Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do kolumn TAGA 606 v3

Krzysztof Wojciechowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Ostatnio pytałem a ampli do kina. Szukałem uniwersalne niskobudżetowego urządzenia. Dziś przychodzę z nowym podejściem trochę większą wiedzą ale wciąż potrzebuje ukierunkowania i pomocy :)

Chciałbym zakupić kolumny TAGA 606 v3 ( zmieniłem wybór z Jamo 606 ) i poszukuje amplituner do kina domowego. Powierzchnia pomieszczenia to ok 20m2 ( salon z aneksem ).

Amplituner ma służyć z początku do muzyki (40%) i kina, cyfrowy polsat*, ps3, kino (60%). Natomiast ze względu iż szukam najtańsze urządzenie to wiem że w stereo nie zagra to dobrze dlatego z czasem chce dokupić wzmacniacz stereo. Pytanie czy praktycznie zadowoli mnie każdy ampli nawet z tych podstawowych modeli skoro ma on służyć przede wszystkim do kina i ps3 oraz CP* ?

Pytanie jaki motem dobrać wzmacniacz stereo do tego :) ?

Dzięki za pomoc i czekam na odpowiedź. Sprzęt chce kupić używany poza kolumnami.

https://www.audiostereo.pl/topic/105200-amplituner-do-kolumn-taga-606-v3/

Natomiast ze względu iż szukam najtańsze urządzenie to wiem że w stereo nie zagra to dobrze dlatego z czasem chce dokupić wzmacniacz stereo.

i drogi amplituner nie zagra odpowiednio w stereo , a na razie kup amplituner z wyjściem wielokanałowym pre - out 5.1 , lub 7.1 .

Szukaj amplitunera ze starszej serii .

Przykładowo taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko to nie jest gwarancja producenta .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli potwierdzasz moje słowa. Myślałem o yamaha np 473 ale muszę posłuchać jeszcze HK ponoć ma zdecydowanie odmienne brzmienie, które może mi bardziej podpasuje. A wzmacniacz stereo jaki proponujesz, albo na co zwrócić uwage przy jego wyborze?

Nie wiem jaki wzmacniacz stereo najlepiej zagra z twoimi kolumnami . Kup jakiś stary dobry wyrób .

Zrozumiałem , że chcesz połączyć wzmacniacz stereo z amplitunerem . Dobrze zrozumiałem ?

Jeśli tak to amplituner ma mieć takie wyjścia o których wcześniej wspomniałem , no i obowiązkowo dekodery Audio HD .

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Na Twoim miejscu rozważyłby zakup tego amplitunera: http://audio.com.pl/testy/sony-str-da1200es:13

Ma on wiele zalet: niezły dźwięk, solidna budowę, funkcjonalność - obsłuży kolumny nawet 4 ohmowe, bogactwo przydatnych wejść i wyjść:

sony_da1200es_3.jpg

Ceny zaczynają się od ok. 800 zł.

tak jak pisal dziadekwlodek jesli nie kupisz ampli z wyjsciem pre-out to masz dwa rozwiazania : albo przepinac kolumny do wzmaka i ampli w zaleznosci czy bedziesz sluchal muzy w stereo czy ogladal film na kd albo kupic druga pare kolumn do stereo zeby nie przepinac ze wzmaka na ampli lub odwrotnie bo gdy kupisz ampli z wyjsciem pre-out podpinasz pod niego wzmaka a pod wzmaka z kolei frontowe kolumny ktore w czasie ogladania filmu napedzane sa przez wzmak podpiety wlasnie do ampli i robia za fronty(bez odpinania ich od wzmaka) a w czasie sluchania muzy wlaczony jest tylko wzmak no i ma sie rozumiec zrodlo dzwieku i podpiete do wzmaka kolumny . Mam nadzieje ze zrozumiales cos z tego.

Bardzo się ciesze za wszystkie podpowiedzi :) ! Świetnie Adek45 przełożyłeś mi schemat podłączenia bi-ampli!

Szczerze to nie brałem pod uwagę firmy sony ( mało pochlebnie się wypowiadają o ich ampli ) ja też jestem nieco bardziej przekonany do Yamaha, HK, Denon. Będę jeszcze szukał odpowiedniego ampli.

Musze też zainteresować się aplitunerem do stereo a to dla mnie czarna magia zupełnie :) Macie coś do polecenia ze wzmacniaczy stereo? :)

Macie coś do polecenia ze wzmacniaczy stereo? :)

wszystko zależy jakie masz oczekiwania , czy to ma byc nowy czy używany , do jakiej kwoty ,

dziadekwłodek zapodał Ci dobrą propozycję mimo , że to Sony , jest to seria ES więc to wysoka półka sprzętu i dobra cena ,

Musze też zainteresować się aplitunerem do stereo

o co tu chodzi , czy chodziło Ci o ampli ze wspomnianym wyjściem pre-out ?

Świetnie Adek45 przełożyłeś mi schemat podłączenia bi-ampli!

to nie jest połączenie bi-ampli ( konkretnie bi-amping ) ,

Bi-amping

Konfiguracja systemu audio, w której do sterowania poszczególnych głośników w zestawie głośnikowym stosowane są dwa osobne wzmacniacze. Przykładowo w przypadku kolumn dwudrożnych głośnik wysokotonowy oraz głośnik niskotonowy mają osobne, dedykowane dla siebie wzmacniacze. Inna spośród możliwych kofiguracji może wyglądać w ten sposób, że w kolumnie trójdrożnej jeden wzmacniacz steruje głośnik niskotonowy, a drugi wzmacniacz steruje głośnik średniotonowy oraz wysokotonowy.

tutaj w tym proponowanym jeden wzmak napędza całą kolumnę ( np.oba głośniki w dwudrożnych kolumnach ) ,

jest jeszcze takie połączenie jak bi-wiring

Bi-wire (bi-wiring)

Połączenie dwukablowe - termin zapożyczony z angielskiego. Połączenie takie polega na doprowadzeniu dwóch równoległych kabli od wzmacniacza do zestawu głośnikowego - dla ścisłości , chodzi o kable dwużyłowe. Pozwala to uniknąć przenoszenia pełnopasmowego sygnału audio przez jeden kabel głośnikowy. W połączeniu bi-wire oddzielne kable wykorzystane są do zasialania sekcji niskotonowej oraz sekcji wysokotonowej. Dzięki temu w jednym kablu płyną głównie niższe częstotliwości a znikomy jest udział wyższych składowych. W drugim kablu zachodzi sytuacja odwrotna, płyną w nim głównie wyższe składowe, znikomy jest zaś poziom składowych niższych.

Wzmacniacz bądź ampli też musi byc przystosowany , musi posiadac więcej terminali głośnikowych potrzebnych do takiego połączenia .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.