny być w okolicach 2000 zł. Ja ostatnio nabyłem Mimasy, ale one grają łagodniej, moim zdaniem są bardziej wyrafinowane. Posłuchaj SAM!

W Visatexie i u Zubra to oni zawsze się krzywią jak przychodzi klient cokolwiek zorientowany - kombinuj dalej. Najlepsza opcja to posłuchać ze swoją elektroniką u siebie w domu - na to z pewnością można liczyć w przypadku Combitu i Delty, tyle, że w Delcie aktualnie nic w okolicach 2kzł chyba nie stoi. No i yesfan ze swoją propozycją - zamiast wozić chrust do lasu weźcie te Ostinato do Cuby (chyba warto). Powodzenia!

PS - Cuba opisz swoje wrazenia z tourne po sklepach.

Hmmm różne opinie... w Visatexie powiedzieli że B&W i JBL to kolumny takie supermarketowe i oczywiście preferowali swoje produkty. W Zuberze było bardziej milej tzn. podłączyli swoją muze, kolumny itd. nawet ciekawie było posłuchałem B&W 602S3 takie sobie brakowało mi tego głębokiego basu i jeszcze posłuchałem tych Marple też B&W podłogówek, prawie taki sam dzwięk tylko że z lekko głębszym basem ale to nie było to za co mógłbym dać 2000 zł. Hmmm przy okazji jak wszedłem to leciły Nautica od B&W za 8000 zł :D i raczej różnice dało się odczuć. Jak narazie jeszcze będe się rozgłądał ponieważ zbieram kase a we wrześniu się przeprowadzam i chyba jednak się wstrzymam z zakupem a zaczne słuchać sobie innych kolumn. Aktualnie jeszcze musze odwiedzić jutro 2 pozostałe salony, ale już wezme ze sobą płytke z jakimś technem oraz z soundtrackiem z Troji który wg. mnie jest perfekcyjny do porównania basów w kolumnach.

taa... ten gość z Visatexu ma straszne muchy w nosie;)))) Jeżeli się masz zamiar przeprowadzać to zdecydowanie wstrzymaj się przed z zakupem, chyba że trafisz jakąś super okazję. Jutro powinno być bardziej user friendly skoro wybierasz się do Combitu. Do Delty to najlepiej wpadnij tak jak już pisałem na sobotnie spotkanie. Po takich doświadczeniach to robi się zupełnie inna bajka - ja na przykład zawsze myślałem że lampa to mulące pitu pitu niewygodne i generalnie nie dla mnie, w miłej wręcz rodzinnej atmosferze z wolna acz stanowczo zmieniłem zdanie. Pozdro i miłego słuchania jutro.

Z tego przedzialu do techno i hip-hop nada sie takze Acoustic Energy Evo 3. Na dodatek w przypadku zmiany repertuaru na bardziej wyrafinowany wciaz bedzie znakomicie. Ten model jest naprawde wyjatkowo udany i nie ma slabych stron biorac pod uwage cene. Osobiscie bardziej mi podchodzi niz podobne cenowo B&W czy Dali.

To tyle jezeli jeszcze szukamy innych alternatyw. JBL takze jak najbardziej popieram do tego typu muzyki.

Przy mniejszym wyrafinowaniu super rozwiazaniem jest Cerwin Vega, ktore to kolumny sa trudne do spalenia na prywatkach (moc do 400W sinus), maja drivery basowe jak kola w mercedesie i amerykanska, niska cene. Szyby wylatuja przy pierwszej probie glosnosci. Ale jak mowie, to dla szpanerow basu bo muzycznie jest cieniutko.

pzdrw

soso

...a ja pamiatam taki model CV DS-12 - potężny wolnostojący 3drożniak - coś tam nawet w średnicy i wysokich było - bas oczywiście dawał efekty tektoniczne! Kosztowało toto jakieś 3,5kzł z 8lat temu był tez prawie połowę tańszy podobny do Altusa - w ogóle to nie grało poza basiskiem of course;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.